negativnost po inerciji

Pipi Langstrumpf

Buduća legenda
Poruka
31.793
Primetila sam da mnogi ljudi budu veoma negativni kada se susretnu sa njima nepoznatim okolnostima i umesto da istrazze novu pojavu, uglavnom reaguju ljutito i agresivno.
Neke chak i jednostavno povuche kolektiv, dakle ako na poslu vechina kazze "Jao fuj" i oni che vikati jao fuj a da uopshte nisu ni ispitali podrobnije o chemu se radi. Po inerciji.

Pa da ja vas pitam, da li ste podlozzne negativnosti po inerciji? Da li ste rob navika ili volite da istrazzujete? Kako se nosite sa nepoznatim (vama) pojavama, ljudima, kulturama, metodama itd?
Shta vi mislite, zashto ljudi koji tako reaguju -tako reaguju i koliko shtetno ili korisno to mozze da bude po njih i po druge? Da li pravi jaz medju generacijama i ljudima koji se po nechemu razlikuju?

Poslednja izmena:
Ne samo to. Pogledaj reakcije na gej-paradu, reakcije starijih na pomen kompjutera, reakcije malo starijih na pomen fejsbuka, reakcija na pripadnike drugih rasa, kulturea i slichno...vechina ljudi uopshte i nema problem sa tim pojavama, ali ih MRZI.
Sedela ja tako u jednom drushtvu i pochne pljuvachina po fejsbuku. Ispostavi se na kraju da niko od najvechih galamdzija i pljuvacha nema pojma o chemu se radi, nisu nikad bili da vide, nisu se informisali a jedan broj uopshte ne koristi rachunar. PA kako onda znaju da je to zlo koje treba istrebiti i spaliti kad nikad nisu ni videli? Uplashili se nepoznatog, ili podlegli negativnosti po inerciji.

I da, i na promene neki tako reaguju. Ko da ih je zaskochio tigar u samishki. :mrgreen:

Poslednja izmena:
Da bi nesto pohvalio, voleo, cenio potrebno je da se malo pozabavis time , da ga upoznas, sagledas sa svih strana, istrazis mu prednosti i mane, a to zahteva puuuuuuuno volje, zelje, vremena, nekad znanja i energije. Ljudi cesto nemaju ni elementarno tj zelju i volju pa onda sve sto je drugacije i nepoznato momentalno odpisuju. Da ne bi neko dosao i rekao kako mozes da pricas o tome bez da se upoznas , oni onda pribegavaju stavu : ne svidja mi se ...time pokazujuci da su toboze nesto i mislili tj da imaju svoj stav zasnovan na nekom znanju ili iskustvu. Ako bi se zaceprkalo malo dublje , a to je redak slucaj, shvatili bi da svi ti sto nesto ne vole, agresivno napadaju, apriori odbacuju, najcesce nemaju pojma o cemu pricaju i svoj stav donose samo i iskljucivo na osnovu neznanja.

Tako je bar pokazalo moje dosadasnje iskustvo a evo pokazuje se i na forumu.
Sve dok nismo provalili kako ovo novo funkcionise, dali mu 5 minuta svog vremena i malo se pozabavili svi smo pljuvali i govorili da je sr....
To mi se namece kao najsveziji primer ali ne i najbolji.

Poslednja izmena:
Da da, skroz si u pravu. Ali chini mi se da u osnovi ima i neki strah, jer ako se i pokusha objasniti, vechi deo uopshte nije ni spreman da saslusha i eventualno revidira svoj stav. Drzze se negativnog stava ko da im zzivot od toga zavisi. Vidi npr. ove shto pljuju po homoseksualcima. Vechina nema ni osnovno znanje o tome, niti poznaje lichno bar jednog homoseksualca. A drvlje i kamenje.

Primetila sam da mnogi ljudi budu veoma negativni kada se susretnu sa njima nepoznatim okolnostima i umesto da istrazze novu pojavu, uglavnom reaguju ljutito i agresivno.
Neke chak i jednostavno povuche kolektiv, dakle ako na poslu vechina kazze "Jao fuj" i oni che vikati jao fuj a da uopshte nisu ni ispitali podrobnije o chemu se radi. Po inerciji.

