Nekada čuveni Ex-Jugoslavenski Egoizam naspram drugih Slavenskih naroda?

Ako vjerujete da su Jugoslaveni se osjećali SUPERIORNI, da li je to za vas dobro ili loše bilo?

• To je dobro

glasova: 4 40,0%
  • To nije dobro

glasova: 6 60,0%
  • Ne znam

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    10
Evo ovako, ovu temu sam zamislio sada bez ikakvog prepiranja tko dalje piša, dal Hrvati, Srbi, Bošnjaci, Slovenci... Ova tema je za nekada čuveni Jugoslavenski egoizam pa čak i AROGANCIJU iz bivše SFRJ Jugoslavije naspram drugih slavenskih naroda :) .

Tema možda nije egzaktno za odsjek Istorije ali dio je Istorije.

Dakle, pričali su mi stariji ljudi, da su "Jugoslaveni" nekada, znači tijekom Jugoslavije bili popriličnog SUPERIORNOG garda naspram drugih slavenskih naroda, ne samo slavenskih, već i većine drugih Europskih naroda.

JA ČAK mislim da je to bilo i pozitivno, smatrajte to ono što bi mi u Dalmaciji rekli: DIŠPET pomješan sa nekim ponosom itd...

E sad, da li je taj Jugoslavenski superiorni gard naspram drugih (OD OBIČNOG JUGOSLAVENSKOG NARODA, ne od vlasti) bio REALAN ili umišljen, sasvim je nevažno, ali je bio prisutan itekako koliko sam istraživao.

Pričao sam sa mnogooooo starijih ljudi koji su živjeli u vrijeme Jugoslavije, bilo da su Hrvati, Srbi, Bošnjaci, Slovenci, Makedonci, Crnogorci...

Bilo da su nacionalisti bili glede svojih narodnosti, bilo da su bili baš pobornici Jugoslavije, svi se slažu u jednom kad ih pitaš: "Da li su Jugoslaveni bili superiorni ostalim slavenima"? Odgovaraju sa ČAK PODSMJEHOM (kao u smislu pa kako to moš i pitati): "DA!"

Jugoslaveni su po mom sudu otprilike ovako gledali na ostale slavene: "to su sve phičkice".

Osim eventualno na Ruse, ali čak su i Ruse smatrali debilima kad je riječ o Sportu.

OOOOOO... Posebno sam čuo priče o sportu, doslovno je Jugoslavensko ponašanje bilo da smo mi svi BOGOM DANI stavljeni na ovu planetu i da nam apsolutno NITKO NE MOŽE NIŠTA.

Isto naravno podcjenjivani su i ostali Europski narodi, bilo da je u sportu ili općenito: Albanci su bili "cigani", nesposobni, nula bodova.

Rumunji isto tako, samo što su ih smatrali još i Afrikom takoreći.

Mađari isto manje mukte, niko i ništa, posebno u sportu za SUPERIORNE JUGOSLAVENE.

Čak i fizički Jugoslaveni (znači svi od Vardara pa do Triglava) su nekako sebe smatrali najboljima u Europi, niti smo bili previše crnokosi, niti previše plavokosi niti previše smeđokosi, nego SVE SKUPA. Naravno, Jugoslaveni su bili najvišlji narod u Europi, uz Nizozemce recimo.

Nekako kad se ovo sve zbroji i oduzme, postojala je stvarno ta neka Jugoslavenska superiornost, tj. OSJEĆAJ superiornosti nad mnogima, većinom čak.

Moje pitanje vama je, dal vi smatrate da je to bilo takvo što pozitivno ili negativno, ja čak držim da je bilo pozitivno, jer zašto ne i imati takvo mišljenje o sebi, pogledajte kakvo sad imamo o sebi mišljenje, mislim da vam je sve jasno.

P.S. Dok se ovo čita, obavezno pustiti:

Da se namiriše taj čuveni egoizam i samouvjerenost o kome sam pisao.
Егоизам, ароганција, супериорност, подсмевање другима, "не може нам нико ништа"... упс😳 изгледа да ипак може.
Зато смо и завршили ту где смо, јер се дишпет с поносом окренуо ка унутра, па смо то испољавали (и даље чинимо) једни према другима. Тако да смо се лепо средили.

