NBA 2020/2021

• Začetnik teme Začetnik teme Banci
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kavai je mozda i najbolji ol'round igrac u ligi , zaista kompletan igrac i zaista sjajan momak, gospodin, ono u zivotu nikad nije rekao za sebe eee ja sam najbolji, ja sam GOAT, ja sam bolji od Dzordana i sta ja znam ili da je tu nekog prozivao preko drustvenih mreza, medija, ili kacio se sa nekim na terenu, svadjao se sa sudijama, ono gospodin covek, cuti i igra, iskreno jos iz perioda dok je bio u San Antoniju meni jedan od omiljenih igraca u ligi.

Inace fantasticna serija izmedju Bostona i Toronta , dve fantasticne ekipe, iskreno za mene je to finale pre finala.
Toronto se ne da, Toronto je ipak iskusna ekipa koja je vec 10-ak godina konstantno u vrhu lige i konstantno igra plej of i ekipa koja ima odlican sistem rada i selekciju igraca (onaj generalni menadzer Masai Udziri je zaista pravi genije i na neki nacin mozak operacije i mozda i glavni odgovorni za iskorak i uspehe Toronta poslednjih godina) i pobednicki mentalitet i naviku pobedjivanja,
Boston sa druge strane isto sjajna ekipa, prepuna vrhunskih igraca, odlicno popunjeni na svim pozicijama, slavna trofejna fransiza koja uvek puca na najvise.
Inace ono sto je bitno obe ekipe igraju odlicnu kosarku , meni je prosto zao sto ce neko od njih morati da ispadne jer zasluzuju da prodju i jedni i drugi, steta sto se nisu sastali barem u finalu Istoka, iskreno zao mi je sto ce neko morati da ispadne kao sto mi recimo u seriji izmedju LA Lejkersa i Hjustona drago sto ce barem jedna od te dve ekipe ispasti, ono ni ne gledam bas tu seriju ali da je to moguce navijao bi da obe ekipe ispadnu.

Лејкерси су побједом (110:100) дошли до 3:1 и корак ближе финалу Запада, које би могло б
Вогел је у овом мечу искористио предности свог тима и није дозволио ривалу да уђе у свој револверашки ритам гдје ће опуцати 50+ тројки, није им дозволио да "убрзају" игру, то захtијева и више кретњи у одбрани и контакта, "брада" је и тако мајстор за изнуђивање фаулова (мада реално 1/3 тих фаулова неким другима не би ни свирали) и на овом мечу пуно је времена проводио на линији пенала, уопште Хјустон је извео чак 39 слободних бацања али није им дозвољено да убрзају игру гдје би Лејкерси могли изгубити контролу над мечом.
Овако су материјализовали своје предности, како Хјустон практично игра константно са 5 спољних по вокацији играча у постави, прије свега у рекету, однос скокова чак 52:26, добро су контролисали игру, проток лопте, нису имали више изгубљених лопти, и поред (очекивано) слабијег шута са дистанце, са линије периметра, сигурна побједа, иако се Хјустон у задњој минути примакао на -5.
Ако дође до финала Запада Лејкерси - Клиперси, а све води томе, биће то окршај два импресивна тандема Леброн и "Обрва" против Kаваја и Џорџа, дуел истинских мајстора, не ловаца на статистику попут неких (знамо добро којих) него играча који гиљају у оба правца, који играју и за тим, и посластица (на нашу жалост јер ће вјероватно проћи без Јокића) каква није виђена задњих неколико година, ако не и деценију.
Но да сачекамо расплет у овим серијама.

Meloun je iz ove ekipe izvukao maksimum, i ova ekipa može i bolje ali treba vremena da stekne iskustva(Porter), te da se kupi neki skočan bekap centar
Barton nije tu, a to je onaj teg koji često pomogne ekipi kada Marej počen da divlja, jer uzme loptu pa iskreira i za sebe i za druge.
Ovako,Marej podeli asistenciju samo onda kada ne može sam da završi.
Tragično je bilo videti kako Marej ne može jedan na jedan da prodje ni Džordža ni Lenarda.
U naše vreme kada se igrala košarka, smatralo se da je jedan na jedan apsolutno neodbranjivo, i da je odbranjivo samo kada je razlika u kvalitetu igrača bar za dve tri klase, što se nikako ne bi reklo prema Marejevim primanjima.
S druge strane veoma mi se svidja Porterov stav, i njegova ljutnja, to pokazuje da mu je stalo i do rezultata i do ekipe.
Od izgubljenog deteta na terenu kakav je izgledao u drugoj utakmici protiv Jute, Porter je na obe strane terena kvalitativno napredovao kroz samo desetak utakmica, i to toliko da je Marej ostao najgori odbrambeni igrač ekipe.
Veoma se dobro kreće u napadu i sa i bez lopte, a u odbrani je sa strane pomoći već veoma dobar.
Spori rad nogu, uslovljen tehničkim nedostatkom(suviše na prstima) ga onemogućava da isprati bekove protivnika, pa kada preuzme u piku izgleda lošije i od Jokića ponekad, ali je to sve zajedno jedan ogroman napredak.
Realno ova ekipa je slabija od Klipersa i 4-1 nije nikakav smak sveta, ali bi trebalo dati priliku Porteru da se igra malo više vrti i oko njega, jer ima šta da pokaže, a njega u Klipersima nema ko dobro da čuva, a da nije Lenard.

