Nešto lepo

U svakom danu postoji bar jedan razlog za osmeh, samo ga treba pronaći.​
Ovo je mesto za pogled na život iz drugog ugla, mesto za šarene detalje u beloj sobi,​
ovo je mesto za nacrtani korak, za sunce na trepavicama....​
Ovo je kutak za sve one sitnice za koje kažemo: - Kako je to lepo !​
Ovo je mesto za tišine...​
Ko ne razume moje tišine, neće razumeti ni reči. :)
 
Poslednja izmena:

A kapela (ital. A capella) je oznaka za pevanje bez instrumentalne pratnje. Nastala je u 17. veku i dugo vremena bila je stvarana samo za potrebe crkve. Vremenom a capella postaje popularni žanr, npr. mnogi ruski kompozitori 20. veka pisali su a kapelu za hor (Shostakovič, Sviridov, Davidenko, Rahmanjinov....).

"Ne brini se, budi srećan" , poručio je Bobi MekFerin svojom pesmom iz 1988. godine. Inspiraciju za svoju numeru pronašao je na motivacionom posteru Meher Babe, indijskog duhovnog vođe i mistika. "Don't worry, be happy" , prva je a kapela pesma koja se našla na prvom mestu Bilbordove liste hitova, a naredne godine dobila je čak tri Gremi nagrade u kategorijama za najbolju pesmu, najbolji snimak i za najbolje muško vokalno pop izvođenje.
U pesmi je nasnimljeno više glasova. Pored glavnog MekFerinovog koji ne peva, već recituje stihove, u pozadini ima više pratećih glasova i čak ritam sekcije izvedene specifičnom tehnikom pevanja. Da magija bude veća, sve te glasove izveo je Bobi MekFerin sam i uspeo da ih ukomponuje u jednu melodičnu celinu.
Bobi MekFerin je imao bogatu karijeru, ali mu je "Don't worry, be happy" bio jedini hit. Taj jedan hit i dan danas se sluša i pamti.


Danas postoje odlični bendovi koji pevaju a kapelu, sa svojim slušaocima (među kojima sam i ja :)).

 
Poslednja izmena:

Ariana Grande... Nedavno je započela lepu tradiciju objavljivanja videa u kojima peva svoje aktuelne hitove bez pratnje pomoćnih vokala ili instrumenta, tako da sav kvalitet njenog glasa dolazi do izražaja.

"Dangerous Woman", uz muziku :)
 
Sve sto je lepo nema kraj 💞

... " Oni koji me sreću, misle da ja to putujem. A ne putujem ja. To beskraj po meni hoda."

/ Miroslav Mika Antić :heart2:

27.jpg
 
Poslednja izmena:
"Slika govori više od hiljadu reči", stara je izreka, upotrebom već pomalo izlizana.
A kako to izgleda kad slika zaista progovori, može se videti ovde :

:)
Ovaj video snimak nastao je u Samsungovoj moskovskoj istraživačkoj laboratoriji, "dipfejk" (deep fake) tehnologijom, koja se sastoji u softverskoj zameni lica.

(Nažalost, ovu tehnologiju je moguće
i zloupotrebitii objavljivanjem lažnih
"dipfejk" snimaka javnih osoba.)
 
Hiperrealizam, umetnički trend u slikarstvu i skulpturi, moderna umetnost u kojoj se istovremeno uživa i koja šokira, umetnost oko koje se ponekad razbuktaju debate oko toga da li to jeste umetnost ili samo obmana.

Kakvo god da je mišljenje kritičara o ovom pravcu , ono što jeste neporecivo to je : hiperrealisti su u stanju da primete ono što mi ne vidimo - oni primećuju i pokazuju umetnost svuda oko nas .

džošua-suda-1.jpg



džošua-suda-3.jpg



Autor ovih slika u kojima se lica probijaju kroz platno, je Džošua Suda (Joshua Suda), američki umetnik. Svako ko gleda ove slike ne može da ne bude zaprepašćen činjenicom kako ne gleda u montirane fotografije nego u slikarsko delo - urađeno rukom, bojom, četkicama...
 
