Nemacka dokumenta o borbama cetnika protiv Vermahta

• Začetnik teme Začetnik teme Koča
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uvrstavati Miloslava Samardzica u 'istoricare' je po mom misljenju neozbiljno. A uvrstavati ga u 'coveka od struke i nauke' je diletantski, blesfamija Kao prvo, covek po vokaciji nije istoricar. Kao drugo, u svojim tzv ' naucnim istrazivanjima' on ne koristi osnovni naucni princip sine ira it studio(bez pristrasnosti). Osnovna svrha, namena i cilj njegovih tzv knjiga(a procitao sam do sada vise-manje vecinu njegovog 'opusa') je negiranje, osporavanje partizanskog pokreta kao anti-okupatorskog i anti-fasistickog i ideolosko blacenje istog(ono sto on naziva tzv 'raskrinkavanje komunistickih lazi'). Samim tim nije nista drugaciji od komunistickih agit-propovaca, jer se sluzi njihovim metodama, samo u kontra smeru. Za Samardzica bi se moglo konstatovati da je ravnogorski agit-propovac(ovo naravno koristim kao kolokvijalan termin). Kao trece, taj covek vrlo cesto u identifikaciji nekog dokumenta ne razlikuje metodolosku identifikaciju, ne razlikuje unutrasnju od spoljasnje identifikacije dokumenta. Pa zatim izvori iz kojih crpi dokumenta su vec prosli 'obradu'(kao npr kada koristi Avakumovica Draza Mihailovic u nemackim dokumentima) ili kad koristi dokumenta iz izvora 'Srbi u dokumentima Vermahta'..itd itd. A da ne govorim o tome kako upotrebljava partizanske zbornike dokumenata tendenciozno i selektivno, i kako izvodi zakljucke i spinuje podatcima. Pa tako npr pokusava da 'dokaze' 'saradnju partizanskih i ustaskih jedinica'(npr crne legija i prve i druge proleterske) a pri tom iz tih istih zbornika izostavlja one delove koji govore o borbama ovih partizanskih jedinica protiv crne legije(posebno prva i druga proleterska u borbama na kupresu npr), pa izostavlja borbe partizanskih jedinica protiv ustasa na Kozari, u Potkozarju, Baniji, Kordunu, ili ih tumaci tako da prikaze kako su eto toboz 'partizani namerno ostavljali ustasama da kolju srpski narod'. A pri tom sam kaze recimo u knjizi: Draza Mihailovic i opsta istorija cetnickog pokreta I da su: Banija, Kordun, deo Like, Kozara, Potkozarje kao vecinski srpski krajevi bili vecinski partizanski. Znaci, prema tumacenju g. Samardzica ispada da je srpski partizanski borac 'namerno' ostavljao svoju porodicu ustasama na klanje, a potom 'isao zajedno sa tim istim ustasama u zajednicke borbe' Pa mislim.. sta covek da uradi nego da uzme i pronadje tog i takvog g Samardzica i da ga lepo upita: da li je normalan? Narocito mi koji imamo rodbinu po Baniji, Kordunu, po Potkozarju, i cije su familije tokom Drugog svetskog rata stradale od ustasa i kao srpske i kao partizanske. Ja npr ne sporim anti-okupatorsku borbu cetnika(mislim na borbe protiv Nemaca) i narocito anti-ustasku. Ali je cinjenica da su sa Italijanima saradjivali i u Crnoj Gori i u Hercegovini i u Dalmaciji, i u kninskoj Krajini. Kao sto je cinjenica da su zakljucivali i neke sporazume sa domobranima, u borbi protiv partizana. Al samo da podsetim i tim domobranima je vrhovni zaovednik bio 'poglavnik Ante'(kao sef tzv drzave tzv NDH). Prema tome, ne moz g. Samardzic npr u poglavlju 'sporazumi sa Hrvatima' da mi spinuje cinjenicama i da mi proizvoljno izvodi svoje zakljucke i tumacenja tipa:"domobrani su regularna hrvatska vojska" pa kao eto oni su nesto drugo od ustasa..itd itd. Ma sustina je ko im je bio vrhovni zapovednik po drzavnoj liniji, domobrani su tzv"sastavni deo oruzanih snaga NDH uz ustasku vojnicu i oruznike(redarstvo)" i svima njima je vrhovni zapovednik bio Ante Pavelic. A sto se tice uloge ravnogoraca na teritoriji Srbije(bar ono sto se zvalo 'Srbijom' pod kvislinskom upravom generala Nedica) nije zgoreg procitati recimo zbirku tekstova Dimitrija Najdanovica pod nazivom 'Ravna Gora- zabluda i samounistenje koja je objavljena u periodu 1942-1944. Nije zgoreg procitati kako su ulogu ravnogoraca na teritoriji Srbije videli i sagledavali ljudi nedicevske i ljoticevske provinijencije. A to sagledavanje sa strane(pr tom iz takodje anti-komunistickog i anti-partizanskog tabora) je daleko od prozaicnog i ruzicastog kakvim ga prikazuje Samardzic. Ako budem stigao probacu da postavim celu knjigu(pdf format).