Evo ovako, ovu temu sam zamislio sada bez ikakvog prepiranja tko dalje piša, dal Hrvati, Srbi, Bošnjaci, Slovenci... Ova tema je za nekada čuveni Jugoslavenski egoizam pa čak i AROGANCIJU iz bivše SFRJ Jugoslavije naspram drugih slavenskih naroda :) .

Dakle, pričali su mi stariji ljudi, da su "Jugoslaveni" nekada, znači tijekom Jugoslavije bili popriličnog SUPERIORNOG garda naspram drugih slavenskih naroda, ne samo slavenskih, već i većine drugih Europskih naroda.

JA ČAK mislim da je to bilo i pozitivno, smatrajte to ono što bi mi u Dalmaciji rekli: DIŠPET pomješan sa nekim ponosom itd...

E sad, da li je taj Jugoslavenski superiorni gard naspram drugih (OD OBIČNOG JUGOSLAVENSKOG NARODA, ne od vlasti) bio REALAN ili umišljen, sasvim je nevažno, ali je bio prisutan itekako koliko sam istraživao.

Pričao sam sa mnogooooo starijih ljudi koji su živjeli u vrijeme Jugoslavije, bilo da su Hrvati, Srbi, Bošnjaci, Slovenci, Makedonci, Crnogorci...

Bilo da su nacionalisti bili glede svojih narodnosti, bilo da su bili baš pobornici Jugoslavije, svi se slažu u jednom kad ih pitaš: "Da li su Jugoslaveni bili superiorni ostalim slavenima"? Odgovaraju sa ČAK PODSMJEHOM (kao u smislu pa kako to moš i pitati): "DA!"

Jugoslaveni su po mom sudu otprilike ovako gledali na ostale slavene: "to su sve phičkice".

Osim eventualno na Ruse, ali čak su i Ruse smatrali debilima kad je riječ o Sportu.

OOOOOO... Posebno sam čuo priče o sportu, doslovno je Jugoslavensko ponašanje bilo da smo mi svi BOGOM DANI stavljeni na ovu planetu i da nam apsolutno NITKO NE MOŽE NIŠTA.

Isto naravno podcjenjivani su i ostali Europski narodi, bilo da je u sportu ili općenito: Albanci su bili "cigani", nesposobni, nula bodova.

Mađari isto manje mukte, niko i ništa, posebno u sportu za SUPERIORNE JUGOSLAVENE.

Čak i fizički Jugoslaveni (znači svi od Vardara pa do Triglava) su nekako sebe smatrali najboljima u Europi, niti smo bili previše crnokosi, niti previše plavokosi niti previše smeđokosi, nego SVE SKUPA. Naravno, Jugoslaveni su bili najvišlji narod u Europi, uz Nizozemce recimo.

Nekako kad se ovo sve zbroji i oduzme, postojala je stvarno ta neka Jugoslavenska superiornost, tj. OSJEĆAJ superiornosti nad mnogima, većinom čak.

Moje pitanje vama je, dal vi smatrate da je to bilo takvo što pozitivno ili negativno, ja čak držim da je bilo pozitivno, jer zašto ne i imati takvo mišljenje o sebi, pogledajte kakvo sad imamo o sebi mišljenje, mislim da vam je sve jasno.

