Нepatitis C

avala001: Puno mi znaci tvoj odgovor,pa u nasem slucaju isto smo prosli na Infektivnoj, pa smo onda nasli vezu i otisli na Vma,i od tada evo nekih godinu i nesto smo tamo,redovne kontrole na 3 meseca,on jos ne dobija terapiju jer mu lekar to ne preporucuje, za sad jednostavno kaze da terapija u njegovom slucaju ne bi pomogla za sada,njegovo stanje je genotip 1,bez fibroze 190.000 kopija,sto kaze nije za terapiju,krvna slika sve u granicama normale na svakoj kontorli znaci sve alt, ast i sve ostalo sve u granicama normale,pa za sada nista od terapije.

Poslednja izmena:
.....on jos ne dobija terapiju jer mu lekar to ne preporucuje, za sad jednostavno kaze da terapija u njegovom slucaju ne bi pomogla za sada,njegovo stanje je genotip 1,bez fibroze 190.000 kopija,sto kaze nije za terapiju....

ja ovo stvarno ne razumem, zasto neko ko ima virus koji mu jos uvek nije ucinio mnogo zla u organizmu - nije za terapiju. Nije mi jasno, da li to znaci da iako bi primao lek ne bi se oslobodio virusa ili to znaci, nesto u fazonu on jeste zarazen ali njemu taj virus ne radi nista i ne smeta mu? Kako se tvoj decko oseca? Da li ima bilo koje simptome virusa? A da li su mu mozda dali opciju da sam finansira lecenje?

Sasvim se normalno oseca nema nikakve tegobe niti bilo sta slicno,sve normalno,Nije mu spominjanja opcija samostalnog lecenja,pa jednostavno lekar je rekao da mu sada terapija nikako ne bi pomogla,jednostavno njegovo stanje nije za terapiju,za sada ne.

deltoid - ako je dr rekao da tvoj decko " nije za terapiju i da mu ona nista ne bi pomogla jer nema fibrozu a i samo 166.000 kopija " onda je to najveca glupost koju sam cuo u zivotu.

Pa bas sad , dok mu je jos mali broj kopija i dok nema fibrozu , ima NAJVECE sanse da se izleci.Sto se vise bude povecavao broj kopija i rasla fibroza , sanse za uspesnost ce biti manje. Jer najvece sanse za izlecenje , kod gen1 , imaju pacijenti sa kopijama < 400.000 UI na pocetku terapije.

druga stvar je ako taj dr misli da socijalno nece da mu sad odobri terapiju jer ne ispunjava uslove da bi mu socijalno platilo ( verovatno kod nas mora da se ima odredjeni broj kopija i odredjeni stepen fibroze da bi se prosla komisija i dobila terapija o trosku budzeta)

a on licno moze sam ( ako moze da izdrzi finansijski) da pocne samofinansirajucu terapiju .

avala - kod mene je terapija imala sledece efekte na krvnoj slici - pad crvenih krvnih zrnaca ( malokrvnost) i pad belih. Za bele nisam uzimao nista , a za crvene sam bio na granici ( oko 10 ) da uzmem EPO ( ono sredstvo za dopingovanje sportista ),ali sam izdrzao da ne padnu ispod te norme.

moj ti je savet da jedes vise cvekle i spanaca , jer sam ja primetio da mi je tad krvna slika bila bolja u toku terapije.mozda to i nema veze , ali ja licno mislim da ima i da mi se zbog toga poboljsala krvna slika.

kile77: Pa ne znam da li je to glupost ili ne,malo mi je nezgodno to da kazem za nacelnika infektivne klinike,izmedju ostalog receno nam je da terapija ima dosta drugih razarajucih faktora na organizam tako da njemu sa ovakvom krvnom slikom za sada ne bi bilo dobro da je prima,kao i to da postoje ljudi koji su nosioci virusa po 20 godina i da im je klinicka slika tako mirna,imala sam i ja mnoge nedoumice ali za sada stvari stoje tako,pa cemo videti sta dalje.

kile77: A i jos nigde nisam cula da je neko zapoceo terapiju sa tako malim brojem kopija,volela bih da neko kaze ako jeste,ali jos to nisam cula,svi su imali po nekoliko miliona,sto je zaista mnogo,lepo bi bilo kad bih ljudi odmah mogli da pocnu sa terapijom i sto pre zavrse sa tim.

deltoid- ako je tvom decku krvna slika OK ( sto si i navela u prethodnim postovima ) onda neznam zbog cega bi njegova krvna slika bila prepreka za terapiju?

verujem da taj nacelnik ima sledece misljenje- decko je ok , za sada mu virus ne skodi nista , i bolje da ne prima terapiju . To govori da je on od onih lekara koji imaju misljenje da ne treba davati terapiju onima kojima je virus u stanju mirovanja. To je tipicno razmisljanje i za ljude u nasem zdravstvu koji nece da odobre terapiju osobama kojima virus miruje ( slucaj tvog decka ) Jer- nase zdravstvo nema dovoljno novca da finansira svakog ko ima hep c , i onda cekaju da bolest napreduje , pa tek kad postane kriticno ( visoka fibroza i milioni kopija ) onda dozvoljavaju odredjenom broju pacijenata besplatnu terapiju.

U normalnim ekonomski razvijenim zemljama ( direktiva EU koju je usvojila evropska komisija ) se preporucuje terapija za SVE koji nose hep c , bez obzira na stanje fibroze i broj kopija.Rukovode se principom-bolje spreciti u startu dok jos nema posledica , nego kasnije leciti teska stanja fibroze,ciroze,raka itd..