Tebe smo cekali da se registrujes pa da nam to kazes :hahaha:

Nisi ti procitao ni jednu Samardzicevu knjigu, nemoj da lazes...ovde si se naprasno registrovao samo da pokusas da diskreditujes njegov rad, ali daleko si ti od toga i ispamujes temu usled panike nastale objavljivanjem ovih dokumenata...ovde vise nije rec ni o Samardzicu, vec konkretno nemackim dokumentima, ali ti na njih ocigledno nisi u stanju ni da beknes...koliko je spam ocigledan, govore tri posta u nizu, koja ne bi popunila ni jedan post, kada je broj znakova u pitanju...:bye:

Poslednja izmena:
Реци ми, је л' се ти само правиш овде да си глуп?
Evo, mudrac sa istoka, ne moze a da ne postavi uvrnuto pitanje. Njemu je potrebno da zna kako se neko pravi njemu ravan.

Знаш ли шта пуштање браде у српској традицији значи?
Negovanje milijarde bakterija i virusa.

Ко је први од официра који су се затекли у Дражином штабу пустио браду?
Pa, valjda, sam Draza? A ko bi bio primitivniji od njega?

Знаш ли одакле и шта значи мртавачка глава са четничке заставе?
Pregrizi Srbinu grkljan!

@koca

kao prvo, momak, ne pricaj napamet. Procitao sam manje vise skoro sve Samardziceve knjige. I ne samo njegove, vec puno drugih, razlicitih izvora, razlicitih autora koji su pisali i pisu o ravnogorskom pokretu, i u opste o drugom svetskom ratu na teritoriji Jugoslavije. od Koste Nikolica, preko Bojana Dimitrijevica, pa Aleksandra Stamatovica, Petranovica, Djuretica..itd itd. Od cetnickih, partizanskih, nemackih, britanskih, americkih autora. itd Mogu reci da me istorijska tematika ovog perioda pasionirano zanima. Prema tome, Ne mozes pricati u tudje ime da li je nesto proctao ili ne, kada to ne znas. Kao drugo, Sve ono sto sam naveo kao analizu vezanu za njegove knjige, stoji. O kakvom ti spamovanju govoris?? Nazivas 'spamovanje', a da nisi ni procitao sta sam napisao, samo si stavio copy-paste onog sto sam napisao i ispod toga nazvrljao neki nesuvisli komentar. A komentar ti je na nivou coveka koji ima jedva zavrsenu srednju skolu... Mozes ti da se divis Samardzicu koliko te volja, ali cinjenica je da se on jednostavno bavi pljuvanjem ideoloskim kvazi naucnim pljuvanjem pljuvanjem po partizanima, partizanskom pokretu, KPJ..itd. Radi isto ono sto su komunisticki istoricari radili cetnicima. I koliko primecujem ti kao njegov postovalac mu u tom i takvom radu servilno dupeuvlakacki podilazis. Al ok, to je vec tvoj problem. I kao trece, on nije nigde priznati 'strucnjak' pa prema tome ne moze se govoriti o nekom 'priznatom naucno-istorijskom radu'. Kao cetvrto, rekoh vec pitanje je da li su to zaista 'nemacka dokumenta'. Nisam ni tvrdio da nisu, ali to sto neki dokument pise na nemackom(ili ima zagljavlje 'bundesarhive') nije dovoljno da bi se tvrdilo da je 'izvorno nemacki dokument'. Osim toga, jel ti znas sta znaci unutrasnja i spoljna identifikacija dokumenta? Prvo to nauci, pa onda diskuj. Ok? Mene licno, nema sta da 'hvata panika', jer Ja nisam pljuvao po ravnogorskom pokretu, za razliku od tebe koji koliko sam primetio pljujes po partizanskom. A pri tom kazes kako se 'srbi ponose sto su imali dva antifasisticka pokreta'. Da, tacno, ali onda ne pljuj po partizanskom pokretu. Pogotovo ne na nacin na koji to cini Samardzic, spinovanjem polu-istina, selektivnim, ideoloski tendencioznim pristupom i kvazi naucnim pristupom. Ej, covek je zavrsio Ekonomski fakultet, kakve veze on ima sa profesijom i vokacijom istoricara. On je publicista a ne 'istoricar'. I na kraju... neces mi ni ti ni niko drugi ovde spocitavati zasto sam se registrovao, i da l cu ucesvtvovati u diskusiji ili ne, i koliko cu postova pisati. Ok? Zavrsili smo diskusiju, jer cim neko krene da proziva, pljuje(a da pri tom nije ni procitao niti se potrudio da razume ono sto sam napisao) ja nemam nameru sa takvom osobom dalje da diskutujem...

