Nema idenja u klonju posle 10 uveče u Švajcarskoj

Švajcarska toliko ceni mir da se puštanje vode u toaletima posle 22 časa često ne preporučuje tokom strogih „tihih sati“ od noći do jutra. Poznata kao Temps de Repos, ova pravila važe i tokom ručka i nedelje, posebno u gradovima poput Ciriha.

Iako neobična za strance, ona odražavaju švajcarsku posvećenost harmoniji, gde je poštovanje tišine deo svakodnevnog života.

Pogledajte prilog 1787083
E zato lepo zivis u kucu a ne u jbn stanove.

Prica koja moze da prodje u birtiji uz mekanu brlju. Ne hapsi policija tamo jer neko pusta vodu nakon pisanja, vec je to deo stambene kulture koja ubosni i ostalim vukojebinama nikada nije postojala. Svaka zgrada ima svoja pravila, na koja ti ukazu pre nego se uselis, a u to spada da nema pranja vesa, sudova ili tusiranja posle 10 uvece, bas kao sto ne mozes da slusas muziku koja se cuje izvan tvog stana, bez obzira koje je doba dana ili noci. Betoven ili Baja, nema razl'ke.

Da , ali je malo cudno da svajcarci ne podignu standard izgradnje, iznad crne trave i kaludjerice...

Tako da ja ne verujem bas da ce neko da juri za zgradom koja ima klauzulu nema WC posle 22h, ja prvi ne bih makar bila u strogom centru zeneve a dzabe...
Stvarno ne bih , a nisam ni pishonja i Zuga...
Ali bih pristao da budem u zgradi koja trazi da nema tusiranja zbog iskoristavanja tople vode gde sistem ne radi posle 22h, tu bih pristao da budem..
Zavisi sta pise u ugovoru , ali pretpostavljam da pise nema tople vode, a ne zabranjeno pustiti tush, jer onda upadaju u istu kategoriju zavrnute slavine.

cuo sam da ima matorih svajcaraca sa tankim zivcima, ali treba tu ipak imati meru..

Luda gazdarica ili komsija koji zove vatrogasce ako przite przenice, ako vam radi frizider ispod ili iznad njihove spavace sobe...to je vec fusher od zgrade..

U sloveniji kad sam bio na turneji , dovedu me nasred zeleznickog cvora zidani most ja mislim da se zove...20 koloseka sa jedne strane 20 koloseka sa druge..
A mala kuca sa 3 sobe..
Ja rekoh sebi , nema veze samo da je toplo izdrzacu...a celu noc idu manevarke i teske teretne kompozicije...tu ispred nosa..
Sviraju sirene svasta nesto..
Kad ono fazon, niti se ista trese niti ista cujes a prolazi ti na 20cm od prozora dizelka..vidis je ali je ne cujes niti se trese...
Tehnologija bato...ja mislim da je najveca fora u tim gumenim temeljima, inace ne bi mogli da utisaju zvuk toliko..
Kao da si na Fruskoj gori...ili Suva planina, tamo nema ni ptica...

Kuca je pravljena 1965 ja mislim...tako da kad neko zna on moze i da napravi...a stvarno je dozivljaj probudis se i izlazis na vrata , prelazis 20 koloseka, oko tebe sve teretne kompozicije voze , nema tu cekanja, pazis ti , paze oni...a spavas u centru toga..

Švajcarska toliko ceni mir da se puštanje vode u toaletima posle 22 časa često ne preporučuje tokom strogih „tihih sati“ od noći do jutra. Poznata kao Temps de Repos, ova pravila važe i tokom ručka i nedelje, posebno u gradovima poput Ciriha.

Iako neobična za strance, ona odražavaju švajcarsku posvećenost harmoniji, gde je poštovanje tišine deo svakodnevnog života.

Komša ima proliv celu noć. Čujem mu svaku krivinu na crevima.

Razumem ja sasvim dobro šta piše u zakonu i da je ideja Ruhezeit da spreči nepotrebnu buku i zaštiti komšije. Ali puštanje vode u toaletu nije "proizvodnja buke" već osnovna životna funkcija, nešto što bi trebalo da bude rešeno već u fazi projektovanja zgrada (deblji zidovi, bolja zvučna izolacija, tiši vodokotlići).

Drugim rečima, nije problem u ljudima što im se ponekad javi potreba posle 22h, nego u tome što je infrastruktura takva da to postaje smetnja. Red je super stvar ali pravi red bi bio da se problem reši na nivou gradnje i standarda, umesto da se očekuje da ljudi menjaju osnovne navike.

Prvo, kao sto rekoh, ne tera zakon nikoga da menja osnovne navike.

A drugo, znas li sta je apsolutna tisina?
Ja nisam znao dok nisam dosao u Nemacku - ovde je noću tolika tišina da čujem kazaljke tzv. nečujnog sata (koji je toliko tih da ga zaista ne čuješ osim u sred noći, kad zaist nema nijednog drugog zvuka.
To u Srbiji nisam doživeo, a živeo sam i na selu i u manjim a i u najvećim gradovima.
U takvoj tišini, ti čuješ kada komšija iznad tebe pusti vodu. Ne čuješ jako, zapravo jedva čuješ i to samo ako si u kupatilu ili pored kupatila. I to samo ako zelis da cujes, inace, ni ne primetis koliko se to slabo cuje.

Zgrada je novija i perfektno i zvučno i toplotno izolovana. Nema kud bolje od toga osim gluve sobe kakvu imaju radio stanice i ORL ordinacije.

E, sad, postoje ljudi koji su živčani, pate od nesanice i tripuju da su ti šumovi koje iznenada čuju u toj tišini, krivi za njijovo stanje. E, takvi likovi su svojevremeno pokusali da nametnu ta nebulozna pravila.
I, naravno, nisu uspeli, ali je to postala zaiebancija i nastala je urbana lrgenda.

Тему треба отворити на ПДФ жене

Rigorozni su i za prljavštinu na automobilima a Ciganima ukidaju socijalnu pomoć ako su im deca musava.Ovo za vozila važi i za traktore.Može da bude prljav na njivi ali ne i na javnim putevima.Vlasnik mora da se pobrine o higijeni traktora pre nego što izađe na javni put.

Ovo za Cigane si lupio i ostao ziv :D

A za traktore i blato na putu - identično je pravilo i u Srbiji, samo sto se ne postuje.

Па то знамо

Знао сам да избегавају туширање ноћу, али ве це ... :eek:

Као вгеликом сероњи, одмах ми се јавља решење:
Припремити кофу две, у зависности колико чланова домаћинства воли ноћу да каки.

Back