Nema spasenja bez Hrista

Krsenje 2.zapovesti !!

"Ne gradi sebi lika rezanoga..."

Koliko se secam Bog je naredio Mojsiju da se na zavesam u hrama i zavetnom kovcegu izvezu i izrezbare heruvimi, sto su ga i poslusali, pa je po vama Bog prvi prekrsio svoju zapovest.

Ikonoklasti nista ne razumeju.
Kod njih sve moze, vole i svoje likove na fotografijama i likove svojih prijatelja i bliznjih, vole i likove poznatih pevaca i glumaca, uramljuju ih i kace na zid svakakve likove vole i gole i polugole i na bioskopskom platnu i TV ekranu, monitoru, profane, gresne neke svetogrdne, utiskuju ih u svoj mozak i dusu.

Jedino sto ne vole, to su pisane teoloske, biblijske i jevandjeoske istine na ikonama, pisane svete ljude i njihova dela....
Kako pobediti gresnu rec u umu i srcu, ako ne svetom recju, kako pobediti gresnu sliku u umu i srcu, ako ne svetom slikom,

Zar se istina ne usvaja i ocima kao i usima, zar nije receno ko ima usi nek cuje, ko ima oci nek vidi.

Poslednja izmena:
mnogi hriscani krse 2. Zapovest i klanjaju se i ljube ikone !!!!

Ne svi...u mojoj crkvi ne :-)

Izvini što upadam u vaš razgovor, ako mogu ja bi nešto priupito.

Za Eliotte
A kome se vi u toj vašoj Crkvi klanjate i kojeg Boga obožavate?

A povodom teme priložio bi jednu Biblijsku repliku i zamoljavam da mi je vi ovde prisutni interpretirate.

Ali prvo da li priznajete ovu Biblijsku repliku ili ne priznajete?
Hošea 13,4 A ja sam Jahve, Bog tvoj sve od zemlje egipatske: drugog Boga osim mene ne ljubi! Osim mene nema spasitelja.

Izvini što upadam u vaš razgovor, ako mogu ja bi nešto priupito.

Za Eliotte
A kome se vi u toj vašoj Crkvi klanjate i kojeg Boga obožavate?

A povodom teme priložio bi jednu Biblijsku repliku i zamoljavam da mi je vi ovde prisutni interpretirate.

Ali prvo da li priznajete ovu Biblijsku repliku ili ne priznajete?
Hošea 13,4A ja sam Jahve, Bog tvoj sve od zemlje egipatske: drugog Boga osim mene ne ljubi! Osim mene nema spasitelja.

Razmatracemo kada posaljes link sa jevrejskin textom,da prvo proverimo jel tu zaista pise JAhve ^^

Ajde sad na proucavanje Glasnikovog bloga.... mozda ovaj put primis k znanju,posle 14 (!!!!) godina :zcepanje:

Postujemo i Sveto Pismo i Ikone i Krst, Sveti Oltar.., a najvise od svega Hleb i Vino Setog pricesca.
Sve su to novozavetni simboli, kao sto su bili i hebrejski spisi, zavetni kovceg oltar,, posude u hramu, menora... nekad

Graska.... niko nije ljubio i klanjao se nikakvim stvarima i predmetima u SZ !!!! niti u satoru od sastanka ...

Tu je razlika.....

Jel znas kako je Bog reagovao kada su se klanjali zlatnom teletu ?

Greh je ljubiti krst ili se klanjati pred slikom-ikonom!

To u Bozjim ocima je klanjati se drvetu i slici na kamenu !!

A lepo pise da se ne klanjate, da ne pravite sebi idole........

Pise da se ne klanjamo laznim bogovima,
A u crkvi se Bogu moli liturgijski, kao sto se molilo u nekdasnjem hramu. Hram je bio pun sacralnih predmeta od kojih je najsevtiji od svih bio zavetni kovceg, gde je postojala citava ceremonija telesnog i duhovnog ciscenja kroz koju bi svestenik morao proci da bi uopste dobio pravo da uđe u najsvetiji deo hrama.iza zavese gde se i cuvao zavetni kovceg.

I u crkvama i u sinagogama postoje sacralni liturgicki predmeti, kojima se odaje pocast.
Bog se proslavlja u lepoti i svetosti.

Razmatracemo kada posaljes link sa jevrejskin textom,da prvo proverimo jel tu zaista pise JAhve ^^

Ajde sad na proucavanje Glasnikovog bloga.... mozda ovaj put primis k znanju,posle 14 (!!!!) godina :zcepanje:

Glasnik nije kadar ko čovek da sastavi dve prosto proširene rečenice a da ne provocira i vređa sagovornika a to isto vidimo i kod tebe. Zato Smeško ima običaj kasti:

"Vidiš jednog subotara vidio si sve!"

