Немачка ауто-индустрија на ивици колапса

Тихи

Starosedelac
Poruka
187.533

Немачка ауто-индустрија на ивици колапса​

До краја ове деценије могло би да нестане чак 100.000 радних места у овој привредној грани
Немачка ауто-индустрија на ивици колапса

Немачка ауто-индустрија, некада симбол стабилности и добро плаћених сигурних радних места, пролази кроз један од најтежих периода у својој историји.

Према најавама до краја ове деценије могло би да нестане чак 100.000 радних места у овој привредној грани, а највећи удар стиже од произвођача који су до јуче важили за носиоце немачког економског раста, преноси америчка агенција „Блумберг“.

Компанија „Бош“ позната по алатима и уређајима за домаћинство је и један од највећих светских добављача ауто-индустрије, али сада је најавила гашење чак 13.000 радних места у свом одсеку за мобилност. Тиме укупан број планираних отпуштања у овој компанији до 2030. достиже 18.500, што га ставља одмах иза „Фолксвагена“.

У највећем немачком произвођачу аутомобила у игри је 35.000 радних места, и то након што је прошле године већ најављено отпуштање више од 30.000 запослених.

На удару су и други гиганти. Добављачи ЗФ и „Континентал“ предвиђају смањење од 14.000, односно 10.150 запослених. „Ауди“ такође реже 7.500 радних места, док Шафлер планира да отпусти 4700 људи. Ни „Порше“ не заостаје јер најављује отказе за 1.900 запослених.

Главни разлози за овакве резове су електрификација, растући трошкови развоја, глобална конкуренција и политичке неизвесности.

Посебно се истичу америчке царине и слаба продаја електричних аутомобила која не прати очекивања. Немачка влада додатно компликује ситуацију несигурним сигналима о будућим регулацијама.

https://www.politika.rs/scc/clanak/701894/nemacka-auto-industrija-na-ivici-kolapsa#google_vignette

Nemci nastavljaju sa propadanjem

Немачка ауто-индустрија на ивици колапса​

До краја ове деценије могло би да нестане чак 100.000 радних места у овој привредној грани
Ако се смањи број радних места у аутоиндстрији, сви ти радници ће моћи да се преорјентишу на рад у другим делатностима, тако да ће бити мања потражња за мигрантима из Турске и осталих земаља који својој мушкој деци дају искључиво име Мухамед.

Ако се смањи број радних места у аутоиндстрији, сви ти радници ће моћи да се преорјентишу на рад у другим делатностима, тако да ће бити мања потражња за мигрантима из Турске и осталих земаља који својој мушкој деци дају искључиво име Мухамед.

Jednom zatvorena radna mesta u industriji nece se ponovo otvoriti.

Nemacka se ubrzano deindustrijalizuje

Inace...

Banovao me gazda Ivan sa Politike, tj zabranio pisanje tamo, jer nisam pristao da botujem za tvoj blokaderski tabor..

Dao mi je ultimatum da ne otvaram vise trme protiv blokadera, ja nisam pristao na autocenzuru , tako da ubuduce na politici necu pisati ukinuta mi je sloboda govora i misljenja tamo, koju mi garantuje ustav.

Mora da je i Krstarica Doo dobila pare od Sorosa da promovise blokaderstvo, nemam drugi odgovor, pa im ja rusim koncepciju...

Poslednja izmena:
Ти који сада раде а биће отпуштени су углавном (е)мигранти.

Inace...

Banovao me gazda Ivan sa Politike, tj zabranio pisanje tamo, jer nisam pristao da botujem za tvoj blokaderski tabor..

Dao mi je ultimatum, ja nisam pristao na autocenzuru, tako da ubuduce na politici necu pisati ukinuta mi je sloboda govora i misljenja tamo, koju mi garantuje ustav.

Mora da je i Krstarica Doo dobila pare od Sorosa da promovise blokaderstvo, nemam drugi odgovor, pa im ja rusim koncepciju...
Ово је грубо кршење свих норми међународног права.
Форумски еквивалент санкцијама НИСу

Ово је грубо кршење свих норми међународног права.
Форумски еквивалент санкцијама НИСу

Krsenje ustavom zagarantovanih mojih licnih prava na slobodu misljenja i govora

Ocito da je ocaj u redovima blokadera ekstreman kad se koriste takve metode do sada nikada pre koriscene

Inace...

Dao mi je ultimatum da ne otvaram vise trme protiv blokadera, ja nisam pristao na autocenzuru , tako da ubuduce na politici necu pisati ukinuta mi je sloboda govora i misljenja tamo, koju mi garantuje ustav.

Jesi li banovan ili si se sam ukinuo? Razlicito je.

Ako te je gazda Ivan banovao ne brini, za nedelju-dve ce doci da te moli da se vratis na forum Politika jer bez tebe taj podforum i sam sajt su osudjeni na propast, ti neobicno umesno zamutis vodu i na taj nacin dignes posecenost ovog sajta.

Како иде Субару? Има ли нешто зајебано за одржавање? Ја гледам неке Мазде

samo nemoj dizel kupovati, znaju da im zakuju radilice na 300.000 u motoru

benzinac nema greske

Za Mazdu vazi isto sto je potvrdio i @Sizif

Drugaru mom crkao motor dizel na Mazdi CX5 staroj par godina

Auto bio u garanciji, navodno nije platio nov motor al je platio "ruke majstora" preko 3000 evra

Jesi li banovan ili si se sam ukinuo? Razlicito je.