Poslednja izmena:
Bar se potrudi da budes malo pismeniji u svom izlaganju ako ces neciji post da srozavas na nivo coveka koji ima jedva zavrsenu srednju...bedan si...

Da nisi citao Samardzica i da si krajnje neobjektivan tvrdim na osnovu onoga sto si izneo....ti si onaj od najgorih, neo-komunista...takvi su najopasniji...navodno, ne poricu antifasisticki karakter cetnika, a i kako bi, ali zato na jos veca vrata uvode oslobodilacku borbu partizana - jedne paravojne formacije, terorista i bandita koji su sluzili u samo jednu svrhu - dovodjenje austorugarskog kaplara na vlast...

Registrovati se na forum samo da bi se diskreditovao Samardzic vec dovoljno govori...smesan si...ako nemas nista konkretno da kazes u vezi dokumenata, umesto sto se usudjujes da dovedes u pitanje njihovu autenticnost, bez trunke argumenata, bolje cuti! ;)

Kad malo bolje razmislim, tebi u stvari smeta sto je ova dokumenta otkrio upravo Samardzic, na koga ocigledno imas pik i prvi ih objavio...to se naravno moze, ako za to postoji volja...do pre 10 godina zbog vas ********* to bas i nije bilo moguce...danas i te kako jeste i tek ce istina da izlazi na videlo, svidelo se to vama ili ne...

Poslednja izmena:
I veliki istoricaru, malo da te podsetim sta je to sve Samardzic uradio

Милослав Самарџић је рођен 22. новембра 1963. у Александровацу, где је
завршио основну и средњу школу (новинарски смер). Економски факултет у Крагујевцу завршио је 1989, на сектору маркетинг. Као студент завршио
је новинарску школу "Вечерњих новости", у зиму 1983/84. године, и постао један од крагујевачких дописника овог дневника. У ''Погледе'', тада лист студената Крагујевачког универзитета, долази 1984. године. ''Новости'' напушта 1986, због необјављених критичких текстова према
тадашњем режиму. Крајем 1985. у ''Погледима'' постаје уредник рубрике
''Универзитет'', а дужност главног и одговорног уредника преузима 1987. године, на којој с мањим прекидима остаје до престанка изласка
листа, 2005. године.

У уводнику из фебруарског броја ''Погледа'' 1988. Самарџић је објавио
коменатар о вишепартијском систему, што је био први чланак у коме се
вишестраначје код нас помиње у позитивном контексту од 1944. године. У
уводнику мајског броја 1989. објавио је ''Предлог за укидање закона о
заштити имена и лика Ј. Б. Тита'' - први предлог те врсте у земљи. У
новембарском броју 1989. године објавио је први афирмативни чланак о
ђенералу Дражи Михаиловићу, а на насловној страни била је до тада
скривана немачка потерница за ђенералом на 100.000 рајхсмарака у
злату.

Крајем те 1989. године почиње оснивање опозиционих странака у Србији,
којима ''Погледи'' уступају простор и тако постају прво опозиционо
гласило.

Маја 1990. године Самарџић објављује први интервју престолонаследника
Александра Карађорђевића српским новинама.

Под његовим руководством лист постаје врло читан, а у јуну 1990.
достиже тираж од 200.000 примерака. ''Погледи'' су тада били
најтиражнији и најчитанији друштвено-политички часопис у земљи. Ујесен
1990. године ''Погледи'' први покрећу тему о ратним и поратним злочинима комуниста. Због ове теме, а и неких других критичких чланака, Самарџић се нашао на суду преко 100 пута. Био је оптуживан за вербални деликт и клевету путем штампе, али ни једном није осуђен. Од 1986. до 1993. позиван је на више стотина тзв. информативних разговора у тајну полицију. Полицијски досије, који је видео после 2000. године, састоји се од око 600 страница извештаја о прислушкивању телефона, праћењу рада и кретања. У досијеу се налазе и транскрипти прислушкиваних разговора са војводом Момчилом Ђујићем и другим истакнутим личностима српске емиграције.

