Srpska kolonija u NBA raste, mladi Aleksej Pokusevski koji ce krajem ovog meseca napuniti tek 19 godina debitovao za Oklahomu u utakmici protiv San Antonio Sparsa sa 14 poena i 8 skokova, sto je po meni zaista impresivan ucinak za tako jednog mladog i neafirmisanog igraca koji prakticno jos nije imao profesionalni ugovor niti je imao priliku da negde zaigra ozbiljnu kosarku.
Izabran je dosta visoko na nedavno odrzanom draftu, ali po meni je zaista ogromno iznenadjenje to sto se odlucio da odma ode u NBA s'obzirom da dosad nigde nije igrao ozbiljnu kosarku i proslu sezonu je proveo u grckoj drugoj ligi igrajuci za B tim Olimpijakosa gde je imao prosek blizu 11 poena, 8 skokova, 3 asistencije i 2 blokade po mecu, ok to su mozda pristojne brojke ali ipak se radi samo o grckoj drugoj ligi gde je zaista veliko pitanje u kakvoj konkurenciji je igrao.
Inace radi se o igracu visokom 213 koji sutira za 3, prenosi loptu, itd , na neki nacin jos jedan bek zarobljen u telu centra , takvi igraci su posebno na ceni danas, to je neko prepoznao i verovatno je zato i izabran tako visoko na draftu.
Ja sam mislio da nema sanse da jos ode u NBA jer mozda jeste potencijal ali sa ovim sto trenutno ima da pruzi zaista nema sta da trazi tamo, pa ni na nekom malo ozbiljnijem evropskom nivou, mada nakon sinocne utakmice nisam bas siguran i cak mislim da bi mogao da bude i jedno od prijatnijih iznenadjenja u predstojecoj sezoni.
Ono sto sam uspeo da vidim je da se zaista odlicno krece i ima odlicnu motoriku i rad nogu za nekog od 213 (zaista bukvalno krece se poput beka) , takodje dosta dobar sut spolja i kontrola lopte za nekog te visine i ono sto je mozda malo neocekivano igra sa dosta samopouzdanja i poseduje igracki IQ , a to su neke stvari koje ipak dolaze sa iskustvom i godinama.
Sve u svemu radi se o profilu igraca koji je trazen i mislim da ce se vrlo brzo uklopiti u NBA sistem, takodje koliko sa jedne strane mu je otezavajuca okolnost to sto nigde dosad nije igrao ozbiljnu kosarku toliko to moze da mu bude i plus jer dolazi tamo kao jos neformiran i neizbrusen igrac , nece mu biti potrebno prilagodjavanje na NBA i vremena za to jer tamo ne dolazi kao vec formiran igrac koji je vec navikao na neki sistem, filozofiju i stil igre (kao neki drugi igraci sto dolaze u NBA iz Evrope) , slicno kao i Jokic sto je otisao, tako da ce od samog starta oni da ga formiraju i oblikuju po nekom NBA modelu i njenim potrebama.