Dalekoistocne religije: hinduizam, budizam, taoizam

DALEKOISTOCNE RELIGIJE -
HINDUIZAM, BUDIZAM, TAOIZAM...

Poslednji produkt jedne od njihovih instant izlucevina, koja je napravila prodor na zapad preko hipi ideologije je bila hare krišna, a na koju necu trošiti reci.


BUDIZAM

Jedina dalekoistocna religija koja je razvila kult licnosti i održala ga do današnjih dana o cemu svedoce mnogobrojni kipovi statue u najrazlicitijim položajima (RUKU - mudrama; mantre prepostavljam da znate šta su). Buddha image je, dakle, taj vizuelni idolopoklonicki momenat. Dualisticki metod - pristup je kojim cu sve objašnjavati. Svi smo culi za reinkarnaciju, mnogima ona ceše uši, ali u instant indoktrinaciji zapadnog (severnog) sveta, najcešce se prenebregava cinjenica da je po originalnom budistickom konceptu ona prokletstvo, zacarani krug iz koga valja izaci, tj. ne reinkarnirati se nanovo, tako da kad verujete da cete se reinkarnirati, vi verujete da cete biti i da jeste prokleti. Na drugoj strani, reinkarnacije nema bez smrti, te ako se složimo da se u svim religijama nametnuo problem smrti, lako cemo zakljuciti da su neki strah od smrti "pobedili" na taj nacin što su se predubedili da su vec umirali, tako da im to što ih ceka nije nepoznanica od koje strahuju...

[ekstaticno] boddhi - prosvetljenje (savršena mentalna jasnoca); navodno je Buda razumeo uzrocnost, shvatio prirodu samsare
Sve dalekoistocne religije su fokusirane na prvobitni uzrok i na zaustavljanje posledica, cime se ekvivalentno oslabadjaju vlastite odgovornosti nedelovanjem i same sebe iskljucuju iz buducnosti.
[enstaticno] samadhi - sastaviti (sama-zajedno, dhi-staviti; zaustavljanje misaone aktivnosti)
Sve dalekoistocne religije su fokusirane na postizanje, dosezanje nedelovanja kroz razne vidove meditacija.
Napominjem da je Hristos pretpostavljao (dobra) dela (koja proisticu iz vere) cak i u subotu.


HINDUIZAM

I Upanišade i Bagavad Gita priznaju problem smrti, ali ga druga stavlja u kontekst bojnog polja gde Ardžuna odbija da ubija.
Obe knjižice su zasnovane na dualizmima, meditaciji (jogi), ucenjima o energiji (energumen-demoniac) i raznim [njenim, teoretskim ili prakticnim] nizovima, a što sve vodi ka [samo]manipulaciji cakrama.
Digresija: tu leže dva najveca dijagnostikovana, a organizovana bezbožništva, magija i bioenergija, a oba su u funkciji i funkcionišu zarobljavanjem tudje vere, koju kasnije crpu kao pijavice, te subjektu sigurno nece preostati za veru u bilo šta drugo, ili ce pak suptilno biti zaveden. Napominjem da kada je Hristos lecio i jevandjelista Luka zapisao da je sila izlazila iz Njega, nije zaboravio da svaki put naglasi da je Gospod izricito rekao da je vera spasla svakog od bolesnika. Znaci vera je uslov.

Dakle, da se vratim na temu, sankia jogu zovu saznanjem, a karma jogu - akcijom, a zapravo sve, vaše, prakticno, akcije su u zamci teorije o karmi (navodno sudbini, a u stvari reinkarnaciji), a na drugoj strani, sva vaše saznanja su u zamci neaktivnosti, tj. meditacije. Rezultat? Dijagnostikovane, danas u institutima vojno-medicinskih te, tajnih službi, zabeležene frekvence uma pocev od one kada mozak luci endorfin, cijim praktikovanjem se postaje prirodni narkoman, pa sve do velikih bezbožnosti opisanih preko kljucnih reci i u samoj Bibliji, koje cu ja preskociti da navedem osim npr. ništavila (krajnji rezultat meditacije bilo koje) koje je osnovni fokus svih dalekoistocnih religija.