Dakle nema hrišćanskog komentara.
Hošea 13,4 A ja sam Jahve, Bog tvoj sve od zemlje egipatske: drugog Boga osim mene ne ljubi! Osim mene nema spasitelja.

Idemo dalje

A da li vi iz jedine Hristove Crkve priznajete ovu Biblijsku repliku il ni ovu ne priznajete?

[TD="bgcolor: transparent"] Izaija 43,11 [/TD]
[TD="bgcolor: transparent"]Ja, ja sam Jahve, osim mene nema spasitelja.[/TD]

Graska.... niko nije ljubio i klanjao se nikakvim stvarima i predmetima u SZ !!!! niti u satoru od sastanka ...

!!

Znas li ti kako se i danas mole Jevreji ispred tzv. zida placa, i kakvo postovanje gaje prema spisima Tore, i da svaki Jevrejin prolazi kroz poseban obred koji se naziva Bar Micva da bi uopse pristupio svetim spisima i mogao da cita iz njih, da Jevreji na celo stavljaju onu posebnu kutiju u kojoj se nalazi deo svetog spisa i sa njom klanjaju.

Tako i hriscani celom dodoruju i ljube Sveto Pismo i mole se kad mu pristupaju, kao i ikone i pristupaju im sa najdubljim postovanjem.

Da ne govorim koju proceduru prociscenja je morao jeda Levitski svestenik da prodje da bi samo pristupio zavetnom kovcegu ili svetom oltaru gde se prinosila zrtva i gde nije bilo dozvoljeno obicnim ljudima da ulaze.
I sa kakvim postovanjem jedan hriscanski svestenik mora da pristupi svetom oltaru, a i svestenik i vernik casi svetog pricesca.

- - - - - - - - - -

Jel to naglaseno ?
A i svako misli da je njegov bog onaj pravieto neslaganja sa biblijom

Ti si citao Bibliju, kao Muju Na Drini cuprija.

Jesam nekad davno,nisam bas pajser a i ovde na forumu mozes da nadjes citate.
Sta cemo sad ?

Umesto da citas citate, citaj Bibliju u celosti, ili trazi od nekog strucnjaka da ti objasni o liturgiji kako onoj starozavetnoj u Hramu, tako i hriscanskoj, ja to nisam.
Postajali su citavi zakoni telesnog i duhovnog ciscenja za Levitske svestenike da mogli da pristupe svetim predmetima.

Znam da u hriscanskoj liturgiji nekrsteni nemaju prava ni da budu prisutni, kada se iznese putir sa svetim pricescem, a od hriscanina se ocekuje da redovno prolazi kroz proces duhovnog ciscenja kroz postove, pokajanje i svetu tajnu ispovesti, da bi bio uopste dostojan da pristupi putiru.

Od vernika se trazi da ima osecaj za sveto, da sa poniznoscu i smernoscu pristupi molitvi Bogu kao ucesnik u Bozanskoj liturgiji i da oda pocast liturgickim predmetima.
Metanija tj. poklonjenje ili prostiranje je veoma vazan cin, i vrsis ga okrenut prema ikonostasu, iza koga se nalazi oltar i casa svetog priseca sa hlebom i vinom koji predstavljaju telo i krv Hristovu, u smeru Jerusalima gde se Hristos vazneo i gde ce ponovo sici.

Metanija je vrlo vazna i edukativna, jer njome savijas kicmu, lomis svoj ego, da bi shavtio svoju velicinu pred Bogom.

To rade i muslimani kad klanjaju prema Meki, i Jevreji prema zidu placa.

Poslednja izmena:
OPet si skrenuo sa onog sto sam pitao, nemas konkretan odgovor.
Dali je ok klanjati se ikonama, slikama i sl ako u bibliji pise da to ne treba raditi DA ILI NE ?

Vernici se ne klanjaju ikonama nego Bogu ispred ikone Hrista, a izrazavaju postovanje i ljubav prema nekom svecu ciji je lik napisan na ikoni, kao sto to majka radi sa fotografijom svog sina.

