NESTALI BEZ TRAGA

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako obljasniti nestanke u Bermudskom trouglu?

Stotinama godina pomorci su izbegavali Bermudski trougao, morski trougao izmedju Bermuda, Floride i Portorika. To podrucje je bilo ljudima neprijatno jer su tamo brodovi neprestano nestajali bez traga. Kao da su se rasplinuli u vazduhu. Skoro nikada nije bilo prezivelih i nisu pronadjeni delovi olupina brodova. Jos je i Kolumbo na svojoj plovidbi u Novi svet primetio tajanstveno svetlucanje. U svom dnevniku ce zapisati da to izgleda "kao da neko dize i spusta svecu". Ljudi su to svetlucanje u Bermudskom trouglu primetili cak i iz svemirskih kapsula. Ali do danas se nije naslo obljasnjenje za tu pojavu. Kao uzroci nestanka brodova i aviona u Bermudskom trouglu navode se morski virovi, podzemni vulkani, negativna gravitacija, crne rupe, vremenska razlika, ali nijedno obljasnjenje nije zadovoljavajuce.

Kako se zavrsio let 19?

Rec je o takozvanoj "izgubljenoj eskadrili". Dana 5. decembra 1945. godine cetrnaest americkih pomorskih oficira krenulo je u pet jednomotornih torpednih bombardera marke "Avendzer" u Fort Loderdejlu (Florida) na let 19, trenazni let u pravcu istoka. Imali su zadatak da ispred ostrva Bimini vezbaju napade na neki brodski trup, a zatim da se vrate na polaziste. U pocetku je sve teklo po planu. U povratku, sat vremena po zavrsetku vezbe, zapovednik eskadrile Carls Tejlor javio je da su avioni skrenuli s rute i da "igle kompasa skacu kao lude". Toranj u Fort Loderdejlu je slusao radio-razgovore pilota. Neki vojnici su mislili da su iznad Meksika, dok su drugi mislili da upravo lete iznad Kalifornije. Posle dva sata uhvacen je poslednji radio-razgovor: "Dolazimo u vrucu vodu... sasvim smo se izgubili..." Posle toga - samo tisina. Fort Loderdjl je odmah poslao hidroavion sa trinaest specijalaca u potragu za bombarderima. Ali i on je nestao bez traga. Godine 1991. ronioci su tvrdili da su otkrili ostatke aviona sa leta 19 na morskom dnu nadomak obale Floride. No, to su bili avioni koji su nestali pre tog dogadjaja. Eskadrila sa leta 19, kao i avion koji ih je trazio, nisu pronadjeni do danasnjeg dana.

Nema traga u plitkoj vodi?

Godine 1948. nestao je putnicki avion sa trideset jednim putnikom. Avion se upravo priblizavao Majamiju. Poslednji razgovor radio-vezom glasio je: "Priblizavamo se pisti... samo jos 80 kilomtara prema jugu... sada mozmo da vidimo svetla Majamija. Sve je u redu. Spremni smo za uputstva za sletanje." Kada je vazdusna luka u Majamiju odgovorila, DC-3 se vise nije javljao. Nestao je u podrucju gde je voda duboka samo sest metara. Uprkos tome, nije pronadjen nijedan sraf sa putnickog aviona, a kamoli ljudski trag.

Da li vreme igra ulogu?

Postoje teorije po kojima u Bermudskom trouglu vlada neka druga dimenzija i vreme prolazi brze, sporije ili uopste ne prolazi. Neki dogadjaji potvrdjuju ove dosad nedokazane tvrdnje. Takav je primer pilota Brusa Gernona koji je 1970. godine leteo prema Majamiju i pritom morao da upravlja avionom kroz oblak. Po sletanju u Majami ustanovio je da ja njegov avion leteo pola sata krace nego obicno. Jos je drasticniji primer aviona kompanije "Istern erlajns" koji je sa 28 putnika leteo prema Majamiju. Avion je na deset minuta nestao sa radarskog ekrana u kontrolnom tornju vazdusne luke u Majamiju. Tek sto je aktiviran program za vanrednae prilike, avion se ponovo pojavio i mogao je sigurno da sleti. U avionu niko nije primetio nista neobicno. Ali niko nije imao ni obljasnjenje za to zasto su svi satovi kasnili za deset minuta.