Улога тренера у ен-би-еју није иста као у европској кошарци. У европским клубовима има већу аутономију, одрешене руке, он поставља игру према својој визији, доноси одлуку које играче довести, наравно у складу са буџетом, у ен-би-еју то је један систем гдје први тренер има своју улогу, важну али која је ограничена у том систему.

Ен-би-еј је поодавно постао јако, јако озбиљна за*ебанција, све је подређено заради наравно, ако су бројке у рубрици зарада бити боље ако је игра убрзана, игра на већи број посједа, тако ће се и играти и ту је неважно да ли неки тренер мисли да таква игра његовом тиму не одговара.
Када кажем јако озбиљна за*ебанција, мислим на све, свему се прилази темељито, студиозно, сваком сегменту игре, сваки тим има 7-8 помоћних тренера (а по потреби ангажују још неке да неком играчу поправе неки сегмент игре), све се анализира, напад, одбрана, шут, игра на ниском посту, сваки играч се "скенира", гдје су му слабости, како бранити од њега, све се у најситинији детаљ детектује, и ти помоћни тренери су врхунски стручњаци (сам Џикић је говорио колико је био импресиниран колико знају кошарку), који знају знање и који имају кошарку у малом прсту. И ту је улога првог тренера да то све што су помоћни тренери 'рипремили, дефанзивне и офензивне сетове, пренесе на утакмици, и ту се своди да ли ће робовати или понекад одступити од шаблона.
Уз то ако имате у екипи Леброна, тренер је тај који ће се подредити његовим жељама, захтјевима, не обратно како је у европској кошарци, Леброн (не само он, али он је тренутно број један) је ипак играч око чије харизме увелико зависи зарада у ен-би-еју, а да падне занимање и зарада се ни смије допустити.

Е сад, и Мелоун и ти помоћни тренери који имају кошарку у малом прсту, знају који играчи им требају да боље изгледају, али ? је да ли их могу довести. Много је ту када је Денвер у питању отежавајућих фактора. Денвер једноставно речено није довољно атрактивно мјесто које ће привући оне највеће звијезде или доказане вриједности, које ће и тако добити или максималан уговор или близу максимума, зато и није чудо што су задња два љета 4 велике звијезде и доказане вриједности (Леброн, "Обрва", Џорџ, Кавај) изабрале град анђела за нову дестинацију, свакако ће дати предност у односу на неки Денвер.
Уз то Денвер и није важио као град кошарке, до сезоне 2016/17 имали су у правилу сваке сезоне најмању гледаност у читавом ен-би-еју, то се задње три године драматично мијења и у текућој сезони (овдје) су кући са просјеком од 19.186 гледалаца по мечу 6. у читавом ен-би-еју. а и у укупном скору су 11-и, и као гости су сасвим добро гледани.
Наравно највећа заслуга оваквог скока гледаности је неког Ниџе од Сомбора.

Што се Мелоуна и помоћног тима тиче он са овом екипом не може боље, плеј-оф и прошли и овај су показали лимите неких играча на које се морају ослонити јер бољих немају и то је тако. Никола јесте играч који саиграче чини бољим, његов утицај на игру и саиграче је огроман, то у ен-би-еју итекако знају, и цијене га, али у овом тиму Денвера много је тога што би требало поправити ако желе направити корак напријед.
А то неће бити лако, јер корак напријед желе и други тимови, и тимови који су у процесу реизградње, играче које је "нанишанио" Денвер, "нишане" и други, неће их бити лако довести.
Зато морају рискирати са драфтом и довођењем младих проспеката који су другим тимовима прошли испод радара, са Јокићем су добили џек пот, са Портером би могли добити још један, видјећемо како ће се развијати наредних година, у плеј-офу је наговјестио да ту има материјала.

Но да не "сахрањујемо" Денвер прије времена, видјећено вечерас да ли ће продужити ову серију, док траје игра, нека шанса постоји, мала али постоји.

