Nemacki ovcar

Dogac je u pravu za učenje.
štene od 3-4 meseca će doći na komandu "dodji" jer su vaše ruke ispružene. glas nežan i ono dolazi zato što želi da bude pored vas a ne zato što razume komandu. Naravno da treba kroz igru i maženje vežbati sve komande sa štenetom jer se navikava na vaš glas, na različitu intonaciju glasa kada ga hvalite ili grdite, na pokret rukom koji prati glasovnu komandu, kroz igru takodje shvata da ste vi dominantniji (ako mu to pokažete, a ako ne ...nadrljali ste :rotf:)........sve to će mu jako pomoći kada malo poraste i kada od njega budete mogli da očekujete razumevanje komande, izvršavanje komande i poslušnost.

Prelazak pruge, stepenica, prepreke, ulazak u šiblje......strah koji je normalan za štene i koji se samo lagano i svakodnevno malo po malo otklanja. Svi se plaše, pa oni su bebe...brzo ih to prodje

Da ne skače po vama..........samo i isključivo strogo "NE" i to je faza koju prolaze, ali ako ga odmah ne naučite da to ne radi, ima da budete prljavi stalno.

Ulazak u kuću iako spava napolju u kućici..........normalno jer želi da bude sa vama......niko ne voli da bude sam. Psi su stvorenja koja žive u čoporu. Čopor u kome su se rodili zamenili su vašim čoporom. Štene u vama ne vidi gazdu nego drugo štene. Gazda tek trebate da postanete. Više vremena provoditi sa psom u igri, maženju dok se ne izmori....onda će otići u kućicu i spavati.

Ne možete očekivati da imate socijalizovanog kera, pitomog, nežnog a po potrebi agresivnog, finog koji ne skače po vama, koji vas ne grize, apsolutno poslušnog a da ne provodite kvalitetno vreme sa njim. Pa i vi podivljate kada po ceo dan ne vidite živu dušu i ne progovorite ni sa kim...........psi nisu mnogo drugačiji od ljudi. To što je sada hladno i što ide zima je vaš problem (mogli ste uzeti psa na proleće i do zime bi bio veliki, otporan a vi bi ste bili sa njim po lepom vremenu). Pas nije kriv što je zima.........i još nešto, nem.ovčari su psi za napolje (imaju dlaku i poddlaku), njima ovo vreme savršeno odgovara.......toliko im odgovara da su kao uključeni u struju.......zato forumaši, vlasnici mladih pasa, obucite jakne, kape i rukavice i ajd napolje sa vašim mezimcima, jer ako nekvalitetno iskoristite ovu zimu (ne provodite vreme sa psom nego sedite u kući a pas sam napolju)........nećete biti oduševljeni sa onim što ćete imati na proleće.

Na ovoj temi imate mnogo toga, kako naučiti psa ovo ili ono, hrana, vakcine, vitamini, socijalizacija.........niko neće to ponovo da piše........pročitajte :)

Ala sam se raspisala.........dobih inspiraciju :rotf:

Ljiljo eto da se slozim sa tobom...
Al zasto jede sneg?Izgleda da se samo igra jer se tako ponasa uhvati snega u usta i rastrci se po dvoristu.

Igra se.......svi psi to rade bez obzira na rasu jer im je to novi, interesantno ....neka uzme malo, neka se rastrči ali ga onda zovi, animiraj nečim drugim, skreni mu šažnju jer može doboti upalu grla ili anginu..........nama je Maza tako umalo stradala dok je sa decom vitlala i jele,jele,jela sneg, a ja nisam ni znala.

A sad posle ovih lepih saveta,d aja postavim pitanje.
Sto se tiče vode,ne znam kako da mu dajem vodu,to jest strah me je ove ladne vode koja je oko nule,da se ne razboli,ako je bude pio. Sipam mu sobnu temperaturu uz obrok da ima,ali za pola sata to je vec ledeno,kako izacxi sa time na kraj,a da uvek ima dostupne vode? :dash:
Koliko je hrana za nemačkog ovčara u inostranstvu jeftinija :( :(
3600din/15kg,

:(

Poslednja izmena:
Pošto je tvoj pas napolju, neko mora da mu češće u toku dana menja vodu kada ti nisi tu. To važi za temperature oko nule.........za sada, nema potrebe.....dovoljno je da mu daš sveže vode kada jede.
Druga varijanta za jako hladno vreme je da mu daš sveže vode pre obroka, ti nešto da radiš, on da pije posle jela i onda da je skloniš ako nema ko da mu tokom tvog odsustva promeni zaledjenu vodu. Bolje i da bude malo žedan, neće mu ništa biti, nego da se razboli.

Pozz za sve forumase .Sad sam se prijavio.Treba mi par malih saveta.Pre neki dan sam uzeo stene NO (zenka),staro je mesec i po.Interesuje me ishrana u ovom njenom periodu,ja sam joj kupio ''Friskies'' (Purina),onaj u prodavnici kaze da je najbolja.Takodje me interesuje ....ona ima sad smestaj (boks) i unutra kucicu,ali ona nece da spava u kucici nego van nje ,a u kucici vrsi nuzdu sto me strasno nervira...Hvala

Ja sam uzeo Friskies (dobio od odgajivača) i sa njom sam počeo, međutim SVI veterinari sa kojima sam pričao (3-4) su mi rekli da je to najlošija hrana (navodno uvozi Delta, a reklama je čudo), pa sam, od negde, 4-tog, 5-tog meseca prešao na Royal Canin (opet, svi kažu da je, ako ne najbolja, a onda druga najbolja). Friskies još imam, ali je mešam sa Royalom, pa se troši paralelno. Osim toga, otprilike tada (4-5 meseci) sam mu uveo i "topli obrok" (kuvano). Royal jest skuplji, ali je kažu kvalitetniji i osim toga, štediš po malo i na tabletama (ima jako dobar sastav, dosta vitamina i minerala) a NO je krupna rasa i treba mu dosta toga, naročito u 5-6 mesecu jer je tada tek uspravio uši, a intenzivno menja zube, pa još i raste...