Poslednja izmena:
Italijanski umetnik Marselo Barenđi (Marcello Barenghi) objavio je neke od svojih crteža na YouTube i izazvao ogromno interesovanje. Pažljivo koristeći belinu papira ovaj umetnik uhvatio je senke crtanog predmeta, a ostalo prepustio iluziji :



https://www.amexessentials.com/interview-with-hyperrealist-marcello-barenghi/

Ako za kritičare ovo nije umetnost, nije mi žao što se u umetnost ne razumem. :)
 
Poslednja izmena:
Paul Cadden (12).jpg

Možda ova slika izgleda kao fotografija, ali to je zapravo realistični crtež koji je nacrtao škotski majstor hiperrealizma Paul Cadden.
Na njegovom zvaničnom sajtu može se videti još mnogo crteža od kojih zastaje dah:
https://www.paulcadden.com/portraits

Neke od njegovih slika mogu se videti i u ovom videu:

Da razjasnimo: ovo nisu fotografije nego crteži rađeni običnim olovkama. 😊
 
Poslednja izmena:
Teresa Elliott , hiperrealistična američka umetnica.
Rođena je u Teksasu. Dok je studirala na Univerzitetu u Kanzasu, radila je kao forenzički karikaturista u policijskoj upravi. Nakon što je diplomirala likovnu umetnost vratila se u Teksas, gde je provela 25 godina kao vodeći ilustrator u Dalasu. Priča o njenom talentu brzo se proširila kad se njena figurativna umetnost pojavila u projektima za Neimana Markusa. Danas je poznata umetnica i dobitnica mnogih nagrada.
Ovo su njene uljane slike:

teresa-elliot-1[2].jpg



sun-silenced.jpg


" Inspirisana sam međusobnom povezanošću svih živih bića. To izražavam svojim slikama da bih dobila emotivni odgovor od gledalaca..." / Teresa Elliott
Nadam se da će vam se njene slike dopadati koliko i meni. Slike Terese Elliott mogu se videti ovde:
https://www.teresa-elliott.com/works
 
Ovo sve što si uradila na ovom blogu je zaista d i v n o i pokazuje tvoju pravu prirodu...
Nastavi da nas edukuješ, raduješ lepotom i znanjem...
Srećan ti praznik i hvala!

:vzagrljaj: :heart2::bravo::cvet:🍾🥂

Hvala ti, Soradže, takođe. :heart2: Srce si....
Čitavog života čovek teži lepom, a možda čar i jeste baš u toj težnji, u traženju.
Ovaj blog je beležnica lepog, a ja, samo sam kolekcionar. 😊
9RYJNgNfokMab5v01o4FoTbIwUnAXiUWTo2MAs27.jpg
 
Poslednja izmena:
Neki umetnici ruše sve granice onoga što smo mislili da je moguće... Njihova umetnost je poseban, alternativni svet oblikovan njihovom vizijom.
Pobegnem ponekad u taj svet, kao posmatrač i u tom posmatranju ja učim, menjam svoje poglede i pomeram svoje granice... :)
Lepota je u oku posmatrača, upravo zato što tu lepotu sami stvaramo svojim pogledom...

Lepo je pogledati svet kroz oči umetnika, zar ne ? :)

Umetnost je lepota trenutka, a svaki trenutak je poseban, jedinstven i neponovljiv...

Ovo su neki od takvih trenutaka koje je olovkom i ugljenom zabeležio samouki i višestruko nagrađivani umetnik iz Italije Diego Fazio :
03.jpg

Korisnicima Deviantarta Diego Fazio poznatiji je kao DiegoKoi .
Diego je radio kao umetnik za tattoo, ali je ubrzo shvatio da više voli da crta tela, nego da crta na njima ..:) Za portrete koje radi potrebno mu je oko 200 sati.