Ti si se uhvatio za sport.Ti zli Jugoslaveni su nižom rasom smatrali sve iz istočnog bloka.Tako omalovažavanje Rumuna,ko da su Romi.Pa oni jadni Bugari prodavali neki škart polovnu robu na seoskim vašarima.Pa Ukrajinke,Moldavke i Ruskinje su sve do jedne prostitutke itd.Albanci glupi zaostali bedni za vreme E.Hodže.
I kad smo se mi rasturili videlo se koliko smo mi jadni i bedni, kao Zapad istoka, a babe marame na glavu,puloveri,dede krezube sa kapama enverovkama.Beže umesto u nekim boljim kolima traktorima i motokultivatorima i to onim baš jadnim od rata.Baš smo jadni bili,ali i ostali jer političari nemaju ni za jedan pravni postupak koji je ostao iz socijalizma mora da se promeni i uveze sa Zapada.Nema poverenja u naše menadžere jer se smatraju nesposobnim,nestručnim pa se uvoze sa strane a takođe i za građevince...Realnost je da smo kao neka Eritreja ili Centralnoafrička republika i da ništa ne znamo, ne možemo i nemamo.

dali je moguce da smo bili arogantni, ponosni, prepotentni..........u Jugoslaviji ako je jugoslovenski komunizam i onda i danas oznacen kao apsolutizam, diktatura, drzavni teror nad gradjanima................a presednik Jugoslavije obelezen kao diktator, ubica, zlocinac...............?
To ne govorim ja vec azapdni mediji a najvise amerika.

Ako smo bili toliko loši,zasto su se tako zdušno trudili da nas pocepkaju?Zasto nas nisu pustili da se sami odlucimo hocemo li i dalje biti arogantni,prepnosni itd. ? Zasto su udarili na nacionalizam ,raspirujuci plamen mrznje? Neka budem oznacena kao jugonostalgicar ili nepoznavalac raznih strucnih i doktorskih studija i istrazivanja,ali ne mozemo poreci mnoge dobre stvari iz tog vremena na koje smo,s razlogom bili ponosni.

Ma, sedamdesetih i osamdesetih su "najnapredniji" stajali u niskom startu da otmu strucnjake sa beogradskih fakulteta, a to nije samo zato sto je skolovanje bilo mnogo kvalitetnije, nego sto je bilo talenta, volje i sposobnosti.
Raspadu su kumovali srbi i rusi iz amerike, uz "ortacku pomoc" ustasa i siptara....a slovenci su se udaljili da ne budu kolateralna steta.. Sami smo to uradili za licne interese zbog laznih prica laznih ljudi kojima je smetalo sistem da se obogate.

Ne mozes reci uz pomoc ustasa i siptara ,moras onda pomenuti i cetnike i balije i ostale ..a nema potrebe jer ne mozemo generalizovati kada se radi o grupama ljudi kojima je na sve nacine budjena svest o nacionalnoj pripadnosti na ustrb ostalih naroda u tadasnjoj zemlji..
Normalno da podrzazumeva srbe iz amerike kao cetnike i ne generalizujem, jer oni koji to nisu, a deluju u okvirima udruzenja tih cetnika, nezainteresovano, su cetnici pocetnici.

Da li su se osecali superiornijim? Po mom iskustvu nista vise ili nista manje nego pripadnik bilo kog naroda u kome je jaka neka vrsta patriotizma. Da li se italijani osecaju superiornijim? Ili nemci? Ili britanci? o amerikancima da ne govorimo (suvise je primera koliko oni sebe smatraju superiornijim nad svima ostalima). Sigurno mnogo njih - da. Isto vazi i za vernike te jugoslovenske drzave.

Medjutim ne reagujem na taj momenat zbog toga, nego zbog stava sta je bila jugoslavija.

Kad se pogleda sa jedne strane ta federacija je bila jaca od svojih tadasnjih konstituitivnih delova. Bila je koherentna zemlja sa jakom i ono sto je mnogo vaznije sredjenom ideologijom. Za to je potrebno imati shvatanje da je nesto vise ili znacajnije, nego sto je najblizi nacionalni patriotizam. U kome se pravo stice rodjenjem a ne nekim konceptom (dakle naprimitivniji moguci faktor ujedinjenja)

