Negativa

Razumem Patrijarha sto se zalaže za veronauku u školama, ali ne razumem nacin na koji to radi, jer nema pravo da kaze da objavi spisak direktora škola koji navodno odvracaju ucenike od pohadjanja veronauke ..Ako je to racno i Patrijarh ima dokaze za tako nešto on treba da se obrai Ministarstvu prosvete i sa njima resi to..a ne da preti putem javnih medija.
Posle neka se ne pita zasto mu opada broj vernika..a i nepoštovanje same crkve

On može da se oglašava u crkvama i manastirima, mi smo sekularna država, ne trebaju nam popovi da nam sole pamet.
Нешто ми се не чини да смо постали бољи или срећнији са недостатком цркве.

Многи се понашају као да их нико никада неће ухватити у муљачини коју врше. Морал је уништен, скоро сви медији су нам таблоидна маса за испирање мозга, култура је "за тамо неке"...
Црква проповеда ствари које су супротне од наведеног. Ако некога занима, Порфирије је вакцинисан против овог гњавежа, врло јасно и јавно. Не знам како би могло боље од тога.

Нешто ми се не чини да смо постали бољи или срећнији са недостатком цркве.

Многи се понашају као да их нико никада неће ухватити у муљачини коју врше. Морал је уништен, скоро сви медији су нам таблоидна маса за испирање мозга, култура је "за тамо неке"...
Црква проповеда ствари које су супротне од наведеног. Ако некога занима, Порфирије је вакцинисан против овог гњавежа, врло јасно и јавно. Не знам како би могло боље од тога.

A ranije smo to kao bili?
Samo da se podsetimo istorije: Milutin, kralj pedofil, siluje svoju ženu - devojčicu od 8 godina, oslepljuje sina, brat na brata, sin na oca i v.v. ...itd...itd, da ne idemo dalje, ...a sve zarad prestola.
Mnogo, mnogo pre vremena kad crkva više nije igrala svoju igru.

A u današnje vreme sveštenici mrtvi hladni voze džipove, audije, na voznom parku bi im pozavideli mnogi bogataši.

Svi mi, i vernici i oni koji to nisu plaćamo njihove plate, zdravstvo i penzije i još ponešto.

Ne smeš da umreš ili da se ženiš jer su te cene visoke kao BGH2O..parohijski domovi su veći od nekih crkvi...

Šta dalje reći? :aha:

20220702_121440.jpg

VESIĆU VRATI SE I OPROSTI NAM :hahaha1:

ja mislim da nas vucko namerno zahebava i u lice nam se smeje postavljajuci celne ljude.
ako, moze mu se.
Cekam samo da se obistini moja tvrdnja i vesara bude ministar infrastrukture

A ranije smo to kao bili?
Samo da se podsetimo istorije: Milutin, kralj pedofil, siluje svoju ženu - devojčicu od 8 godina, oslepljuje sina, brat na brata, sin na oca i v.v. ...itd...itd, da ne idemo dalje, ...a sve zarad prestola.
Mnogo, mnogo pre vremena kad crkva više nije igrala svoju igru.

A u današnje vreme sveštenici mrtvi hladni voze džipove, audije, na voznom parku bi im pozavideli mnogi bogataši.

Svi mi, i vernici i oni koji to nisu plaćamo njihove plate, zdravstvo i penzije i još ponešto.

Ne smeš da umreš ili da se ženiš jer su te cene visoke kao BGH2O..parohijski domovi su veći od nekih crkvi...

Šta dalje reći? :aha:
Хоћеш да кажеш да је црква рекла "удари на ближњег свог" ?
Хоћеш да кажеш да сурова пракса није била свуда уобичајена у средњем веку?

Имао сам прилике да пролазим код патријаршије... Сада је шкода најчешћа марка.

До сада сам само крштен (са 19 година, по мојој жељи) и не сећам се да је било скупо. Не пратим садашње цене, мада могу да се сложим да је пракса различита.
Ако је народ вољан да плати... нека плати.

Колико знам, у неким државама на западу постоји званичан порез који иде цркви, па се нико не буни због тога. Ми то немамо.

Хоћеш да кажеш да је црква рекла "удари на ближњег свог" ?
Хоћеш да кажеш да сурова пракса није била свуда уобичајена у средњем веку?

Имао сам прилике да пролазим код патријаршије... Сада је шкода најчешћа марка.

До сада сам само крштен (са 19 година, по мојој жељи) и не сећам се да је било скупо. Не пратим садашње цене, мада могу да се сложим да је пракса различита.
Ако је народ вољан да плати... нека плати.

Колико знам, у неким државама на западу постоји званичан порез који иде цркви, па се нико не буни због тога. Ми то немамо.

Pa ne moramo u srednji vek, možemo i u bliskiju prošlost, Karađorđe, Knez Mihailo, Draga i Aleksandar... da ne govorim
o međusobnim sukobima ove ili one dinastije, ustavobranitelja ili protivnika itd...
Ja nisam rekla da je crkva bilo šta naredila ali si ti rekao da nismo postali bolji sa nedostatkom crkve.
Zato ja tebe pitam, kada smo to bili dobri kada je crkva bila prisutna?
Pa crkva je kao i danas uvek bila pod šapom svakog vladara, zato tvoja teza nema nikakvog osnova.

