Nemački jezik - učenje, prevodi i ostalo

• Začetnik teme Začetnik teme ivag
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Molim nekog da mi prevede ovaj tekst...veoma je bitan

Bezug nahmend auf ihr schreiben vom 15.5.2010 an die suva aarau teilen wir ihnen in obgenannter Angelegenheit mit, dass es aufgrund der momentan hohen pendenzenlast noch einige zeit dauern wird, bis mit dem entscheid gerechnet werden kann.
Wir werden uns jedoch selbstverstandlich darum bemuhen, die einsprache so bald als moglich sorgfaltig zu prufen.

Wir bitten sie um kenntnishnahme und grussen sie freundlich.

Molim nekog da mi prevede ovaj tekst...veoma je bitan

Bezug nahmend auf ihr schreiben vom 15.5.2010 an die suva aarau teilen wir ihnen in obgenannter Angelegenheit mit, dass es aufgrund der momentan hohen pendenzenlast noch einige zeit dauern wird, bis mit dem entscheid gerechnet werden kann.
Wir werden uns jedoch selbstverstandlich darum bemuhen, die einsprache so bald als moglich sorgfaltig zu prufen.

Wir bitten sie um kenntnishnahme und grussen sie freundlich.

Prevescu ti onako, kako mi se cini, jer je prilicno nepravilan.

U vezi sa Vasim pismom od 15.5.2010 (koje je napisano Suvi u Aaraua ili slicno) ucestvujemo sa vama u gorepomenutom dogadjaju (prilici), da ce to na osnovu trentne visoke..... (ne znam sta je) trajati jos neko vreme, dok se bude moglo racunati sa odlukom. Mi cemo se svakako za to pomuciti, da (ugovor ?) toliko dugo koliko bude moguce brizno ispitamo.

Molimo nju za (kenntnishnahme ne znam sta je, nesto u vezi sa znanjem) i prijateljski je pozdravljamo.

Eto, tako nesto. :)

Ne znam koliko je to točno, no kod nas je uvriježeno mišljenje da određena osoba, boravkom u zemlji tog govornog područja, govori savršeno taj jezik. Naravno da ne govori. Trebaš znati razlikovati standardni/književni jezik od dijalekta i narječja, koje njemački ima tri. Primjerice, svaki pravi poznavatelj njemačkog jezika, koji je boravio određeno vrijeme u Njemačkoj, zna da Nijemac iz Hamburga i Nijemac iz Münchena govore različitim dijalektima te da ih spaja taj isti standard.

- Rečenica uobičajena u standardu: Ich gehe in die Stadt.
- Rečenica u razgovornom jeziku: Gehe'n diestadt. (Zadnje dvije riječi se izgovaraju najčešće spojeno)

P.S. Vjerojatno koristiš tipkovnicu koja nema izvedena latinična slova. Postoji pomoć, osim kod slova đ.

1. Alt Gr + 2 + C, c = Č, č.
2. Alt Gr + 9 + C, c = Ć, ć.
3. Alt Gr + 2 + Z, z = Ž, ž.
4. Alt Gr + 2 + S, s = Š, š.
5. Alt Gr + ? ili ' + O, o = Ö, ö.
6. Alt Gr + ? ili ' A, a = Ä, ä.
7. Alt Gr + ? ili ' U, u = Ü, ü

...i ostale kombinacije. Istraži sama. :)

Ne znam koliko je to točno, no kod nas je uvriježeno mišljenje da određena osoba, boravkom u zemlji tog govornog područja, govori savršeno taj jezik. Naravno da ne govori. Trebaš znati razlikovati standardni/književni jezik od dijalekta i narječja, koje njemački ima tri. Primjerice, svaki pravi poznavatelj njemačkog jezika, koji je boravio određeno vrijeme u Njemačkoj, zna da Nijemac iz Hamburga i Nijemac iz Münchena govore različitim dijalektima te da ih spaja taj isti standard.

- Rečenica uobičajena u standardu: Ich gehe in die Stadt.
- Rečenica u razgovornom jeziku: Gehe'n diestadt. (Zadnje dvije riječi se izgovaraju najčešće spojeno)

P.S. Vjerojatno koristiš tipkovnicu koja nema izvedena latinična slova. Postoji pomoć, osim kod slova đ.

