Nekada su se voleli

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.720
Dva gola, vrela i zadihana tela. Oni goli, po belim prozračnim carsavima, mekim kao oblak, valjali su se, mazeći se i oprezno dodirujući, jedno drugom, tiho u uho šaptali su. Vlažni dodiri i sočni poljupci sobom su odjekivali. Sobom, u kojoj ništa važno nije bilo, osim njih dvoje i njihovih duša. On je nad njenim krhkim, nežnim i ranjivim, zadihanim i nagim telom. Prstima i usnama do ludila dovodeći je, svojim opreznim pogledima, njezino izvijanje tela on oprezno prati. Da je ne povredi, on pazi. Skupa sa njom on diše, jedno su telo i jedna su pluća, jedna celina i jedan orgazam. Svoj topao zrak oni udišu. Topao je to zrak, prepun poznatih mirisa, prožet pohotom i ljubavlju, ali nešto se u njezinoj senki krije. Nešto opasno, nešto čemu se verovati ne sme.
( autor dark indigo)

Ovaj citat mi je posluzio kao uvod u pitanje..

Kako , zasto i sta se ustvari desi u glavama dvoje koji su se nekada voleli a vise ne.Kako se iz velike i ljubavi pune strasti.. predje u mrznju.

Dva gola, vrela i zadihana tela. Oni goli, po belim prozračnim carsavima, mekim kao oblak, valjali su se, mazeći se i oprezno dodirujući, jedno drugom, tiho u uho šaptali su. Vlažni dodiri i sočni poljupci sobom su odjekivali. Sobom, u kojoj ništa važno nije bilo, osim njih dvoje i njihovih duša. On je nad njenim krhkim, nežnim i ranjivim, zadihanim i nagim telom. Prstima i usnama do ludila dovodeći je, svojim opreznim pogledima, njezino izvijanje tela on oprezno prati. Da je ne povredi, on pazi. Skupa sa njom on diše, jedno su telo i jedna su pluća, jedna celina i jedan orgazam. Svoj topao zrak oni udišu. Topao je to zrak, prepun poznatih mirisa, prožet pohotom i ljubavlju, ali nešto se u njezinoj senki krije. Nešto opasno, nešto čemu se verovati ne sme.
( autor dark indigo)

Kako , zasto i sta se ustvari desi u glavama dvoje koji su se nekada voleli a vise ne.Kako se iz velike i ljubavi pune strasti.. predje u mrznju.

Obicno zavolimo neke karakterne osobine kod suprotnog pola. Neke ideje, misli, postupke..
Kad taj sistem vrednosti srusi osoba koju volimo, jednostavno to vise nije to. Tad prestaje ljubav. A u mrznju moze preci ako smo puno vremena izgubili sa pogresnom osobom ili ako nas ta osoba jednostavno povredi.

Sve sto ima svoj pocetak - ima i svoj kraj. Svaka ljubav se jednom zavrsi. Nekada traje do kraja zivota - ali cak i tada se zavrsi kada se zavrsi zivot. Dakle, ima kraj.
Medjutim, ako se zavrsi, i postane mrznja - to je vec drugi problem.
Po meni, mrznja je bolest. Covek ne sme sebi da dozvoli da mrzi bilo koga.

Sve sto ima svoj pocetak - ima i svoj kraj. Svaka ljubav se jednom zavrsi. Nekada traje do kraja zivota - ali cak i tada se zavrsi kada se zavrsi zivot. Dakle, ima kraj.

A da ti neko namerno npr povredi clana porodice ili dragu i vernu zivotinju, ili mu nesto jos gore uradi...ne bi ga mrzeo?

A da ti neko namerno npr povredi clana porodice ili dragu i vernu zivotinju, ili mu nesto jos gore uradi...ne bi ga mrzeo?

bude na početku
posle ako si jak izborićeš se sa tim da nema emocija

- - - - - - - - - -

Ume i mrznja. Znam lika koji je zenu varao sa njenom majkom...Ta ga zena mrzi iz dna duse, isto kao i svoju majku. Dakle, mrzi oboje, nekadasnju veliku ljubav i nekoga ko je rodio.
Sve se to moze, itekako.

jbga teško je to i žena nije uspela da se izbori

U ovom slucaju cesto i nema mrznje vec samo neprijateljstva jer kako mrzeti nekog ludaka koji je sposoban da uradi svasta.

Mrzimo ljudi koji su nam bili dragi ili koje smo koliko-toliko svojatali, a oni nas grubo izdali i ponizili, cesto bez adekvatnog ili validnog razloga.

Na primer, covek ce mrzeti najboljeg prijatelja ako mu je doticni kresnuo zenu, ali nece mrzeti nekog tamo koga ni ne poznaje ili od koga i ne ocekuje nesto.