Sve dalekoistocne religije su fatalisticke, jer npr. 3 svojstva Bramahna (Trimurti, vidi Upanišade) provlace u vremenskom kontekstu kao stvoritelja (Brahma), održavatelja (Višnu) i uništitelja (Šiva), ili su pak obezbožene, jer vrhunac coveka objašnjavaju samim covekom koji samo treba da eliminiše svoje "lažno ja" (ego), da bi mu preostalo "pravo ja" (atman). Sve one se vrlo vešto služe dualizmima, ali ostaje ono "ja". Naravno, to "ja" ce vec asimilovati "svesvetski um" u nekoj staro-novoj instant izlucevini.

Bagavad Gita (13. pogl.) gradi višestruko dualisticko stanovište:
Materija vrši sve aktivnosti, atman nije delatelj, vec vidilac.
Komentar: Da li je ovo pozicija roba kome je omrznuo svaki rad, aktivnost, iz koga izvire želja za drugacijim uredjenjem, gde bi on bio nadglednik? Nepostojanje nikakve spone izmedju materijalnog i duhovnog (idejnog, smisaonog, motivacionog), cak ni podredjenost i nadredjenost, nikakva veza, naprotiv: svaki prezir materijalnog.

U Upanišadama je još upecatljivije kad Jagnavalkja poducava svoju ženu Maitreju:
Dokle god ima dvojstva, mi vidimo, spoznajemo ono drugo; ali kad je za prosvetljenog coveka svekolikost rastvorena u atmanu, ko je tu da spoznaje, vidja koga? Razum (svest) koji otkriva sve, ko je tu da njega otkrije, spozna? Ko je tu da spozna spoznavaoca? Atman se odredjuje kao "nije ovo, nije ono", neshvatljivo, nevezano, neprisajedinjivo.
Komentar: meditantska samodovoljnost, covek subjekat je sam sebi i objekat samoposmatranja, dedukcija svoga ega. Nije li najveci egocentrizam, proglasiti samoga sebe božanstvom, eliminacijom, ljuštenjem, samožrtvovanjem [samome sebi dela sebe]?

Naravno, veštacka konstrukcija konflikta sa vlastitim egom je u funkciji diverzije: jedini izlaz i rešenje te situacije je, pogadjate, meditacija kao samoodbrana od unutrašnjeg konflikta, jer ego nije ljuštura, koja se tek tako može odbaciti kao zmijska koža, niti covek kao gusenica da metamorfozira u leptira. Modernim instant sektama nije ni potrebna ideologija ega, jer one meditacijama otvoreno nude samoodbranu od stresa, ili grizu za gorepomenutim frekvencama uma kojima se postižu ciljevi preko precizno odredjenih neurofizioloških stanja, i to funkcioniše. Znaci, ne legneš da spavaš, ili sedneš da uciš, nego se prvo dovedeš u stanje, frekvencu uma, pa onda možeš i sedeci da zaspiš, otkrijuci to kad padneš sa stolice, ili spavajuci da nauciš, otkrijuci to kad se probudiš ispranog mozga. Implikacije: androidne.


TAOIZAM

Najrazradjenija, a najopštija, tj. najprijemcivija teoretsko-prakticnim dualizmima, religija koja zahvata kako najniže, tako i najviše društvene slojeve (od najobicnijeg coveka do vladara iz senke), nudeci najkonkretnija uputstva, od ideala iznad vrline, do najpokvarenijih metoda kojima bi i Makijaveli mogao da pozavidi (ukoliko nije odavde prepisivao), naravno u mnogo suptilnijoj, bolje reci lukavijoj oblandi, sa dosta dodirnih tacaka svojom "knjižicom puta i vrline" Lao Tse-a ka mnogim religijama i teološko-svetovnim mislima kroz istoriju. Dakle, zamešateljstvo taoizma, pored kontemplacije o nizovima i dualizmima ima fokus nedelovanja (meditantskog uviranja u samog sebe); bezimen kao izvor svega, s imenom majka svima, nebicem u tajnu, bicem i nebicem s dna koje su u stvari jedno isto, samo im se imena razlikuju, a tama je to dno.
Taoizam je najcrnji demonizam, i samo je pitanje na koje stihove ce covek naleteti i biti zaveden, jer na drugom mestu uci da je prava, jedina dobrota ona kad se ispoljava i prema dobrima i rdjavima, a što je najlukavije sudjenje (o) drugima, jer, mi hrišcani smo dobri ne prema rdjavima i dobrima, nego prema prijateljima i neprijateljima, cak imamo zapovest da ih ljubimo. Znaci, nama (sa našeg stanovišta) su prijatelji ili neprijatelji, i sa tog našeg stanovišta ih volimo, a ne sudimo (o) njima kao rdjavima ili dobrima iz našeg, licnog stanovišta. Što rece apostol Pavle: jer mi se otvoriše velika vrata za rad, a protivnika je mnogo.


