Нереди у Федерацији БиХ

BiH se raspada

• Da

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Crnogorci kakvi Crnogorci.
Kad su se oni doselili na Balkan.
Kad su imali svoju državi.
Samo nemoj da mi spomilješ Njegoša(Srpski vladika) i Kralja Nikolu koji se krunisao kao Srpski kralj.
Ako si hteo da kažeš Srbi iz Crne gore to je sasvim nešto drugo.

Nisam htio reci srbi iz crne gore jer su srbi iz crno gore slaveni. Ljudi su prije zivjeli tamo od dolaska slavena.

To je problem, sto ljudi ne kontaju da su se ovde dole naselili bugari, srbi i hrvati... sa tim da su bugari stopljeni sa avarima.
Dakle svi ostali tkz narodi su proizasli od srba i hrvata...

Ne, srbi i hrvati su proizasli iz doseljenih slavena. Tek kad su dosli ovdje slaveni jedan dio se poceo zvati hrvatima (to ti je bascanska ploca http://hr.wikipedia.org/wiki/Ba%C5%A1%C4%87anska_plo%C4%8Da a drugi dio su postali srbi (ili su se tako nazivali) nakon rascjepa crkve.

Slaveni nisu bili krscani nego su ovdje primili krscansku vjeru (ciril i metod). A kad su primili krscanstvo onda su svi bili krscani. Tek rascjepom crkve 1054 imas rimokaltoicku crkvu koja priznaje vatikan i pravoslavnu crkvu koja je samostalna. U osnovi, pravoslavna crkva i pravoslavni obred je blizi starim krscanskim obredima nego rimokatolici (jer je misa bila na latinskom).

Znaci, podjela na katolike i pravoslavce je nastala tek nakon podijele crkve (1054) a prije toga su svi bili krscani i imali istu vjeru. Znaci, mozes reci da su srbi hrvati ili da su hrvati srbi jer su svi bili slaveni prije podijele na hrvate i srbe i prije podijele na razne vjere. Prije i hrvata i srba i razlictih obreda crkvi su bili slaveni. I oni nisu bili krscani.

Crna Gora je termin iz 17. vijeka i donosi se na uski pojas oko Lovćena (4 nahije)...

Crna gora je zbog svog polozaja bila naseljena i prije dolaska slavena (hrvati, srbi) i tamo su zivjeli ljudi. A ako znas kako izgleda onda ti je jasno da tamo nije lako prodrijeti i osvojiti taj prostor i zato tamo imas stanovnistva koji su zivjeli i prije slavena. U krajnjoj liniji tamo je bio dio ilirskog kraljevstva koje je bilo stotinama godina prije dolaska slavena.

Čarobnjak hoće da kaže kako su to sve pravoslavni Hrvati?

Mozes i tako reci. Iako, to ne bi bilo tocno jer su bili krscani (bez obzira na crkvu) prije podijele crkve. To je tek doslo 1054

http://en.wikipedia.org/wiki/East%E2%80%93West_Schism

Orginalno slaveni nisu bili krscani. Tek su dolaskom na ova podrcuja postali krscani. Znaci nije bilo u to vrijeme kad su dosli niti pravoslavaca niti katolika. jednostavno u to vrijeme to jos nije uopce postojalo.

e vidiš brate ni ti, ni ogromna većina ljudi ne razumije razliku između plemena, naroda i nacije (države nacije)... srpsko pleme se naseljava u 7. vijeku u bivšoj rimskoj pokrajini Dalmaciji i Gornjoj Meziji... međutim, u narednih 200-300 godina to pleme zajedno sa ostalim srodnim slovenskim plemenima i romanizovanim prastanovnicima Balkana (Vlasima) stvara srpski narod...