''Погледи'' су иступили са универзитета и постали друштвено предузеће
крајем 1990. године. Наредне године Самарџић их откупљује, без имовине, а у замену за право коришћења назива листа преузима обавезу да финансијски и стручно помаже штампање новог студентског листа, ФАКК.

У ''Погледима'', као и у десетак новина и часописа у којима је сарађивао и још сарађује, објавио је преко 1.000 чланака.

Прву књигу написао је и објавио као станар крагујевачког студентског дома, 1989. године. Од те године почиње и проучавање историје Другог
светског рата, а нарочито Југословенске војске, односно четничког покрета ђенерала Драже Михаиловића. Истраживао је архивску грађу у низу музеја и архива. Највише се бавио проучавањем докумената Војног архива у Београду, пре свега његове Четничке архиве, као и Немачке архиве (са преводиоцем). Хиљаде страница пронађених докумената цитира у својим књигама. У тзв. теренском делу истраживања, интервјуисао је око 50 Дражиних четника, већином официра. Зато на пољу историје исказује најплоднији рад и данас је један од наших најбољих познавалаца проблематике Другог светског рата. Његово највеће научно стваралаштво јесте петотома књига о генералу Михаиловићу и четничком покрету, која важи за најобимнију и најдокументованију историју Другог светског рата код нас, са око 3000 страница и око 8000 фуснота.

Као уредник издавачког сектора ''Погледа'', објавио је у Србији петнаестак знаменитих књига српске четничке емиграције.

У међувремену, Самарџић показује занимање за лингвистику и књижевност: године 1995. појавило се прво издање његове обимне студије ''Тајне 'Вукове реформе''', а 2007. први роман ''Борачки крш''. Те године
постао је члан Удружења књижевника Србије.

Објавио је следећа дела:

- "Ђаци на Голом отоку" (1989),

- "Краљ је наш" (1992),

- "Генерал Дража Михаиловић и општа историја четничког покрета" (прво
издање 1996, друго 1997, први том трећег измењеног и допуњеног издања
2004, други том 2005, трећи 2006, четврти 2007; од 2005. године ова
књига се објављује и у меком повезу, мањег обима и формата, а до сада
је објављено 12 наставака),

- "Тајне Вукове реформе" (1995. и 1997),

- "Забрањени очеви у исповестима своје деце" (прво издање 1998, друго
допуњено 2003),

- "Истина о Калабићу" (прво издање 1999, друго 2003, треће измењено и
допуњено 2007),

- "Борбе четника против Немаца и Усташа (1941-1945), Књиге 1- 2" (2006),

- "Сарадња партизана са Немцима, усташама и Албанцима (2006)",

- "Борачи крш" (2007),

- ''Војвода Момчило Ђујић'' (2008),

- "Ђенерал Дража - Војвода Ђујић, ратна преписка" (2009).

Приређивач је албума четничких фотографија које је јавност први пут
видела: "Албум српских четника ђенерала Драже Михаиловића у 1.000
слика" (први том 1998, други 2000, трећи 2002), "Албум Ђенерала Драже"
(2008) и "Албум Николе Калабића и Горске краљеве гарде".

Сарађивао је у следећим документарним ТВ серијама: "Равногорска
читанка" (2000), "Више од пола века - Кент" (2002) и "Записи из
равногорског покрета" (2007). Тренутно је стручни сарадник на изради
још једне документарне ТВ серије.

Учествовао је на многим трибинама у земљи и у српској емиграцији.

Живи и ради у Крагујевцу. Ожењен је, има двоје деце.

Daleko da cu pitati tebe kolike se tvoje zasluge ali navedi mi bilo kog domaceg istoricara koji je uradio vise, kada je tema II sv.rata na nasim prostorima u pitanju..da smo cekali na vas, vecno bi ostali na komunjarskim bajkama...

Al kao sto rekoh tema nije Samardzic vec nemacka dokumenta...vi ste ti koji imate ocajnicku potrebu da temu okrenete u drugom smeru posto je ocigledno da sa samim dokumentima niste u stanju da se uhvatite u kostac...

