Nedostatak osoblja u vojsci u Bugarskoj zbog demografske krize i niskih plata

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
334.370
Produbljivanje demografske krize u Bugarskoj i veće plate u privatnom sektoru razlog su nedostatka osoblja u vojsci, prenosi BTA.
U Ministarstvu odbrane Bugarske toj agenciji je rečeno da je tokom 2022. i početkom 2023. godine objavljeno ukupno 29 konkursa za 1.984 mesta, a da je do sada popunjeno njih 698.

U toku su konkursi za još 732 slobodna mesta, rečeno je u odgovoru na upit o razlozima sve većeg nedostatka osoblja u bugarskoj vojsci i mogućim rešenjima za to.
Kao glavni razlog navedena je demografska kriza u Bugarskoj.

Do sada je preduzeto niz mera za rešavanje problema manjka broja zaposlenih i stvaranje uslova za veću motivisanost vojnih lica, a jedan od njih je i podizanje starosne granice za prijem na 40 godina, navelo je Ministarstvo odbrane Bugarske.
148595_international-gef60c7f71-1920_s.jpg

link

Nece ni Bugari rado u vojnike
 
Ista situacija kao i u Srbiji. Ako pogledaš statistiku, većina pripadnika VS su iz najsiromašnijih krajeva Srbije, gde se plata od 50,000 i državna služba smatraju za veliki uspeh. Iz Vojvodine gde su ljudi mnogo bogatiji postoji samo par stotina pripadnika VS. Za Bugarsku doprinosi što mogu samo sa ličnom kartom da odu preko leta u Švajcarsku ili Nemačku i za mesec dana donesu para koliko bi zaradili kući za 3-4 meseca. Vojska nije primamljiv poslodavac u razvijenim društvima.
 

Back
Top