Da, hrvati i srbi bi bili pleme. Sa plemenskim zakonima i plemenskim uredenjem. Zato su imali kraljeve (to je plemenski) i zato srbi jos imaju ono "za kralja i otadzbinu" jer su pleme. A plemena biraju svoje kraljeve na saborima i to

primjer

krunidba.jpg

Godine 925. papa Ivan X. (914. - 928.) je odobrio sazivanje crkvenog sabora u Splitu na zahtjev dalmatinskih biskupa i hrvatskog biskupa koji je stolovao u Ninu. Papa je bio zainteresiran za obnovu jedinstvene crkvene provincije, ali ga je više opterećivao problem širenja glagoljice i slavenskog bogoslužja u granicama dalmatinskih biskupija, a time i bizantskog utjecaja. Papa se pribojavao da se u slavenskim jezikom pisanim obrednim knjigama krije neko krivovjerje koje sam naziva Metodovom doktrinom. Zato u svome pismu splitskome nadbiskupu i njegovim sufraganima, dalmatinskim biskupima, kori dalmatinsko svećenstvo što dopušta širenje slavenskog bogoslužja na svome području, iako je ono na bizantskome teritoriju bilo dopušteno. U isto vrijeme papa se obratio i Tomislavu. U svome pismu papa je hrvatskog vladara oslovio titulom »rex«, što se uobičajeno prevodi sa »kralj«, dok u istome pismu zahumskog kneza Mihajla oslovljava titulom »dux«.

http://www.zuki1.bloger.index.hr/post/hrvatsko-kraljevstvo-u-xstoljecu/60321.aspx

Dakle, plemena imaju kraljeve. A u plemenima su svi krvlju povezani, u smislu da pleme cine ljudi koji su u porodicnim vezama. To je tako od prapovijesti. Imas obitelj, pa bratiju i tako do kralja koji kao vlada. To ti je dobro jos ostalo ocuvano (kao plemenski obicaji) medu siptarima ili crnogorcima. I to ti kaze da su oni ovdje dugo i da su plemenski organizirani

http://en.wikipedia.org/wiki/Tribe

A nacije su ti napravljena od ljudi razlicitog porijekla koji zive u jednoj drzavi. Tipa amerika..oni tamo nisu povezani krvlju (da su u rodu) nego su se naselili i napravili naciju (zajednicku drzavu). To je recimo razlika izmedu amerikanaca i nas ovdje. Jer ovdje vecina zna od kud dolazi i iz kojeg su "plemena". A i ponekad plemenski zakoni imaju vecu tezinu nego sluzbeni zakoni.

Nema nikakve veze kralj i pleme.

Ovdje ima.

ne u velikoj britaniji, norveskoj, svedskoj i tim zemljama imas kraljevske kuce (porodice) koje vladaju zemljama. Tako da u osnovi britancima vlada njemacka (porijeklom) familija.

The House of Oldenburg is a European royal house of North German origin. It is one of Europe's most influential Royal Houses with branches that rule or have ruled in Denmark, Russia, Greece, Norway, Schleswig, Holstein, Oldenburg and Sweden.

http://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Oldenburg

The House of Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, also known as the House of Glücksburg, is a German ducal house.

House of Windsor

http://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Windsor

Founded by Ernest Anton, the sixth duke of Saxe-Coburg-Saalfeld, it is the royal house of several European monarchies, and branches currently reign in Belgium through the descendants of Leopold I, and in the Commonwealth realms through the descendants of Prince Albert. Due to anti-German sentiment in the United Kingdom during World War I, George V of the United Kingdom changed the name of his branch from Saxe-Coburg and Gotha to Windsor in 1917.

http://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Saxe-Coburg_and_Gotha

Ali to su nacije, jer recimo velika britanija je sastavljena od vise plemena, skoti, englezi i tako..

Ovdje svako pleme (recimo) bira svog kralja unutar svog plemena. Jer ovdje su drzave nastale po "plemenskim" granicama. Nisu nastale naseljavanjem stanovistva od svuda.

Ili mozda da bolje ovako objasnim, ovdje svako pleme drzi svoju drzavu jer ju je osvojilo. Vani su nastale drzave ne osvajanjem nekog plemena i onda zadrzavanjem teritoriija nego naseljavanjem drzava ljudima koji sa raznih strana.

Znaci, mi smo si osvojili (kao pleme, skup familija) komad zemlje na kojem zivimo. I tu biramo svoju vlast 8svog kralja) i imamo svoju upravljanje.