Poslednja izmena:
Sve ima drugačiju nijansu kada se utakmica dobije, ali je odavno ne videh toliki raskorak izmedju neverovatnih fizičkih predispozicija i nedostatka mozga kod Mareja da je to prosto neverovatno.
Čovek prosto ne zna da igra odbranu, imam utisak da ga pogledom prolaze.
Onda u napadu u prvom poluvremenu one finte šuta pa nekoliko krompira Jokiću na metar rastojanja na 4-5 sekundi do kraja napada.
Porter je neverovatno napredovao, igrao je odlično i odbranu, možda jednom ili dva puta ispao što je zadivljujući napredak za tako kratko vreme, potpuno je zaslužio da reši meč i baš mi je drago zbog toga.
Milsap je shvatio da mora da povuče, kada mladji kidaju nema švercovanja starijih, Jokić po svome odličan na svkaom dleu terena.
Utakmicu je po meni paradoksalno odlučio odličan šut Klipersa u prvom poluvremenu koji nije rezultirao 20+ razlikom,i koji je Kliperse malo opustio, pa kada su ih stigli voda ušla u uši, i ništa nisu mogli pogoditi.
Ono što moram da dodam je ma kako izgledalo da je onaj Lenard veliki igrač on je večeras večinu prednosti napravio koracima koji mu se ne sviraju.Čovek je napravio 10+ koraka na terenu, uvek praveći malu prednost tom šetnjom.
Ne kažem da je lako ubaciti ono što on ubacuje svako veče, ni igrati odbranu kako je on igra, ali brate daj da svi imaju iste uslove.

Бостон је побједом (92:87) изборио финале истока са Мајамијем.
Очекиван тврд меч, чврстих одбрана гдје сваки поен морате зарадити, јаког интензитета у оба правца. Бостон у константној предности, но увијек то бјеше близу, Торонто је тражио прикључак, у финишу имали су и шут за изједначење, Фред Ван Влит је узео тежак шут за тројку, из дриблинга, преко руке, није било ни близу. И то би било то. У Бостону по обичају двојац младих клила Тејтум - Бrраун, одличан, Смарт је одрађивао сјајан посао у дефанзиви, Вокер доста промашаја, али је потегао када је требало, у 4/4, Њемац Тајс захвалан и користан у систему Бостона, довољно да прођу одличног ривала.

Чека нас финале Истока између Бостона и Мајамија. И двије за мене готивне екипе, са философијом која опасно вуче на европски шмек. Такмичарске екипе састављене од захвалних играча који играју за тим. Ту ако ћете робовати личној статистици, изгубићете мјесто и замијениче вас онај који ће се подредити тиму. То се дешава са Кантером у Бостону, до прије сезону, играч са добром репутацијом, добре бројке, уосталом зарађивао је скоро 20 мил.$ по сезони, не подређује се тиму колико траже у Бостону, уз то већ пар сезона не напредује, не унапређује своју игру, ен-би-еј се промијенио, прије неколико деценија сте се могли "шлепати" уз носиоце тима не радећи на себи, у данашњем ен-би-еју ако не унапређујете игру сваке сезоне, поправљате сегменте игре, идете "у канал", тако је Кантерово мјесто заузео Даниел Тајс, играч ни близу те репутације али захвалан играч који добро функционипе у систему Бостона,.
Наравно ту је тандем номинално крилних играча, Тејтум и Браун, али поливалентних играча који могу покрити поз. 2-4, скочни, добра техника, висок кошаркашки IQ, велика енергија, још увијек изузетно млади (Браун 24, Тејтум 22), напредују, подижу ниво игре, пред њима је велика каријера.
Смарт изузетно захвалан играч, гиља и ради велики посао у одбрани, умије и у нападу потегнути или удијелити добру асистенцију.
Одлука Бостона пред сезону да велики простор у селери кепу искористе тако да доведу Кембу Вокера за максималац је разумљиво изазивала скепсу, за сада добро функционише у систему Бостона гдје се игра базира ипак на младим крилима, но он је доведен за плеј-оф серије, видјећемо ове и наредних сезона колико ће профитирати са Кембом, игра добро али то се од играча који зарађује 30+ мил.$ по сезони и очекује, скепса и даље постоји.
Још један играч има максималац, Гордон Хејворд, општи је утисак да га није оправдао, али њега су повреде уништиле.
Ту је још један занимљив играч, Бред Ванамејкер, знамо га из Европе, играо је и за Фенер, у сезони 2017/18 треао је замијенити Богдана, није да је успио. Улази са клупе, мијења двојицу бекова (Смарта или Кембу, да се одморе), добро то одрађује, игра за минималац, видјећемо хоће ли остати у ен-би-еју и наредне сезоне некако добити нови уговор. Могао би.
Биће то занимљива серија против Мајамија, која год екипа да прође у велико финале, по мом је укусу.

