NE TUGUJ

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Хехе...у Титино време тај предмет о коме говориш звао се ОДБРАНА И ЗАШТИТА и изучавао се у првом и другом разреду ''шуварице'', и на првој и другој години свих факултета... (ја сам дете шуварице!)
Вожња мотора се учила у оквиру техничког, а не одбране и заштите.
Пољопривреда можда од ове године постоји у неким школама као изборни предмет...али до ове школске године није могла да постоји као таква...
Знам о чему причам - ја радим у основној школи!

А ево и књижице:

Надам се да ће се видети - у дну са леве стране - здравствено васпитање!

pa pazi, ja konkretan plan i program rada tog buduceg predmeta nemam; al znam iz razgovora sa doktorima par stvari; gde ce, koliko sam ja skapirao, akcenat biti na pravilnoj ishrani. To znaci da se deca od malih nogu uce da jedu zdravu hranu, ukorenjuje im se u svest da je i zasto je bolje pojesti med i banane nego 7 dejs kiflice; ucice se o losim navikama tipa duvanjenje, ispijanje kafe, alkohol...sta sve to radi covekovom organizmu...dakle jedan predmet koji ce verovatno imati za cilj najpre da podigne nivo svesti jednog deteta kada je u pitanju njegovo sopstveno zdravlje.

Слажем се да је то лепо и корисно и да треба да се зна, али деца то уче и данас у оквиру биологије, а сваке године се у школама обележава и месец правилне исхране. Значи, није та тематика запостављена само зато што се не изучава у оквиру посебног предмета.

pa ako radis u skoli, onda ti nama objasni sta se tu uci...?

Не знам како то сада функционише откад је поново спојено са физичким васпитањем. Вероватно је различито од школе до школе јер свака партијска шуша која заседне у фотељу министра просвете мисли да од ње почиње историја, па смишља нове и нове реформе, а да се нико није ни на старе прилагодио.

Ја предајем у вишим разредима, али могу да се распитам. Знам да су моја деца (док је био посебан предмет) у првом, другом и трећем разреду учила уопште о здрављу, хигијени, исхрани...и тако нешто...

Слажем се да је то лепо и корисно и да треба да се зна, али деца то уче и данас у оквиру биологије, а сваке године се у школама обележава и месец правилне исхране. Значи, није та тематика запостављена само зато што се не изучава у оквиру посебног предмета.

Nisi u pravu, ne bih ja dramio oko zdravstvenog vaspitanja bezveze. Isao sam i ja u osnovnu skolu, zamisli, a isao sam i u srednju, znam sta se i koliko iz biologije uci. Da li si ti svesna, a nisi, a nisam ni ja do juce bio...jer je retko ko (ko nije u tim vodama duboko) svestan da doktrori, dakle lekari sa zavrsenim medicinskim fakultetom ne znaju neke osnovne zivotno-korisne stvari. Ne znaju, jer prosto nemaju vremena da tokom studija se bavi tim "sporednim stvarima"...pa tako danas imas lekare opste prakse, koji savetuju pacijentima pogresne stvari. Nije redak slucaj da lekar savetuje upotrebu kafe zbog toga i toga, navodim jedan primer. Drugi primer, lekar koji savetuje pacijentuda jede svez kvasac je napravio veliku gresku (ako te zanima, kopiracu ti sta sam pisao na temi zdravlja a vezano za kvasac)...da ne duzim dalje...

Zdravstveno vaspitanje je neophodno, ali stvarno neophodno kao poseban predmet, kao sto sam rekao ne samo zbog obrazovanja kao primarnog cilja, vec zbog podizanja nivoa svesti dece. Zdrava nacija moze da gradi i ima neku buducnost, bolesna tesko. A nivo svesti i odnos coveka prema sopstvenom zdravlju u nasoj zemlji je katastrofalan. U prilog tome govore statistike broja pushaca, broja povecanja malignih oboljenja, vecina ljudi u srbiji pati od gastritisa, samo zato sto ne zna kako da se ophodi prema stomaku, a i ko zna ne mari mnogo.

