Nestranačko društvo

Da li ste za ukidanje partija?

• Da

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Nisam mislio da se bukvalno ukinu stranke! To je nemoguće! Samo me interesuje vaše mišljenje o tome, i da li bi se mogle naći neke alternative...
Nemojte mi reći da ste zadovoljni partijama?!

За укидање партија!

Наравно....да је могуће...само треба састваити владу од стручњака из области....а не из партија...и саме ће се укинути временом...јер ће људи гласати за онога ко зна да ради посао...

За укидање партија!

Наравно....да је могуће...само треба састваити владу од стручњака из области....а не из партија...и саме ће се укинути временом...јер ће људи гласати за онога ко зна да ради посао...

Што подразумева већински систем избора. Јел` тако!

Drzavom koja pretenduje da nosi perjanicu naziva "demokratska" vec oko 100 god.vladaju tri porodice. Prvo Kenedijevi,zatim otac i sin Bush,Klinton pa posle vrla mu supruga Hilari...

Da li je moguce da u drzavi od (ne znam tacno,ali npr.300mil ljudi) nema nikoga da postane predsednik nego mora otac da prenese na sina? :think:

To smo vidjali u azijskim zemljama i dr.nerazvijenim drustvima,ali niko se i ne usudjuje da pomene najvecu "demokratiju".

Kada je Fidel Kastro preneo ovlascenja na brata,ta ista "demokratija" je na sva usta promvisala ljudska prava izbora i sl.

Samo se pitam sta bi se desilo da u Srbiji na vlast dodje Tadicev brat ili Kostunicina zena..Ko bi zapusio usta dezurnim "cuvarima demokratije"?

Toliko o partijama,slobodi izbora,visestranacju...

Da, ali u SAD to sasvim dobro radi, ali je radilo barem do sada. Kod nas je slicno, kod nas se ovi srode jedni sa drugima tek kada zajedno udju u politiku. Takodje ovde su emotivna vezivanja za politicare mnogo jaca, volim i ja vas i tako to, i to su stvari koje nas unistavaju.

Што подразумева већински систем избора. Јел` тако!

Право да ти речем...ја би скроз укинуо изборе...немају сврхе..намештају изборе...плаше народ бомбардовањем, кугом и потопом...уништавају ..привреду и народ....

А ако баш мора...нека се гласа за појединце ...па да се лепо зна..ко је и шта...
А не... једино радно место скретар, ДС,СРС или неке десете странке..па министар..
Зато нам и јесте овако лепо!

А ако баш мора...нека се гласа за појединце ...па да се лепо зна..ко је и шта...
А не... једино радно место скретар, ДС,СРС или неке десете странке..па министар..

Dobra ideja: Raspustiti stranke, Srbiju podeliti na toliko jednakih mesta po broju stanovnika koliko ima mesta u Parlamentu i svaki deo bira svoga parlamentarca! Zatim, Parlament raspisuje Konkurs za Ministre i Premijera, javljaju se kandidati i biraju se najbolji.

Право да ти речем...ја би скроз укинуо изборе...немају сврхе..намештају изборе...плаше народ бомбардовањем, кугом и потопом...уништавају ..привреду и народ....

Glasanje za pojedince postoji u većinskom izbornom sistemu, npr u Velikoj Britaniji, ali i njih su kandidovale stranke. Glasanje za pojedince je, po meni mnogo bolja ideja od odabira partijskih lista, sa kojih onda stranke rasporežuju mandate. Bolje je kada znaš za koga si tačno glasao. U nestranačkom društvu ni tako nešto možda bilo izvodljivo

Šta mislite o organizaciji društva u kome ne bi bilo partija? Partije ionako samo troše novac, svađaju i dele narod, troše se u međusobnim borbama, orijentisane su uglavnom na svoje uske, umesto na opštenarodne, državne i nacionalne interese... loše strane partijašenja mogle bi da se nižu do u beskonačnost, i mislim da prevazilaze sve ono pozitivno što iz postojanja partija proizilazi...

I kakva alternativa partijama bi mogla da postoji?

Da, bez partija. Alternativa su pametni i neokaljani pojedinci okupljeni u gradjanske pokrete sa svojim istomisljenicima - pomagacima.

Partije su nuzne, one ojbedinjavaju gomilu rasutih ljudskih pogleda i potrebstina, na nekoliko opstih.
Drugačije rečeno, partije i njihovi programi redukuju ljudske poglede i potrebe na nekoliko opštih, i što je još važnije po vladajući sistem (klasu), one promovišu prihvatljive poglede i potrebe i uteravaju ljude u te kalupe. Nemojmo se zavaravati u vezi toga: masovno, hijerarhijsko i industrijsko društvo ne može funkcionisati drugačije, njemu je potrebna kontrola i komanda. Zato ni nemam nameru da glasam i da se kalupim u određene modele, jer bih želeo zadržati određeni sopstveni integritet. Što se mene tiče, jedino dolazi u obzir tip društva koji će moći da dozvoli da svako stoji iza sebe, a ne da svi stojimo iza drugih i da nas oni vode.
Tu dolazimo do "komune" koju je spomenuo znojavi omladinac, i jedne vrlo fine osnove za neko humanije i normalnije društvo od ovog lanca robovanja, kalupljenja i fabrikovanja ljudi. Naravno, ja neću insistirati na anarhiji za sve (ako mene pitate, može), al' mi je vrlo bitno da ljudsko društvo ima ljudsku razmeru, ma kakvo bilo, a ne mehaničku, kao sad.

Back