Kako su nestali?

Uz brojne avione, nestajali su i brodovi. Evo kratkog popisa nerazjasnjenih slucajeva novijeg datuma:
- Avion "C-45 Superfort" americke vojske je putovanje zavrsio 1947. godine, stotinak kilometara nadomak Bermuda. Dokaza o postojanju aviona nema.
- Godine 1949. "Tjudor IV" raspao se u vazduhu.
- Godine 1950. brod "Globmaster" americke mornarice sa posadom nikada nije stigao na cilj.
- Americki teretnjak "SS Sandra", dugacak 110 metara, takodje je nestao bez traga, sa kompletnom posadom.
- Od 1963. godine nestali se smatra i "Martin salfur kvin", 140 metara dugacak teretni brod. To se odnosi i na dva vazdusna tankera americke mornarice, a takodje i na "Kargomaster C-132".
- Godine 1970. godine gubi se trag francuskom teretnom avionu "Milton Iatres".
- Od 1973. fodine nestalim se smatra nemacki teretni brod "Anita", tezak 20.000 tona.

Da li je Trougao postao mirniji?

I poslednjih godina nestajalo je na desetine brodova u poznatom i zloglasnom Bermudskom trouglu. Vecinom su to bile jahte ili teretni brodovi. Medjutim, takav nestanak jedva pobudjuje paznju. Verovatno su potrebno vece katastrofe koje bi ljude ponovo upozorile na Bermudski trougao.

Koje su najvece katastrofe?

Britanska fregata "Atlanta" plovila je sa trista pomorskih kadeta Trouglom. Kada su nestali bez traga, tri meseca tragalo se za olupinama i zrtvama. Svi pokusaji su bili uzaludni. Iako je poznata ruta ratnog broda bila pretrazivana kilometar po kilometar, ostalo je nepoznato gde je "Atlanta". I misteriozni nestanak americkog broda "Kiklops" 1918. godine lici na veliku katastrofu. Na plovidbi od Barbadosa u Norfolk "Kiklops" je nestao sa 309 ljudi. I to uprkos cinjenici da je vreme bilo povoljno, a brod ocigledno nije bio u nevolji.

Odakle je dosla magla?

Nacin na koji more u Bermudskom trouglu zna da poludi opisao je 1966. godine vlasnik neke fabrike za spasavanje u Floridi koji je svojim tegljacem "Gud njus" hteo da prebaci prazan teretni brod iz Portorika na Floridu. U Bermudskom trouglu doziveo je nesto neprijatno. Igla na kompasu okretala se kao luda. U roku od nekoliko sekundi nastala je oluja. Masine na tegljacu su otkazale. Nepoznata sila delovala je na elektronske uredjaje na komandnom tornju tako da su svi instrumenti izgubili kontrolu. I na teretnom brodu nesto je povuklo velikom snagom. Tada se neprirodna magla nadvila nad prazan teretni brod, neprirodna zato sto je inace bilo vedro suncano vreme. Kada je kapetan hteo da presece uze za vucu, odjednom je magla nestala. Motori i uredjaji tegljaca reagovali su normalon, pritisak na brod u uzetu za vucu popustio je i nestao. Kapetan koji je vec mislio da je kucnuo poslednji cas, s olaksanjem je otplovio punom snagom.

Gde je otisao istrazivacki brod?