02.jpg

Postaje se zaista sumnjičav kad se pogleda u ove predivne slike. Da, ovo nisu fotografije, ovo jesu crteži.. Ja sam zadivljena. :)

 
Poslednja izmena:
Ivan Hoo je samouki umetnik iz Singapura koji, kako kaže, " živi umetnost". U svojim radovima koristi olovku i pastelne boje kako bi na drvenoj podlozi kreirao realistične crteže.
Kako stvara svoje slike pokazao je ovde :
Samo što ne mjaukne ... :)

Još jedan umetnik pred čijim slikama poželimo da im priđemo, pronađemo potez olovke ili četkice i uverimo se da to nisu fotografije:
0_2024fe_75a2fa91_orig.jpg

Yigal Ozeri , rođen je u Izraelu, živi i radi u Njujorku. Njegove slike izložene su na izložbama širom sveta. Poznat je po portretima mladih žena.
"Tema lepote je glavna tema mog života", rekao je u jednom od intervjua Yigal Ozeri.

0_2024ec_9771fc90_orig.jpg


http://www.yigalozeriartist.com/recent-work

Ovo su samo neki od brojnih umetnika hiperrealizma, pred čijim radovima zastajemo iznenađeni onim što vidimo.
Stvarajući iluziju stvarnosti uverljivije nego što stvarnost jeste, ovi umetnici skreću pažnju na detalje svakodnevnog života, a to i jeste njihov cilj - ugledati umetnost svuda oko nas. :)
 
Poslednja izmena:
Umetnost je učenje, istraživanje, razmišljanje, filozofiranje...sve to je u umetnosti bitnije od samog talenta.
Svet treba čuvati i graditi, ponekad i od drveta, kamena, od gline ili papira...i obojiti ga onim bojama koje se nama najviše sviđaju. :)

Čovek oduvek teži istraživanju, tako je od praistorije do danas. Tako je i u umetnosti. Umetnik uzima deo stvarnosti, ponekad da bi prikazao postojeću stvarnost, ali uzetu stvarnost proučava, istražuje i uvek oblikuje u jednu "novu stvarnost ", koja je stvarnija i od same stvarnosti.

" Umetnost nije ono što vidiš, već ono što učiniš da vide drugi." / Edgar Degas

Bar neki minut vremena treba posvetiti umetnosti, treba joj dati energiju, emociju...

Jedna od lepih umetnosti koja zaslužuje naše vreme je i skulptura .
Posmatranje skulpture ponekad deluje kao slušanje komplikovane muzike. U početku ne znate šta je, pa je na kraju slušate ceo dan, jer vam se dopada. ;)

Skulpture su uvek namenjene jednoj određenoj sredini i uvek imaju prostorni odnos prema okolini. Prostor je apsolutno deo skulpture i skulptura je deo prostora.
( Nažalost neke od njih su neprimerene prostoru...)


Kroz istoriju, skulpture su zbog svoje monumentalnosti izazivale posebno divljenje. Iako se ponekad čini da su ih danas savremeniji oblici umetnosti potisnuli, to je samo privid. Naprotiv, savremene tehnologije omogućile su izradu još detaljnijih dela koje je lakše postaviti na odgovarajuće lokacije i tako postići maksimalni efekat skulpture.

Na ulicama raznih gradova sve češće se susreću skulpture, ali ne spomenici znamenitim ličnostima na kakve smo navikli, već skulpture sasvim običnih, nepoznatih ljudi, stanovnika koji podsećaju na svakodnevnicu... Neke od tih modernih skulptura privlače pažnju ne samo porukom kojom komuniciraju, nego i prkose gravitaciji... Neke skulpture su čudne, druge bizarne i zbunjujuće, treće lepe i zanimljive. U svakom slučaju zaslužuju pažnju.