------------------------------------------------------
DA ZAKLJUCIM

Osnovni je, dakle, dualizam taj, ako vec pravimo kontekst daleki istok - zapad svaki od njih:
- njihov fokus ka uzroku (a ne razlogu, cime preferiraju tupavost, a ne bistrinu, što je i osnovni razlog da je kolevka nauke zapad) jer su usmereni ka traženju uzroka mireci se sa bilo kakvim posledicima, mireci se sa samim sobom eliminacijom vlastite odgovornosti, gradeci sami sebe posledicom;
- a mi znamo sve uzroke, i baš zato stremimo, ili pak strepimo od posledica, mi verom delujemo, ne bi li u poslednjem dualizmu bili medju spasenima;
-oni se razgradjuju, rastacu, tope, ne bi li u samima sebi došli do suštine, žrtvujuci deo sebe, svoj ljudski identitet, tvrde da je u njima božanski do koga samo treba da dodju,
-mi se ugradjujemo u gradjevinu ciji su temelj apostoli, ugaoni kamen sam Hristos, takodje znajuci da naš nekadašnji identitet ovosvetski i ljudski bi u grehu koga, ma koliko se trudili bez Spasitelja nikad sami ne bi mogli da odbacimo, niti zamenimo obukavši se u novog coveka, za razliku od njih kojima je svaki suvišan;
-oni svoja cula zatomljuju, introvertno do halucinacija meditantskih kao odgovor tela, mi svoju pažnju održavamo budnom, stražaraci dok se ne pokaže Dan;
-oni nastoje negiranjem prevazici i dobro i zlo, doci do duha, mi nastojimo sacuvati duše svoje dobivši zalog Duha Svetoga krštenjem;
-mi imamo lajtmotiv i podstrek da istrajemo, oni trajanje podrazumevaju, svaki podstrek smatrju smetnjom, a lajtmotiv im je tama ili naucno dokazana meditantska halucinogena stanja,
- oni su na vlastitom putu resmrti, a ne reinkarnacije, samospoznaje nebica, ništavila, nepostojanja, nedelovanja, neaktivnosti, prošlosti, išceznuca, neodgovornosti, "s one strane dobra i zla", ravnodušnosti prema ishodu cilja, ravnodušnosti prema dobru i zlu (koje po Upanišadama, isto tako vezuje za materijalni svet, a cijom se eliminacijom preko meditacije otvara fontana harmonije u kojoj išcezeva i dobro i zlo kao odvojene sile, da bi se pojavila stvarnost!!!)

ONI SU DAKLE PROTIV MATERIJE U SVAKOM POGLEDU, A ZA DUH BILO KOJI.
GOSPOD NAŠ, SIN BOŽIJI JE BIO I TELESAN, JER NE BI NI MOGAO DA BUDE RASPET ZA GREHE SVIJU, NITI BI MOGAO DA POKAŽE CUDA I NAPRAVI SVOJU CRKVU, NITI BI MI IMALI UCITELJA, KOJI PROROKOVA I O NECISTOM DUHU (MATEJ 12,43 ~ LUKA 11,24).


P.S.

I KO MOŽE POSLE OVOGA DA KAŽE KAKO JE ZAPAD TRUO, JER JE MATERIJALISTICKI? Daleko od toga da glorifikujem zapad, ja prvi nisam materijalista, ali nisam lud ni da pljujem po zapadu, jer se mamon globalizuje (made in china or japan; kitaj & nipon).


DA PONOVIM ZA KRAJ:
Dakle, najkrace, dualizmima se najkonciznije, najsažetije može najviše reci,predociti, ali takodje i izmanipulisati, zavesti, obmanuti na kriv put.
 
Jadna ti vera i crkva kada je braniš sa takvim glupostima i lažima o drugim verama i učenjima. Ti si najcrnji sektaš, a ne vernik.
Bog je stvorio ČOVEKA, sve ljude, a ne vernika ove ili one religije. Oni su se stvorili sami pa se zato i ubijaju zbog svojih ubeđenja. Kao Jevreji i Palestinci danas. Liče na dva čopora koji se tuku oko pojila, a ne vide da su isti ljudi.
I ti si iz takvog čopora.
 