Pa da ja vas pitam, da li ste podlozzne negativnosti po inerciji? Da li ste rob navika ili volite da istrazzujete? Kako se nosite sa nepoznatim (vama) pojavama, ljudima, kulturama, metodama itd?
Shta vi mislite, zashto ljudi koji tako reaguju -tako reaguju i koliko shtetno ili korisno to mozze da bude po njih i po druge? Da li pravi jaz medju generacijama i ljudima koji se po nechemu razlikuju?

Savrseno tacno.

Ljudi tako reaguju, kako i sama navede, po inerciji. Jer je lakse sloziti se pasivno, sa vecinskom masom, nego mucnuti svojom glavom. Reaguju i iz straha od nepoznatog, ali mi je taj strah animalni, ili najcesce, radi predrasuda. Iz neznanja, a samim tim i gluposti.
Ja volim da cujem razlicite stavove, i mogu promijeniti i svoje, ako mi neko da dobre argumente, ubjedljive, i navede me da se zapitam na cemu su se do tad temeljili moji.
Otvorena sam za sve moguce razlicitosti, postujem svacije dok se god time ne ugrozava neko ili nesto.

Posto si uvela i promenu kao primer o tome mogu da ti pricam danima jer na svaku vecu zivotnu promenu reagovala sam negativno.
Npr kad su mi rekli da sam dobila posao ja sam plakala kao kisa i vikala kuku mene majko sta cu sad i gde cu ...
Kad sam se udala isto sam kukala ko damjanov zelenko mislila sam ode zivot bestraga.

Al obzirom da to nije negativnost nego strah mislim da te dve stvari mozda treba razdvojiti.
Promene su jedno one nekad logicno izazivaju strah a negativnost o svemu je kod nekih vec postao stil zivota .

I ne brine mene sto ljudi lose reaguju na promene nego sto tu negativu nose sa sobom kao senku.
Apriori su crni, ljuti , nezadovojni, agresivni.
Svi imamo te dane, al neki imaju i cele godine takve.

Ja moram priznati da sam i ja teshka na tome da promenim stav, valjda ono kao trulo priznati da si pogreshio, ali svesna sam da je to bezveze pa ne dajem ocene na prvu loptu.
A deshavalo se i meni. Za mobilne telefone npr. Nisam htela da ga imam, zakljuchila ja da je to ko "daljinski povodac" a nisam ni probala kako i shta radi.

poenta je da je sve navedeno bljuv bljuv povrac, a konkretna osoba naglasava da ona Nije nista od navedenog te time uzdize sebe

kao ono kada zene u selu prve, prije svih muskraca, sahranjuju i moralisu druge zene

poenta je da je sve navedeno bljuv bljuv povrac, a konkretna osoba naglasava da ona Nije nista od navedenog te time uzdize sebe

kao ono kada zene u selu prve, prije svih muskraca, sahranjuju i moralisu druge zene

Ja moram priznati da sam i ja teshka na tome da promenim stav, valjda ono kao trulo priznati da si pogreshio, ali svesna sam da je to bezveze pa ne dajem ocene na prvu loptu.
A deshavalo se i meni. Za mobilne telefone npr. Nisam htela da ga imam, zakljuchila ja da je to ko "daljinski povodac" a nisam ni probala kako i shta radi.

Nje tachno, izvini pipi nisam ni chitala dalje. :mrgreen:

DA ima onih shto su negativni prema svemu i uvek, kao karakterna osobina....ali mnogi uopshte nisu...naprotiv, a onda tako chim izadju iz oblasti gde su kraljevi kreche pljuvachina. A dobri ljudi, nisu negativni u srzzi.

Tu se opet vracamo na znanje i zatvorenost prema spoljnjem svetu kao da je to ne znam kakav bauk.
Nepoznato=glupo, ruzno, debilno, nepotrebno, visak.....

Moz da budes ne znam kakav intelektualac , doktor nauka , ako ti je mozak na ovaj nacin ogranicen onda si - ogranicen :lol:

Da da, skroz si u pravu. Ali chini mi se da u osnovi ima i neki strah, jer ako se i pokusha objasniti, vechi deo uopshte nije ni spreman da saslusha i eventualno revidira svoj stav. Drzze se negativnog stava ko da im zzivot od toga zavisi. Vidi npr. ove shto pljuju po homoseksualcima. Vechina nema ni osnovno znanje o tome, niti poznaje lichno bar jednog homoseksualca. A drvlje i kamenje.

