Ne pitajte šta forum može učiniti za vas — pitajte šta vi možete učiniti za svoj forum!

Banovic Strahinja

Ističe se
Poruka
2.300
Ovo je analogija izjave Johna F. Kennedyja glasi: „Ne pitajte šta vaša zemlja može učiniti za vas — pitajte šta vi možete učiniti za svoju zemlju.“
Izjava s kojom se slažem, i mislim da se ova izjava može primeniti na sam forum.
Često se čuju prigovori na rad moderatora, i to često s razlogom, da budemo iskreni- i definitivno se s strane moderacije moramo popraviti.
Međutim, važno je zapamtiti da forum u prvom redu počiva na zajednici korisnika. Vaš doprinos i ponašanje su ključni za stvaranje pozitivne ili negativne atmosfere, za dobar ili loš dijalog. Svaki od vas ima mogućnost da otvori temu, da usmeri razgovor, da ga učini prijatnijim ili žustrijim, i da ponudi konstruktivne predloge. Samim tim, odabirom tema u kojima učestvujete, načinom diskusije i podforumom na kojem se krećete, direktno utičete na rad celog foruma i na atmosferu.

Bilo bi korisno čuti šta svako od vas konkretno radi da doprinese forumu. Šta možete konkretno učiniti?
Kako možemo podsticati dobre odnose?
Kako možemo poboljšati komunikaciju na forumu?
I ako imate neki predlog za tehničke izmene ili predloge za reorganizaciju, i bilo koji drugi konstruktivan predlog, volio bih da čujem i zatim da se svi zajedno potrudimo da poboljšamo ovaj forum, i da završim s citatom JFK-a:
„Zajedno stojimo, ili sami propadamo“

Prosledio sam upit supermoderatorima, meni licno tema deluje bezazleno.

Не кажем да је тема проблематична већ да је модерација недоследна. Час је нешто дозвољено, час није. Као да сваки модератор има своја правила по којима ради и као да правила варирају у зависности од расположења модератора. Сад би да затворим ову тему, сад не би.

Примера ради, званично образложење, које може да се прочита на цитираној теми, зашто је тема коју је @Lule отворила закључана јесте то што, "Није дозвољено отварати теме о форумашима не размишљајући да ли неко од форумаша воли да се помиње макар и у позитивном смислу а било је и у негативном."

Нигде није речено да је тема обрисана због проблематичних постова. Штавише, ако можемо да верујемо ономе што је онда написала Луле, на тој теми није било свађа и не више од једног безобразног коментара.

Међутим, шта се сада дешава? Нина каже да се и даље слаже да никоме не прија да га неко други спрда али не помиње да је такође рекла да је ЗАБРАЊЕНО отварање таквих тема и да је свеједно да ли се форумаши помињу у позитивном или негативном контексту. Осим тога, каже да је тема коју је отворила Луле обрисана јер се претворила у "вређање, писање глупости и међусобна препуцавања". То се коси с оним што је речено на цитираној теми.

Зашто је та тема одмах обрисана? Зашто једноставно нису обрисани проблематични постови ако их је већ било и зашто нису проблематични чланови једноставно кажњени или бановани? Ваљда зато што није у реду да се форумаши, мимо њихове воље, помињу ни у позитивном ни у негативном смислу. И зашто онда ова друга и даље постоји и то након што су одређени постови уклоњени а неки сумњиви које би вероватно требало обрисати остављени?

Не кажем да је тема проблематична већ да је модерација недоследна. Час је нешто дозвољено, час није.
Trenutno ce stvari u vezi pravila biti malo haoticne, iz razloga o kojim smo diskutovali, tj negde ce biti popustanja, negde zatezanja striktnosti, verovatno ce eventualno neka pravila biti doradjena/promenjena, za sada se ima jako mnogo posla i o dosta stvari se diskutuje i ne moze se sve postici, da se tako izrazim.
Do sada su sve teme gde se spominju drugi clanovi foruma zavrsavali na ratnoj nozi i najjednostavnije (ali ne i najbolje) resenje je bilo da se to sve zabrani,
slicna stvar je bila i sa diskusijama na relaciji forumasi- moderatori,
npr neki moderatori su bili poprilicno skepticni i u vezi ove teme, no diskusija je bila korektna i samim tim je otvorila prostor za bolju buduce odnose i za sve, nadam se promene na bolje.

Примера ради, званично образложење, које може да се прочита на цитираној теми, зашто је тема коју је @Lule отворила закључана јесте то што, "Није дозвољено отварати теме о форумашима не размишљајући да ли неко од форумаша воли да се помиње макар и у позитивном смислу а било је и у негативном."