Isus Hrist:
Jadna ti vera i crkva kada je braniš sa takvim glupostima i lažima o drugim verama i učenjima. Ti si najcrnji sektaš, a ne vernik.
Bog je stvorio ČOVEKA, sve ljude, a ne vernika ove ili one religije. Oni su se stvorili sami pa se zato i ubijaju zbog svojih ubeđenja. Kao Jevreji i Palestinci danas. Liče na dva čopora koji se tuku oko pojila, a ne vide da su isti ljudi.
I ti si iz takvog čopora.

Hahahahaha. Slazem se sa tobom. Smesno mi jer ti je
to onaj maranata pisao sto pljuje po svima.
copy paste copy paste i ja sam najpametniji. Pa pogledajte koliko teksta mogu napisati. Suvo znanje.
Hahahahaha.......
 
Ne laži fariseju pravoslavni.
Isto si ovo đubre od teksta okačio i na serbiancafe, najgoroj od svih govnjavih srpskih kafana na net-u. I ko zna još gde.
A tvoji argumenti u tekstu i ne postoje. Tu nema ni logičke doslednosti, a kamo li argumenata. Svako ko je išta pročitao od tekstova koje pominješ i kritikuješ dobro zna da pričaš gluposti, kao da te plaćaju po napisanoj reči.
 
Ljudi koji razmisljaju o sustini religije, trebali bi in media res da budu bica sklona dubokoj duhovnosti. To podrazumeva i neki harmonicni sklad sa svetom oko sebe / a ljudima pogotovu/, dobrotu i naravno radoznalost. Jer religija se bavi, kao i filozofija, trazenjem smisla postojanja. Svako od nas ima svoje shvatanje sveta i zivota, sto ne znaci da ga nece promeniti sticanjem novih iskustava i znanja.

Zasto unositi toliko tenzije u jedan normalan razgovor o tako interesantnoj i nadasve plemenitoj temi?

Mozda bi poneki trebali da se upute u ucenje taozma , koji je pre svega filozofija pa tek onda religija, da nauce sta znaci mir u mislima i postupcima. Knjiga osnivaca Taoizma, Lao Cea " Tao te djing " / Knjiga o putu / je posle Biblije, najprevodjenija knjiga na svetu. To nesto govori. Budite bar radoznali pa procitajte .

Ja sam pravoslavne vere, ali mi to ni malo nije smetalo da se uputim i u druge svetske religije.

Ne bojte se, znanje je ipak moc.
Iako od znanja cesto glava hoce da boli.

Danas je divan dan, pocinje vikend, uzivajte u njemu sa svima koje volite.

:)
 
Pa dobro Milena, a zasto nisi dala onda neki konkretan komentar bar na taj deo ako si procitala vec, posto je jasno da ovaj bezumnik gore nije video ni korice istih knjiga.
To sto je nesto najprevodjenije, koje je to merilo? bestseler koji ide kao alva jer je knjizica tanka pa je i jeftina.

Uostalom, ja sam citirao dosta toga, ali jasno je da ozbiljnog diskutanta ovde nema, na ovu temu, cak 3 teme.
 
Goste,
nisam smatrala da treba nekoga da edukujem. Javila sam se u okviru ove teme, jer sam dozvolila da me isprovocira nacin diskusije o necemu sto ja dugo godinama proucavam jer smatram da ima vrednost.

Postoji osnovno pravilo u diskusiji: napadaj problem a ne coveka.A ovde tako lako lete "epiteti" na racun svakoga od strane svakoga / skoro/, da je to zabrinjavajuce. I to od ljudi koji plediraju da budu ljudi od duha.

Lao Ce se prevodi /o/, upravo zato sto se cita, pa ga nema na " zalihama". Tezak je za citanje, i prvo moras da procitas malo teoretskog uvoda u taozam da bi lakse pohvatao Laove stihove.

Kao sto vede i upanisade / Hinduizam/ , Ramajana i Mahabharata ne mogu da se razumeju sem kao puko bajkovito stivo, dok ne napravis "uvod u znanje".

Ali ono sto se lako razume, blisko je jezicki i tematski nama iz ovog vremena i sa ovih prostora, pisano rukom poznatog fizicara, moze da posluzi kao gore vec preporucenu uvod u temu: Fritjof Capra
" Tao fizike". Pa jos ako neko dobro poznaje fiziku, bice PROBUDJEN posle citanja. Ovo je mala opaska, tek da ne zanemarimo Budizam.