Postoji neki strah u smislu da će ih većina osuditi ako drugačije misle, i jeste stvarno tako kako kažeš, gomila neosnovanih mišljenja, pritisak, nespremnost za novo.
Ali, ima tu još psiholoških faktora, ljudi tu paradu doživljavaju kao nešto nametnuto sa Zapada, čiju politiku ogroman broj ljudi ovde sasvim razložno mrzi. Nadam se da će jednog dana shvatiti da ti ljudi ipak postoje svuda (a ne da se ta pojava uvozi ili izvozi), i da bi im trebalo dozvoliti da slobodno žive, i da organizuju tu paradu ako žele, iako je cela ta priča prenapunpana i uveličana.

Znachi, ne pljujemo po ljudima vech prichamo o pojavi, koju smo svi iskusili u vechoj ili manjoj meri.

pa eto, sama si pocela o tome

Vidi npr. ove shto pljuju po homoseksualcima. Vechina nema ni osnovno znanje o tome, niti poznaje lichno bar jednog homoseksualca. A drvlje i kamenje.

tu nisu samo neznanje i negativnost po inerciji u pitanju
vec i agresivnost u cilju ogradjivanja sebe od doticne pojave

Већина људи има отпор према променама које су му наметнуте са стране, које није сам изабрао.
Увек смо радије читали књиге по свом избору него оне које су обавезна школска лектира. Лектира је увек била ''фуј'' и ''смарање'' чак и када су сјајне књиге биле у питању.(Ко о чему - баба Хелен о уштипцима!:mrgreen:)
Мислим да је то некако нормална реакција - то зазирање од непознатог, од нечег што нисмо сами изабрали... Сад, питање је до које мере је нормално, а када прелази у расизам, ксенофобију, хомофобију, критизерство, наџак-бабизам и слично...
Ретко ко ће рећи:''Нисам разумео тај филм-књигу-предавање-представу...'' Место ''не разумем'' чешће говоримо: ''Глупост! Срање! Безвезе!''
Ако признамо да не разумемо - плашићемо се да неко не помисли да смо глупи. Онда је боље да опљунемо, тада смо у супериорној позицији....;)

Е сад - и сама понекад реагујем негативно на новине и промене, јер више волим своје старе навике.
Пипи спомену мобилни. Ја сам се дуго опирала куповини компјутера тврдећи како ми није потребан...а у ствари сам се плашила да се ја ту нећу снаћи.:rumenko:

Што се тиче новог изгледа форума - не свиђа ми се никако! :evil: Али, вероватно ћу се навићи, па кад се следећи пут, за пар година, опет промени - гунђаћу да је стари био бољи. :roll::lol:

Већина људи има отпор према променама које су му наметнуте са стране, које није сам изабрао.

Ретко ко ће рећи:''Нисам разумео тај филм-књигу-предавање-представу...'' Место ''не разумем'' чешће говоримо: ''Глупост! Срање! Безвезе!''
Ако признамо да не разумемо - плашићемо се да неко не помисли да смо глупи. Онда је боље да опљунемо, тада смо у супериорној позицији....;)

:ok: tacno...

Postoji neki strah u smislu da će ih većina osuditi ako drugačije misle, i jeste stvarno tako kako kažeš, gomila neosnovanih mišljenja, pritisak, nespremnost za novo.
Ali, ima tu još psiholoških faktora, ljudi tu paradu doživljavaju kao nešto nametnuto sa Zapada, čiju politiku ogroman broj ljudi ovde sasvim razložno mrzi. Nadam se da će jednog dana shvatiti da ti ljudi ipak postoje svuda (a ne da se ta pojava uvozi ili izvozi), i da bi im trebalo dozvoliti da slobodno žive, i da organizuju tu paradu ako žele, iako je cela ta priča prenapunpana i uveličana.

Mhm, mislish da se na njima "kola lome" da to dozzviljavaju kao olichenje politike sa zapada? Ima sigurno i toga, ali ja se secham da je bilo homofobije i mnogo pre ovog rata koji bi mozzda i objasio tu pojavu, a nikako opravdao.

Back