Нигде није речено да је тема обрисана због проблематичних постова. Штавише, ако можемо да верујемо ономе што је онда написала Луле, на тој теми није било свађа и не више од једног безобразног коментара.
Sad mi je drago što su obrisali tu temu, spasili su me blama zbog gluposti koju sam napravila jer sam se na trenutak zanela pomislivši da ovaj forum zaslužuje tako nešto.

(na ovu diskusiju nemam šta da kažem)

Još smo na kritikovanju moderacije ?
Koja je sledeća tačka dnevnog reda ? :) :kafa:

Gospodine :)
Ја мислим да ти не разумеш да ово није ни твој а ни наш форум те да то какав ће он бити пре свега зависи од његових власника тј. од сврхе које му они приписују.

Какви они, такав форум. Сад ћеш ти као њихов волонтер да мењаш и њих, а самим тим, и сам форум?
Ko vas je motivisao da se ipak raspišete ? :D

Nemam nameru da bilo šta činim za ovaj forum iako sam jedno vreme gajila iluziju da to može biti prijatno mesto. Jedino što ću učiniti za sebe je da odem sa ovog foruma. Pristrasnost dela (super)moderacije je više nego gadljiva.

Zašto želiš da odeš? Ukoliko imaš problema na nekom od potforuma, postoji još dosta potforuma koji su ti možda zanimljivi za diskusiju.

Nemam nameru da bilo šta činim za ovaj forum iako sam jedno vreme gajila iluziju da to može biti prijatno mesto. Jedino što ću učiniti za sebe je da odem sa ovog foruma. Pristrasnost dela (super)moderacije je više nego gadljiva.
Razumem razocaranost, i dosta toga treba da se menja, a u medjuvremenu mozes naci neki pdf koji ce ti odgovarati, nije samo stvar u forumu vec i u ljudima na forumu, a ima ih mnogo koji su sasvim ok.

Poslednja izmena od moderatora:
Za ono što si pisala i za šta ti je koleginica juce dala c1 je opravdano i nemaš pravo da se ljutiš, vec da povedeš računa šta pišeš
A još manje imaš pravo da druge korisnike teraš sa foruma..( za to je trebala da ti da ban ali je smatrala da je dovoljan c1 kao opomena)
Ukoliko smatraš da si oštecena i nepravedno kažnjena, možeš da uputiš žalbu administratorima ovog Foruma
Dostavicemo im linkove tvoji postova da sami procene da li je c1 opravdan ili nije..

Za ono što si pisala i za šta ti je koleginica juce dala c1 je opravdano i nemaš pravo da se ljutiš, vec da povedeš računa šta pišeš
A još manje imaš pravo da druge korisnike teraš sa foruma..( za to je trebala da ti da ban ali je smatrala da je dovoljan c1 kao opomena)
Ukoliko smatraš da si oštecena i nepravedno kažnjena, možeš da uputiš žalbu administratorima ovog Foruma
Dostavicemo im linkove tvoji postova da sami procene da li je c1 opravdan ili nije..

Za neupućene nisi ti u pitanju nego Lagerta. Ona je bezbroj puta zloupotrebljavala svoju funkciju ovde, banuje samo svoje neistoimišljenike, pristrasna je preko svake mere, kleveće čak i pri obrazlaganju bana, a kao šlag na tortu i sama često lajkuje govor mržnje. Upućivati me na nekakve administratore je više nego licemerno jer oni na privatne poruke ne odgovaraju.

Na ovom forumu je moderacija katastrofalno pristrasna. Pa ovde je stajala danima poruka nekog lika koji je pisao da bi toljagama mlatio čitaoce informera...a čak ni nakon brisanja te poruke nije bilo nikakvog obaveštenja o banovanju. To je samo jedan primer, ali ih verovatno ima bezbroj.

Nikog ja nisam terala sa foruma, već sam sarkastično upitala jednog korisnika koji ga đavo donese ovde na ovaj forum jer od njega sam pročitala samo napade na druge korisnike. Ja kapiram da je vama u interesu da privučete što više korisnika, pa makar i takvih, ali je stvar u tome što ovaj forum više nije prijatno mesto sa takvim ljudima i akd biste vi kao moderacija i vlasnici imali barem malo svesti o tome sami biste išutirali takve liove s foruma. Eto to je baš pisalo u poruci zbog koje sam kažnjena. Nije stvar u mom kažnjavanju, nego u tome u šta se pretvorio ovaj forum.

Imam pravo da konstatujem u šta se pretvorio forum. Ako nemam, onda me ponovo banujte i da ne odem sama jer stvarno ne tražim milost od tebe i od lagerte. Samo mi ne prosipaj te šuplje priče o tome kako je lagerta nepristrasna i objektivna. Na toj temi sam prva izvređana i ispljuvana bez ikakvog povoda i na kraju sam ja dobila nekakvu opomenu preko privatne poruke i ne znajući da li je u tom momentu ona druga strana stvarno kažnjena ili je “kažnjena” samo brisanjem postova što se obično dešava. On se i nakon brisanja poruka oglašavao i nije delovalo da je bilo čime kažnjen.

