Ne sećati se snova

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
68.980

Шта значи када се не сјећамо својих снова​

  • Извор: Агенције
  • snovi.jpeg
Стручњаци кажу да су наши снови додир с нашом подсвијести. Постоје људи који уопште не памте оно што су сањали те чак мисле и да немају снове.

Психијатар и психотерапеут Владета Јеротић је једном приликом објаснио што би могао бити разлог зашто неко заборавља оно што је сањао.
"Људи који заборављају снове, не желе упознати себе, о томе сам причао више пута. Заправо, то значи да не желе упознати негативног себе. Није добро када људи кажу да не памте снове, а има и оних који кажу да уопште не сањају", навео је.
Не постоје људи који не сањају, то је наука и доказала. Човјек сваке ноћи сања и не мора се свега сјећати, а обично се ти јутарњи снови памте. Није добро да прође мјесец, два или три, а да ниједан свој сан нисте запамтили. То би било као избјегавање да се препозна неки негативан дио у себи.
Деирдре Баретт, професорка психологије на Харварду и ауторка књиге о квалитетном спавању и сањању, истакла је да се снови јављају након што уђемо у РЕМ фазу сна.
"Људи склони аналитичком погледу на свијет и размишљању - чешће се сјећају својих снова, за разлику од оних који су усредоточени на сврху нечега. Ако се пробудите при крају РЕМ фазе, кад се тијело тек припрема за друге фазе сна, углавном ћете се сјећати својих снова", додала је.
 
Uglavnom se sećam svojih snova. Jedan san pamtim i kada sam ga sanjala i neke važne detalje pamtim. Kada sam ga sutradan ispričala šefovici koju sam sanjala, bile smo obe šokirane.
Ne bih da odem u offtopic.. Prepričaću san na svom blogu, i unapred me zanima reakcija..
 

Back
Top