Fredrik-Radum-768x563.jpg


21227585_291195058025822_6090619218955337728_n.jpg


"Trans ĭ re" / by Fredrik Raddum

Umetnik Fredrik Raddum je iz Norveške, bio je jedna od najvećih umetničkih priča 2017. godine, zahvaljujući izložbi bronzanih statua koje je postavio u Oslu. Baveći se misterioznim nestankom evropskih doseljenika na ostrvu Galapagos tridesetih godina prošlog veka, Radum je dao jasan komentar i na temu aktuelnih migracija . Slike o ovoj skulpturi proširile su se širom sveta, posebno na Bliskom istoku, gde je pitanje migranata postalo žarišno.
Trans znači Prolaz a ta reč može značiti toliko mnogo stvari u životu.
Inspiracija, svrha, statua koja je uspomena, kip mučeništva, do trajnog kvaliteta ljubavi ...sve to je priča Trans ĭ re...

"Za mene je dijalog izvor i suština umetnosti. Umetnost je uglavnom dijalog između primaoca i umetnika."

"Skulptura Prolaz ima filozofsku dimenziju: - Nešto je sada bilo ovde i pre ili kasnije će otići."
/ Fredrik Raddum
 
Poslednja izmena:
500_F_89352345_cjN9KH1SAOWoiKXfRVU52ZoJ7Dh6jVQB.jpg


Među najkreativnijim skulpturama na svetu nalazi se i "Spomenik anonimnom prolazniku" . Ovo delo nalazi se u Vroclavu, u Poljskoj. Reč je o 14 figura u prirodnoj veličini. Neki prolaznici su vidljivi u potpunosti, drugi izgledaju kao da ulaze u vodu. To je replika skulpture koju je Jerzi Kalina podigao u noći između 12. i 13. decembra 1977. godine na varšavskoj raskrsnici. Ovo umetničko delo predstavlja sve izgubljene duše koje su patile od strane opresivnog komunističkog režima koji je vladao u Poljskoj mnogo godina.


2013-10-11-excellent2.jpg


"Freedom sculpture" , Filadelfija, SAD
Delo Zenosa Frudakisa , Skulptura slobode, duga je šest metara, završena je 2001. godine i urađena je u bronzi (teška je više od 3 tone). Govori o borbi protiv svih stega i svega što nas zadržava i vuče nazad. Zenos Frudakis želeo je da napravi skulpturu sa kojom će celo čovečanstvo moći da se poistoveti. Svi mi pokušavamo da se oslobodimo kalupa koji nas sputavaju...
 
Poslednja izmena:
2201536938_bd795fa526_b.jpg


Serija figurativnih skulptura pod nazivom "People of the River ", koje se nalaze u Singapuru , svrstana je u najkreativnije skulpture na svetu. Prikazuje različite prizore iz istorije Singapura. Mališani koji skaču sa mosta u reku, predstavlja decu koja su trčala u reku pre nego je obala bila uređena kamenom.

singapore-015.jpg

Ovo je skulptura pod nazivom "The River Merchants" i prikazuje muškarce koji kupuju i prodaju robu.
Autor ovih skulptura je Chong Fah Cheong , singapurski vajar. Iako je radio u različitim stilovima, od apstaktnih do figurativnih, njegovo ime se vezuje za ove skulpture.
 
U blizini Muzeja azijske civilizacije u Singapuru mala devojčica vuče dedu za ruku. Naziv skulpture je " Forward to the Future" ( Napred u budućnost).

singapore-043.jpg


Skulptura " Coolies Take a Break ", počast je hiljadama nekvalifikovanih radnika koji su došli u Singapur iz Kine, kako bi izbegli siromaštvo. Živeli su u skučenim prostorima i naporno radili, istovarujući i utovarujući brodove za trgovce. Reč "coolies" na kineskom znači - patnja. Često su ovi ljudi umirali u Singapuru, a da nikad nisu postigli bolji život kakvom su se nadali.
images.jpeg


" Moje učešće u kreativnom stvaralaštvu uglavnom se sastoji od stanja uma. Predstavlja svest o mom postojanju koje je sačinjeno od bezgraničnih varijacija i mogućnosti", rekao je Chong Fah Cheong za svoj rad.
 
Poslednja izmena:

Back
Top