(Ne)realnost na ulici....

Petar Missija

Početnik
Poruka
27
Vec duze vreme govori se o katastrofalnoj finansijskoj situaciji u zemlji , a izadjete li na ulicu za tren ugledace te VW PASSAT, E KLASU, GOLF PETICU pa i SESTICU, BMW X6 je postao vrlo cest na ulicama Beograda, e sad kad se pogleda realno : Prosecni automobil na ulici ima vrednost od preko 5.000e, a plate vrlo cesto nisu ni 500.... Pa koga onda zavaravamo kupovinom dobrih automobila.... Ljudi zasto vam je to najvaznije ? Milion puta cujem prodao plac, kupio auto .... a onda posle godinu dana nije imao za registraciju... ili prvi veliki servis... Dakle imamo najcesce dve varijante ili je auto star godinu dve i na lizingu je, ili je polovan auto visoke klase kupljen od prodate imovine... Pa gde je tu privreda ? To ja vidim samo kao raskucivanje.... A najvise sam ogorcen sto primitivni mozgovi kad ugledaju bolji auto na to gledaju kao uspeh.... A tek pogledi likova koji su raskucili nasledstvo i seli u bolji auto... MA.... uspeli su u zivotu.... Kako vi to komentarisete ?

Ljudi su postali egzistencijalno ugroženi i emocijonalno unazađeni, zato bi sve žrtvovali za auto. Možda je to mlađima važno, jer su kola cenjena, pa misle, da će se pre oženiti, verovatno ...

U svakom slučaju, to je jako veliki izdatak, počev od registracije i svega ostalog, pa mogu samo da sanjam o tome. Nije mi krivo, ali ponekad su kola stvarno jako potrebna

p.s. istina je da neki procenjuju prosperitet po broju kola, o njima mogu reći da su idioti, jer je to anti logika

Vec duze vreme govori se o katastrofalnoj finansijskoj situaciji u zemlji , a izadjete li na ulicu za tren ugledace te VW PASSAT, E KLASU, GOLF PETICU pa i SESTICU, BMW X6 je postao vrlo cest na ulicama Beograda, e sad kad se pogleda realno : Prosecni automobil na ulici ima vrednost od preko 5.000e, a plate vrlo cesto nisu ni 500.... Pa koga onda zavaravamo kupovinom dobrih automobila.... Ljudi zasto vam je to najvaznije ? Milion puta cujem prodao plac, kupio auto .... a onda posle godinu dana nije imao za registraciju... ili prvi veliki servis... Dakle imamo najcesce dve varijante ili je auto star godinu dve i na lizingu je, ili je polovan auto visoke klase kupljen od prodate imovine... Pa gde je tu privreda ? To ja vidim samo kao raskucivanje.... A najvise sam ogorcen sto primitivni mozgovi kad ugledaju bolji auto na to gledaju kao uspeh.... A tek pogledi likova koji su raskucili nasledstvo i seli u bolji auto... MA.... uspeli su u zivotu.... Kako vi to komentarisete ?

Те апсурдне куповине су саставни део "сиротињског синдрома", од којег, захваљујући лошем и политичком и економском систему, пати наш народ.

Суштина тог синдрома је отприлике овај став: Ако не могу пристојно да живим, могу да урадим бар нешто што ће ме за тренутак учинити особом која личи на богаташа.

Тако да је то више психолошко, него економско питање.
Тешко је бити рационалан, док ти сујету(интегритет) свакодневно нагриза твоја "редовна животна ситуација", једном речју: беда:cool:

Ja na to gledam kao na glupost.:aha:

Iz sredine sam gde se stiče i ulaže u kuću i imanje,svako po svojim mogućnostima, ko ovde vozi skupa kola za tog znaš da ne živi u 40m2 i da nema gde da sedne kad uđe u kuću.:neutral:

Sa juga sam... Mentalitet nam je boldovan gore. Moze ovi gore da se puvaju kako smo mi dole seljaci i ne znam sta sve, ali oni zbog te jedne voznje gradom u skupim kolima posle nemaju sta da jedu, a ponekad ni gde da prespavaju...
M kupujemo kola koja nam "krpe posao". Nisi ti neki domacin ako vozis neka dobra kola a stan ti je (ako je tvoj) toliki da ne mozes ujutru da se protegnes!
Inace sve su to kompleksi i slika srozavanja morala... :roll:

Те апсурдне куповине су саставни део "сиротињског синдрома", од којег, захваљујући лошем и политичком и економском систему, пати наш народ.

Суштина тог синдрома је отприлике овај став: Ако не могу пристојно да живим, могу да урадим бар нешто што ће ме за тренутак учинити особом која личи на богаташа.