:)
 
"uvedi ti mene u ovo TAO znanje"

"milost i nemilost obmanjuju jednako (ravno)"
"pred vrvljenjem 1000 bica misli samo o njihovu uviru"
"bice i nebice s dna su jedno isto, samo im se imena razlikuju, a tama je dno"

OBJASNI TI TO "ZNANJE" SA STANOVISTA TVOJE PRAVOSLAVNE VERE.

P.S. a ja ne vidim gde sam zagovarao bajke, naprotiv, bio sam i vise nego konkretan, mozda tek mestimicno nedorecen...
 
Ne znam kako da pocnem, a namenjeno je Gostu...
Mozda kad bi Gost imao neko ime. Nije to nista strasno, i user name te sakriva isto kao i naznaka " gost" .
:D
Nomen est omen./ Latini/
Znam da nista ne znam. / Sokrat/
Ne znati da znas je najbolje. / Lao Ce/
Ko kuca, otvorice mu se,
ko trazi dace mu se. / Biblija/
Sve je relativno. / Ajnstajn/
 
Tao Te Đing je najčitanija knjiga na svetu, a ne Biblija, ako se uzme u obzir da Bibliju štampa crkva i deli je milom ili silom džabe, a gde je prodaje to je ispod tržišne cene. Teo Te Đing kupuju ljudi sami jer ih privlači to što govori o jedinstvu suprotnosti i Duhu (Taou) koji se ne može imenovati, a iz koga sve proizilazi.
Nešto slično govori i apofatička teologija (Dionizije Areopagit). Ali to je nepraktično za crkvene sektaše, kakav je naš Gost, jer od toga ne mogu ništa da naprave. Oni i ne vide šta je to. Njima je potreban Bog koji ima ime i prezime, oblik kome će da se klanjaju. Još više od toga, potrebno im je stado vernika pred kojim će da iživljavaju svoj bolesni ego soleći im pamet. Ako nigde drugde, ono bar na forumima. Tu mogu slobodno da se prave kakvi nisu.
U Tominom jevanđelju, koje je po svim istorijskim dokazima autentično, i bilo je priznato kao i ostala jevanđelja u ranoj crkvi, Hrist govori potpuno isto kao Lao Ce ili Zen budista. Baš zato su ga izbacili i proglasili lažnim, jer govori o tome kako čovek treba da se preobrazi, a ne da bude rob neke crkvene politike, dogme ili sekte.
 
Isus Hrist:
Ne laži fariseju pravoslavni.
Isto si ovo đubre od teksta okačio i na *, najgoroj od svih govnjavih srpskih kafana na net-u. I ko zna još gde.
A tvoji argumenti u tekstu i ne postoje. Tu nema ni logičke doslednosti, a kamo li argumenata. Svako ko je išta pročitao od tekstova koje pominješ i kritikuješ dobro zna da pričaš gluposti, kao da te plaćaju po napisanoj reči.

Prilicno si ne tolerantan s`obzirom na nick,vulgaran takodje,razmisli dobro pre nego sto pocnes da lupas po tastaturi,svako ima pravo da misli sta hoce da pise takodje,naravno sve u granicama normale i pristojnosti! pozdrav
 
Isus:
Tao Te Đing je najčitanija knjiga na svetu, a ne Biblija, ako se uzme u obzir da Bibliju štampa crkva i deli je milom ili silom džabe, a gde je prodaje to je ispod tržišne cene. Teo Te Đing kupuju ljudi sami jer ih privlači to što govori o jedinstvu suprotnosti i Duhu (Taou) koji se ne može imenovati, a iz koga sve proizilazi.
Nešto slično govori i apofatička teologija (Dionizije Areopagit). Ali to je nepraktično za crkvene sektaše, kakav je naš Gost, jer od toga ne mogu ništa da naprave. Oni i ne vide šta je to. Njima je potreban Bog koji ima ime i prezime, oblik kome će da se klanjaju. Još više od toga, potrebno im je stado vernika pred kojim će da iživljavaju svoj bolesni ego soleći im pamet. Ako nigde drugde, ono bar na forumima. Tu mogu slobodno da se prave kakvi nisu.
U Tominom jevanđelju, koje je po svim istorijskim dokazima autentično, i bilo je priznato kao i ostala jevanđelja u ranoj crkvi, Hrist govori potpuno isto kao Lao Ce ili Zen budista. Baš zato su ga izbacili i proglasili lažnim, jer govori o tome kako čovek treba da se preobrazi, a ne da bude rob neke crkvene politike, dogme ili sekte.

blago tebi nafilovanom sa poluistinama.
da li ti uopste znas svrhu imenovanja?
o kakvom to jedinstvu suprotnosti u tao te djingu? dijalektici?
dionisije arepoagit? izmisljas. zasto ne potkrepis?
uvrede preskacem...
a potkrepa je tvoj nik? nece biti, nego izmisljas nafilovan sa nebuloznim knjigama i/ili sajtovima. to preobrazenje u fals jevendjelju si trebao da navedes da vide ljudi o cemu se tu radi, a ne da izmisljas kontrast koji ne stoji nigde.
 