Ali vrste problema koje je to ujedinjenje proizvodilo ultimativno dovodi do nekih drugih zakljucaka. Prvo, komunisticka jugoslavija je zapravo granica podele hladno ratovskog perioda. Granica koja je ocigledna - jugoslavija, ceska-slovacka, madjarska, istocna nemacka, poljska, balticke republike. Sve dok je koncept hladnog rata zahtevao relativni mir na tim teritorijama, sve ove drzave, a stara jugoslavija verovatno ponajvise je bila finansirana da odrzi mir i stabilnost. Onog trenutka kad je hladni rat puko kao koncept - cela granica se raspala i svi su imali nekakve revolucije - otcepljenja i raspadanja na manje drzave. To kasnije koristi EU koja ima koncept nacionalne drzave kao konstitutivnog elementa (a ne nekakve federacije ili proksi-drzave) jer ona je sama po sebi federacija (ili nad koncept pojedinacne konstitutivne drzave)

Gledano sa unutrasnje strane, ta 'jugoslovenska superiornost' zapravo je bila jedan san i jedna vrsta slepila u isto vreme. I ona predratna (pre 2SR) isto kao i ona posleratna. San koji je odrzavan silom. Malo se razlikovao san pre i posle rata, ideoloski, ali svejedno to je bio san ili mozda bolje reci zanos o necemu sto je toliko bez temelja da nista drugo ni ne moze da bude osim sna/slepila.

Nacionalne teznje i cinjenica da je svaka nacija bila manja od federacije time svaka nacija inferiorna je naravno polako ali sigurno podrivala taj san, dok se sav taj narod nije probudio vrlo ruznim i gadnim budjenjem, realnost koja je bila niza i gora bas onoliko koliko je san bio visi i bolji. Nas narod bi rekao: ko visoko leti - nisko pada.

raspad jugoslavije od pre 20-30 godina je bio bolan i krvav proces, verovatno potpuno nepotreban da bude takav, ali to je na kraju bila ta surova realnost koju ako neko nije zeleo da shvati na kraju je ipak morao da progleda i shvati da ipak ne moze tako.

Postojala je jedna zemlja u kojoj je kralj sanjao da ima sve srbe u jednoj drzavi, postojala je jedna zemlja posle okupacije u kojoj je jedan diktator (a mnogo vise nekolicina oligarha velike moci) koji su sanjali o drzavi ciji su stanovnici nacije koja ne postoji i a postojala je.

I kako neko jednom rece - posle toga niko nije zeleo da bude manjina, nasa nacionalna slepila bivse federacije su iznedrila (jos uvek problematicne) mikro drzave koje su mnogo lakse za kontrolu i potkusurivanje sitninom, od strane velikih nacija i vecih federacija. To smo mi, sada, sitnina. A za vreme te federacije smo bili mnogo veci i znacajniji. (superiorniji? sigurno se i tako moze gledati na stvar)

A podela je takva da verovatno nikad vise u buducnosti nece biti takvog 'federalnog' koncepta na 'bratskom' nivou (komunisticki ideoloski koncepti: bratstvo i jedinstvo, i potonji brato ubilacki ratovi). Za mladje koji dolaze realnost buduceg zivota skoro sigurno nece biti drzava. Drzave ce se polako gubiti, a stvarace se uticajni gradovi kao centri politicke moci, i regioni kao ekonomska kohezija. Nesto kao Jugoslavija je bila ideja i jedna zivotna realnost koja se ne moze ponoviti. Za svoje vreme zapravo i nije bila toliko lose organizovana, zivot je bio sasvim OK sa mnogih stanovista koji kad se pogledaju iz danasnje perspektive izgledaju pomalo nezamislivo. Ali toga ce se secati jos nesto malo vremena ona generacija koja sada polako, ali sigurno, odumire i vrlo uskoro nece biti nikog ko ce se secati kako je to zapravo izgledalo, dok je to bio onaj svakodnevni zivot. Ostace samo poneki zapisi kao sto mi danas ne mozemo da zamislimo kakav je zivot bio, na primer, tamo negde na pocetku 19 veka jer vise nikog nema da se toga seca iz prve ruke.