Vani se ljudi naseljavaju i prihvacaju kralja koji je postavljen od kraljevskih kuca. Mi smo dosli i zakljucili da cemo ovdje zivjeti. U nizozemsku dodes se naseliti jer ti se svida drzava i prihvatis njihova pravila. Razlika je u pristupu.

Poslednja izmena:
Čarobnjak, da te ne citiram, Srbi i Hrvati su postojali i prije raskola crkve.

Postoji bascanska ploca u kojoj se spominje hrvatski kralj. Po prijevodu je moguce da su onda postojali i hrvati (kao pleme) a mozda i ne (to naime nije jasno). Za srbe ne znam od kad se spominju.

U svakom slucaju ovdje su dosli slaveni, e sad kad je bilo odvajanje na hrvate i srbe ne znam a mislim da ni nema tocnih podataka ali razlicitu vjeru imaju od crkvenog raskola. Iako, slaveni nisu bili krscani. Tako da su i jedni i drugi primili istu verziju krscanstva (jer nije bilo druge) dolaskom ovdje.

Ali to su nacije, jer recimo velika britanija je sastavljena od vise plemena, skoti, englezi i tako..

:hahaha::hahaha: Izvini malo sam nervozan ali ovo sta pises nema veze za mozgom jedino Skoti su imali plemena a Skoti i Englezi su narodi.

Ovdje svako pleme (recimo) bira svog kralja unutar svog plemena. Jer ovdje su drzave nastale po "plemenskim" granicama. Nisu nastale naseljavanjem stanovistva od svuda.

I

Kralj se ne bira nisu se ni Kresimir niti Nemanja birali. Pleme je vrsta organizacije i kad Hrvatska i Srbija postaju kraljevine te organizacije osim mozda u ruralnim teretorijama i nema.

Postoji bascanska ploca u kojoj se spominje hrvatski kralj. Po prijevodu je moguce da su onda postojali i hrvati (kao pleme) a mozda i ne (to naime nije jasno). Za srbe ne znam od kad se spominju.

U svakom slucaju ovdje su dosli slaveni, e sad kad je bilo odvajanje na hrvate i srbe ne znam a mislim da ni nema tocnih podataka ali razlicitu vjeru imaju od crkvenog raskola. Iako, slaveni nisu bili krscani. Tako da su i jedni i drugi primili istu verziju krscanstva (jer nije bilo druge) dolaskom ovdje.

Hrvati i Srbi dolaze na Balkan kao plemena (slovenska)... moguće je da su im dalje porijeklo i imena vezana za iranske narode, pogotovo što se tiče Hrvata, ali pričali su slovenski jezik imali tu kulturu...

:hahaha::hahaha: Izvini malo sam nervozan ali ovo sta pises nema veze za mozgom jedino Skoti su imali plemena a Skoti i Englezi su narodi.

Kralj se ne bira nisu se ni Kresimir niti Nemanja birali. Pleme je vrsta organizacije i kad Hrvatska i Srbija postaju kraljevine te organizacije osim mozda u ruralnim teretorijama i nema.

Pazi Kole, ovo je Politika, ovde te ne kontaju baš... :)

- - - - - - - - - -

Iranska teorija Hrvata je isto toliko klimava kao one za Srbe.

zato i kažem moguće je...

Ajmo reci ovako, pleme je povezano krvlju ili ti zajednickim rodbinskim vezama. I svi u plemenu su na neki nacin u rodbinskim vezama.

nacija, drzava..i to je skup ljudi na nekom prostoru koji mogu ili ne moraju biti rodbinski povezani.

Ili ti ovako, ljudi koji zive u srbiji su vecinom rodbinski povezani sa ostalim ljudima koji zive u srbiji. Ljudi koji zive u nizozemskoj su doseljeni sa svih strana svijeta i nemaju rodbinske veze nego zive na tom prostoru.

Jel to bolje objasnjeno ?

Kralj se bira na ovim prostorima. Vani se postaje kralj po tome sto ti ljudi dolaze iz odredenih (plemickih) obitelji. Ovdje su kraljeve birali predstavnici plemena.

Ili da ti kazem ovako. Franjo ferdinand je dosao u sarajevo kao kralj (BiH) i onda ga je netko ubio. Nije se pleme (ajmo tako reci) slozilo da on bude kralj.

