Nema idenja u klonju posle 10 uveče u Švajcarskoj

Sensei

Ne pušim, ne pijem, imam dobra primanja
VIP
Poruka
95.513
Švajcarska toliko ceni mir da se puštanje vode u toaletima posle 22 časa često ne preporučuje tokom strogih „tihih sati“ od noći do jutra. Poznata kao Temps de Repos, ova pravila važe i tokom ručka i nedelje, posebno u gradovima poput Ciriha.

Iako neobična za strance, ona odražavaju švajcarsku posvećenost harmoniji, gde je poštovanje tišine deo svakodnevnog života.

1758314069435.png

Tehnički nije svuda nezakonito puštati vodu u toaletu posle 22 časa u Švajcarskoj, ali je široko rasprostranjena praksa i uobičajeno pravilo u mnogim zajedničkim zgradama, uključujući i ugovore o zakupu, da se poštuju sati mirnog vremena i održava mir u zajednici sprečavanjem buke za komšije.

Kršenje ovih lokalnih ili tihih sati specifičnih za zgradu može dovesti do žalbi i potencijalnih kazni, pa je uvek najbolje proveriti pravila vaše zgrade ili opštinske propise.

Švajcarska toliko ceni mir da se puštanje vode u toaletima posle 22 časa često ne preporučuje tokom strogih „tihih sati“ od noći do jutra. Poznata kao Temps de Repos, ova pravila važe i tokom ručka i nedelje, posebno u gradovima poput Ciriha.

Iako neobična za strance, ona odražavaju švajcarsku posvećenost harmoniji, gde je poštovanje tišine deo svakodnevnog života.

Pogledajte prilog 1787083
Kakva budalaština, poludeli zbog tolikog perioda bez rata i stradanja, izopačili se. Znači ako obavim veliku nuždu u ponoć, ne smem da pustim vodu. Baš bih to poštovao. 😁

Zar nije bitnije kad nema ebanja?
Ja cu nekome itekako oprostiti pustanje vode, makar i 20 puta pustao , ali ispustanje cekica, srafcigera, da da, to ja iz iskustva, kad me lopovi iz komsiluka testiraju da li sam zaspao....pogan , sta reci...i naravno seks...
Soba na drugoj strani , oni nasli zgodno mesto i pricepili se u 3 sata...ajd , ali krene neko zavijanje, pa se u snu cimnes, ne lici na seks...ustvari lici nego se utisava studentkinja bezuspesno....

Tako da , zar nije bitnije, kad je dozvoljen seks nego pustanje vode...?

Od svajcarskih navika podrzavam onu za nekupanje posle 22 , zbog rekuperacije tople vode, to je ok...cela zgrada stedi i hoce da se svi kupaju do 22h...
Sto pokazuje da oni ustvari zive uredne zivote...bar sto se kupanja tice...e sad nacentrirati bez pisorancije celu nos, to nece da moze, bar od kako nisam dete...dok za veliku nuzdu to moze, jer ko sinhronizuje ujutro ili uvece, on moze taman da drzi ritam...
Zdravije je uvece, ali vecina kazu da to rade ujutro...

Da se zna red, pravili bi stanove sa debljim zidovima i boljom zvučnom izolacijom a ne da teraju ljude da se dave u govnima ;)

Ne teraju.

To za pustanje vode posle 22h je urbana legenda nastala tako sto su neki predsednici kucnog saveta zaista hteli to da sprovedu, ali su ih masovno ismejali i iskulirali.
Zakon koji definiše Ruhezeit (mirno vreme) je vrlo lepo opisao šta sme a šta ne sme da se radi.
Ne smeš da proizvodiš buku iznas odredjenog broja decibela i da burgijaš.
I to je to :)

Ne teraju.

To za pustanje vode posle 22h je urbana legenda nastala tako sto su neki predsednici kucnog saveta zaista hteli to da sprovedu, ali su ih masovno ismejali i iskulirali.
Zakon koji definiše Ruhezeit (mirno vreme) je vrlo lepo opisao šta sme a šta ne sme da se radi.
Apropo toga, od kako nema SFRJ, i niko ih nije naucio, moj komsija 2 sprata iznad, dosao iz kluba i adrenalin, a nije dobio micikane i udri stemuj u nedelju u 4 ujutro do 7....ni gluva soba ne spasava...

Ne teraju.

Razumem ja sasvim dobro šta piše u zakonu i da je ideja Ruhezeit da spreči nepotrebnu buku i zaštiti komšije. Ali puštanje vode u toaletu nije "proizvodnja buke" već osnovna životna funkcija, nešto što bi trebalo da bude rešeno već u fazi projektovanja zgrada (deblji zidovi, bolja zvučna izolacija, tiši vodokotlići).

Drugim rečima, nije problem u ljudima što im se ponekad javi potreba posle 22h, nego u tome što je infrastruktura takva da to postaje smetnja. Red je super stvar ali pravi red bi bio da se problem reši na nivou gradnje i standarda, umesto da se očekuje da ljudi menjaju osnovne navike.

Back