ne(kultura) il ne(vaspitanje) il ne(karakter)

Svi ste na neki nacin u pravu:)

Mada, evo , moje misljenje je da je kultura nesto sto se stice od rodjenja, godinama...i prvo u krugu porodice, a kasnije, vremenom i u okruzenju u kojem si.

Da ne filozofiram previse...Mislim da ne treba mesati bas kulturne ljude i ustogljene, mrachne i smarache:)
Zasto kulturna osoba ne bi mogla biti spontana? Trebalo bi da bude normalno da si spontano kulturan i u TOME je poenta, zar ne?:) Druga stvar je kada vidis da je neko to namenski uvezbao i koristi samo "pred publikom". E, to je , onda i smesno i glupo .....

I da...da dodam...novosadjanka sam....ali mooooram da kazem i nesto na temu da su ljudi sa sela "takvi" ili nisu "takvi".... Svakodnevno susrecem ljude iz grada koji su veci seljaci od onog koji svako jutro sedne na svoj traktor i ode na njivu....i obrnuto....imala sam dosta drugarica u srednoj skoli koje su iz manjih, okolnih mesta i sa sela...i kada sam isla u posetu tamo, upoznala sam bas, bas dosta kulturnih i pametnih seljana, kojima mnogi koji zive u gradu nisu ni do kolena...
Eto, sve u svemu, mislim da ne treba imati predrasude, ni generalizovati stvari...i ne treba unapred "lepiti etikete" :)

CrnookaNS:
Svi ste na neki nacin u pravu:)

Mada, evo , moje misljenje je da je kultura nesto sto se stice od rodjenja, godinama...i prvo u krugu porodice, a kasnije, vremenom i u okruzenju u kojem si.

Da ne filozofiram previse...Mislim da ne treba mesati bas kulturne ljude i ustogljene, mrachne i smarache:)
Zasto kulturna osoba ne bi mogla biti spontana? Trebalo bi da bude normalno da si spontano kulturan i u TOME je poenta, zar ne?:) Druga stvar je kada vidis da je neko to namenski uvezbao i koristi samo "pred publikom". E, to je , onda i smesno i glupo .....

I da...da dodam...novosadjanka sam....ali mooooram da kazem i nesto na temu da su ljudi sa sela "takvi" ili nisu "takvi".... Svakodnevno susrecem ljude iz grada koji su veci seljaci od onog koji svako jutro sedne na svoj traktor i ode na njivu....i obrnuto....imala sam dosta drugarica u srednoj skoli koje su iz manjih, okolnih mesta i sa sela...i kada sam isla u posetu tamo, upoznala sam bas, bas dosta kulturnih i pametnih seljana, kojima mnogi koji zive u gradu nisu ni do kolena...
Eto, sve u svemu, mislim da ne treba imati predrasude, ni generalizovati stvari...i ne treba unapred "lepiti etikete"
:)
........svaka chast ;)

Evo ti moj događaj, jedan deda (ali "mlađi" deda):
On: Zdravo zdravo, si to ti, Lexa?
Ja: Da
On: Šta radiš?
Ja: Ništa
On: Gde ti je tata?
I tu se naš razgovor uglavnom završi... Jer, da je išlo:
(Copy):
On: Zdravo zdravo, si to ti, Lexa?
Ja: Da
On: Šta radiš?
I posle toga moj pokušaj razvijanja razgovora do minimuma smisla;
Ja: Ništa, evo baš sam danas :shock: On: Aha, pa dobro dobro, gde ti je tata?
Ima nas raznih :)

baki 75:
Sto me nerviraju ovakvi ljudi...Zovem malopre brata od ujaka (zive na selu) da mu cestitam rodjendan i razgovor ide ovako:
Ja: Cao, srecan ti rodjenan! :smile:
On: Hvala 8-)
Ja: Kako si , sta radis? :)
On: Nista...(cuti)
Ja: Jel odmaras sad na raspustu il te u'vatili sad da nesto radis?
On: Pa, ne...
Ja: Gde ti je sestra?
On: Ne znam...
i v ec sam izgubila stpljenje i rekla vazi ajd cao... :-x
pre toga pricam sa njegovom majkom-mojom ujnom , sta radi, jel ocekuje danas goste, kako je jel vrucina kod njih i tako kenjam, a nijedno od njih dvoje me nije pitalo ni kako sam, ni sta radim...Naglasavam nisu ljuti, jednostavno su takvi, takva je uvek konverzacija sa njima, narocito su "ograniceni" preko telefona...
Da li je to nekultura, nevaspitanje il jednostavno ljudi nemaju osecaj da treba i nekog drugog da pitaju nesto iz kurtoazije. Pisite vase dogadjaje na ovu temu
to su ludi koji nemaju sta da kazu...

