Neti neti meditacija

Jasna

Stara legenda
Poruka
78.364
Neti neti je sanskritski izraz, koji se prevodi kao ''nije ni ovo ni ono'', mada meni
prevod i ne treba. Lepo kaže ''nisi ti, nisi ti''. Šta god možeš da posmatraš to
nisi ti.

Neti neti meditacija se ne radi formalno, tako što sedneš na jastuče za meditaciju
i odvojiš neko određeno vreme za to, već se praktikuje svakodnevnim situacijama.
Služi tome da se ne identifikujemo sa svakom mišlju ili emocijom koja naiđe.

Prvo je potrebno intelektualno razumevanje toga da nismo ono što možemo da
posmatramo. Kome taj deo nije razumljiv, neće ovu meditaciju ni pokušavati da
radi. Onda je potrebno stražariti. Budnom pažnjom dočekivati ono što se pojavljuje,
jer kada nas bujica misli odvuče ili kada emocija uhvati zalet, teško da ćemo se
uopšte setiti da to nismo mi.

Baš zanimljivo. Taman posmislim da sam sve o meditacijama čula i onda se pojavi
neti neti.

Neti neti je sanskritski izraz, koji se prevodi kao ''nije ni ovo ni ono'',
Baš zanimljivo. Taman posmislim da sam sve o meditacijama čula i onda se pojavi
neti neti.
kekeke, to samo pokazuje da nemas pojma, a vidi kada sam ja ovo pisao:
Atman se odredjuje kao "nije ovo, nije ono", neshvatljivo, nevezano, neprisajedinjivo.
pre 20 godina https://forum.krstarica.com/threads/dalekoistocne-religije-hinduizam-budizam-taoizam.5512/

Šta god možeš da posmatraš to
nisi ti.
da, uvek je ego, lazno ja
Služi tome da se ne identifikujemo sa svakom mišlju ili emocijom koja naiđe.
da, radi se neidentifikaciji, jer ko je tu da spozna koga - isto imas na linku, evo ti
Prvo je potrebno intelektualno razumevanje toga da nismo ono što možemo da
posmatramo.
upravo tako:
U Upanišadama je još upecatljivije kad Jagnavalkja poducava svoju ženu Maitreju:
Dokle god ima dvojstva, mi vidimo, spoznajemo ono drugo; ali kad je za prosvetljenog coveka svekolikost rastvorena u atmanu, ko je tu da spoznaje, vidja koga? Razum (svest) koji otkriva sve, ko je tu da njega otkrije, spozna? Ko je tu da spozna spoznavaoca? Atman se odredjuje kao "nije ovo, nije ono", neshvatljivo, nevezano, neprisajedinjivo.
Onda je potrebno stražariti. Budnom pažnjom dočekivati ono što se pojavljuje,
jer kada nas bujica misli odvuče ili kada emocija uhvati zalet, teško da ćemo se
uopšte setiti da to nismo mi.
takoe

ajd sad, klikni na moj link, jer je jasno da ja sve ovo prodjoh jos

Poslednja izmena:

Back