Poslednja izmena:
Za neupućene nisi ti u pitanju nego Lagerta. Ona je bezbroj puta zloupotrebljavala svoju funkciju ovde, banuje samo svoje neistoimišljenike, pristrasna je preko svake mere, kleveće čak i pri obrazlaganju bana, a kao šlag na tortu i sama često lajkuje govor mržnje. Upućivati me na nekakve administratore je više nego licemerno jer oni na privatne poruke ne odgovaraju.

Na ovom forumu je moderacija katastrofalno pristrasna. Pa ovde je stajala danima poruka nekog lika koji je pisao da bi toljagama mlatio čitaoce informera...a čak ni nakon brisanja te poruke nije bilo nikakvog obaveštenja o banovanju. To je samo jedan primer, ali ih verovatno ima bezbroj.

Nikog ja nisam terala sa foruma, već sam sarkastično upitala jednog korisnika koji ga đavo donese ovde na ovaj forum jer od njega sam pročitala samo napade na druge korisnike. Ja kapiram da je vama u interesu da privučete što više korisnika, pa makar i takvih, ali je stvar u tome što ovaj forum više nije prijatno mesto sa takvim ljudima i akd biste vi kao moderacija i vlasnici imali barem malo svesti o tome sami biste išutirali takve liove s foruma. Eto to je baš pisalo u poruci zbog koje sam kažnjena. Nije stvar u mom kažnjavanju, nego u tome u šta se pretvorio ovaj forum.

Imam pravo da konstatujem u šta se pretvorio forum. Ako nemam, onda me ponovo banujte i da ne odem sama jer stvarno ne tražim milost od tebe i od lagerte. Samo mi ne prosipaj te šuplje priče o tome kako je lagerta nepristrasna i objektivna. Na toj temi sam prva izvređana i ispljuvana bez ikakvog povoda i na kraju sam ja dobila nekakvu opomenu preko privatne poruke i ne znajući da li je u tom momentu ona druga strana stvarno kažnjena ili je “kažnjena” samo brisanjem postova što se obično dešava. On se i nakon brisanja poruka oglašavao i nije delovalo da je bilo čime kažnjen.
Na osnovu tvog posta, zaključujem da ne razumeš kako funkcioniše kažnjavanje, jer nisi pogledala pravilnik, za koji si me optužila da ga ne poštujem i da sam zloupotrebila funkciju. Poruku koju si dobila, dobija svaki korsnik kada napravi prekršaja, zove se kazna, ili poen C. U odnosu na prekršaj, dobija se i kazna, tako da ponovna tvoja optužba da član nije kažnjen, je netačna. Da si malo upućena, videla bi pored njegovih postova i broj kazni koje je dobio. Napadaš druge da su pristrasni, a svaki član, koji ti se usprotivi ili se ne složi sa tvojim mišljenjem, dobije od tebe toliko zlonamerni odgovor, najčešće pun perfidnih uvreda. I to je kažnjivo,posebno kada članove nazivaš mentalnim bolesnicima, recimo, mene. Ni tada te nisam kaznila, jer mene ne dotiče tako nešto, ali ne dozvoljavamo nikome da vređa članove i uz to ih omalovažava mišljenjem da niko osim tebe nije shvatio kako si nekoga uvredila jer nisi napisala direktnu uvredu već izvređala na ''suptilan'' način. Što se tiče mene, svi članovi ovde su mi isti, sa nekim je ok komunicirati, sa nekima ne, ali do sada, to nijednom nije uticalo na moje poštovanje pravilnika foruma. Ako se ne slažeš sa time, i ja te upućujem na upravu, pa možeš i njima izneti svoje sumnje. Hvala na razumevanju.

Napadaš druge da su pristrasni, a svaki član, koji ti se usprotivi ili se ne složi sa tvojim mišljenjem, dobije od tebe toliko zlonamerni odgovor, najčešće pun perfidnih uvreda. I to je kažnjivo,posebno kada članove nazivaš mentalnim bolesnicima, recimo, mene. Ni tada te nisam kaznila, jer mene ne dotiče tako nešto, ali ne dozvoljavamo nikome da vređa članove i uz to ih omalovažava mišljenjem da niko osim tebe nije shvatio kako si nekoga uvredila jer nisi napisala direktnu uvredu već izvređala na ''suptilan'' način. Što se tiče mene, svi članovi ovde su mi isti, sa nekim je ok komunicirati, sa nekima ne, ali do sada, to nijednom nije uticalo na moje poštovanje pravilnika foruma. Ako se ne slažeš sa time, i ja te upućujem na upravu, pa možeš i njima izneti svoje sumnje. Hvala na razumevanju.