Citaj:

Zato je potrebno da se posedbnim predmtom to stanje u nasoj zemlji promeni. Finska je bila medju prvim zemljama u evropi po broj srcanih udara i raka pluca...Za vreme stare YU finske delegacije su dolazile u nasu zemlju da im pomognemo u razvojnom planu-strategiji a vezano za zdravlje. Danas su finci poslednji na listama na kojima su nekada bili prvi. Ogroman broj para koji bi se ulozio na lekove i terapije ljudi, kanalise se sada u dalji razvoj i ovako bogate finske. A Srbija zauzima prva mesta na listama. Znas li ti koliko kosta ovu drzavu lecenje jednog pacijenta oboloelog od raka? Koliko nasa zemlja moze da ustedi i te pare ulozi tamo gde su prekopotrebne. Zasto nije tako? Jedan od glavnih razloga je upravo svest prosecnog gradjanina nase zemlje, a vezan za njegovo zdravlje. Namerno ovo pricam, da bih pokazao koliko je korisnije imati jedan takav predmet, nego veronauku. Da se ne ponavljam, ne moze se u obrazovanje sad trpati sve. Iz tog razloga sam rekao da se veronauka izbaci, jer to nije nesto sto bi trebalo sistemom osnovnog i srednjeg obrazovanja da se pohadja. A neko nek mi navede razlog zasto jeste, pa da raspravimo i to.

Добро, ето, кад дођеш на место миснистра просвете ти лично пропиши програм за тај предмет, а мораћеш и лично да га држиш по свим школама јер ни лекари, јелте, нису компетентни за то...

Свако има своје приоритете - неко тело, неко душу! :wink:

ma nemoj :P nisi ti lepo procitala sta sam napisao....i nemoj da svodis sad tu raspravu na duhono-materijalno, oboje znamo da nije to slucaj :P poenta vlade je da drustveno-korisno deluje; a osim licnog nivoa, zato sam i pomenuo za sto je jedan takav predmet od drzavnog znacaja, koliko znaci za jedan narod...kao deo strategije da nam ovde bude bolje. ne znam kako ce se resiti kadrovski problem, verovatno zato postoji srednja i visa medicinska i medicinski fakultet...

Како нема српски језик? Па на првом месту је. На другом месту (ту где је празно) се пише српски као нематерњи.

aaaaaa....viš što je zanimljivo.......kapiram,kapiram... a čekaj..jel to za mooltietničke sredine ili je svooda tako...sa maternjim?

Нисам сигурна, али мислим да је свугде. Књижица је штампана у Аранђеловцу, издавач Просветни преглед Београд, по одобрењу Министарства просвете Републике Србије...:roll:

kave veze ima gde je štampana knjižica...mogu da je odšampaju i na kajmanskim ostrvima po odbrenju resornog ministarstva.......ako je dete nac. manjina onda ima obavezan i srpski jezik i maternji jezik...gloopost...

: LOL : Na ovom podforumu su gashene sve teme koje su imale veze sa religijom(hrishcanstvom) a kada je neko zapocheo temu koja je tako blisko povezana sa islamom, nikog zivog od moderatora : LOL:
i jedan :ROFL: za spamovanje kojem sam se prikljuchio, ali moje je zdravorazumsko :)

sad smo sa zrdravstva presli na problem izdavastva...hahah...

a tek tu ima sto sta da kazem;

salim se naravno, samo hocu da kazem da necu propustiti ni jednu priliku da sabotiram ovaj topic.

Ја сам само хтела да кажем да није штапмано по одобрењу покрајинског секретаријата за просвету....али рекох да не знам те ствари и да нисам сигурна. Ето, распитај се ти на надлежним местима па нам проследи праву информацију.

Ја сам само хтела да кажем да није штапмано по одобрењу покрајинског секретаријата за просвету....али рекох да не знам те ствари и да нисам сигурна. Ето, распитај се ти на надлежним местима па нам проследи праву информацију.

Dakle, pokrajniski sekretar nije nadlezan za....

:lol:

One komunjarske :lol:
Već sam zaboravila kako su izgledale.

No, zna li se šta su ta dečica učila u okviru tog fantomskog Zdravstvenog vaspitanja ?

Imali smo svi btw Odbranu i zaštitu ali to je bio neki mizeran broj časova a i ovako niko ništa nije naučio ;) Jel to zamišljeno kao nešto slično, ili ... ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back