Vekovima se azijskom "sestrom" Bermutskjog trougla smatra Djavolje more, groblje nestalih brodova. Pomorski trougao u Filipinskom moru juzno od Japana i istocno od ostrvlja Bonin japanska vlada je, posle brojnih neobljasnjenih katastrofa, sluzbeno proglasila opasnom zonom. To sto igle kompasa nikada ne titraju ispravno, obljasnjava se na sledeci nacin: stvarni sever i sever magnetne igle podudaraju se u Djavoljem moru. Dakle, kompas se ne moze citati. Ribari i kapetani koji, ukoliko to mogu, izbegavaju "Mu no umi", Djavolje more, znaju za to vec dugo. Posto je pedesetih godina za kratko vreme opet nestalo bez traga devet brodova, japanska vlada je poslala istrazivacki brod "Kailo Maru No. 5". u opasno podrucje. Ali i ovaj izvrsno opremljen brod, koji je zaplovio po najlepsem vremenu i po mirnom moru, sa 22 clana posade i p9 naucnika, vise se nije pojavio. Godisnje se u Djavoljem moru izgubi prosecno pet do sedam brodova. Japanska vlada zeli da obljasni zasto brodovi nestaju bez traga. U Djavolje more vise se ne salju brodovi tragaci, ali instaliraju se robotske plutace. One treba da registruju vetar, vreme ,struje i druge pojave koje mogu da budu odgovorne za nestanak brodova. Ali do sada plutace nista nisu javile sem ono sto su ljavljale i u drugim morima.
 
Prije nekoliko dana sam gledao neku emisiju na nekom kanalu kablovskom.
Neki lik je na brodu instalirao uređaje za mjerenje elektromagnetskih promjena.
Pa je NA RUBU tog Bermudskog trougla pet dana lutao oko lokacija gdje se najviše
toga desilo,i ništa.I onda je šesti dan alarm počeo da pišti, pa je kompas poludio,
GPS se ugasio,itd...Pa se to smirilo poslije dva sata.Samo od sebe.
A oni su eto plutali,ugašenih motora,pa ne znaj je li uticalo na motor.
Uglavnom su otišli sretni kući,a misterija ostade.
:mrgreen:
P.S:kanal je,sjetih se, Explorer...
 
160emq9.jpg
 
sto se tice napustenih brodova,evo moguceg racionalnog objasnjenja...ali,ko zna....:think:

Tridesetih godina u jednom pozorištu davan je komad u kome se radnja nagloprenosila 300 godina u prošlost. Da bi pojačao psihološko dejstvo na gledaoce, režiser se obratio za savet fizičaru Robertu Vudu. Vud je predložio da se upotrebi obična orguljska cev, ali takve veličine da ispušta nečujan za ljudsko uho infrazvuk. Kad je ova cev počela da svira gledaoce je obuzela takva panika da su izjurili iz pozorišta. Učinilo im se da počinje zemljotres i da će se zgrada svakog trenutka srušiti. Panika je obuzela i stanovnike susednih zgrada.
Poznato je da se u vreme bure na kopnu naglo pogoršava stanje bolesnika, povećava se broj samoubistava i saobraćajnih nesreća. Krivac je - infrazvuk.
Još 1935. godine u izveštajima Akademije Nauka SSSR-a, akademik Šulejkin izneo je teoriju o nastanku infrazvučnih kolebanja na okeanu. Tokom oluje i jakih vetrova nad ustalasanom površinom mora dolazi do prekida strujanja na vrhovima talasa. U vazduhu se stvaraju ne samo poprečne, nego i uzdužne oscilacije. Snaga infrazvuka koji nastaje proporcionalna je kvadratu talasa. Pri brzini vetra od 20 m/s snaga tog 'glasa mora' može biti tri vata po svakom metru fronta talasa, što znači da i slabija bura može generisati infrazvuk snage više desetine kilovata. Osnovno zračenje infrazvuka je u dijapazonu od šest herca. Eksperimenti su pokazali da se infrazvuk veoma slabo rasejava sa pređenim rastojanjem. U principu, on može bez većeg slabljenja prelaziti stotine i hiljade kilometara, kako vazduhom, tako i vodom, pri čemu je prostiranje u vodi nekoliko puta brže.
Iz eksperimenata profesora Avra saznajemo o biološkoj aktivnosti infrazvuka. Profesor Avr pretpostavlja da je uzrok toga poklapanja frekvencija infrazvuka i alfa ritma velikog mozga. Infrazvuci određenih frekvencija mogu kod čoveka izazvati osećaj umora, neraspoloženje, morske bolesti, mogu dovesti do gubitka vida i čak do smrti: '...infrazvuk frekvencije 7 herca smrtonosan je za čoveka... njime se može zaustaviti rad srca'.
Dakle, na moru se generišu snažne infrazvučne oscilacije snage uglavnom šest herca, a već sedam herca smrtonosno je za čoveka. Brod može biti pogođen infrazvučnim talasom na potpuno mirnom delu mora, i ako je frekvencija od sedam herca, smrt cele posade nastupa naglo i nema tragova zbog čega je došlo do prestanka rada srca. Pri drugim frekvencijama mogući su efekti analogni napadima ludila. Moguća je i mehanička rezonanca sa trupom ili jedrima broda, pa se kasnije na mnogim brodovima bez posade zatiču polomljeni jarboli, iako u toj oblasti nije bilo vetrova.
ovo,naravno ne objasnjava zasto nisu nadjena tela nestalih,u slucaju da su u napadu ludila napustili brod.................
 
