Nemacka dize uslov za penziju na 73 godine, da spreci kolaps penzionog fonda

Ja sam čuo u srbiji za ljude koji dobijaju njemačku penziju, ali nikad nisam čuo da ovde neko dobija rusku penziju
prosečna ruska penzija - 180 eura
prosečna njemačka penzija - 1800 eura
Ima ih bio je skoro skandal da im ne uplacuju penzije iz Rusije zbog sankcija ili cega vec.

A to isto je nemacki problem, neko ima penziju i ne trosi je u nemackoj nego ode u inostranstvo.

упознат си са немачким пензијским системом?

ChatGPT said:​

Да, упознат сам са немачким пензијским системом. Могу ти објаснити како функционише, које су врсте пензија, како се обрачунавају, шта важи за држављане других земаља који раде у Немачкој, и слично.

Реци ми шта те конкретно занима – нпр. старосна пензија, минимални услови за добијање, доприноси, двојно осигурање, или нешто друго?

You said:​

Прочитах на нету ово: Germany's pension and social security system on the verge of collapseGermany has proposed raising the retirement age to 73 to prevent the collapse of the pension system, per ReutersChancellor Merz said that Germany can't afford the current social security system and that people will need to pay more from their income.Је ли истина?

Није тачно у потпуности. Чуо сам сличне вести, али многи детаљи су нетачни или преувеличани. Ево шта се стварно зна по поузданим изворима (до данас, октобар 2025):

Шта јесте истина​

1. Немачка држава признаје да социјални и пензијски систем више нису одрживи у садашњем облику.
    Канцелар Фридрих Мерц је рекао да се “нема више економских ресурса за финансирање социјалне државе” у садашњој форми. EADaily+2Le Monde.fr+2
  2. Постоји озбиљна дебата о реформама пензијског система.
    Економски министри, мислиоци, и стручни панели предлажу различите моделе: подизање старосне границе за пензију, повезивање старосне границе са очекиваним животним веком, повећање доприноса, смањење неких права. AP News+2The Guardian+2
  3. Старосна граница за пензију ће ускоро бити 67 година.
    То је већ планирано, и већ се постепено уводи, да свако ко нађе услове дође до пензије са 67 година. dw.com+2AP News+2

Шта​

1. Подизање старосне границе до 73 године – за сада нема званичних акција или планова који су прихваћени или фаворизовани да се пензијска старосна граница подигне на 73 године. Те тврдње изгледа долазе од нетачних тумачења, медијских спекулација или екстремних предлога стручњака који нису постали део закона. Неки политичари и аналитичари спомињу и 70, али не и 73 као званичну границу. The Guardian+2Le Monde.fr+2
  2. "Пропаст система" као несујетна чињеница – систем није „одмах на ивици“, али је под растућим притиском. То значи: већи дефицити, потреба за већим доприносима, могућим смањењима права или реструктурирањем. AP News+2euronews+2
  3. Мерцовa реч о “не могу финансирати постојећи систем” – јесте истина, али он није рекао да ће се све обезбеђене гаранције укинути или да ће се пензије аутоматски смањити на дрској скали. Речь је о томе да су потребне реформе да се систем осигура за будуће генерације. EADaily+2Le Monde.fr+2

Закључак​

Твој навод да је Немачка предложила подизање старосне границе пензије на 73 године није потврђен као званична политика. То је више спекулација или наговештај могућих крајњих сценарија ако се друге мере не предузму.

Ако желиш, могу да проверим најновије (последњих недеља) вести да видим да ли се појавила нека нова званична иницијатива која иде ка 73 години – хоћеш да урадим то?

Ima ih bio je skoro skandal da im ne uplacuju penzije iz Rusije zbog sankcija ili cega vec.

A to isto je nemacki problem, neko ima penziju i ne trosi je u nemackoj nego ode u inostranstvo.

U Srbiji 145.000 ljudi prima inostrane penzije
od toga njemacke penzije dobija oko 36.000 ljudi (25%) a ruske 808 (0,5%)

Чет џипити каже да се у Немачкој иде са 67 година, с тим што може и са 63, али се добија неко умањење ако се оде са 63. то је за 10 година мање од твитер поруке коју Тикси провлачи.

Докле ћеш бре Тихи да лажеш или преносиш лажне информације које пре тога ниси проверио?

Ово си написао: упознат сам са немачким пензијским системом. Могу ти објаснити како функционише, које су врсте пензија, како се обрачунавају, шта важи за држављане других земаља који раде у Немачкој, и слично.Напиши детаљнијје о овоме

Наравно, ево детаљног прегледа немачког пензијског система — како функционише, какве врсте пензија постоје, како се обрачунавају, и шта важи за стране држављане који раде у Немачкој.