Koja je to zemlja gde je crkva veoma prisutna - dobra? Pa nema je!

Nisam pomenula krštenje već venčanja i sahrane.

To što postoji na zapadu me ne zanima, ja govorim o našoj situaciji.
Mi nemamo zvanično, ali nezvanično Ministarstvo vera dobija pare iz budžeta za sve potrebe, a budžet punimo mi!

negativa
poredi gospoja bonbona srednji vek i savremeno doba kao je tada zivela i videla sve!
zgrazava na sve vernike nipodastavajuci crkvu.
svasta. Ko hoce neka veruje ko nece nije u obavezi, "ne tera se batinom u crkvu".
veronauka i gradjanko su IZBORNI predmeti nikako OBAVEZNI ako primecujete razliku.

licno mislim da se uopste ovde ne radi o veri i verovanju
i ja sam vernik ali se jezim od ovih nasih svestenika krvopija...
svestenik je samo diplomirani akademski gradjanin i nista vise..a ovi su nasli i da budu ko frizeri..da rade na baksis sto je posebno ruzno i tuzno.

crkva je sama kriva zbog erozije vere u drustvu..

како има мало деце...на пример, моји родитељи у мојим годинама су имали већ 3 унука, а ја само једно.
домови за стара лица су препуни, а игралишта око зграда - празна.
једнино због чега ми је тужан овај свет је због тога....што је људима све прече да имају него - дете.

Pa ne moramo u srednji vek, možemo i u bliskiju prošlost, Karađorđe, Knez Mihailo, Draga i Aleksandar... da ne govorim
o međusobnim sukobima ove ili one dinastije, ustavobranitelja ili protivnika itd...
Ja nisam rekla da je crkva bilo šta naredila ali si ti rekao da nismo postali bolji sa nedostatkom crkve.
Zato ja tebe pitam, kada smo to bili dobri kada je crkva bila prisutna?
Pa crkva je kao i danas uvek bila pod šapom svakog vladara, zato tvoja teza nema nikakvog osnova.

Koja je to zemlja gde je crkva veoma prisutna - dobra? Pa nema je!

Nisam pomenula krštenje već venčanja i sahrane.

To što postoji na zapadu me ne zanima, ja govorim o našoj situaciji.
Mi nemamo zvanično, ali nezvanično Ministarstvo vera dobija pare iz budžeta za sve potrebe, a budžet punimo mi!
А шта су били Карађорђе, кнез Михаило итд. у односу на цркву?

Црква држи морал. Какво је стање данас? Отми као да сутра не постоји. Политичари се не плаше никога и ничега. Нису се ни постидели.
Само ако се угнездиш у владајућу странку, можеш да урадиш било шта. То смо зацементирали 1944.
Било је муљачине и раније, али није било рекламирано као пожељни начин деловања. Данас, са таблоидним вриштањем, можеш само да навијаш за једног или другог политичара (а оба муљају).
Некада је кукољ био највише међу политичарима, данас је то сасвим уобичајено и међу обичним светом.

u stvari to je dodatak koji je smislio zvonko bogdan:D

nego jel njemu bogdan ime ili prezime?

nekako mi nelogicno da je zvonko prezime a opet.imam drugara bogdana (ime)
Знао сам у средњој за једног - Зорица Драган. Колега.

А шта су били Карађорђе, кнез Михаило итд. у односу на цркву?

Црква држи морал. Какво је стање данас? Отми као да сутра не постоји. Политичари се не плаше никога и ничега. Нису се ни постидели.
Само ако се угнездиш у владајућу странку, можеш да урадиш било шта. То смо зацементирали 1944.
Било је муљачине и раније, али није било рекламирано као пожељни начин деловања. Данас, са таблоидним вриштањем, можеш само да навијаш за једног или другог политичара (а оба муљају).
Некада је кукољ био највише међу политичарима, данас је то сасвим уобичајено и међу обичним светом.

Vidim da nisi shvatio, navela sam ti kako su u vreme kada je crkva navodno bila jaka, naše vođe, kneževi, kraljevi ubijani po nalogu njihovih protivnika - isto tako srba.

Kako bre crkva drži moral? Neki su počinili takve stvari da su civili bili bi već odavno osuđeni, ali ih je sama Crkva štitila.
Zašto crkva ne očisti svoje kukolje, nego bi da se bavi civilima?

Čak je i u komunizmu crkva bila na budžetu
595px-Stevan_Kragujevic%2C_Predsednik_Tito_i_Jovanka_Broz_sa_patrijarhom_Germanom_i_vladikom_Savom_Vukovicem.JPG

Ima onaj vic, zove čovek popa da mu osvešta kuću

Pop: koliko ima kvadrata?
Čovek: pope, zovem te te da je osveštaš, ne da je krečiš!

Poslednja izmena:

Back