Poslednja izmena:
dali je moguce da smo bili arogantni, ponosni, prepotentni..........u Jugoslaviji ako je jugoslovenski komunizam i onda i danas oznacen kao apsolutizam, diktatura, drzavni teror nad gradjanima................a presednik Jugoslavije obelezen kao diktator, ubica, zlocinac...............?
To ne govorim ja vec azapdni mediji a najvise amerika.
Pa kao što već znaš, Amerika je zemlja koja se bori za demokraciju i slobodu po svijetu već 70 i više godina, oni oslobađaju male narode od terora i oni su ti poslani od Boga osobno da izbave ovaj svijet od grijeha.

Oni čak primjerice kad pobiju (činjenica) milijun žena i djece u primjerice Iraku, oni to čine dugoročno za slobodu i demokraciju i to nije isto kao Rusi u Ukrajini, a nije isto jer su Ameri kažem ti, poslani od Boga osobno da nas sve po svijetu izbave od zla i oni imaju licencu za DEMOKRACIJU I SLOBODU, dao im je Jahve, Zeus i Posejdon i Anubis tu licencu osobno tako da što tu ima bit nejasno :)

Ma ljudi moji evo jedna smješna ali onako zanimljiva anegdota:

Kad sam bio u Grčkoj prije nekih 7 godina (išao tamo 3 puta glede Arheologije), naiđem ja na Poljske Arheologe i tako se mi zapričamo oko svega i svačega pa tako i o bivšoj Jugoslaviji.

Bilo je tamo Arheologa mlađih iz svih skoro država Europe na raznim lokalitetima Grčke, tu gdje sam ja bio (blizu Epidaurusa), bili Poljaci i nešto Čeha.

I kaže ti meni Poljak jedan onako ajmo reć simpatično ali dosta podređenim tonom naspram mene: "pa zar vi Jugoslaveni nas druge slavene niste smatrali jadnicima i kukavicama"?

ahhahahah

Ja ono: "pa..." WTF man... hahahah

Kao ja na to: ma nismo nismo.

P.S. A i brate kako se ne bi osjećali superiornima, odma vidiš da sam za glavu višlji od toga žutoga Poljaka, a ja onako apsolutno dominantan u svemu nad njim, onako EX-JUGOSLAVENSKI ahhahahaha, držanju, gardu, samouvjerenosti... normalno da su ispod nas. ahhahah :P

Pa kao što već znaš, Amerika je zemlja koja se bori za demokraciju i slobodu po svijetu već 70 i više godina, oni oslobađaju male narode od terora i oni su ti poslani od Boga osobno da izbave ovaj svijet od grijeha.

Oni čak primjerice kad pobiju (činjenica) milijun žena i djece u primjerice Iraku, oni to čine dugoročno za slobodu i demokraciju i to nije isto kao Rusi u Ukrajini, a nije isto jer su Ameri kažem ti, poslani od Boga osobno da nas sve po svijetu izbave od zla i oni imaju licencu za DEMOKRACIJU I SLOBODU, dao im je Jahve, Zeus i Posejdon i Anubis tu licencu osobno tako da što tu ima bit nejasno :)
a mene ne pominjes u tu "svetu" misiju?

Sve je u potpunosti jasno. Toliko su te je daleko odvele razne propagande, da ti je sinapsa postala debljine sekvoje. Ja bih se ozbiljno zamislio da me neko tera da ovako nesto napisem, a ocigledno je da ovo pises dobrovoljno i iz ubedjenja. Ako ti i dalje nije jasno sta si napisao, mozda bi trebalo malo da probistris neke savete svoga boga pre no sto napravis jos neki belaj.

Sve je u potpunosti jasno. Toliko su te je daleko odvele razne propagande, da ti je sinapsa postala debljine sekvoje. Ja bih se ozbiljno zamislio da me neko tera da ovako nesto napisem, a ocigledno je da ovo pises dobrovoljno i iz ubedjenja. Ako ti i dalje nije jasno sta si napisao, mozda bi trebalo malo da probistris neke savete svoga boga pre no sto napravis jos neki belaj.
Pa jel ti kuzis frenda da sve to sto sam ja napisao da sam SARKASTIČNO napisao da ih ja ne mogu smisliti? (Američku politiku)

Pa jel ti kuzis frenda da sve to sto sam ja napisao da sam SARKASTIČNO napisao da ih ja ne mogu smisliti? (Američku politiku)
Ne, delovao si prilicno ubedjeno u ono sto si napisao. Mozda neki osecajcic da se shvati intencija.
Da je neko ko ima manje osecaja za salu ili ironiju, mogao bi da te shvati onako kako si rekao. Cak i pravno gledano tesko bi se dokazalo.

