Нepatitis C

A ko ti je rekao da radish biopsiju?
Ja sam je radio prije godinu i po,nije to nishta strashno,par dana posle bolucka ali nishta strashno za mushkarca alo!
Ali ne razumijem ko i zashto ti je rekao da je uradish kada postoji fibrosken,potpuno bezbolno,kao ultrazvuk.

Uopste nije neprijatno a jos manje bolno,ja sam je eto igrom slucaja radio jos pred studentima,mada zavisi koji doktor ti radi i gde naravno a radio sam i ultra zvuk pre toga svakako sto pise ovaj ispod ali dok ti ne uzmu parce jetre nema nista i sad znam da nemam ni fibrozu a kamoli cirozu...dakle jetra bez ostecenja sto je u ovoj bolesti ipak naj vaznije zato nema potrebe da se lecim bar jos 5 ili 10 god.mlad sam ne drogiram se ne pijem alkohol...

Uopste nije neprijatno a jos manje bolno,ja sam je eto igrom slucaja radio jos pred studentima,mada zavisi koji doktor ti radi i gde naravno a radio sam i ultra zvuk pre toga svakako sto pise ovaj ispod ali dok ti ne uzmu parce jetre nema nista i sad znam da nemam ni fibrozu a kamoli cirozu...dakle jetra bez ostecenja sto je u ovoj bolesti ipak naj vaznije zato nema potrebe da se lecim bar jos 5 ili 10 god.mlad sam ne drogiram se ne pijem alkohol...

To sam i ja mislio,ne koristim nishta preko 20g.ne pijem alkohol,chuvam se sa surutkom pa na fibrosken pokaza F4,tako da druze moj ti je najiskrenisji savjet shto HITNIJE nabavi lijek i miran si!

Ljudi hvala puno na odgovoru i drago mi je da bar ovako preko poruka pomazemo jedni drugima i delimo iskustva.
Kad sam pre mesec dana radio ultrazvuk bubrega zamolio sam radiologa da mi pogleda jetru :) Prvo sto me covek pitao da li radim sa nekim farbama ili lakovima? Ja reko ma jok! Onda me pitao da li pijem alkohol? Pa reko ko danas ne pije xD Pa kaze u pravu si. A zasto me to pitas ... kaze mi covek pa tvoja jetra je skroz bela i na jednoj strani zrnasta :( Auuuu odma hladan znoj :(
Kaze mi smanji alkohol i bice sve ok, a ja iskreno popijem po neko pivo ali retko retko kad. E sad koliko sam svuda citao fibrosken ili biopsija se rade da bi se video stepen ostecenja jetre a samim tim i odredila duzina terapije. Svuda ljudi pisu da terapija od 24 nedelje ne moze da skodi vec na protiv veca je stopa izlecenja od tereapije od 12 nedelja. Tipa ako je terapija 12 nedelja sanse za izlecenje su 80% a sa 24 nedelje terapije izlecenje 98%
Zasto bi sad ja radio fibrosken ili biopsiju i nedaj boze puu puu saznao da imam cirozu :( pa samo bi se dodatno iznervirao i nasekirao. Kupim lepo lekove za 24 nedelje i cao djaci. Lekovi pomazu i lece i cirozu i fibrozu. I bitno je da lekovi postoje :)
Ukoliko gresim zamolio bih iskusnije u ovoj oblasti da me isprave
Svako dobro :)

To sam i ja mislio,ne koristim nishta preko 20g.ne pijem alkohol,chuvam se sa surutkom pa na fibrosken pokaza F4,tako da druze moj ti je najiskrenisji savjet shto HITNIJE nabavi lijek i miran si!
Hvala na savetu u svakom slucaju prijatelju,ja bih jos malo da prodje da vidiom kako ce ti lekovi da rade,vreme radi za nas u tom slucaju...a i pare su problemuvek nesto ima da se radi na kuci itd..Ja licno znam njhih troje koji nsu umrli sa hepatitisom od ciroze i sva troica su pila pola kile brlje svakodnevno a opet znam ljude koji zive sa hcv om decenijama i nista im ne fali...samo da se ne pije zestina i gazirano to je sustina.Sve najbolje bratski:heart::heart:

Ja samo mogu obojici ponoviti nabavite lijek,kako i gdje sami vidite,bitno je da ga ima,kad ste tolike pare spucali znamo dobro na shta,ovo je MNOGO bitnije,no da ne ispada da ja pametujem shto,svako za sebe odluchuje.
P.S.Batalite istrazivanja po netu i raznoraznim prichama,ovaj je forum idealan za ono shto nas muchi i nema laprdanja u prazno,pozdrav :)

Mozda ja mogu da ti odgovorim.Strpi se do sutra pa cu vise napisati. Ja imam cirozu i prosao sam 12 nedeljnu terapiju generickim lekovima. Po mojoj doktorki sigurno imam cirozu vise od 3 godine s obzirom da sam 2007 imao fibrozu.

Zelim da podelim sa svima vama divnu vest.Mom muzu je 13 aprila bilo godinu dana kako je zavrsio sa terapijom i izlecio se.Pre nekoliko dana uradio je pcr test i juce smo dobili rezultate-PCR NEGATIVAN!!!Znaci godinu dana od zavrsetka terapije sve je u najboljem redu!!!Mnogima sam javila i porukom ali zelim i ovako javno da napisem.

Sto se tice ciroze u mom slucaju ja sam povisene transaminaze imao unazad 10 godina /kada sam i otkrio da imam hcv/koje sam iskljucivo dovodio u vezu sa virusom, jer sam normalno funkcionisao bez ikakvih fizickih i psihickih posledica. Terapiju sa pegazisom 2007 sam bas "osetio" a o tome cu ako nekog interesuje drugi put. 2007 biopsija F3 pred terapiju sa pegzisom, a pre 2 meseca fibroscan F4 34 KPa. Naravno virus je rovario, od F3 stigao do F4, uvecao slezinu i trombocite snizio duplo od minimalnih vrednosti/oko 70 su se kretali/. I to je jedini simptom koji je bio vidljiv i opipljiv jer sam dva puta nedeljno igrao fudbal-rekreativno i uvek sam bio pun modrica.Nikakva malaksalost, otoci cak sam i sam napravio glupost kada sam resio da pocnem sa generickim lekom i krenuo na infektivnu striktno se drzao rezima ishrane predpostavljajuci da vec imam cirozu. Dva meseca bez soli,masti i secera, samo kuvana hrana, mladi sir, surutka,mleko, jogurt,voce i povrce i smrsam 10 kilograma s obzirom da sam imao 85 bas se primetilo kada sam spao na 75. Problem je bio sto nisam unosio ugljene hidrata koje bez obzira na sve daju energiju jetri, nego samo belancevine. I onda sam krenuo sa terapijom.
Kod mene je samo to simptomaticno te modrice i to sto sam smrsao a opet mislim da je ta dijeta dosta uticala.Opet citajuci razna iskustva sve je to individualno, ali sam shvatio da dosta negativnog razmisljanja tipa imam cirozu-uzas, moze da koci. Ja kada sam video ostecenje jetre taj dan mi je bas bio .... ali vec sutradan, i podrska ljudi kojima nesto znacis i ovaj forum, ide zivot...pozzz

Sto se tice simptoma ciroze jetre najgore od svega sto u nekom pocetku ciroze a to moze trajati godinama simptoma gotovo da i nema.Tako je bar bilo u slucaju mog muza.Mozda mogu da navedem umor kao simptom ali to je sve od slucaja do slucaja.Moj muz je imao i flekicu na celu,kasnije smo saznali da je to spajder (pucanje kapilara u obliku pauka).Sada mu se taj spajder povukao,nema ga vise!
Kad ciroza postane dekompenzovana ima puno simptoma,oticanje ruku,nogu,pad albumina ali to je nesto sto treba izbeci.Kad je ciroza na pocetku izbacivanjem virusa jetra se lakse oporavi,brze.
Apelujem na sve a oni koji me poznaju znaju da to govorim iz srca,izlecite virus sto pre sada kada je to moguce!!!