220px-Chetniks%2C_Ustasa%2C_and_Domobrani.jpg
Nadam se da ces biti ponosan na ovaj skup bradatih boraca za slobodu domovine.

Poslednja izmena:
File:Chetniks_with_German_soldiers.jpg

220px-Chetniks_with_German_soldiers.jpg

Nadam se da ces biti ponosan na ovaj skup bradatih boraca za slobodu domovine.

Bravo paceru, nisi mogao da izaberes bolju sliku, a da demonstriras svoje apsolutno nepoynavanje materije...To je najpoznatija slika cetnika Koste Pecanca, koji se stavio u sluzbu Nemaca i zbog toga ubijen, po naredjenju djenerala Mihailovica :)

Al zato vrlo dobro znamo ko je na ovim slikama...pa naravno, ''oslobodioci'' :lol:

part25pb0.jpg

powexchangepilinhanbosnio0.jpg

partizaniinemcike4.png

streker.jpg

potpist.jpg

partizanisnemcima.jpg

Partizani sa Nemcima u Zagrebu, pusteni na slobodu, u toku saradnje, 43.

huskamiljkovic11116lz.jpg

Брадатији су и прљавији твоји партизани:

ispitivanjezarobljenikazx3.jpg

hogarius ne poznaje ni srpsku istoriju, ni srpsku tradiciju...ovom sektasu je nepoznato da je stari srpski obicaj da se pusta brada 40 dana u znak zalosti zbog gubitka nekog od clanova porodice, sto su cetnici preneli na tadasnju situaciju, tj. u znak zalosti zbog okupirane otadzbine...

Njegov Joza je svakako bio nalickan i opeglan jer se citav rat baskario sa drugaricama van svakih borbenih desavanja...o njegovom kukavicluku svedoce njegovi drugovi, pre svih Sreten Zujovic.

No, nemacki izcestaj iz 41. jasno govorio ko je bio ko:

Početkom novembra 1941.nemačka Komanda daje ovakve karakteristike ustanika:

„Mihailovićev pokret: Stanovništvo podržava Mihailovićeve četnike u svakom pogledu. Uopšte narod u ustanicima (komitama) vidi narodne junake. Četnici Draže Mihailovića nalaze svuda podršku, dok komunističke bande stoje u suprotnosti sa stanovništvom.

Komunistički pokret: Bande se sastoje velikim delom od seoskog ološa i robijaša.“

(Zbornik dokumenata i podataka o narodnooslobodilačkom ratu naroda Jugoslavije, tom 12, knjiga 1, strana 566).

Poslednja izmena:
Evo, mudrac sa istoka, ne moze a da ne postavi uvrnuto pitanje. Njemu je potrebno da zna kako se neko pravi njemu ravan.

Negovanje milijarde bakterija i virusa.

Pa, valjda, sam Draza? A ko bi bio primitivniji od njega?

Pregrizi Srbinu grkljan!

хихихихихи

Блајбијево стање смо од давно установили, а сада и твоје.

На ова твоја слинављења нећу ни да одговарам. Сем једног.

Први четник који је пустио браду је био Радивоје Јовановић Брадоња, потоњи комуниста и народни херој.

А када смо код вашака и хигијене:
ok7-1.jpg

ok6-1.jpg

E deco deco, nemate vi pojma... dovoljno je samo uzeti sledece kontradiktornosti koje dominiraju u vecini komentara, prilikom plasiranja teza o parizanima, komunstima: 'srbi su imali dva anti-okupatorska pokreta otpora'- 'partizani su bili banditi, ubice, sljam i nisu se borili protiv okupatora' ; 'srbi su cinili vecinu u nacionalnom sastavu partizanskih jedinica'-'partizanski pokret je bio anti-srpski i partizani su saradjivali sa ustasama protiv srpskog naroda'. Evo ovakve kontradiktornosti, nelogicnosti proizilaze iz vasih komentara....

Pa GDE je u tome logika, zdrav razum? jel ume neko od vas da formira sopstvene analize, sopstvene zakljucke, zakljucke prilikom citanja i uporedjivanja ili citiranja dokumenata, faktografije?? A ne samo da se bavite prepisivanjem ili kopiranjem, pri tom nit uporedjujete ono sto je napisano sa izvorima na koje se autori pozivaju, nit umete da razmisljate kriticki i nepristrasno prema svim izvorima saznanja i prema svim autorima. A da ne pominjem to sto 99% vas verovatno ni jedan arhiv nije ni videlo. Ja za 15 godina profesorskog rada nisam doziveo da vidim ovoliko neozbiljnog pristupa materiji drustvenih nauka. Ima i medju mojim studentima svakakvih likova, ali ovo ovde sto se okupilo...