🇩🇪

Немачки пензијски систем је један од највећих и најстаријих у Европи. Углавном је заснован на принципу међугенерацијске солидарности – запослени плаћају доприносе, а од тих средстава се исплаћују пензије садашњим пензионерима.

📌 1. ОСНОВЕ ПЕНЗИЈСКОГ СИСТЕМА​

➤ Обавезно осигурање (Gesetzliche Rentenversicherung – GRV)​

• Већина радника и послодаваца у Немачкој је обавезна да плаћа доприносе у државни пензијски фонд.
  • Радник плаћа половину доприноса, а половину послодавац.
  • Тренутна стопа доприноса (2025): 18,6% бруто плате.
    • Радник: 9,3%
    • Послодавац: 9,3%

📌 2. ВРСТЕ ПЕНЗИЈА​

✅

• Основна пензија која се добија након навршених година живота и радног стажа.
  • Пун пензијски стаж: минимум 5 година уплата.
  • Стандардна старосна граница: 67 година (постепено уведена до 2031).
  • Могућност ранијег пензионисања: од 63. године, али уз смањену пензију (0,3% мање по месецу ранијег повлачења).

✅

• Ако лице није способно за рад дуже време због болести или инвалидитета.
  • Потребно је најмање 5 година осигурања и уплата у последњих 3 од 5 година.

✅

• Исплаћује се удовицама/удовцима и деци након смрти осигураника:
    • Witwenrente (пензија за удовицу/удовца)
    • Waisenrente (дечја пензија након смрти родитеља)

✅

• За људе који су радили цео живот, али зарађивали мало (ниске плате).
  • Држава обезбеђује „допуну“ пензији до одређеног минимума ако испуњени услови (35 година доприноса, од чега најмање 33 са малим примањима).

📌 3. ОБРАЧУН ПЕНЗИЈЕ​

Немачка користи поенски систем (Entgeltpunkte).

🧮 Како ради поенски систем?​

1. Свака година у којој радите и плаћате доприносе доноси вам пензијске поене.
  2. Ако зарађујете просечну немачку плату те године → добијате 1 поен.
  3. Ако зарађујете више или мање од просека → добијате сразмерно више или мање поена.

➕ Остали фактори:​

• Број поена × Вредност поена (тренутно око 37€ по поену у западној Немачкој) = бруто месечна пензија.
  • На пензију се могу додати или одузети износи у зависности од: пореза, здравственог осигурања, евентуалног рада у пензији, итд.

📌 4. ШТА ВАЖИ ЗА СТРАНЕ ДРЖАВЉАНЕ?​

✅ Ако радите легално у Немачкој:​

• Имате иста права као и немачки држављани.
  • Све време уплате доприноса се рачуна као радни стаж.
  • Можете добити пензију и ако се касније вратите у матичну земљу.

✅ Ако сте из земље чланице ЕУ или из земље са​

• Ваша радна стаж у Немачкој се сабира са стажом у матичној земљи за стицање права на пензију.
  • Свака земља исплаћује "свој део" пензије (тзв. прорачун по пропорцији).
  • Можете поднети захтев за пензију из Немачке преко Фонда ПИО у својој земљи.

Sa vecim ucescem AI i robota u svim oblastima ljudske aktivnosti pitanje je da li ce se uopste ici u penziju i sa koliko... to za one koji uopste budu imali posla. Ovo vreme je verovatno jedan od prelomnih trenutaka u ljudskom drustvu, samo mi to jos ne vuidimo, uskoro ce AI da pise teme po forumu umesto batjuske Tihonija... a ne recimo da radi neke neozbiljnije stvari, dizajnira, operise, radi ugovore, zastupa na sudu, u celicani, cuva decu u vrticu.
Onaj ko se dokotrlja do pemzije dokotrljao se, ostali ce da duvaju u prste.

Ja sam čuo u srbiji za ljude koji dobijaju njemačku penziju, ali nikad nisam čuo da ovde neko dobija rusku penziju
А која је куповна моћ пензија, у Русији и Немачкој?

Ако се за Русе очекује да је слабо... Нешто се нисам наслушао приче да је у Немачкој добро.

Dobro jutro! Da je u Rusiji veći BDP, ali prema tome i cene svega, svi bi trčali raditi u Rusiju, a ne na zapad....

Poslednja izmena:

Back