Lagerta, znamo se dobro i znam koliko si manipulativna i lažljiva, i ti znaš da ja to znam jer znaš i sama šta si radila i šta si brisala i kako si moderisala i sve to što si sada ispisala i nije namenjeno meni nego nekoj neobaveštenoj forumskoj publici.

To za "perfidne uvrede" naročito lažeš, svesno ili nesvesno, jer si toliko ostrašćena i pristrasna da ti svaki argumentovani i sarkastični moj odgovor oponentima, ma kako odmeren, zvuči kao da je “pun perfidnih uvreda”. Onaj istinski govor mržnje, a i perfidne uvrede, naročito ako su meni upućene, vrlo često i sama lajkuješ odobravajući takav način komunikacije. Ako usledi odgovor koji teško može biti odmeren, onda mene banuješ ili ko ti se već ne dopada.

Možemo mi okarakterisati kao uvrede i ovo što ja sada pišem i ovo što si ti ispisala i kažnjavati za svaku takvu uvredu, ali onda valjda treba imati isti kriterijum za sve i svakoga.

Da si banovala svakoga za ono što sam ja pisala, pa na ovom forumu bi ostalo nekoliko forumaša. Na kraju krajeva, morala bi i sebe da banuješ.

Nema resenja. :mrgreen:
Ukinuti humanoidne moderatore.
:rotf:
Ionako neko rece vestacka inteligencija preuzela Krstaricu @Mileta iz Talesa licno je to rekao :lol:

Nista vise razmisljanja.
Samo strucniji Iz te AI oblasti da vide moze li sta da se ucini povodom toga…

:think:
Nije da nece biti tesko :(
Ali, zrtva zarad opsteg dobra mora se prineti :mrgreen:

Moje skromno misljenje.

Lagerta, znamo se dobro i znam koliko si manipulativna i lažljiva, i ti znaš da ja to znam jer znaš i sama šta si radila i šta si brisala i kako si moderisala i sve to što si sada ispisala i nije namenjeno meni nego nekoj neobaveštenoj forumskoj publici.

To za "perfidne uvrede" naročito lažeš, svesno ili nesvesno, jer si toliko ostrašćena i pristrasna da ti svaki argumentovani i sarkastični moj odgovor oponentima, ma kako odmeren, zvuči kao da je “pun perfidnih uvreda”. Onaj istinski govor mržnje, a i perfidne uvrede, naročito ako su meni upućene, vrlo često i sama lajkuješ odobravajući takav način komunikacije. Ako usledi odgovor koji teško može biti odmeren, onda mene banuješ ili ko ti se već ne dopada.

Možemo mi okarakterisati kao uvrede i ovo što ja sada pišem i ovo što si ti ispisala i kažnjavati za svaku takvu uvredu, ali onda valjda treba imati isti kriterijum za sve i svakoga.

Da si banovala svakoga za ono što sam ja pisala, pa na ovom forumu bi ostalo nekoliko forumaša. Na kraju krajeva, morala bi i sebe da banuješ.

Lako je onoj Meril Strip da radi s materijalom koji dobija, aj da je vidim da bude ubedljiva s ovako nečim.

Ja bih zamolio moderatore da mi obrišu sve poruke od dana učlanjenja na krstaricu.
Mislim da si po mojoj evidenciji 11872. koji je to tražio ili traži.... Redom se rešavaju zahtevi i molbe, a taj referent je trenutno na GO-u..
Podneseš molbu, popuniš formular, overena kopija venčanog lista , uverenje iz mesne zajednice, lekarsko uverenje, prijava novog boravišta... Iii.. ima još nešto al dok se setim

Pa na šalter da te zavedu.. i čekaš.. (ako nemaš FT1P).

:kafa:

Poslednja izmena:

Poruku zbog koje sam kažnjena je lagerta citirala u opomeni, pa ću je kopipejstovati:

Za dva i po meseca od kako se registrovao ispisao 2 000 manijakalnih poruka i valjda u svakoj drugoj pominje sendvičare i sendviče...

Pa originalan si isto kao i ovi plagijatori koje braniš.

Ne znam koji te đavo donese na krstaricu, ali to je svakako tužan dan za ovaj forum. Vlasnici i moderacija ovog foruma bi te išutirali odavde kad bi imali barem malo svesti o tome koliko je mučno s tobom deliti bilo šta, pa makar i virtuelni prostor. Nema to veze ni sa kakvim sendvičima.

Ovo je od Lagerte okarakterisano kao vređanje/psovanje/omalovazavanje/ provociranje.

Iza svega napisanog u principu i sada stojim, možda bih jedino menjala ovo "2000 manijakalnih poruka". Nisu mu sve poruke manijakalne, ali dobar deo je nazivanje drugih forumaša 'sendvičarima' ili histerično obrušavanje na nekoga, vređanje, omalovažavanje, izrugivanje, provociranje...

Back