...И ту се онако, помало разочарано препознајем у ономе што кажеш да ме доста тога веже за место одакле потичем, јер колико ми је драго што сам се обезбедио, толико ми је одбојна мисао како сам се тиме "зацементирао" до краја живота... јер некако више видим себе у неком покрету и променама места боравка, него као везаног и положајем и обавезама за једно место...
Pa, ne bih baš rekla da si se bukvalno "zacementirao"

samo sam rekla da te dom i koreni vuku, a inače ima dosta pokazatelja i za ono drugo što bi bilo (mnogo) lakše ostvarivo da nije ovakve 4. kuće, Raka i ostalog.
Počevši od već navedene konjunkcije Jupitera i vladara 4. kuće, i činjenice da taj Merkur kod tebe nije "običan" (ako te zanima objasniću ti detaljnije zašto) odnosno govori i lično o tebi - a prima uticaj Jupitera (koji je simbol putovanja i inostranstva), ima još pokazatelja za takve stvari ... recimo to što su ti oba vladara 9. kuće relativno naglašena, odnosno tvoj vladar Ascendenta, kao i Mars na Ascendentu su u aspektu sa Uranom, vladarem 9. polja. I ne samo to, Uran je planeta koja dobro aspektuje tu opoziciju, što znači da ti svoj unutrašnji konflikt (ili objektivne probleme) predstavljene opozicijom Meseca i Marsa rešavaš upravo kroz njega - odnosno simboliku 9. polja - što će reći kroz putovanja, inostranstvo, učenje, (visoko) obrazovanje, pa i veru, duhovnost, kroz generalno sve čime Strelac i 9. kuća vladaju.
Sa drugim vladarem 9. polja (Saturnom) je slična priča - takođe dobro aspektuje opoziciju Mesec-Mars, pri čemu je još u konjunkciji sa Suncem i Venerom i da sad ne širim priču objašnjavanjem u nedogled - suština je da je jako mnogo stvari u tvojoj natalnoj karti obojeno uticajem Jupitera i/ili 9. kuće.
Ono što dodatno stvari možda ne otežava toliko koliko ih odlaže (mada mu to nekako dođe na isto

) jeste Uran kao vladar 9. kuće u uklještenom znaku, Škorpionu, a drugi vladar, Saturn, je u konjunkciji sa suvladarem 4. kuće što jeste neka dobra veza za potencijalni život u inostranstvu ali je sama simbolika Saturna takva da ne da nešto pre nego što ograniči - bilo kakva njegova povezanost sa 4. kućom, Mesecom (kod tebe je on čak u Jarcu) i sl. govori o nekim "dugovima" prema domu, porodici, otadžbini, čemu god, tako da odlazak iz rodnog kraja ili zemlje ne dozvoljava dok se to ne odradi.
Друго бих те нешто замолио и био бих ти врло захвалан... не толико што се тиче самог одговора, него ме веома занима тумачење пошто то једноставно не умем да препознам: тај MA 90 PL, да ли се нужно односи на кућу, или уопштено на дом, породицу и ситуацију у кући, могуће конфликте и насиља међу члановима, и да ли се уопште може дати прогноза да ли се ради о ранијем или каснијем периоду? И колико је тај аспект у пракси уопште јак, пре свега због небитности самог Плутона, за којег сам чуо да у многим хороскопима једноставно затаји, као да не постоји, док се у другим показује као веома битан?
Kod tebe se konkretno kvadrat Marsa i Plutona odnosi na kuću i porodicu, jer je Mars u Raku a Pluton u 4. kući. Mars je na samom Ascendentu a aspekat među njima gotovo egzaktan, dakle jak je. U tvom slučaju gotovo je izvesno da govori upravo o tim stvarima, samo je pitanje da li opisuje neke ranije događaje iz prošlosti tvoje porodice, familije i sl. (i samo to), ili će se ispoljiti i kroz nešto konkretno kod tebe. Ja lično nemam mnogo iskustva sa ovakvim pozicijama, nisam videla mnogo karata bukvalno ovog tipa ali sam čula i čitala da zaista nije kod svakog taj aspekat doneo nešto (mislim na konkretne događaje, ne na nešto psihološki) ali jeste opisivao neku npr. ratničku genetiku i sl. , dodatno što kod tebe Mars i Pluton vladaju jedino Uranom, koji je generacijski u Škorpionu (a planeta u Ovnu, Marsovom znaku, ni nema). Sa Marsom na Ascendentu oprez nikad nije na odmet jer su to inače osobe koje uvek "idu glavom", srljaju nekad u opasnosti (svesno ili ne), skloni su udarcima, povredama, posekotinama ... pri čemu je glava gotovo uvek slaba tačka (ovde i stomak jer je u Raku). E sad, koliko će se taj aspekat sa Plutonom ispoljiti u nekoj težoj formi, pitanje je, ja ne bih znala da kažem konkretno iz gore navedenih razloga.
Za prognoze definitivno nije dovoljna natalna karta nego se koristi još i niz drugih tehnika, a ovako otprilike ti mogu dati hint da povežeš neke stvari - Saturn je od negde sredine 2003. do sredine 2005. godine prolazio kroz Raka i negde 2004. na tom putu zakačio tvog Marsa, vrati film unazad pa se preslišaj šta se tada dešavalo vezano za kuću, porodicu i sl. (na tebe je inače moralo delovati, jer ti je prolazio kroz 1. kuću).
Ovo sam istakla jer je to jedan od momenata kada je ovaj kvadrat bio aktiviran, a koliko i kako - znaš sam po onome što se dešavalo.