Hrvati i Srbi dolaze na Balkan kao plemena (slovenska)... moguće je da su im dalje porijeklo i imena vezana za iranske narode, pogotovo što se tiče Hrvata, ali pričali su slovenski jezik imali tu kulturu...

Da, pricali su slavenskim jezikom ali nisu imali pismo i to su im pokazali ciril i metod. Zato i nema puno dokumenata iz tog doba jer nije bilo pisma. Ali su imali jezik svoj.

A za ovu iransku teroiju..ne bi rekao iako to ce pokazati genetska istrazivanja

Iranska teorija Hrvata je isto toliko klimava kao one za Srbe.

U najmanju ruku je klimava..meni je i smijesna :D

Ajmo reci ovako, pleme je povezano krvlju ili ti zajednickim rodbinskim vezama. I svi u plemenu su na neki nacin u rodbinskim vezama.

nacija, drzava..i to je skup ljudi na nekom prostoru koji mogu ili ne moraju biti rodbinski povezani.

Ili ti ovako, ljudi koji zive u srbiji su vecinom rodbinski povezani sa ostalim ljudima koji zive u srbiji. Ljudi koji zive u nizozemskoj su doseljeni sa svih strana svijeta i nemaju rodbinske veze nego zive na tom prostoru.

Jel to bolje objasnjeno ?

Nije totalno je ne tacno pleme je relativno mala grupacija vise familija koji nuzno ne moraju biti u rodstvu. Najbolje ti je pokazatelj Slovensko-albansko pleme Kuci u Crnojgori.

Kralj se bira na ovim prostorima. Vani se postaje kralj po tome sto ti ljudi dolaze iz odredenih (plemickih) obitelji. Ovdje su kraljeve birali predstavnici plemena.

Delimicno tacno ali za koju to zemlju ne vazi Sveto rimsko carstvo nemackih nacija i Poljska su ti bili dosta bolji primeri od Srbije i Hrvatske.

Ili da ti kazem ovako. Franjo ferdinand je dosao u sarajevo kao kralj (BiH) i onda ga je netko ubio. Nije se pleme (ajmo tako reci) slozilo da on bude kralj.

Ferdinand je bio nadvojvoda i to nije izbor nego atentat.

Da, pricali su slavenskim jezikom ali nisu imali pismo i to su im pokazali ciril i metod. Zato i nema puno dokumenata iz tog doba jer nije bilo pisma. Ali su imali jezik svoj.

Protohrvati i Srbi mozda zapadnoslovensku varijantu slovenskog jezika. a preuzeli su juznoslovensku od plemena koja su osvojili.

U najmanju ruku je klimava..meni je i smijesna :D

Ne, jer je ovde u pitanju odakle je naziv a ne odakle je vecina genetskog materijala.

a kad smo vec kod toga.

Upravo zbog takvog plemenskog uredenja (ili nacina razmisljanja) dolaz do etnickog ciscenja. Naime, kod svkog rata se etnicki (genetski) ociste (pobiju) svi koji nisu pripadnici plemena.

Primjer

S više od 90 posto Hrvata, Republika Hrvatska je jedna od nacionalno najhomogenijih zemalja na svijetu.

http://www.jutarnji.hr/vise-je-od-90--hrvata--srbi-su-jedina-manjina-s-vise-od-1-posto-udjela/1073176/

A to se nije desavalo samo 90-tih nego i u 2 svjetskom ratu i nakon 2 svejtskog i jos prije..turska osvajanja i tako. Znaci, to je postupak u kojem pleme unistava svu genetiku koja ne pripada plemenu. I tu to zna biti dosta izrazeno kao sto se vidi na gornjem primjeru.

U drugim zemljama po evropi i to ima puno vise raznolikosti. Jer te zemlje nisu samo jedno pleme nego ljudi sa raznih strana koji zive na nekom prostoru.

Srbi i Hrvati su na Balkan došli kao dva različita plemena.

Nije totalno je ne tacno pleme je relativno mala grupacija vise familija koji nuzno ne moraju biti u rodstvu. Najbolje ti je pokazatelj Slovensko-albansko pleme Kuci u Crnojgori.