Milena_9:
Gostujuci,
svakako da mi treba edukacija. U mnogo cemu.
Ma ne obracam ja paznju ko je kojim redom i sta pisao.
Spontano odgovorim i to je sve.
Hajde: Udahni.... Izdahni....Relaaaaaaks...
Vidimo se kad se vratim sa Sajma knjiga.
Lep pozdrav za tebe.
:)
i za tebe.
nego, `ajde, ako ti nije tesko, u vezi sajma, javi se ovima iz dijaspore koje isti interesuje:
http://www1.serbiancafe.com/diskusije/mesg/134/002004290.shtml?2

...pravda (zao nam je, ali ovo korisnicko ime je vec zauzeto), A MOJE.
 
Da li si ikada ziveo ili bar turisticki boravio u Kini, Japanu, Indiji, Burmi, Nepalu? Ako jesi, da li si komunicirao sa stanovnicima tih zemalja, posebno na zadatu temu?
Da li si procitao nesto od izvorne literature vezane za gore pobrojane religije / filozofije/?
Da li si teorijski upucen u sustinu stvari od nekog autoriteta za te iste religije?
Da li si proucavao/obavestio se o istoriji prostora koji su iznedrili te konfesije?

Ako jesi, onda diskusija ima smisla.
Ili da Isus i ja nastavimo da debatujemo na privat? :)
 
Pozdrav Mileni,
I ja ću se povući jer za ovih 5 godina bakćanja po internetu nikada nisam učestvovao na forumima. Odmah sam video da tu nema nikakvog dijaloga, klinci se tu uglavnom zezaju, a ozbiljnu reč vode oni koji ne mogu drugačije da se afirmišu nego na takvim mestima.
Gost je poznat i na se(r#bina2n caf#eu, najgoroj rupčagi na netu. (Ni ime ne sme ovde da mu se pomene, automatski se briše. Zato sam ga maskirao.) I tamo je okačio svoj famozni tekst.

Reći ću samo za kraj da ovde nisam nikoga uvredio već samo izneo činjenice. To da ovaj Gost masno laže i priča gluposti dokazuju sama dela koja pominje. Treba ih samo pročitati. Uopšte nije potrebno ja da ih branim argumentima. (Ni on nije izneo nijedan argument protiv onoga što sam ja ovde rekao, osim detinjastog negiranja. Čini mi se da i ne zna o čemu govorim.) To ne vide samo oni koji ih nisu ni čitali, i koji dozvoljavaju da im drugi tumači ono što sami nisu upoznali. Gost samo na takve i računa. A ja to upoznajem već više od dvadeset godina, čak sam i aktivno učestvovao u pripremi i izdavanju nekih klasičnih dela indijske filosofije. U tome imam podršku akademskih i međunarodno priznatih autoriteta iz te oblasti.

Koristio sam grublje reči zato što iza ovakvih aktivnosti koje sprovodi Gost stoji opasna namera da se Srpsko 'svetosavlje' - a to je sekta koja nacionalističkim primitivizmom zloupotrebljava i poništava Pravoslavlje - prikaže kao u celom svetu jedina prava vera i filosofija, a sve druge filosofije i religije kao 'pseudoreligije' i đavolje delo. To nije samo bolesno, autistično i maloumno, već je u osnovi onog zla koje je nedavno odnelo mnogo života na ovim prostorima, i u svetu već poodavno. Zato su ovakvi forum-pseudointelektualci zaslužili da im neko začepi brnjicu adekvatnom rečju.

Ovde svoje obrazovanje i intelektualnu afirmaciju stiču oni koji ne umeju da uzmu knjigu u ruke.
Pošto sam ja sa knjigama odrastao, preporučujem vam da ih ne menjate za zurenje u monitor.

Milena, možda se vidimo na sajmu. Lako ćemo se prepoznati.
 

Back
Top