Nemački lovni terijer

Pre petnaest godina mi je pobegao NLT i ove godine sam na isti dan nasla jednog tj on je nasao mene sto je pravo cudo zar ne!? Nije cipovan i ponasa se kao da je citavog zivota kod mene, potpuno nas je prihvatio a i mi njega. Neobicno mi je jedino to sto se ponasa kao prava maza sto ovoj rasi i nije bas svojstveno zar ne?
 
NJEMAČKI LOVNI TERIJER
[FCI No. 103]
Originalni naziv pasmine: DEUTSCHER JAGDTERRIER
Zemlja porijekla: NEMAČKA
Grupa: 3
Godišnja skupština kluba za njemačkog lovnog terijera konačno je donijela novi uzgojni pravilnik 10.10.1981. Pri tome je Njemačka kao zemlja porijekla pasmine od 1968. utvrdila novi Standard.

Pasminske odlike njemačkog lovnog terijera utvrđene su od strane matične zemlje, dakle Njemačke, kao standard i od 1968. priznate od strane FCI.

Namjena i opće karakteristike:
Njemački lovni terijer je lovački pas za borbu iznad i ispod zemlje, za glasno gonjenje. Traga na zemlji i u vodi, za rad na krvavom tragu i za donošenje lagane divljači. Zahvaljujući neznatnoj veličini prikladan je za grad i automobil. Potrebno mu je puno vođenja u reviru. On je nepovjerljiv prema strancima, otporan na bolesti.
Preuzeto sa sajta vauvau.net

Glava i lubanja:
Lubanja je ravna i između ušiju šira nego kod foksterijera. Sužava se između očiju i bez oštrog prijelaza (stopa) prelazi u njušku. Prednji dio glave nešto je kraći od lubanje između zatiljne kosti i stopa.

Njuška:
Snažna, s izraženim obrazima. Donja vilica s jako izraženom bradom. Zubi vrlo jaki, s dobro zatvarajućim škarastim zubalom.

Nos:
Crn, kod smeđih pasa je smeđe boje.

Oči:
Tamne, male, ovalne i duboko postavljene, s dobro zatvarajućim kapcima i odvažnog izraza.

Uši:
V oblika, visoko usađene, ne izrazito male, blago priliježuće.

Vrat:
Snažan, nije dug, nešto viši, s jakim prijelazom prema lopaticama.

Prednji dio:
Lopatice duge, kose, Noge ravne, dobro mišićave. Došaplje pod blagim kutem. Kosti više snažne nego nježne.

Leđa:
Snažna, ravna, nisu kratka. Slabinski dio i sapi snažno mišićavi.

Prsa:
Duboko zaobljena.

Stražnji dio:
Bedre duge, mišićave i pod dobrim kutem. Nisko postavljen skočni zglob i snažne kosti.

Šape:
Prednje često šire od stražnjih, dobro zatvorene.

Rep:
Postavljen dobro na duge sapi, skraćen za 1/3, više nešto ravnije nego naglašeno strmo nošen, ne treba biti nagnut prema naprijed.

Dlaka:
Jednostavna, debela, oštra, čekinjasta ili gruba, ipak ne kratka i ravna.

Boja:
Osnovna boja je crna, crno siva ili tamno smeđa sa smeđe - crveno - žutim svjetlijim oznakama na nadočnjacima, njušci i grudima, nogama i oko anusa. Svijetla i tamna mjesta ravnomjerno dozvoljena. Dozvoljeno nešto bijelog na prsima i prstima.

Visina:
Visina grebena ne treba prelaziti 40 cm i da nije ispod 33 cm.

Težina:
9 -10 kg za mužjake i 7,5 - 8,5 kg za ženke su poželjne radne težine.

Greške
a) Smanjenje vrijednosti:
Uska lubanja, špicasta njuška, slabija donja vilica, nedostatak zuba osim trećih kutnjaka, uska vilica, svijetli i pjegavi nos; svijetle, velike, buljave oči. Stojeće uši, "lepršave" uši, premale, prenisko usađene, teške uši. Strme prednje noge, ulegnuta leđa, šaranasta leđa. Prekratka leđa, premala ili preširoka prsa, strme stražnje noge, kravlji stav, bačvast stav, štulast Hod, raširene šape, mačje šape. Rep nošen previše iznad leđa, nisko usađen rep, fina kratka dlaka, vunasta dlaka, otvorena dlaka, neodlakan trbuh.

b) Greške koje isključuju iz uzgoja:
Predgriz, Podgriz, ukrižano, kliještasto Zubalo. Nedostatak zuba (osim trećih kutnjaka). Anomalije na testisima i greške na očima, pogrešna boja. Iznad ili ispod veličine.

N.B. Mužjaci trebaju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u mošnje.
 
Poslednja izmena:
Ja sam veliki ljubitelj foxterijera i lovnih terijera. Imala sam dva lovna. Moja (Ava) Milka je bila moja najveća ljubav i sreća tada.Čuvar. Nije išla u lov ( nisam ni ja lovac-veliki sam protivnik lova), ali je imala jako izražen instinkt. Drugi nlt je bio Miki ( bez pedigea), jako sladak i umiljat.
 
Ja sam veliki ljubitelj foxterijera i lovnih terijera. Imala sam dva lovna. Moja (Ava) Milka je bila moja najveća ljubav i sreća tada.Čuvar. Nije išla u lov ( nisam ni ja lovac-veliki sam protivnik lova), ali je imala jako izražen instinkt. Drugi nlt je bio Miki ( bez pedigea), jako sladak i umiljat.

Bas lepo da se neko javio ko voli lovne terijere ,mozes i slike neke da postavis ako imas :)
 
Nemacka je kao maticna zemlja i autor FCI standarda zabranila kupiranje i repova i usiju svim svojim rasama, pa tako i NLT-u ali to kod nas malo ko prihvata. Repovi im se obicno kupiraju, kao sto i Lordi kaze, dok su jos u leglu, cak mozda sa nepunih nedelju dana.
 
Moja devojčica :)
DSCN0702.jpg
 
Lepa devojviva :) moze li nesto vise o njoj? :)

Interesantna priča je kako smo je "dobili". Bilo je to ovog leta u julu moj buraz je primetio neko kuče koje se skrivalo ispod jednog napuštenog auta. Bilo je uplašena i nekako je pokušavao da je dozove da dođe u naše dvorište. Međutim, to dozivanje i nećkanje je trajalo par dana ali mic po mic nekako je došla i ostala :) Nema jedno oko možda je izgubila u nekom lovu. Ne znamo da li je neko izbacio ili se izgubila/pobegla pošto je ranije nismo tu viđali.(Nismo sigurni koliko ima godina ali verovatno oko 3). Malo kasnije se ispostavilo da je skotna. Okotila se krajem avgusta i donela 4 šteneta (mešanaca) na svet 3 ženke i 1 mužjak. Ove 3 ženke smo poklonili a mužjaka i nju ostavili :)
 
Poslednja izmena:

Back
Top