A sta i ja ocekujem od foruma...

Poslednja izmena:
hogarius ne poznaje ni srpsku istoriju, ni srpsku tradiciju...ovom sektasu je nepoznato da je stari srpski obicaj da se pusta brada 40 dana u znak zalosti zbog gubitka nekog od clanova porodice, sto su cetnici preneli na tadasnju situaciju, tj. u znak zalosti zbog okupirane otadzbine...

Njegov Joza je svakako bio nalickan i opeglan jer se citav rat baskario sa drugaricama van svakih borbenih desavanja...o njegovom kukavicluku svedoce njegovi drugovi, pre svih Sreten Zujovic.

No, nemacki izcestaj iz 41. jasno govorio ko je bio ko:

Početkom novembra 1941.nemačka Komanda daje ovakve karakteristike ustanika:

„Mihailovićev pokret: Stanovništvo podržava Mihailovićeve četnike u svakom pogledu. Uopšte narod u ustanicima (komitama) vidi narodne junake. Četnici Draže Mihailovića nalaze svuda podršku, dok komunističke bande stoje u suprotnosti sa stanovništvom.

Komunistički pokret: Bande se sastoje velikim delom od seoskog ološa i robijaša.“

(Zbornik dokumenata i podataka o narodnooslobodilačkom ratu naroda Jugoslavije, tom 12, knjiga 1, strana 566).

Стари добри зборник.

Srpski seljaci iz okoline Paraćina, koje je pre nekoliko
dana jedna komunistička banda nasilno odvela u šumu i tamo
ih naoružala radi njihovog angažovanja u borbi, okrenuli su se
protiv komunista. Ubili su 15 komunista, medu njima i komandanta

i političkog komesara bande i još 15 su zarobili.7

IZVEŠTAJ ŠEFA POLICIJE BEZBEDNOSTI I SLUŽBE BEZBEDNOSTI
OD 27. SEPTEMBRA 1941. O AKCIJAMA PARTIZANA
NA TERITORIJI SLOVENIJE I POJAČANOJ AKTIVNOSTI
PARTIZANA NA TERITORIJI SRBIJE

:mrgreen:

E deco deco, nemate vi pojma... dovoljno je samo uzeti sledece kontradiktornosti koje dominiraju u vecini komentara, prilikom plasiranja teza o parizanima, komunstima: 'srbi su imali dva anti-okupatorska pokreta otpora'- 'partizani su bili banditi, ubice, sljam i nisu se borili protiv okupatora' ; 'srbi su cinili vecinu u nacionalnom sastavu partizanskih jedinica'-'partizanski pokret je bio anti-srpski i partizani su saradjivali sa ustasama protiv srpskog naroda'. Evo ovakve kontradiktornosti, nelogicnosti proizilaze iz vasih komentara....

Pa GDE je u tome logika, zdrav razum? jel ume neko od vas da formira sopstvene analize, sopstvene zakljucke, zakljucke prilikom citanja i uporedjivanja ili citiranja dokumenata, faktografije?? A ne samo da se bavite prepisivanjem ili kopiranjem, pri tom nit uporedjujete ono sto je napisano sa izvorima na koje se autori pozivaju, nit umete da razmisljate kriticki i nepristrasno prema svim izvorima saznanja i prema svim autorima. A da ne pominjem to sto 99% vas verovatno ni jedan arhiv nije ni videlo. Ja za 15 godina profesorskog rada nisam doziveo da vidim ovoliko neozbiljnog pristupa materiji drustvenih nauka. Ima i medju mojim studentima svakakvih likova, ali ovo ovde sto se okupilo...

A sta i ja ocekujem od foruma...

Veoma dobro ui lepo receno! :ok:

Naravno da ovde niko nista ne gleda kriticki.

Narocito oni koji SAMO IZVRSAVAJU zadatke.

Veoma dobro ui lepo receno! :ok:

Naravno da ovde niko nista ne gleda kriticki.

Narocito oni koji SAMO IZVRSAVAJU zadatke.

Prepoznaješ sebe kao izvršioca zadatka?I ja bih rekao da si ti puki izvršilac...za tebe je neko drugi već sve smislio(neki komesar,sekretar itd)....ostaje samo da kuckaš....znamo kako je to funkcionisalo...
A za koga sad radiš?Neki novi KPJ?Kominterna?NDH,po Pavelićevom testamentu?Imaš više nalogodavaca?

