Kao što ti je Krisb već rekla, većina nas ovde drži pse kao ljubimce i prijatelje

pas iz Nemačke, sa dobrim rodovnikom dobro i košta, u to budi ubeđen, kada kažem dobrim rodovnikom mislim na to da su mu roditelji bili u prvih 100 na zigeru u nemačkoj, ti štenci se rezervišu unapred i njihova cena nije ni malo mala. Na sajtu kiniloškog saveza Srbije imaš spisak svih registrovanih odgaivačnica pa pogledaj tamo, ja neću da ti pišem koje odgaivačnice smatrama da valjaju, koje imaju dobre pse iz prostog razloga što ne želim da reklamiram nekoga bez pokrića, u prošlosti sam imao taj običaj da kada neko pita za odgaivačnice da stavim linkove nekih ali sam ubrzo promenio mišljenje. Ako te interesuje eksterijer, kao što je Krisb rekao, odmah eliminiši crne i gvozdene ovčare jer se ne kotiraju baš dobro na izložbama u eksterijeru. Po meni ti je najbitnije da pas ima pun rodovnik, tj. da roditelji imaju snimke kukova i potrvrdu da nemaju displaziju, pa onda i njihovi dalji preci isto. To ti je jedan od preduslova da će ti pas biti zdrav što se tog dela tiče, mada opet ni tad ne može niko sa sigurnošću da ti to tvrdi.