1. Alt Gr + 2 + C, c = Č, č.
2. Alt Gr + 9 + C, c = Ć, ć.
3. Alt Gr + 2 + Z, z = Ž, ž.
4. Alt Gr + 2 + S, s = Š, š.
5. Alt Gr + ? ili ' + O, o = Ö, ö.
6. Alt Gr + ? ili ' A, a = Ä, ä.
7. Alt Gr + ? ili ' U, u = Ü, ü

...i ostale kombinacije. Istraži sama. :)

Po tvom misljenju ima tri, a ja govorim mnogo vise narecja, ali je problem ono sto sam gore rekla. Ne pravi se pametan i ne izmisljaj warmes Wasser, nego reci nesto konstruktivno.

MOLIM vas da mi pomognete oko domaceg iz nemackog!!! Preterit je u pitanju!
10 recenica SEIN
10 recenica HABEN
P.S.
nemorate svih deset 5 sam uradio ali stao mi je mozak!!!

Sein:

Ich war mit meinem Freund in Ferien.
Er war verliebt in mich.
Mein Freund und ich waren zu Hause gestern.
Ihr wart in Deutchland vorigen Sommer.
Sie waren verschlafen waerend des Reise.
Sie war meine Freundin, bis ich war mit ihrem Freund.
Er war nass nach dem Duschen.
Sie waren so geil, wenn sie mich gesehen hatten.
Du warst traurig, weil ich einen huebsch Freund hatte.
Wir sind verliebt.

Haben:

Ich hatte einen netten Freund.
Du hattest keine Freunden, weil du so haesslich waerst.
Er hatte mein Herzen und meine Liebe.
Sie hatten mein Vertrauen.
Meine Katze hatten ein reiches Fruhstueck.
Mein Freund hatte einen Besuch.
Meine Freundin hatte einen langweiligen Freund.
Wir hatten Computer in der '80-er.
Ich hatte keine Idee fuer Shreiben.
Das Haus hatte den rotten Schnoerstein.

Peter weigel hat eine anzeige aufgegeben und nach zehn tagen einen brief bekommen. darin war auch die telefonnummer von renate. peter hat zunachst gezogert, aber dann hat er doch angerufen. sie haben lange am telefon gesprochen. dann haben sie sich fur den folgenden tag um 19.00 uhr in einem cafe verabredet. peter hat sich auf das treffen sehr gefreut. am folgenden tag hat er sich sportlich angezogen, hat eine rose gekauf und ist ins cafe gegangen.renate war schon da auch mit einer rose in der hand (das war das erkennungszeichen). mein gott, die ist ja so klein,hat peter gedacht. :sad2: Hitno mi treba prevod...

Peter weigel hat eine anzeige aufgegeben und nach zehn tagen einen brief bekommen. darin war auch die telefonnummer von renate. peter hat zunachst gezogert, aber dann hat er doch angerufen. sie haben lange am telefon gesprochen. dann haben sie sich fur den folgenden tag um 19.00 uhr in einem cafe verabredet. peter hat sich auf das treffen sehr gefreut. am folgenden tag hat er sich sportlich angezogen, hat eine rose gekauf und ist ins cafe gegangen.renate war schon da auch mit einer rose in der hand (das war das erkennungszeichen). mein gott, die ist ja so klein,hat peter gedacht. :sad2: Hitno mi treba prevod...

Peter Weigel je dobio jednu prijavu i nakon 10 dana je dobio pismo. Unutra je bio i broj telefona od Renate. Peter je u pocetku bio zabrinut ali je ipak nazvao. Oni su dugo na telefon pricali. Tad su se dogovorili da se sljedeci dan sretnu u jedan cafe u 19:00 sati. Petar je zbog tog randevua bio skroz srecan. Sljedeci dan se sportski obukao, kupio je jednu ruzu i na kafu otisao. Renate je bila tu isto sa jednom ruzom u ruci, (to je bio znak prepoznavanja), moj BOze ona je skroz mala pomislio je Petar...

Eto ti drug...

Peter Weigel je dobio jednu prijavu i nakon 10 dana je dobio pismo. Unutra je bio i broj telefona od Renate. Peter je u pocetku bio zabrinut ali je ipak nazvao. Oni su dugo na telefon pricali. Tad su se dogovorili da se sljedeci dan sretnu u jedan cafe u 19:00 sati. Petar je zbog tog randevua bio skroz srecan. Sljedeci dan se sportski obukao, kupio je jednu ruzu i na kafu otisao. Renate je bila tu isto sa jednom ruzom u ruci, (to je bio znak prepoznavanja), moj BOze ona je skroz mala pomislio je Petar...

Eto ti drug...

Covek zna znanje! :mrgreen:

Eto ti drug...

Peter je onda oklevao, ali je onda ipak nazvao.

Eto ti drug...

Klain znachi vishe daje niska nego mala. :D

Back