Nesto sto volim...

Ophelia, John Everett Millais

Prilozi

• Ophelia.jpg
    Ophelia.jpg
    31,2 KB · Pregleda: 36
Ajde onda i ovo:
The Lady of Shalott, John William Waterhouse

U Tate Britainu, Ophelia i Lady se nalaze izlozene jedna ispod druge.
A rekose da je tadasnja Millais-ova djevojka pozirajuci za Opheliu u kadi, posto joj ovaj nije dao da izlazi, a voda se hladila, zaradila gadnu upalu pluca...

Prilozi

• Lady_of_Shalott.jpg
    Lady_of_Shalott.jpg
    36,8 KB · Pregleda: 36
Prvo, apsolutno savrshenstvo zvano ''Meduzin splav'', umjetnika Theodore-a Gericault-a. Strashna je njena pricha... i teshko mi je da iskazem koliko sam emotivno vezana za ovo djelo.

MeduzinSplav.jpg

~~~~~

Dalje, evo i par slika koje su mi takodje drage...

TheBlingBeggarDYCKMANS.jpg

AnAllegoryoftheVanitiesofHumanLifeH.jpg

~~~~~
I, za kraj... fotografija... Jenni Tapanila je u pitanju.

birth-web.jpg

Kasnije cu valjda post-ovati josh... mozda neke poznatije autore. PoZ.

Prvo, apsolutno savrshenstvo zvano ''Meduzin splav'', umjetnika Theodore-a Gericault-a. Strashna je njena pricha... i teshko mi je da iskazem koliko sam emotivno vezana za ovo djelo.

Da, Splav Meduze, stvarno je odlican. Vidio sam ga uzivo u Luvru (i slikao se pored njega, ali da sad ne postujem...:)). Cisto za informaciju, ogromnih je dimenzija. Kad je predstavljena prvi put, izazvala je zestoke kontroverze na umjetnickom i na sirem planu, jer je shvacena i kao politicka provokacija.

Inace, pretpostavljam da znate, ali da dodam da jedan vazan segment u izvanrednoj knjizi "Istorija svijeta u 9 i 1/2 poglavlja" Dzulijana Barnsa zauzima upravo ova slika. Stavise, sama slika je umetnuta u knjigu kao dodatak.

Back