Iako je Denver dobio ne mogu reći da sam zadovoljan njihovom igrom. Jokić je recimo mnogo lopti prodao i ispucavao se sa trojkama. Ne mogu reći da je dobro odigrao. Denver je i dalje igrao nekako limitirano napadački, fali tu kombinatorika i protok lopte. Neki evropski trener bi ih podučio. Spasilo ih je to što su Klipersi u drugom poluvremenu šuterski stali. Sudije su dosta grešile s obe strane, ne mogu reći da je tim iz L.A. privilegovan. Videćemo šta će doneti naredni meč, biće teško Denveru da se isčupa ali ne i nemoguće.

Iako je Denver dobio ne mogu reći da sam zadovoljan njihovom igrom. Jokić je recimo mnogo lopti prodao i ispucavao se sa trojkama. Ne mogu reći da je dobro odigrao. Denver je i dalje igrao nekako limitirano napadački, fali tu kombinatorika i protok lopte. Neki evropski trener bi ih podučio. Spasilo ih je to što su Klipersi u drugom poluvremenu šuterski stali. Sudije su dosta grešile s obe strane, ne mogu reći da je tim iz L.A. privilegovan. Videćemo šta će doneti naredni meč, biće teško Denveru da se isčupa ali ne i nemoguće.
I onda je jedan realno kriminalno los Denver dobrom igrom u ooslednjoj cetvrtini,i dobrom igrom jednog igraca u trecoj cetvrtini dobio prvog favorita za titulu..To samo govori koliko je veliki potencijal ovog tima Denvera,ali i koliko je ekipa bez iskustva kada toliko oscilira.

Pa nisu Klipersi baš prvi favorit za titulu već Lejkersi ( koji bi verovatno pomeli Denver ), ali se slažem da Denver ima potencijala. Za narednu sezonu bi trebalo da se ratosiljaju Milsapa i dovedu dva pristojna igrača u najboljim godinama.

Лејкерси су побједом против Хјустона у петом мечу (119:96) окончали серију и сада чекају ривала у финалу Запада. Које би требало бити посластица.
Лејкерси су контролисали читав меч, користили су предност у рекету, на другој страни Хјустон је вршио притисак на спољну линију, изнудили су 19 изгубљених лопти противника, и поред инфериорности у рекету остварили су више посједа, али овај пута Лејкерски, који су међу лошијим шутерским екипама са периметра у ен.би-еју, су шутирали тројке 51,4% (19-37), а када имају такво шутерско вече које ће ипак тешко у плеј-офу поновити, уз предност у рекету, не можете их добити.

Сада чекају противника у финалу, којем су Киперси, на нашу жалост, ближи, доста ближи.
Лејкерси су оред сезону формирали искусну екипу, ту је доста доказаних вриједности, од којих неки (Хауард, Рондо, Дадли)) играју за ветерански минималац, екипа која је формирана да нападне титулу. Играчи који знају играти плеј-оф, али ту би се могао у наставку тог пута појавити проблем, у тако састављеној екипи имају од 13 играча који се пријављују за мечеве, чак осморицу са 32+ година, и ту би времешност тих играча против ривала који ће знати како одговорити и парирати могла бити хендикеп. Истина, Леброн толико ради на себи да је тешко очекивати да енергетски не парира противнику, али опет, биолошки закони чине своје.
За сада су у добром ритму, остварују оно што су наумили, видјећемо како ће то ићи у наставку плеј-офа, оно што је сигурно, чекају нас јако занимљиве серије.

Da ono prosto smesno da im Pi Dzej Taker sa svojih 196 cm igra centra ili Kovinton sa 200 cm, mislim imaju u rosteru Tajsona Cendlera koji ni jednom nije usao u igru u plej ofu (a mislim ni u citavom nastavkku sezone), mladi Brazilac Bruno Kaboklo koji je relativno visok igrac (206), lagan, skocan, ima duge ruke isto nije ni ulazio (tek mislim nocas je u "garbage time-u" dobio par minuta) , ono bilo je od samog starta jasno da Hjuston nije nikakva ozbiljna ekipa i da nema sta da trazi sa ovakvim nacinom igre, pa cak i malo manje ispucavanja i racionalnije trosenje lopti Hardena nisu pomogli Hjustonu, ono bez bar jedno dvojice ozbiljnih visokih igraca u rosteru nemas sta da trazis u ozbiljnoj kosarci , mislim ovo je stvarno nezabelezen slucaj da ekipa igra bez ijednog visokog igraca , mislim ko je to smislio momentalno je zreo za otkaz, takodje mozda bi trebalo da razmisle i da se rese Hardena, nekako imam utisak da on vise sluzi za nabijanje licne statistike i da vise "gusi" ekipu nego sto je gura napred.
Mada generalno nikad nista nisam ni ocekivao od Hjustona, realno pamtice oni jos dugo 1994-tu i 95-tu i Hakima Olajdzuvona, Klajda Drekslera, Sem Kasela, Marija Elija, Keni Smita, Roberta Orija, Otisa Torpa i ekipu, to je bila ozbiljna ekipa Hjustona ovo je sad sprdnja.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back