Ne, delovao si prilicno ubedjeno u ono sto si napisao. Mozda neki osecajcic da se shvati intencija.
Da je neko ko ima manje osecaja za salu ili ironiju, mogao bi da te shvati onako kako si rekao. Cak i pravno gledano tesko bi se dokazalo.
Može se reći slobodno da sam MAGISTAR Sarkazma :)

Uostalom nije ni čudo iz sredine iz koje dolazim, ovdje u Dalmaciji ti je Sarkazam znanstvenika disciplina, moraš od rođenja do smrti svaki dan tako hahah.

Može se reći slobodno da sam MAGISTAR Sarkazma :)

Uostalom nije ni čudo iz sredine iz koje dolazim, ovdje u Dalmaciji ti je Sarkazam znanstvenika disciplina, moraš od rođenja do smrti svaki dan tako hahah.

ides sve 5 !

(to je meni moja baba govorila kad je bila izrazito zadovoljna sa necim sto sam uradio)

Što se teme tiče. Uzrok jugoslovenske narcisoidnosti leži u velikim količinama bespovratnih tranši NATO dolara. Naprosto, svakom se na lovu diže, pa tako i Jugoslovenima samima na sebe u poređenju sa onodobnim Mađarima, Rumunima i Poljacima. Što reče Balašević - "Da mi je neko pre dve godine reko da ću ići u Segedin po farmerke..."

Preko Broza, koji je u drugoj polovini života britanski špijun, Anglosaurus uspostavlja treći blok - tzv. "Nesvrstane". Razlog - da se mnoge siromašne zemlje koje su se u poraću oslobađale kolonijalizma ne bi priključile Varšavskom paktu i komunističkom socijalnom poretku prema kojem su iskazivale neupitne simpatije, Anglosaurus je osnovao nešto kao "meki NATO pakt" - titovski blok. Kako bi taj blok postao primamljiv za novooslobođene kolonije, gomila NATO para skresana je u Jugoslaviju i projekte Nesvrstanih tipa - "Jugoslavija gradi puteve po Etiopiji i Tanzaniji jer je njen tip socijalizma mnogo uspešniji od sovjetskog". Vojska se razvija u regionalnu velesilu sve dok je služila za odbranu Brozove Angloslavije od SSSR-a. Jugoslavja je bila uređena kao izlog antiruskog puta. Tu je prikazivano šta će biti u radnji za one koji odaberu antiruski put. I na uređenju izloga se nije štedelo, na sreću i nostalgične uzdahe naših roditelja...

I tako, kao kod mafijaša koji je ostao bez novčanika i utoke, ili kao što je Piksi bio lep i visok kad se popne na svoj novčanik, sve je to bilo lažno samopouzdanje, lažni osećaj sopstvene vrednosti, kolektivna nadobuda i življenje suštinske laži, laži da Brozov socijalizam finkcioniše.

Da li se u toj Jugolsaviji bolje živelo? - Jeste. Da li je za to bio zaslužan Broz koji je bio politički genije? Ne. Tito je bio šalabajzer, ne obični, već belosvetski. Naprosto, bilo je to geopolitički spolja stvoreno vreme sreće za tu zemlju. Broz je samo bio rođen pod srećnom zvezdom, a, ruku na srce i 90% Srba je u tom periodu prodalo srpstvo za lažnog proroka Broza, tako da je u tom periodu "balgostanja" dobrano potrto ono što se u svesti srpskog naroda gajilo vekovima.

No, svaka laž ima relativno kratke noge, zaklela se Zemlja Raju, tako će se šteta isporučena srpskoj duhovnosti u doba Angloslavije, nesumnjivo je, vremenom popraviti.

Back