Raff nije znao šta je kućica (iako je bila u dvorištu još pre nego što je on došao), da bi (slučajnost) baš onaj dan kad je napunio 6 meseci (1 septembar), sam ušao i odležao koji minut unutra, a ksnije sve češće i duže. Sad, kad su ovakvi dani, "pod normalno" u njoj spava, i kad god nije u kući (našoj) ili kad nije u šetnji-jurcanju, on je u svojoj kućici.

Verovatno za sve postoji neko vreme i uzrast. Verovartno je pomoglo i to što smo povremeno ubacivali njegove igračke u kućicu i tako ga "varali" da unutra uđe. Takođe smo njegovo ćebe, na kojem je inače spavao na verandi, kad je zahladnelo, ubacili u kućicu, i on i sada na njemu spava. Kućicu smo premestili sa mesta gde je prvo stajala na mesto vrlo blizu mesta gde je ranije spavao...Što bi rekli, sve je to po malo smešno, ali nas glava više ne boli...:klap::klap::klap:

Što se vršenja nužde tiče, od starta je silazio u baštu za te stvari, iako ga to niko nije učio. Pitali smo odgajivača da li postoji način da se "disciplinuje" pa da to vrši na jednom mestu, ali rekao je da, za mužjake, nema šanse. Oni i na taj način obeležavaju teritoriju. Ženke su drugačije, više "domaćice", čak i zakopavaju izmet.

13.12. je CACIB u Beogradu........lepo bi bilo da se vidimo, naravno sa psima koji mogu doći (mislim koji nisu baš mali). Idealna prilika da provežbate ludnicu sa psima, svakako oni koji to još nisu probali.
Mi dolazimo kao posetioci i naravno vodimo Meša........iako znamo kako će se ponašati.....mislim, ima da se ubije spavajući, ljubi ga majka flegmatičnog :rotf:

Na prvom mestu pozdrav za sve vas, ljubitelje ovih prelepih zivotinja... Obozavam pse, posebno Nemacke ovcare, i zelja mi je bila velika da kupim jednog... To nisam ranije uradio, jer nisam imao uslova, a ne zelim da moj pas u bilo cemu oskudeva, ili se ne daj Boze muci... Sad imam dvoriste, imam sve uslove, i verovatno cu ga u nekom narednom periodu kupiti... Da bih izbegao neke stvari, imam pitanja za vas iskusnije... Dosta sam citao o tome, ali jedno je citati, a drugo kada mi neko kaze i pomogne iz iskustva...
Dakle... U samom startu sam u dilemi, uzeti decaka, ili devojcicu? :D Malo me zbunjuje i to sto su zenke jeftinije od muzijaka, zasto je to tako? Razmisljam se o tome, jer sam cuo da su zenke mnogo lakse za sve, jer su miroljubivije, manje su agresivne, neznije su, i tako dalje... Ali zenke imaju teranje, recite mi ko zna nesto i o tome... Ako je budem pario, pretpostavljam da ima posle jako mnogo posla, oko stenaca, i uopsteno oko toga? Zatim, planirao sam da moju kucu odvedem na neki kurs dresure... Pod tim smatram samo one kurseve, jednostavnije, na kojima sam ja prisutan, jer sam cuo da ima mnogo kurseva, i obuka gde ostavis psa kod njih na neki period, pa dodjes po njega... To ne dolazi u obzir, jer ne zelim da mom psu rade bilo sta za sta ja ne znam, i hocu da sve uci samnom, i na moje komande... I sa koliko starosi je vreme da se stene odvede na takvu dresuru?
Jos samo nesto, drugarica je imala muzijaka malog, koji je neprestano skakao na sve koji dolaze kod nje... NE agresivno, vec da se igra, ali je prljao ljude, i mnogi su se plasili, kako ih odvici od skakanja?

Hvala vam uapred svima na pomoci, nadam se da cemo lepo pricati na ovu temu, a kad kupim moju kucu, racunajte i na slikice neke :D

13.12. je CACIB u Beogradu........lepo bi bilo da se vidimo, naravno sa psima koji mogu doći (mislim koji nisu baš mali). Idealna prilika da provežbate ludnicu sa psima, svakako oni koji to još nisu probali.
Mi dolazimo kao posetioci i naravno vodimo Meša........iako znamo kako će se ponašati.....mislim, ima da se ubije spavajući, ljubi ga majka flegmatičnog :rotf:

Nećete ga prijavljivati?

Pozz za sve forumase .Sad sam se prijavio.Treba mi par malih saveta.Pre neki dan sam uzeo stene NO (zenka),staro je mesec i po.Interesuje me ishrana u ovom njenom periodu,ja sam joj kupio ''Friskies'' (Purina),onaj u prodavnici kaze da je najbolja.Takodje me interesuje ....ona ima sad smestaj (boks) i unutra kucicu,ali ona nece da spava u kucici nego van nje ,a u kucici vrsi nuzdu sto me strasno nervira...Hvala

Šljepni je savijenom novinom po guzi kada je uhvatiš na delu. To je ne boli, ali zapamti šuštanje novina koje veže za tvoju grdnju. I posle par puta samo pokaži novinu kada počne da kopa rupše, grize sve i svašta......:rotf:

Back