Тако да је то више психолошко, него економско питање.
Тешко је бити рационалан, док ти сујету(интегритет) свакодневно нагриза твоја "редовна животна ситуација", једном речју: беда:cool:

Upravo tako. Ogroman deo tih vozila nije kupljen, nego je uzet na lizing. Mali broj ljudi zaista ima dovoljno novca da takve automobile odmah plati.
Pored toga, Beograd je ipak najbogatiji deo Srbije i nikako nije parametar. Treba otici u Jagodinu, Cupriju, Bor ili Vranje, pa gledati kakvi se autmobili voze i koliko ima tih novih i besnih

Ma cak mi i ne smeta to sto neko ima potrebu da se dokaze time, nego sto generalno ovi sa druge strane se njima dive, uvelicavaju ih itd.... Istina je da je to ono sto je ''najbitnije ''trenutno, Evo vam primer : Ja radim non stop i za svoje godine stvarno odlicno uspevam da zaradim plus zivim sa majkom tako da nemam obavezne troskove, i pored toga sto non stop radim kupio sam neki prosecni automobil koji meni savrseno odgovara i vrlo je pouzdan,... E sad skuplja se drustvo : Ja sa devetnest godina skoro jedini radim non stop dolazim svojim kolima koja sam sam sebi kupio, a decko od drugarice moje devojke dolazi sa novijim mercedesom e klase... I celo drustvo se divi njemu kako je uspeo u zivotu :roll::roll::roll: a auto je kupljen opet od nekih para koje su potekle od nasledstva, plus nije njegov nego je pozajmio od caleta... Malo me nervira to sto su izgubljene vrednosti , ne ceni se ono sto treba da se ceni... :(:(:(

Ma cak mi i ne smeta to sto neko ima potrebu da se dokaze time, nego sto generalno ovi sa druge strane se njima dive, uvelicavaju ih itd.... Istina je da je to ono sto je ''najbitnije ''trenutno, Evo vam primer : Ja radim non stop i za svoje godine stvarno odlicno uspevam da zaradim plus zivim sa majkom tako da nemam obavezne troskove, i pored toga sto non stop radim kupio sam neki prosecni automobil koji meni savrseno odgovara i vrlo je pouzdan,... E sad skuplja se drustvo : Ja sa devetnest godina skoro jedini radim non stop dolazim svojim kolima koja sam sam sebi kupio, a decko od drugarice moje devojke dolazi sa novijim mercedesom e klase... I celo drustvo se divi njemu kako je uspeo u zivotu :roll::roll::roll: a auto je kupljen opet od nekih para koje su potekle od nasledstva, plus nije njegov nego je pozajmio od caleta... Malo me nervira to sto su izgubljene vrednosti , ne ceni se ono sto treba da se ceni... :(:(:(

И мислио сам да је разлог за постављање ове теме психолошки и личан.
И ако.
Сви смо ми себи најпречи.
Што, наравно, не искључује могућност да нам и други буду важни.

Види овако, ако ти цениш оно што треба да се цени, што би те колебало и нервирало што то не цене (и) други?
А ако те ипак колеба и нервира, преиспитај мало себе. Здраво је.

Један "савет":
У друштву које помињеш, могао би да испричаш и овакву тест-причу, чисто да видиш реакцију околине:

"Нудила ми кева да прода нека два плаца и да купимо мерцедес е класе.
Откин'о сам се од смеха и рек'о јој: Дај, кево, је л ти ја личим на ретарда?
Купићу ја себи супер ауто, кад га ЈА зарадим.
Нећу да глумим фрајера у ауту купљеном од дедовине. Нисам толики клошар!"

To je nasa pamet,tj, njen refleks koji je vidljiv promocurnijima( pametnijima).Nema znanja iz osnova ekonomije,a tvrde mase da znaju sve,apsolutno sve.Ne zna se sta je aktiva,a sta je pasiva i onda imamo situaciju kakvu imamo.Uzimajuci u obzir takvo stanje,moze se slobodno zakljuciti da nam jos duze vremena nece biti bolje.Promene moraju doci iz glave.

Kad vec ne moze istinska sreca, potaknuta istinskim zadovoljstvom i uspjehom, onda se uziva u nerealnoj, nepromisljenoj, ali koja izgleda dodirljiva i stvarna.

Da,ali prizemljenje zna bas da zaboli.No,dobro...svako od nas bira svoj nacin zivljenja,neki svoj put kojim ide kako vec ide.

Pa neka ih zaboli. Neke manje boli pad nego "sramota" sto se voze gradskim prevozom.

Meni licno cak nije jasno zasto bi neko digao kredit (cak i ako ima koliko toliko stabilan posao) i kupio non novcat auto, i onda ga stukao za 5 dana.... Ma cak i uz kasko, pa taj auto cim izadje na ulicu gubi na vrijednosti. Zar kvalitet opravdava razliku u cijeni novog i polovnog starog 5 godina?

