Nesudjenе i tragicne ljubavi u knjizevnosti

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Pisci i čitaoci često ne razmišljaju isto. Pogotovo kada se radi o ljubavnim romanima. Pisci ponekad namerno ne završe roman onako kako bi čitaoci hteli, da njihova priča ne bi bila kliše i da kraj bude neočekivan. Ali ne računaju da se jednom broju čitalaca upravo takav kraj i dopada.

Bilo da se radi o klasicima ili laganim, modernim romanima, neželjeni ljubavni parovi i nesrećni završeci često su na udaru čitalačke publike. Ovo su neki od omiljenih, a nesuđenih parova:

Pomislite li na nekog od njih kada zasnivate vezu?

Emotivna sam,vezujem se za likove iz knjiga,duboko se ususkam medju stranice,a ako je delo ekranizovano desi se i da neka suzica potekne.
Recimo: Kasper Gudvud i Isabel Arčer iz romana ,,Portret jedne dame

Ovu dirljivu priču napisao je Henri Džejms, a Nikol Kidman oživela je Isabel Arčer na filmskom platnu. Isabel je veoma poželjna udavača, što zbog svoje lepote, što zbog velike svote novca koju je dobila u nasledstvo. Udaja joj nije interesantna, pa kreće da putuje Evropom.

Na putu upoznaje zavodnika Gilberta Ozmonda. On uspeva da je šarmira i nagovori da se uda za njega, ali vremenom pokazuje svoje pravo lice nasilnika. U pomoć Isabeli pritrčaće niko drugi do Kasper Gudvud.

Uprkos Kasperovom šarmu i ljubavi koju pruža Isabeli, ona ne odlučuje da krene sa njim, već se vraća suprugu kako ne bi ostavila na cediluGilbertovu ćerku, Pensi. Iako se ovde završava radnja romana, ostaje nam da verujemo da se Isabel samo vratila po Pensi, ostavila Gilberta i pošla za Kasperom.
Insert iz filma ,,Portret jedne dame" sa nikol Kidman kao Isabel Arčer. NJena nesuđena ljubav je KAsper Gudvud, kojeg glumi Vigo Moterson.
/nikolas Kidman mi je omiljena glumica a ovde kao Isabel Arčer,dovela me je do suza.

“Orkanski visovi” (Wuthering Heights) sve su po čemu će se najzagonetnija od sestara Bronte, engleska spisateljica Emili Bronte (Emily Brontë), pamtiti. Ipak, tragična ljubavna priča o srodnim dušama Hitklifu (Heathcliff) i Ketrin Ernšo (Catherine Earnshaw), napisana je sa takvim intenzitetom i strašću da je očito da vredi mnogo više nego deset knjiga nekog drugog autora.Nekonvencionalni, samodestruktivni junaci i prikaz njihove divlje strastvene ljubavi ono su što “Orkanske visove” izdvaja od ostalih ljubavi
orkanski-visovi.jpg

Po meni najbolja ekranizacija i knjiga kojoj se cesto vracam

Poslednja izmena:
Katarina Velika - Darije Olivije

,,Mogla sam i da zavolim muža za ono malo koliko je hteo ili mogao da bude ljubazan, ali sam ostala pri svirepoj misli još od prvih dana svoga braka. Rekla sam sebi: Ako zavoliš tog čoveka bićeš najnesrećnije stvorenje na svetu, prema karakteru koji imaš, želećeš da ti se ljubav uzvraća. Taj čovek te skoro i ne gleda, obuzet je sasvim drugom ženom a ne tobom. Ti si suviše ponosna da bi zbog toga digla buku! Prema tojme,
uzde u šake, molim vas mislite o samoj sebi gospodjo...,,

Tristan i Izolda

Priča o Tristanu i Izoldi je stara keltska priča o tragičnoj ljubavi dvoje mladih. Iako je nastala dosta ranije među Keltima, ova legenda tek od srednjeg veka dobija na važnosti, naročito u Francuskoj i to u više verzija, od kojih je najpoznatiju napisao Toma Dangleter oko 1180. godine.

U moderno doba ovu verziju je uveo Žozef Bedije 1900. Priču “Tristan i Izolda” je takođe obradio i Gotfrid fon Strazbur, na osnovu koje je Rihard Vagner napisao čuvenu istoimenu operu, Tristan i Izolda, piše Historylists.org

Glavni junaci ove legende su tragični vitez Tristan, sestrić kralja Marka od Kornvola i princeza Izolda, ćerka istoimene irske kraljice. Tristanov zadatak bio je da doprati Izoldu svom ujaku za koga je bila obećana, ali greškom, u putu, oboje su uzeli ljubavni napitak. Zbog svoje ljubavi prema Izoldi, Tristan je prekršio zavet na odanost stricu. Ljubavna afera je trajala sve dok njegov stric nije otkrio šta mu se radi “iza leđa”.

Zaljubljeni par uspeo je da izbegne smrt, međutim Izolda je bila primorana da se vrati suprugu, dok je Tristan napustio Kornvol i oženio drugu ženu.

Kada je smrtno ranjen otrovnim kopljen Tristan je tražio da mu se njegova prava ljubav vrati. Bio je uveren da Izolda neće doći i zbog toga umire od očaja, dok lepa Izolda umire od tuge kada pronalazi čoveka njenog života mrtvo

bd04171b7dad57cb18d533f2cea99f5e.jpg

Majstor i Margarita, jedna od retkih ljubavnih priča u istoriji književnosti sa srećnim završetkom. Margarita Nikolajevna je bila, pre nego što je srela Majstora, u braku sa cenjenim i poštovanim lekarom. Međutim, bez obzira što je živela bez ikakvih problema, nije oskudevala ni u čemu, ipak je bila nesrećna i usamljena. Ljubav na prvi pogled Bulgakov opisuje: „Ljubav je iskočila pred nas kao što iz zemlje iskače ubica u uličici i zadesila nas oboje! Tako znade zadesiti munja, tako znade zadesiti finski nož!”. Neverovatno snažna ljubavna priča.

877176_original.jpg

Back