- - - - - - - - - -

Ume i mrznja. Znam lika koji je zenu varao sa njenom majkom...Ta ga zena mrzi iz dna duse, isto kao i svoju majku. Dakle, mrzi oboje, nekadasnju veliku ljubav i nekoga ko je rodio.
Sve se to moze, itekako.

E ovo, to je mrznja.

( autor dark indigo)

Mislim da zavisi od toga u sta su se kod partnera zaljubili, ali da bi se negativno osecanje razvilo u mrznju, mislim da je potrebno mnogo vise od proste promene kod partnera. Partner bi trebalo da uradi nesto toliko nemoralno, neeticki da bi se mrznja razvila. Mrznja je jaka emocija, jaca od animoziteta, prezira, odbojnosti.

Da bi se neko moga mrzeti, prvobitno mora postojati jaka pozitivna emocija prema toj osobi.

Mislim da zavisi od toga u sta su se kod partnera zaljubili, ali da bi se negativno osecanje razvilo u mrznju, mislim da je potrebno mnogo vise od proste promene kod partnera. Partner bi trebalo da uradi nesto toliko nemoralno, neeticki da bi se mrznja razvila. Mrznja je jaka emocija, jaca od animoziteta, prezira, odbojnosti.

Da bi se neko moga mrzeti, prvobitno mora postojati jaka pozitivna emocija prema toj osobi.

ovo nije tačno

misliš da je baš neophodno da se uradi nešto baš toliko nemoralno ? ili je dovoljno da povređivanje traje godinama
a za mržnju ne znam, to je baš teška kvalifikacija

Vidi, ako me partner prevari, mogu da stvarim odbojnost prema njemu kada to saznam. Ali recimo, ako me on prevari, a usput to uradi sa mojom dobrom drugaricom (necu Sebastijanov primer, jer to je vec bolest), moja negativna emocija ide stepen vise jer se ne osecam prevarenom nego je on do te mere bezobrazan da to uradi sa mojom drugaricom (za koju se sada vec postavlja pitanje da li mi je drugarica) pocinje da mi se gadi jer ovo sto je uradilo se kosi ako nista drugo bar sa nekim osnovnim vaspitanjem i postovanjem. A ako na sve to jos prica neistine o meni i blati me na svakom cosku, to vec pocinje da izaziva mrznju.

Ovo je malo plasticno opisano. Znaci, sama prevara kao takva ne bi izazvala mrznju, ali u konstalaciji sa ostalim njegovim akcijama, bi.

E sad, i tu ima razlike. Ovo je scenario ako govorimo o prevarenoj zeni koja je ipak emotivno stablna, zrela licnost. Ako pricamo o zeni zarobljenoj u emocijama deteta (a samim tim i reakcjama), kod nje ce samo prevara izazvati mrznju. Ako krenemo dalje, kako to nije adekvatna reakcija, jer jacina razvijene emocije nije u skladu sa onim sto ju je izazvalo (ma sta neko mislio) da li je to onda zaista mrznja ili obicno histerisanje?

Prelazak iz ljubavi u mrznju pravolinijski se desava uglavnom kod emocionalno nestabilnih i nezrelih osoba. Kod izgradjene licnosti to ide malo teze, jer ona zna kako da se na konstruktivan nacin nosi sa problemom/frustracijom. Partner je prevari, da mu jos jednu sansu, on to opet uradi i razidju se (ili se razidju odmah posle prvog puta). Da bi neko psihicki stabilan presao iz jake pozitivne emocije u jaku negativnu, kao sto je mrznja mora bas emotivna Hirosima da se desi i da to sto taj neko uradi bude to te mere gadno da jednostavno nema dalje.

Sa mrznjom je usko skopcan i oprost i mogucnost prastanja generalno. Emotivno dete ne zna i ne zeli da oprosti jer se na taj nacin stiti. Zrela osoba mrzi, pa oprosti, ali promeni odnos prema toj osobi (najcesce se radi o prekidanju odnosa i bilo kakvog kontakta). Oprost je po meni veliki deo emocije zvane mrznja i treba biti jaka i stabilna licnos da bi zaista nekome oprostio. S tim sto isto tako mislim, ako ne oprostis, ali ne prozivljavas mrznju (ima i toga) je mnogo manje zlo nego ne oprostiti uopste i mrzeti za vjek vjekova.

Ali ovde vec sad ulazimo i u pitanje vere, koji malo ljudi zaista ima (ne mislim da religiju, moze se vera imati i u druge stvari).

- - - - - - - - - -

au odoste u duboke psihologije a to već nije za mene

Trazio si da ti objasnim :mrgreen:

Back