Izvinjavam se za off

Sustinsko pitanje koje proizilazi nakon citanja svih podataka iznetih na ovom podforumu, a u vezi rehabilitacije cetnika je KOME USTVARI U SRBIJI TREBA REHABIITACUJA CETNIKA I ZBOG CEGA?

To je potanje koje NIJE JASNO.

Cak se ne trazi ni rehabilitacija cetnika! Ide se KORAK DALJE i trazi se da se ANULIRA ANTIFASISTICKA BORBA PARTIZANA (koju inace poznaje citav svet!) I DA SE NA NJENO MESTO UBACI CETNICKA BORBA KOJA JE VRLO SUMNJIVOG ANTIFASISTICKOG OPREDELJENJA!

A to je SAMO JEDAN KORAK da se Srbi svrstaju u istu kosaru sa nacistima i fasistima. KA TOME SE TEZI, i sve nije ni malo slucajno, A POGOTOVO NIJE RADI NEKAVE "ISTINE" koja nit je istina nit moze biti istina jer ni u Srbiji nema podrsku stanovnistva, a u inostranstvu je to pitanje vec davno razreseno.

Sta mogu cetnici danas?

Pa eventualno, NAJVISE STO MOGU je da se njihova borba PRIKLJUCI PARTIZANSKOJ i da im se KROZ PRSTE progledaju ZLOCINI NAD SRPSKIM NARODOM kojih je bilo previse.

A da ZAUZMU MESTO KOJE SU ZAUZELI PARTIZANI U SRPSKOJ ISTORIJI, mogu jedino uz pomoc NEMACKIH (i engleskih) ARHIVA.

I domacih izdajnika, saradnika onih koji nam sada guraju arhive okupatora pod nos..

Poslednja izmena:
Sustinsko pitanje koje proizilazi nakon citanja svih podataka iznetih na ovom podforumu, a u vezi rehabilitacije cetnika je KOME USTVARI U SRBIJI TREBA REHABIITACUJA CETNIKA I ZBOG CEGA?

To je potanje koje NIJE JASNO.

Cak se ne trazi ni rehabilitacija cetnika! Ide se KORAK DALJE i trazi se da se ANULIRA ANTIFASISTICKA BORBA PARTIZANA (koju inace poznaje citav svet!) I DA SE NA NJENO MESTO UBACI CETNICKA BORBA KOJA JE VRLO SUMNJIVOG ANTIFASISTICKOG OPREDELJENJA!

A to je SAMO JEDAN KORAK da se Srbi svrstaju u istu kosaru sa nacistima i fasistima. KA TOME SE TEZI, i sve nije ni malo slucajno, A POGOTOVO NIJE RADI NEKAVE "ISTINE" koja nit je istina nit moze biti istina jer ni u Srbiji nema podrsku stanovnistva, a u inostranstvu je to pitanje vec davo razreseno.

Sta mogu cetnici danas?

Pa eventualno, NAJVISE STO MOGU je da se njihova borba PRIKLJUCI PARTIZANSKOJ i da im se KROZ PRSTE progledaju ZLOCINI NAD SRPSKIM NARODOM kojih je bilo previse.

A da ZAUZMU MESTO KOJE SU ZAUZELI PARTIZANI U SRPSKOJ ISTORIJI, mogu jedino uz pomoc NEMACKIH (i engleskih) ARHIVA.

I domacih izdajnika, saradnika onih koji nam sada guraju arhive okupatora pod nos..

Baš kao što sam i mislio....i napisao u prethodnom postu...

Poslednja izmena:
Ta "ISTINA O CETNICIMA" koju danas ovde neki zele da PROGURAJU je VRLO GORKA I STETNA za srpski narod!

Oni koji guraju partizane u drugi plan, a cetnike u prvi - SU SRPSKI NEPRIJATELJI jer ta "istina" samo donosi nove PODELE I SUKOBE u srpskom narodu i novi debakl na medjunarodnom i istorijskom planu.

Nisu sve "istine" korisne. Neke su vrlo stetne i maligne...

U toj "istini" nema nicega dobrog, pozitivnog, korisnog - SVE U NJOJ JE STETNO po Srbe! (Niko nece od te istine dobiti ni ugled, ni slavu, ni boracku penziju).

I po tome se vidi da ona ustvari i nije POTEKLA OD SRBA - vec je dosla negde od SPOLJA, zarad nekih vrlo mracnih i dugorocnih ciljeva, a uperenih protiv Srba i Srbije..