Tina rekoh ti juche usred mojih privatnih problema,obradovalo me to zbog vas dvoje ali bash :)

@alejn koliko sam ja shvatio doktore,to F4 koje ja sad trenutno imam sa 23 kPa nije opasno,a nestankom ovih C-MAJMUNA se moze dovesti u F3.
Cijenim da si upuceniji u ovu temu oko fibroze i ciroze pa bih zelio vidjeti tvoj odgovor.
Meni su ovo rekli nekoliko doktora iz CG a i iz Srbije i Cro.
Pozdrav i lijep dan svima nama :)

Ja kao laik i ono sto su mi rekli moji doktori je da ostecena tkiva jetre ostaju do kraja zivota takvi /mrtve celije/ i tu kao ne pomaze nista, tipa surutka,zdrav zivot, lagana aktivnost. To pomaze da, ne cirozni deo jetre, lakse preuzme na sebe ono sto cirozni deo nemoze. Ali opet meni se cini da je sve to individualno i cak mislim da medicina ima jos prostora da to istrazi pogotovo nasa. Ovo sa generickim lekovima je za njih tek pocetak i mi koji smo prosli terapiju smo im verovatno dobro posluzili da prate tok lecenja i uspesnost te terapije. Ja sam konkretno to osetio na raznim medicinskim komisijama zbog prirode mog posla, pa sam trenutno ograniceno sposoban za rad, i to su se vodili time da imam hronicni hcv i cirozu jetre kao primarnu a ne sekundarnu dijagnozu. E sad sta se desava kada se u nasem slucaju izleci primarna bolest/ izbaci virus/ da li se nesto menja i sa cirozom. Bilo bi dobro ako neko zna nesto o tome i pojasni nam. Ja cu se truditi da svoje iskustvo podelim sa vama. pozz

I naravno Tinu da pozdravim javno.Upoznao sam je preko ovog foruma pre otprilike 6 meseci od kada ga i pratim, Ove dve, tri poruke na forumu su jedini dodir sa tastaturom u mom zivotu do sada. I to samo iz jednog razloga, videvsi koliko je posvecena da pomogne, da ljudi dodju do leka i prenese svoja iskustva kroz sta je njen suprug prosao. Mnogo mojih prijatelja su upuceni u moj problem ali ga "ne osecaju " kao ona.Ko ima problem sa hcv, zna sta je prosao u zivotu, od diskriminacije u drustvu, na poslu, neuspesnih terapija, jalove drzave, neizlecive ciroze itd. POZZ za Tinu.

Pa i ja sam chuo slichnu prichu kao ovo shta si napisao,ali mi se onda stvara zbrka,jetra je organ koji se REGENERISHE,kako onda kako se i ti izrazi mrtvo tkivo?

Meni se terapija zavrshava za 10ak dana,nakon samo par nedelja od terapije sam bio negativan pa cu eto mozda opet na kraju terapije i ponoviti fibrosken,jer ovdje su im ga pozajmili Bosanci,oni su aparat PRVI put vidjeli u zivotu,ne znam,ne vjerujem ovim mojim priuchenim doktorima,ali u junu mi ovde stize i dr Željko Mijajlović pa ću se vidjeti i sa njim,a tok terapije mi prati sjajna doktorica,ali nije specijalzirana za C majmune.
Pozdrav;)

Vidim da se i ovde vodi tema generickih lekova i nabavka iste...eto ja sam moju jos pre godinu dana zavrsio i nema relapsa.dosta mi je pomogla jedna nasa grupa sa fejsa,kad kazem nasa mislim na Srbiju.poz