Oduvek su nestajali ljudi, avioni, brodovi, citava sela. Gde se oni nalaze? Sta se dogodilo sa ozloglasenim Bermudskim trouglom, sa Djavoljim trouglom u Aziji, sa brodovima duhova koji su odjednom nestali? I sa grupama ljudi, uglavnom vojnika, koji su negde marsirali, a tamo nikada nisu stigli? Niko im nije usao u trag. Sve to su slucajevi koji se verovatno nikada nece razjasniti.

Gde je nestala Legio IX Hispania?

Deveta rimska legija, u borbi iskaljena, trebalo je da 118. godina p.n.e. uspostavi red na Iberskokm poluostrvu, kada se brigandska kraljevina pod vladarom Arviagusom pobunila protiv rimske vladavine. Legija je sastavljena samo radi gusenja ustanka. Ali ova elitna jedinica nikada nije stigla do podrucja koje su drzali pobunjenici. Nije se vratila ni u Rim. Nikada nije pronadjen trag 6000 vojnika i njihovoj pratnji. Uzalu du arheolozi u proslom veku tragali za dokazima o sudbini IX legije. Nije otkriven nijedan mac, nijedan stit, nijedna zastava. Jos su i rimljani bezuspesno tragali za "nesrecnom devetom", kako je nazivaju rimski spisi. Zapisi iz doba Marka Aurelija ne spominju vise Legio IX Hispania. Na njeno mesto stupila je Legio Victrich. Pobunjenici nikada nisu videli elitnu jedinicu, zbog cega i nisu bili previse nesrecni.

Kako je otisla norfolska pukovnija?

U bici kod Galipolja 1915. godine poginulo je vise hiljada ljudi. Bez traga je nestalo 266 vojnika. Tek tako. Taj dogadjaj je bio toliko neobican, da je zapovednik, general ser Jan Hamilton, sastavio iscrpan izvestaj o tome i poslao ga britanskom ministru rata lordu Kiceneru. Mnogo je vojnika primetilo kako je pukovnik Bosamp sa delom svog bataljona koji je pripadao norfolskom puku umarsirao u oblak koji je lebdeo iznad neke uzvisice. Iz tog oblaka se nikada nije pojavilo 16 oficira i 250 vojnika. Nijednog od njih vise niko nikada nije video. Cak se nije pronaslo ni jedno dugme sa odore ili kopca sa pojasa. Posle turske kapitulacije 1919. godine Englezi su trazili oslobodjenje navodno zarobljenih vojnika. Ali osmanlijska vlast nije mogla da ispuni zahtev. Nikada nisu dosli u vezu sa vojnicima. Nisu nista znali o njima. Njihova sudbina je ostala nepoznata sve do do danas.

Sta se dogodilo sa cepelinom L-8?