Pa neka ih zaboli. Neke manje boli pad nego "sramota" sto se voze gradskim prevozom.
Problem je sto kada padaju takvi iskompleksirani neradnici,neznalice,mamini i tatini sinovi....povuku sa sobom u propast i postene i dobronamerne ljude.Takvi su zapoceli konkretno ratne sukobe,trazeci svoju sansu da u ratu steknu enormna bogatstva kako bi nastavili svoje bedne,male zivote po starom.

Meni licno cak nije jasno zasto bi neko digao kredit (cak i ako ima koliko toliko stabilan posao) i kupio non novcat auto, i onda ga stukao za 5 dana.... Ma cak i uz kasko, pa taj auto cim izadje na ulicu gubi na vrijednosti. Zar kvalitet opravdava razliku u cijeni novog i polovnog starog 5 godina?
Nije ti jasno jer te nisu naucili da razmisljas na nacin kako oni razmisljaju.Oni nemaju osecaj za ono cime se koriste,jer se nisu pomucili da to isto obezbede sebi svojim radom,znanjem,da se pomuce malo,da oskudevaju u necem kako bi priustili sebi nesto.Malo psihologije je potrebno da bi se,ako nista drugo,covek sacuvao od takvih.

Problem je sto kada padaju takvi iskompleksirani neradnici,neznalice,mamini i tatini sinovi....povuku sa sobom u propast i postene i dobronamerne ljude.Takvi su zapoceli konkretno ratne sukobe,trazeci svoju sansu da u ratu steknu enormna bogatstva kako bi nastavili svoje bedne,male zivote po starom.

Nije ti jasno jer te nisu naucili da razmisljas na nacin kako oni razmisljaju.Oni nemaju osecaj za ono cime se koriste,jer se nisu pomucili da to isto obezbede sebi svojim radom,znanjem,da se pomuce malo,da oskudevaju u necem kako bi priustili sebi nesto.Malo psihologije je potrebno da bi se,ako nista drugo,covek sacuvao od takvih.

Ali nije to ponasanje bas uvijek posljedica toga da dok ne spoznas tugu ne mozes spoznati ni srecu. Citav sustav vrijednosti je poremecen zadnjih desetaka godina. Snalazljivost i situiranost nisu uvijek u bliskoj vezi.

Ali nije to ponasanje bas uvijek posljedica toga da dok ne spoznas tugu ne mozes spoznati ni srecu. Citav sustav vrijednosti je poremecen zadnjih desetaka godina. Snalazljivost i situiranost nisu uvijek u bliskoj vezi.
Sistem vrednosti je poremecen jos odavno,mozda se to polako fura jos od druge polovine proslog veka,a mozda i ranije.Ne bi bilo takvih zlodela u IIsv.ratu da je moral bio na nekoj ceni kod ljudi(baren kod vecine0,zar ne/??Glagol,,snalazljivost" je doziveo svoj totalni fijasko od raspada ex-Yu,jer se na taj lezeran nacin objasnjavalo necije bogacenje nezakonitim putem,tj.pravdalo se ponasanje drugih da bi ti isti pokusali uraditi nesto tako slicno.Steta za glagol kao za glagol,a najvise stete za postene i vredne ljude,pogotovo one koji su mentalnim mocima pokusali ziveti nkakav zivot na ovim prostorima dostojan zivljenja.Zato i imamo danas sistem po kojem je bolje imati super kola kupljena drogom ili necijom tudjom mukom,nego hodati peske,ali ponosno i uspravno,znajuci da sve sto imas mozes zahvaliti samo sebi.

Na zalost danas se samo ponosno i uspravno krecu upravo ovi drugi :roll: samo su oni i primeceni...
To se tebi samo cini,to je opticka varka.Za mene ti ljudi nemaju ama bas nikakvu vrednosti, ne stajem na ulici ni da ih pozdravim.U svakoj situaciji kada mi se desi da oram bas sa njima uci u konverzaciju,jasno im pokazujem svoje gadjenje.Ono to tkdj. osecaju pa vremenom i prestaju sa pozdravljajem,sto meni nimalo ne smeta.

Zanimljiva pojava...Pošto znam par biznismena i bizmismena to ide ćesto i kao prebijanje dugova...Daju kola,stanove svašta nešto...Nisu svi bogataši u fazonu da ih narod gleda i pada na d****...Oni normalni hoće diskreciju u svakom smislu što ih i razdvaja od kriminalnih skorojevića i takojevića.Dobra kola često drže u garaži a voze nešto što niko ne bi poverovao da takav čovek vozi.

Back