To varira zbog lokalnih uvjeta ali plemenska drustva su obicno povezano krvnim srodstvom, Sa tim da moras uzeti u obzir da su slaveni dosli ovdje nakon sto su albanci vec bili. Tako da su albanci u stvari prihvatili slavene ali i slaveni albance u svoje pleme (recimo to tako).

To imas recimo kod srba i hrvata. Imas hrvate koji se ozene pa predu na pravoslavnu vjeru i postanu (na taj nacin) pripadnici (ajmo reci) srpskog plemena. Iako, to je dosta rijetko i u takvim situacijama se dosta cesto dogada ona gori je poturica od turka. Tipa, seselj. On je hrvat koji je veci "cetnik" ili srbin kako hocete od ostalih.

Delimicno tacno ali za koju to zemlju ne vazi Sveto rimsko carstvo nemackih nacija i Poljska su ti bili dosta bolji primeri od Srbije i Hrvatske.

Da, ali ovdje su pape priznavale lokalne kraljeve. Nisu postavljale ljude koji bi onda vladali. Ili, jesu ali tek kasnije kad su zemlje bili oslabljene od turskih osvajanja i to. Uglavnom, tendencija je bila da stranci priznaju lokalne kraljeve a ne da ih postavljaju.

Ferdinand je bio nadvojvoda i to nije izbor nego atentat.

A, gle..on je dosao i poslao vojsku kao kralj. Znaci, ajmo reci da je anektirao drzavu. I ljudi iz mlade bosne su imali izbor oce to priznat ili ga ubit. I izabrali su da ga ubiju. Mozemo reci i da je bio izbor. I to vrlo brz :D

Protohrvati i Srbi mozda zapadnoslovensku varijantu slovenskog jezika. a preuzeli su juznoslovensku od plemena koja su osvojili.

to nisam siguran, ja mislim da je juznoslavenska nastala modificiranjem nego orginalnog jezika sa kojim su govorili. Tipa, lokalna varijanta jezika sa utjecajima lokalnog stanovnistva. Isto kao sto je cirlica lokalna modifikacija glagoljice. Mislim da je to prije ovdje razvijeno pod lokalnim utjecajima

Ne, jer je ovde u pitanju odakle je naziv a ne odakle je vecina genetskog materijala.

kao naziv hrvati ?

To mozda cak i nije bitno. Dat cu ti primjer

Hrvatsku zovu hrvatska juzni slaveni. Na engleskom je croatia.

Znaci, razlicito ime. Tako da je u stvari pitanje kak su se ta plemena zvala i da li su uopce sebe ikako nazivala. A moguce je da su naziv "hrvati" upotrebljavali drugi narodi za te ljude pa je onda iz drugih jezika usla ta rijec u hrvatski.

- - - - - - - - - -

Srbi i Hrvati su na Balkan došli kao dva različita plemena.

Nema dokaza za to. Postoje dokazi da su dosli slaveni..onda kasnije su (najvjerojatnije) nastali srbi i hrvati.

Ili, ja ne znam da postoje neki dokazi za tu tvrdnju pa mi ti prezentiraju ako imas.

Nije tačno da nije bilo pisma. Postojalo je latinsko i grčko. Oko Ćirila i Metodija znamo tek 50% šta su radili, poprilično su slabo zastupljeni u istraživanjima s obzirom na Čehe npr.

Genetska istraživanja nisu relevantan faktor. Imaš Bugare koji imaju neslovensko ime (Protobugari su azijati), ili Mađare koji isto tako ne dijele baš mnogo genetiku naroda koji im je dao ime.

Nema dokaza za to. Postoje dokazi da su dosli slaveni..onda kasnije su (najvjerojatnije) nastali srbi i hrvati.

Ili, ja ne znam da postoje neki dokazi za tu tvrdnju pa mi ti prezentiraju ako imas.

Imaš na sjeveru Bijele Srbe i Bijele Hrvate. Od Bijelih Srba su danas Lužički Srbi, a Bijeli Hrvati su se stopili u poljsku naciju. Zanimljivo, prije 100 godina prilikom masovne emigracije u USA zabilježen je popriličan broj ljudi koji su se izjašnjavali kao Bijeli Hrvati, a emigrirali su sa područja Krakova.