Postovana Tina,
Molim za info gde mogu da nabavim lek.
Unapred hvala,
Lila

Poslala sam vam poruku sa brojem telefona

- - - - - - - - - -

I naravno Tinu da pozdravim javno.Upoznao sam je preko ovog foruma pre otprilike 6 meseci od kada ga i pratim, Ove dve, tri poruke na forumu su jedini dodir sa tastaturom u mom zivotu do sada. I to samo iz jednog razloga, videvsi koliko je posvecena da pomogne, da ljudi dodju do leka i prenese svoja iskustva kroz sta je njen suprug prosao. Mnogo mojih prijatelja su upuceni u moj problem ali ga "ne osecaju " kao ona.Ko ima problem sa hcv, zna sta je prosao u zivotu, od diskriminacije u drustvu, na poslu, neuspesnih terapija, jalove drzave, neizlecive ciroze itd. POZZ za Tinu.

Hvala puno na lepim recima,ne znam ko je u pitanju jer sam sa puno ljudi u kontaktu,naravno svakog znam po imenu ali ovako ne mogu da zakljucim ko je ali mi ove reci zaista znace.Svaka pobeda vasa je i moja pobeda i svako izlecenje donosi osmeh na moje lice!!!Pozdrav

Kompanija Gilead otkupila je malu farmaceutsku firmu Pharmasset zajedno sa svim njenim patentima. Ništa neobično, osim iznosa od kojega se zavrti u glavi. Firmu, zapravo laboratoriju Pharmasset su 1998. osnovali dvojica univerzitetskih profesora za svojim saradnicima da bi preko nje profitabilnije lansirali rezultate svojih istraživanja u oblasti antiviralnih lekova. Poslovali su sa manje ili više uspeha sve do 2010, kada su lansirali lek protiv hepatitisa C koji je u praksi pokazao više od 95 odsto efikasnosti. Vrtoglavi uspeh leka je bio osnova da preko njega naplate sve svoje istraživačke troškove i lepo zarade. Nazvali su ga Sovaldi (sofosbuvir) i odredili mu zamašnu cenu od 36.000 dolara za jedan tretman. U 2011, zahvaljujući tom leku firma je uvećala zaradu za 278 odsto.

Onda tržišne hijene odenute u farmaceutske mantile otkrivaju zlatni rudnik u rukama poslovno netalentovanih naučnika. Gledao sam intervju sa jednim od osnivača firme Pharmasset koji kaže da jednostavno nisu mogli da dođu sebi kada im je kompanija Gilead saopštila koliko im novca nudi da ih kupi đuture sa lekom. Iznos je bio 11,2 milijarde dolara! Takvu ponudu prosto nije bilo moguće odbiti. Prvi korak posle obavljene kupovine bilo je podizanje cene leka tako što su od leka sa jedinstvenom cenom napravljene kategorije leka od 82 do 121 hiljade dolara za tretman, što je poskupljenje za 227 do 336 odsto.

Lek se pročuo kao efikasan, pa je prodro svuda u svetu, a njegove cene variraju neočekivano mnogo. U Britaniji je cena za ciklus 40.000, a u Egiptu samo 674 dolara. Najdalje je otišla Indija dokopavši se leka koji sada sama proizvodi kao generički, po ceni od 1 dolar za pilulu, umesto 1.000 dolara koliko košta u Americi. Nesumljivo je da Egipat i Indija jednostavno falsifikuju lek i ne plaćaju naknadu za patent. Kao objektivan reper zato ostaje cena leka pre transakcije sa prodajom Pharmasseta. Dakle, sa 36.000 evra po tretmanu firma Pharmasset je pokrila troškove istraživanja, investicije u proizvodnju, troškove promašenih proizvoda i preko svega toga ostvarila povećanje zarade za 278 odsto. Kupac Gilead je izveo čisto finansijsku transakciju proračuna da će zaraditi višestruko zloupotrebom psihičke neravnoteže (adrenalin) bolesnika spremnih da u strahu od bolesti i smrti plate koliko god se traži, samo da ozdrave.

Tekst u Pescaniku od marta 2016 godine

Back