Sad pročitah, nažalost...
Znači dno kakve rečenice, šta je ovo? Šta je tebi, pajamaco? Što su to seljani nekulturni?
Pa Beograd je pun ne seljaka nego seljačina, a o snobovima da ne govorim.

Ovo iz teme APSOLUTNO nije odlika osobe sa sela, čak naprotiv.
Ljudi sa sela uglavnom vole kontakt sa "spoljšnjošću" i ne propuštaju priliku da ga ostvare.
Kao da ste se dogovorili da kolektivno opičite po sopstvenoj tituli "građanina", odakle su vaši? O bože :roll:
Ovo je stvarno sram da vas bude.

I moji prijatelji su seljaci evo 1nom od mojih razgovora :twisted:

Ja: Alooooooo....
Prijatelj: Aaaa...
Ja: Sta aaaaaa..
Prijatelj: aaa.. bwbwbwww...
Spustila se slusalica.. zovem opet.. zvoni 20x
Ja: Alooooo...
Prijatelj: Puti... pusti me bwa spavam bre...
Ja: Necu da te pustim vidis da si pijan!
Prijatelj: Je8acu te sutra videces!
Ja: heheheh...

Jeste da je bila nedelja i da se sutra radi i da sam zvao u 4h, ali ko muy je kriv sto je sedeo dokon do 3h heheh

moj razgovor sa babom...
Baba:Cjao
Ja:E cjao
baba:Shta radish?
Ja:Nishta...Ti?
baba:Evo sad' sam zalila bashtu,deda u hali i sada ushla da vas zovem da vidim shta radite...
Ja:Kako deda?
Baba: Dobro je...Kako su mama i tata i stefa i nena?
Ja:Tata igra komp,nenad nije tu,stefan igra komp,a mama josh na poslu...
Baba:...Dobro pozdravi ih sve..
Ja: pozdravicji ih...aj cjao..
Ona:cjao....
i to je to...znaju da mrzim da pricham telefonom,ali kad' se javi mama prichaju i po pola sata :mrgreen:

baki 75:
Sto me nerviraju ovakvi ljudi...Zovem malopre brata od ujaka (zive na selu) da mu cestitam rodjendan i razgovor ide ovako:
Ja: Cao, srecan ti rodjenan! :smile:
On: Hvala 8-)
Ja: Kako si , sta radis? :)
On: Nista...(cuti)
Ja: Jel odmaras sad na raspustu il te u'vatili sad da nesto radis?
On: Pa, ne...
Ja: Gde ti je sestra?
On: Ne znam...
i v ec sam izgubila stpljenje i rekla vazi ajd cao... :-x
pre toga pricam sa njegovom majkom-mojom ujnom , sta radi, jel ocekuje danas goste, kako je jel vrucina kod njih i tako kenjam, a nijedno od njih dvoje me nije pitalo ni kako sam, ni sta radim...Naglasavam nisu ljuti, jednostavno su takvi, takva je uvek konverzacija sa njima, narocito su "ograniceni" preko telefona...
Da li je to nekultura, nevaspitanje il jednostavno ljudi nemaju osecaj da treba i nekog drugog da pitaju nesto iz kurtoazije. Pisite vase dogadjaje na ovu temu

Moj dozivljaj na ovu temu je da ovako umorna, nisam mogla vjerovati svojim ochima shta chitam, vec pomislih da mi se od umora prividja.
Sad cete da me mrzite, jao meni, jao meni...ugiiiiinucu, shto me niko ne voli...
Pa, jel' fer(kultura) ogovarati bliske rodjake pred ovolikim svijetom?
Jel' kurtoazija kultura...shta je bolje da te mazu i diskutuju i posle spuste slushalicu i na seoskom forumu prichaju ''kakva je ono smorka...'' shto ne znachi da to nisu rekli...
...shto kad se sve izmozi ispade isto...
A dje ces selo pominjati, jadna...kad vidish da ta rijech ko meduzin pipak peche one kojima je selo najbitnija stvar na svijetu, jer da ono ne postoji onda ni oni ne bi mogli biti gradjani...i tako redom...pa trebaju da se BORE za njegov opstanak...odavno nije bilo selo pomenuto...vidim ja da je falilo...
A stvarno ima ljudi koji ne vole da prichaju, k'o shto ima nekih od kojih ti uvo nekrotizuje, dok ne zavrshe razgovor...
Koliko si ti uopshte bliska sa tim ljudima, pa da ti prichaju, a mozda te shtede da ne troshish impulse, daleko je selo :lol:
Spremila sam pljuvobran...hehehhee

Back