Nepismenost

dulebass

Domaćin
Poruka
3.336
Ova tema moze da ide i na drustvene nauke, neka moderatori odluce da li ce premestati.

Elem, kako ocenjujete pismenost nase javnosti? Novinara, prevodioca itd. Pisite primere gde su ljudi koji to nikako ne bi smeli da rade, pokazivali svoju nepismenost, ali ne lapsuse, vec nesto sto se ponavlja.

Primer od danas: gledam neki film na B92, a prevod uzas. Sve vreme prevodi "ja BI", umesto ja BIH, aerodrom naziva aerodrUm, "ne bi" pise zajedno (nebi), ali vrhunac je bio kada je pisalo SumLJam. Kako je taj covek zavrsio filoloski fakulte, meni nije jasno.

Elem, kako ocenjujete pismenost nase javnosti? Novinara, prevodioca itd. .
Padež. jednina/množina
N. prevodilac/prevodioci
G.prevodioca/prevodilaca
D. prevodiocu/prevodiocima
A. prevodioca/prevodioce
V. prevodioče/prevodioci
I. prevodiocem/prevodiocima
L. prevodiocu/prevodiocima

Pravilo za laike: uvek je "l" osim kada ne može - tada je "o". :)

@Mrklaj, ovo sto si ti napisao je isto kao da sam ja odgledao ceo film, dosao ovde, otvorio temu, i napisao da je prevodiLac imao jednu gresku. Razlika je u tome sto ja kad pisem, retko obracam paznju da li sam pogresio, smatram da sam pismen (uz naravno neke nedoumica, pa valjda svako od nas ima), a ovaj sa televizije je PLACEN da obraca paznju. Uzgred, kada vec izbacujes pravila, evo sta ja nikad ne znam: da li se kaze trebaM da uradim, ili treba da uradim. TrebaMO, trebaS i li treba?

@dulebass Slažem se. Ima svakavih slučajeva inkompetencije kojima je uzrok ili korupcija ili nesavesnost u obavljanju radne dužnosti na različitim nivoima.

ja treba to da uradim
ti treba to da uradiš
on treba to da uradi
mi treba to da uradimo
vi treba to da uradite
oni treba to da urade

Ovo je pravilno, i TREBA ovim da se vodiš.

A kako glasi pravilo? Uzmi u obzir i ovakve slučajeve:

Trebala bi mi jedna sveska. - Meni bi trebale dve.
Jesu ti trebali ključevi od stana? - Trebao mi je samo ključ od ulaza.

Ja sam protiv depresonalizacije glagola trebati jer smatram da potiče od ružne mentalitetske crte izbegavanja obaveze (trebalo bi : trebao bih). Uporedi dva iskaza kojima se izriče identična informacija, ali na nejednako kvalitetan način:

Trebalo bi da se nađemo na pola puta.
Trebale bismo se naći na pola puta.

Da se pitam, norma o upotrebi glagola trebati trebala bi da bude liberalna.

Poslednja izmena:
"Ona bi morala na nauči da piše svih šest padeža" - reče Karleuša za Cecu, upravo na Prvoj TV.
Па наш званични (односно Вуков тршићки) йезик стварно нема више од шест падежа, седам има само у лѣпих жељах. А у множини има само четири. Према томе не видим где она направи грешку, ма колико йе я лично не подносио.

Ево шта каже Вук у његовой писменици из 1814: "Падежа истина има у Славенском йезику 7, али у Сербскоме неима више него 6, йербо йе код свийу имена, и код мйестоимениа сказателни раван дателноме; зато код нас сказа. падежа неима, него ћемо казати, да предлог о иште дат. падеж. А у бройу множественом, ми би могли имати само 5 падежа, йербо йе онде и твор. свуд раван дателноме."

А зашто их има шест а ми учимо да их йе седам е то йе већ сасвим друга прича.

А ко жели користити преостали седми падеж у множини, нека погледа ову таблицу:

padezi.png

Ту се види да седми падеж, мѣстни, у множини има завршетак "х", значи "о женах".

А када йе већ тема о неписмености, погледайте ово Вуково "ми би могли...". Види се да имаше само два разреда школе.

Back