Dana 18. avgusta 1942. godine u zalivu San Franciska se podigao cepelin L-8. Porucnik D. Kodi i pomorski kadet Carls E. Adams trazili su svojim vazdusnim brodom neprijateljske podmornice nadomak obale. Patrolni camci i posade vise ribarskih brodica primetili su da je cepelin odjednom izgubio visinu i odmah zatim povucen u vis. Kontrolini toranj u vazdusnoj luci pokusavao je da uspostavi kontakt s dvojicom vojnika. Uzalud. Cepelin L-8 se nije javljao. Vazdusni brod je uronio u sivi oblak, jedini koji se nalazio na cistom plavom nebu. Kada je oblak otplovio, nestao je i cepelin. Dva sata kasnije cepelin L-8 je pronadjen potpuno neostecen na plazi. Ali su oba vojnika nestala., iako su njihovi padobrani bili u letelici. Radio-urdjaj je radio besprekorno, paljenje je bilo namesteno, jedna pedala gasa potpuno, a druga napola "otvorena". Nista nije bilo u kvaru. Jedino su nedostajala dva vojnika. Uprkos intenzivnoj istrazi, nikada nisu pronadjeni.

Sta je sa oblacima?

Oblaci su cesto igrali vaznu ulogu u opisu neobljasnjivih fenomena. U martu 1952. godine, na primer, americki sef eskadrile Dz. Baldvin nalazio se sa svojom grupom na izvidjackom letu duz korejske granice. Naocigled svojih drugova odleteo je u tamnosivi oblak i ostao u njemu. Niko ga vise nije video. Frederik Dirks oprostio se 10. jula 1930. godine od petorice poslovnih priljtelja koji su malim avionom marke "Corpus Christy" (americka drzava Teksas) hteli da se vrate u svoj rodni grad Kanzas. Na vedro nebu nalazio se, kako opisuje Dirks, "mali, tamni, gusti koji je licio na strano telo. Avion je uronio u i eksplodirao. Delovi su padali na zemlju 10 kilometara od mesta nesrce." Uprkos detaljnim istrazivanjima, nikada se nije otkrio uzrok nesrece.

Gde je bio kaplar Valdez?

Dogadja se i da se ljudi koji su nestali bez odjednom ponovo pojave. Ali oni se tada ne secaju onoga sto se dogodilo. Dana 25. aprila 1977. godine cileanski kaplar Armando Valdez rasplinuo se u vazduhu pred ocima sedmorice vojnika. Posle 15 minuta kaplar Valdez je ponovo bio uz svoje vojnike. Nije imao pojma sta se dogodilo. Samo je datum na njegovom casovniku prikazivao da mu je izbrisano pet dana, a imao je i petodnevnu bradu.

Kako je za tako kratko vreme dosao u Meksiko?

Spanski vojnik Huan Ortega bio je 24. oktobra 1653. godine na strazi u Manili, glavnom gradu u to vreme spanskih Filipina. Te noci je nestao bez traga. Ali jos iste noci se pojavio 15.000 kilometara dalje u tada isto tako spanskom Meksiku. Prema sluzbenim zapisima spanske vojske, trebalo je odmah da bude osudjen na smrt, jer se smatralo da gadno laze. Ali sud je bio blag i na njegovu molbu cekao je toliko dugo dok nisu culi za smrt spanskog guvernera na Filipinima. Jer on je zaista umro neposredno pre vojnikovog nestanka. Posle tri meseca ta vest je napokon stigla u Meksiko. Vojni sud je oslobodio Ortegu. Ali se Ortega nije dugo radovao jer ga je uhapsila inkvizicija i zbog bezboznistva osudila na smrt i odmah pogubila.

Dodacu ovih dana jos neke tekstove vezane za ove misteriozne nestanke...:D

Evo linka za IX Legiju! z:D http://www.newstarparty.com/9th.htm Ako si zadovoljan reputacija je uvek tu... ;D
 
Poslednja izmena:
Frost je pokrenuo ovu temu primjerima koji su toliko puta prožvakani kroz sve altera sajtove, knjige, časopise, emisije itd da mi stvarno ništa tu ne možemo dodati (a mnogo toga bi mogli oduzeti).
Ne vidim nikakvu svrhu pokretanja ovakvih sažvakanih tema. Postavite par linkova na relevantne dokumente i kraj priče.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top