Receno ti je vec da je i na zavesama u Hramu koje su odvajale oltar od molitvenog prostora su bile izvezene slike heruvima i serafima, prema kojima su se ljud molili na izricit Boziji zahtev. u Starom zavetu., Bog je naredio Izraelcanima da izvezu i izrezbare slike heruvima i serafima, preko kojih je komunicirao sa njima, kao bozijim glasnicima. sta ti tu nije jasno

Hristos je otkrio pravu prirodu Carstva Nebeskog, gde su prisutni i andjeli i ljudi kao sto su Bogorodica i Sveti Jovan Preteca i ostali, sa Hristom na celu kao Pantokratorom. Jer Bog nije bog mrtvih nego Bog zivih kako kaze biblijski citat. Slike carstva nebeskog koje se donose u liturgiji su razotkrivene i u Otkrovenju Jovanovom, ali to treba razumeti

Ikone su prozor ka nebu, kao i ona zavesa u drevnom Hramu opisanog u Bibliji.

Vernici ne klanjaju ikonama nego klanjaju Bogu okrenuti ka istoku prema ikonostasu koji odvaja molitveni od oltarskog prostora kao nekdasnja zavesa u hramu, ikone su tu samo da se fokusiraju u molitvi i da ih podsete, da ucestvuju u Nebeskoj liturgiji, zajedno sa svim andjelima i svecima koji su prisutni za vreme liturgije.

Bog je zabranio postovanje likova laznih bogova, preko kojih se sluzilo Satani, u najgorim satanistickim obredima, gde su odrzavane orgije, pijancenja, gde su se prinosile ljudske zrtve, kao sto su radili Hananejci koje je Bog preko Izraeilcanja kaznio, i nametnuo je ostre zakone da se nikako ne mesaju sa njima, da se odvoje, o cemu su govorile mnoge odredbe Mojsijevog zakona.

A u samom njihovom hramu im je rekao da izrezu likove serafima i heruvima.

Ti zaista ne shvatas prirodu idola, kakav je bio Bal i njegovog lika preko koga deluje Satana, , obicne slike ili svete slike Jovana Pretece i Krstitelja za koga Hristos rece da je najveci među ljudima.

Jer majka koja poljubi sliku svoga sina, jer je ona idolopoklonik ili pokazuje ljubav prema tom sinu, od koga je trenutno razdvojena. Naravno da pokazuje ljubav to bi bar svakom trebalo biti jasno, ali se neki nikako da shvate.
Laku noc, zelim ti sve najbolje!!!

Poslednja izmena:
Ok, a dali tako pise u bibliji sto se tice ikona ili je to tvoja konstatacija ?s casnim izuzetcima

Odgovoricu ti jos ovo. Ikona je i oruzje verniku sa kojim se bori protiv Satane podjedanko kao i Jevandjelje. Na mom zidu je ikona Hrista Pantokratora koji drzi u ruci Jevandjelje, Bogorodica sa Hristom u narucju, i Sv Jovan Krstitelj moja slava.

Licnost na ikoni se pise uz veliku molitvu na striktno propisan nacin. Naslikan je tako da kad god pogledas ikonu, oci lika sa ikone gledaju pravo u tebe i uspostavlja se direktan kontakt ocima.

Tako kad god misli odlutaju prema necastivom tu je Hrist da te odmah podseti na jevandjelje, Bogorodica prebacuje fokus sa sebe upucujuci rukom prema Hristu, dok Sv Jovan progovori sa ikone kao u Jevanjdjelju ''Pokaj se porede aspidin''.

Neverovatna je moc slike i vizualnog. To zna svaki psiholog, svaki marketinski strucnjak, reditelj, slikar..Danas nam se preko TV, filmova, interneta putem slika. ubacuju namerno i slucajnu strasne poruke u svest i podsvet, svete ikone su mocno oruzje sa kojima se borimo sa tim satanskim slikama, tako sto nas um i podsvest hranimo svetim i jevandjeoskim slikama.

Protivnici ikona nemaju problema da na zid okace svoju sliku, sliku neke praznoglave pevaljke, ili fudbalera, ali zato ne vole slike svetih i Hrista.
Zasto, to je samo njima jasno.

Poslednja izmena:
BIBLIJA JE PROTIV IDOLOPOKLONSTVA

Od ikone Hrista ili nekog jevandjeoskog dogadjaja, Svetoga Pisma, fresaka koje su nepismenima i neukima objasnjavale Sveto Pismo kao preteca vizualnog izrazavanja kao sto su film ili strip i usadjivalo im veru, ljubav i istinu, kao i samog krsta, plasi se jedino Satana jer time mu je razbijeno glava i time su pokidani okovi covekovog robovanja njemu.

Uvek treba razmisliti u cijem smo drustvu i cega se treba plasiti.

Back