Ja licno sam poceo terapiju sa 266.000 UI . To je bilo u francuskoj prosle godine. imao sam geno 1 b . cak sam uleteo u skraceni sistem koji se sve vise forsira u EU i koji je odobrio medicinski savet eu - ako je neko ko ima geno 1 negativan vec u 4. nedelji , onda se radi 6 meseci terapije, jer je potpuno ista verovatnoca izlecenja kao i ona od 11 meseci. pod uslovom da je pacijent na pocetku terapije imao < 400.000 UI . ja sam imao tu "srecu "( u nesreci) da ispunjavam te uslove i radio sam samo 6 meseci. Kao sto sam naveo gore ,pcr mi je bio negativan 6 meseci posle terapije , i treba da radim jos jedan oko 20.septembra ( 1 god posle) i ako on bude bio negativan , onda znaci da sam izlecen.

To je bio moj slucaj.

ja imam genotip 1 i malo vise od 400.000 Ul ne znam tacno, biopsija mi nije radjena zbog drugih zdravstvenih problema al najverovatnije cu dobiti terapiju, koje su tu sanse za izlecenje , uffff, da i sve ostalo krvna slika i transaminaze su mi u normali....

kile77: Sta da ti kazem, situacija je kod nas vidis i sam kakva, ljudi prolaze svakako,ljudi koji ne potegnu veze ili se ne iscimaju odlaze kuci cak i bez uradjene biopsije,salju ljude kuci u fazonu nije ti nista,idi i dodji na sledecu kontrolu,procedura za dobijanje terapije mislim da je jasno propisana, nemamo puno mogucnosti, ostaje nam da saradjujemo sa doktorima jer nemamo drugu mogucnost!

Heartache- sanse su ti na pocetku terapije,sa geno 1 , oko 54%.(po nekim zvanicnim statistikama )

AKO u 4.nedelji budes imala negativan PCR sanse ce ti biti oko 83-89 % .

Kod nas se jos ne primenjuje skraceni tretman od 6 meseci za geno 1 pa ces verovatno raditi svih 11.

Posto nasi lekari rade prvi pcr test tek u 3. mesecu , moj ti je savet da sama privatno uradis pcr u 4. nedelji i tako ces znati koje su ti sanse,tako da ce ti biti lakse sa psihicke strane.

pomagajte! pre godinu dana sam imala rizican poljubac sa inficiranim HCV-om! oboje smo se u isto vreme ugrizli za usnu i posle toga se ljubili! nakon 8 meseci od tog poljupca ja imam sledece simptome: svrab po telu,svetlu stolicu i na kontroli biohemijskih analiza povisen ALT 38 (2-31) AST 36 ( 2-31) ALP 110 ( 30-98) od tada nisam vise proveravala transaminaze,ali i dalje povremeno imam svrab po celom telu sa blagim osipom nalik na bubuljice i povremeno svetlu stolicu,koja je nekad bila i skroz belo-siva!!!! mnogi lekari mi govore da nije hepatitis u pitanju a mene zanima koja je mogucnost zaraze na ovaj nacin sto sam opisala? molim vas da mi odgovorite,jako sam uplasena!!! da li bi transaminaze bile znatno vece od ovih mojih! pozdrav svima!!

malasarita: Ne znam sta da ti kazem,ne znam kako je izgledao taj ugriz i da li je bilo razmene krvi,nadam se da znas nacine prenoda HCV,mislim da je mala verovatnoca da se na taj nacin zarazis, ali je najbolje da se testiras i budes sigurna!

puno vam hvala na odgovorima! svakako planiram da se testiram! danas sam dala krv na analizu sa jetrenim probama,pa cu otici u savetovaliste za hiv i hepatitis,popricacu sa njima o sansama na ovaj nacin da se prenese.ja znam sve o nacinima prenosenja.dve godine sam zivela sa momkom koji ima virus,nisam ga dobila...ali eto,ovaj nesretni slucaj se dogodio i ne znam sta da mislim! ma nije to bilo klasicno krvarenje iz ranica...ali bila je rana,kao posle uriza kad prestane krvarenje ali ona jeste sluzava i otvorena,ali pretpostavljam da nije bilo veliko krvarenje u pitanju! puno vam hvala

ma sve znam o prenosu,preko krvi,ali interesuje me koja to kolicina krvi mora da bude? mislim,citam svasta po internetu,ko ga izmisli :)))))) nesto zeza forum,poslala sam odgovor na post ali ga ne vidim pa cu opet da pisem :)

deltoid,ta ranica je bila od klasicnog ugriza za usnu ili jezik,ne secam se vise! pretpostavljam da je bilo krvarenja,da je sto kazu,pustena krv,ali ne znam da li je to bila dovoljna kolicina za infekciju?! ne znam da li smo se ljubakali dok je krvarilo,ali ta ranica je bila kao od klasicnog ujeda! sigurno ste se nekad ugrizli za unutrasnjost usne ili za jezik :) sveza ranica! sta mislite hmm...

ALT 15 AST 16 alkalna fostfataza 107? da li mogu da eliminisem hep c? i koliko ima ljudi sa ovom bolescu a da su im transaminaze dobre u granici normale? da li bi mi u trudnoci one skocile mnogo bas zbog toga sto je imunittet slabiji?

Back