To varira zbog lokalnih uvjeta ali plemenska drustva su obicno povezano krvnim srodstvom, Sa tim da moras uzeti u obzir da su slaveni dosli ovdje nakon sto su albanci vec bili. Tako da su albanci u stvari prihvatili slavene ali i slaveni albance u svoje pleme (recimo to tako).

To imas recimo kod srba i hrvata. Imas hrvate koji se ozene pa predu na pravoslavnu vjeru i postanu (na taj nacin) pripadnici (ajmo reci) srpskog plemena. Iako, to je dosta rijetko i u takvim situacijama se dosta cesto dogada ona gori je poturica od turka. Tipa, seselj. On je hrvat koji je veci "cetnik" ili srbin kako hocete od ostalih.

Nema vise Srba i Hrvata koji zive u plemenima. Osim folklor tipa skupljenje Vasojevica.

Da, ali ovdje su pape priznavale lokalne kraljeve. Nisu postavljale ljude koji bi onda vladali. Ili, jesu ali tek kasnije kad su zemlje bili oslabljene od turskih osvajanja i to. Uglavnom, tendencija je bila da stranci priznaju lokalne kraljeve a ne da ih postavljaju.

Sta si hteo da kazes za tim???

A, gle..on je dosao i poslao vojsku kao kralj. Znaci, ajmo reci da je anektirao drzavu. I ljudi iz mlade bosne su imali izbor oce to priznat ili ga ubit. I izabrali su da ga ubiju. Mozemo reci i da je bio izbor. I to vrlo brz :D

Koju vojsku, Austrija je okupira Bosnu u vremenu gde je Ferdinand bio klinac.

to nisam siguran, ja mislim da je juznoslavenska nastala modificiranjem nego orginalnog jezika sa kojim su govorili. Tipa, lokalna varijanta jezika sa utjecajima lokalnog stanovnistva. Isto kao sto je cirlica lokalna modifikacija glagoljice. Mislim da je to prije ovdje razvijeno pod lokalnim utjecajima

Istocnoslovenski i juznoslovenski su slicniji jednim drugim nego zapadnoslvoenskim jezcima ergo nije juznoslovenski evolvirao od zapadnoslovenskog.

kao naziv hrvati ?

To mozda cak i nije bitno. Dat cu ti primjer

Hrvatsku zovu hrvatska juzni slaveni. Na engleskom je croatia.

Interesantno za istoricara jeste. Inace koga briga kako te stranci nazivaju.

Znaci, razlicito ime. Tako da je u stvari pitanje kak su se ta plemena zvala i da li su uopce sebe ikako nazivala. A moguce je da su naziv "hrvati" upotrebljavali drugi narodi za te ljude pa je onda iz drugih jezika usla ta rijec u hrvatski.

- - - - - - - - - -

Srbi i Hrvati su druga tura Slovena na balkanu i ne prema svemu sudecu je pradedovina Srba i Hrvata istocna Nemacka i zapadna Poljska. Ti ljudi su onda osvojili ili asimilirali druga plemena na Balkanu.

Srbi i Hrvati su druga tura Slovena na balkanu i ne prema svemu sudecu je pradedovina Srba i Hrvata istocna Nemacka i zapadna Poljska. Ti ljudi su onda osvojili ili asimilirali druga plemena na Balkanu.

Ko je bio prva? Ja kako povezujem da su se prvo Srbi i Hrvati doselili pa jedno 300 godina poslije njih nova tura slovena, koji su u svojim plemenskim simbiozama bili poprilično heterogeniji nego S i H, pa su se zbog toga i stopili u ova dva.

Ko je bio prva? Ja kako povezujem da su se prvo Srbi i Hrvati doselili pa jedno 300 godina poslije njih nova tura slovena, koji su u svojim plemenskim simbiozama bili poprilično heterogeniji nego S i H, pa su se zbog toga i stopili u ova dva.

Dobro pitanje Srbi, Hrvati i Bugari (kao nesloveni dolaze) vek kasnije kao druga tura po opisu De admistrado imperijo.

Back