Zato, pazite se da ne NASEDNETE na takvu malignu "istinu"!

хихихихихи

Блајбијево стање смо од давно установили, а сада и твоје.

На ова твоја слинављења нећу ни да одговарам. Сем једног.

Први четник који је пустио браду је био Радивоје Јовановић Брадоња, потоњи комуниста и народни херој.

А када смо код вашака и хигијене:
ok7-1.jpg

ok6-1.jpg
Jeste li ih zaklali ili streljali. Verovatno ovo prvo. Morali ste malo da liznete krv boraca heroja;verovali ste da ce te i vi biti junaci (sic).

@blajbinger

Vec sam ranije napisao kada se govori o anti-okupatorskoj, gerilskoj borbi na podrucju okupirane Jugoslavije, nije sporno da su postojala dva anti-okupatorska pokreta otpora. To je pre svega najmanje sporno prema nemackim dokumentima(ili onom sto se prezentira kao nemacki dokumenti). Meni ne smeta da se ravnogorskom pokretu prizna da jeste bio anti-okupatorski pokret(barem u onom segmentu koji obuhvata fakticko stanje u borbama sa nemackim okupatorom, ljoticevim i nedicevim kolaboracionistima). Ali mi smeta to sto 'ravnogorski istoricari'(naucne i kvazi naucne provinijencije) blate partizanski pokret(a narocto sa blesfamicnom tezom o 'vojnoj saradnji partizana i ustasa'), pri tom se sluzeci istim i cak jos prizemnijim metodama od onih kojima su se sluzili kako oni kazu "komunisticki istoricari': selektivni prikaz i selektivno tumacenje dokumenata, zatim 'obrada'(tj prekrajanje) dokumenata, zatim spinovanje sa polu cinjenicama i polu-istinama, i na kraju serviranje proizvoljnih, tendencioznih zakljucaka. Npr ovde koliko vidim cesto se pominje Zbornik NOR-a(a i 'ravnogorski istoricari' ga selektivno koriste kada zele pronaci podatke kojima ce selektivno i tendenciozno oplesti po partizanskom pokretu. Ovde je recimo citiran delic iz Zbornika tom XII knjiga 1(nemacka dokumenta). AKO se Pazljivo i Detaljno cita taj tom, a posebno recimo izvestaji koji su u toku jula- avgusta meseca slati iz Srbije nemackoj komandi za Jugoistok(o stanju na teritoriji Srbije) recimo od 161 str pa dalje vidi se da nemacki izvestaji ne pominju 'samo cetnike', vec cetnike i komuniste, a u nekim izvestajima je redosled komunisti i cetnici. A u nekim izvestajima se kaze samo 'bande' ili 'ustanicke bande'. A opet u nekim se kaze 'komunisticke bande' i 'komitske jedinice' itd Prema tome, kada se uporedi cela sadrzina tomova Zbornika sa onim fragmentima koje su iz njega koristili razni 'ravnogorski istoricari', veoma je uocljivo da je rec o vadjenju iz konteksta, kako bi se dokazalo da eto 'cak i u nemackim dokumentima koje su objavili komunisti, Nemci najvise pominju cetnike'. A to naprosto tako ne stoji, u tomu XII recimo. Pa samim tim, insistiranje na toj tezi (jos uz pozivanje na Zbornik) je tendeciozno i nije nepristrasan pristup. Ako im je vec toliko stalo da blate partizanski pokret neka im(na njihovu dusu i savest) al neka u toj pristrasnoj raboti bar ne koriste(zloupotrebljavaju) Zbornik, i to na vrlo necastan, prizeman i blesfamican nacin.

I iskreno, ovaj form me Razocarao. Mislio sam da ovde ima Obrazovanih ljudi, ljudi koji razumeju sta znaci objektivan pristup drustvenim naukama, konkretno recimo istoriji, pravu. Ljudi sa kojima se moze diskutivati mirno i bez uvreda cak i kada ne slazemo u stavovima, tumacenjima, argumentima(ili onom sto svako od nas smatra za argumente). Ali pogresio sam u proceni, ovde su ocgledno vise manje deca, skolci, srednjoskolci i veciti studenti, suvise desnicarski orjentisani i suvise pristrasni. Koliko primecujem, ovde se odmah zestoko napada svako ko ne misli po desnicarskom diskursu. Ovaj forum bi s obzirom na jednostran ideoloski diskurs koji je kako primecujem prisutan, trebalo da promeni naziv npr 'krstarica-ravnogorski forum'.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back