Ako te je gazda Ivan banovao ne brini, za nedelju-dve ce doci da te moli da se vratis na forum Politika jer bez tebe taj podforum i sam sajt su osudjeni na propast, ti neobicno umesno zamutis vodu i na taj nacin dignes posecenost ovog sajta.

banovan sam trajno sa podforuma Politika i vise slova ne mogu napisati tamo

A kako ide sa prodajom kineskih automobila u srbiji? Ima li ih i prodaju li se?
Sta vas zabole za nemacke automobile ako imate naprednije kineske... ili prosecan Srbin i dan-danas vise voli (polovni)VW ili BMW nego Xpeng ili Xioami?

kinezi su jos optereceni carinama EU

Bice zanimljivo kad startuju vozila iz BYD fabrike u Segedinu

Inace ima pristojnih Kineza vec od 16.000 evra

Poredjenja radi Golf 8 u klot varijanti kosta dva puta vise

banovan sam trajno sa podforuma Politika i vise slova ne mogu napisati tamo
U ybt, onda nemam ni ja sta da trazim tamo, nemam sta da komentarisem i cim da se zabavljam. Necu valjda da citam blokaderske botove, svi isto pisu.
Mislim da ce biti ta situacija, da ce te moliti na kolenima "rihonije, bratjuska, molimo sa slagom i jagodom na vrhu, vrati nam se...".

samo nemoj dizel kupovati, znaju da im zakuju radilice na 300.000 u motoru

benzinac nema greske

Za Mazdu vazi isto sto je potvrdio i @Sizif

Drugaru mom crkao motor dizel na Mazdi CX5 staroj par godina

Auto bio u garanciji, navodno nije platio nov motor al je platio "ruke majstora" preko 3000 evra
Е, ја сам од тренутног аута преломио на бензин опет.
Након 12 година дизела, схватио сам да ми то не треба.
Јер, не прелазим пуно , 9-11 хиљада км, пола град, отворено. За ту вожњу , уштеда у гориву је минимална 70-90 евра годишње, а нема зајебанције са ДПФ с свим дизел игранкама.
Дизелски обртни момент ионако је мање значајан сад кад су и турбо бензинци стандард и добри

U ybt, onda nemam ni ja sta da trazim tamo, nemam sta da komentarisem i cim da se zabavljam. Necu valjda da citam blokaderske botove, svi isto pisu.
Mislim da ce biti ta situacija, da ce te moliti na kolenima "rihonije, bratjuska, molimo sa slagom i jagodom na vrhu, vrati nam se...".

jednoumlje je dosadno

razlicitost misljenja je ono sto je interesantno

Е, ја сам од тренутног аута преломио на бензин опет.
Након 12 година дизела, схватио сам да ми то не треба.
Јер, не прелазим пуно , 9-11 хиљада км, пола град, отворено. За ту вожњу , уштеда у гориву је минимална 70-90 евра годишње, а нема зајебанције са ДПФ с свим дизел игранкама.
Дизелски обртни момент ионако је мање значајан сад кад су и турбо бензинци стандард и добри

dizel je samo za otvoren put

za dizelasa su smrt kratke gradske voznje sto vecina nas neizbezno ima , vozis do posla, decu do skole i slicno.

Zasto? Zato sto ne moze da stigne da odradi regeneraciju DPFa pa se ta cadj gomila u motoru i dpfu i unistava ga

Po meni najbolje je voziti na TNG i metan zato sto tu nema cadji , oba gasa sagorevaju u potpunosti. I finansijski najpovoljnije

dizel je samo za otvoren put

za dizelasa su smrt kratke gradske voznje sto vecina nas neizbezno ima , vozis do posla, decu do skole i slicno.

Zasto? Zato sto ne moze da stigne da odradi regeneraciju DPFa pa se ta cadj gomila u motoru i dpfu i unistava ga

Po meni najbolje je voziti na TNG i metan zato sto tu nema cadji , oba gasa sagorevaju u potpunosti. I finansijski najpovoljnije
Finansijski povoljnije je da uzmes neki elektricar, sad se proizvode EV Pande i u Srbiji te imaju znatan popust/podsticaj. Struja u Srbiji je bagatela u odnosu na ostale izvore energije a EV je za gradsku voznju keva Mara. Racunam da su kineski EV u Srbiji bez ogromnih taksi koje namece EU takodje povoljni, ima onaj BYD koji kosta u Kini ispod 10k, recimo da stigne u Srbiju izadje 20k. a za tu cifru ne mozes vise da kupis ni Daciju sa SUS motorom.

Finansijski povoljnije je da uzmes neki elektricar, sad se proizvode EV Pande i u Srbiji te imaju znatan popust/podsticaj. Struja u Srbiji je bagatela u odnosu na ostale izvore energije a EV je za gradsku voznju keva Mara.

koja je cena elektricne pande?

Ja citao negde oko 26.000

A drzava vise ne daje subvencije kazu potrosili pare za ovu godinu

Tu je svakako kilometar najpovoljniji 300 din 100 km

No citao sam da se zale vozaci da lazu za domet da je kraci od deklarisanog

U Italiji se ekstra prodaju jer Italija daje 10.000e subvencije po vozilu

Back