D
divlja
Gost
Sentient:Priznajem. Fanaticno ne podnosim neukost, primitivnost i glupost....
Ovoga ima i kod ateista na pretek.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Sentient:Priznajem. Fanaticno ne podnosim neukost, primitivnost i glupost....

divlja:Svaka civilizacija je i te kako verovala u svoju mitologiju. Vec sam negde pisala da nijedna mitologija nije prica za malu decu i da nosi iskustvo nasih predaka, ukoliko nam je stalo da se njime poucimo. Znaci, treba citati izmedju redova. Bukvalno tumacenje ostavljam bukvalistima i fudamentalistima.
Na koga se to odnosi?Sentient:Priznajem. Fanaticno ne podnosim neukost, primitivnost i glupost....
Tako je ristob. Čim dođeš u poziciju da ne znaš kako da neke stvari objasniš onda počinješ sa "ti ne razumeš", "ti ne možeš to da razumeš" , "to što znaš to su zablude".....ristob:Ti imaš naučen način razmišljanja. Ti i ne znaš da postoje i drugačiji načini razmišljanja. U tom slučaju treba se malo udaljiti od onog naučenog načina. Ovo što ja pišem (i još neki) ovde, ti uopšte ne možeš razumeti. Smatrajući svoje lično znanje (naučeno) neprikosnovenim,što je gordost čije je izdanje veoma štetno, ovo što mi pišemo, a što ti ne razumeš, jednostavnom automatikom odbacaš kao gluposti. Ja ne odbacam tvoja znanja kao gluposti, nego kao zablude.
Malo o molitvi i o ostvarivanju misli.
Samo iskrena molitva, koja polazi od srca, se ostvaruje. Ako iz srca polazi dobro, ono će se i ostvariti i moliocu i onome koji je predmet molioca. Ako iz srca polazi zlo i ono će se ostvariti, ali će se zlo vratiti moliocu, a onima koima je namijenjeno zlo neće nauditi. Znači, molitva utiče na stvarnost i kreira je.
Ista stvar je i sa mislima - ostvaruju se samo one koje potiču iskreno iz srca. Analogno je i sa dobrim i zlim mislima. Znači i misli utiču na stvarnost i kreiraju je.
Zamisli zaljubljenog pesnika koji poklanja divnu ljubavnu pesmu svojoj dragani. Da li je pesmu stvarao rukovođen nekim podsvesnim radnjama ili je tu mnogo bitnija svest.divlja:Zanimljivo. :-) Otvoricu temu kvantna fizika za pocetnike, kad mi prodje ispit. :-P
edit: @stcno
Samo kratko da ti napomenem, jer je off topic, na kultnim stvarima si napisao da je umetnicki stvaralacki proces svesni proces, sto nikako ne moze da bude prihvaceno, jer bi se umetnost svela na matematiku. Svest takodje ucestvuje, narocito u finalu, ali podsvest pokrece imaginaciju, duga je to prica, al' cisto da primis k znanju.
Evo ti ristob odmah iz prve ruke nešto što si napisao a zbog čega će mnogi da se nasmeju. Svakako među njima sam i ja. Neću uopšte da komentarišem šta si napisao analiziraj sam.ristob:....................................................................................Ateisti su viši vernici od vernika! Ateisti tvrde da Bog ne postoji, a nisu u stanju da to niti dokažu niti opovrgnu. Znači: oni veruju da Bog ne postoji. Na suprot njima, vernicima nije teško da veruju, jer oni znaju da Bog postoji. Pošto ateisti ovakve izjave vernika ne mogu razumeti (mogli bi da hoće), automatski vernicima pripisuju neukost, primitivnost, glupost...
Tesla je razvoj ljudskog društva shvatao mehanicistički. Smatrao je da postoje sile koje ubrzavaju i sile koje usporavaju razvoj. U sile koje usporavaju razvoj ljudskog društva ubrajao je: neznanje, gluposti i verski fanatizam.Sentient:Priznajem. Fanaticno ne podnosim neukost, primitivnost i glupost....
Ponajvise se odnosi na samu religiju kao takvu kakva je...ristob:Na koga se to odnosi?
Insect:Naravno da su svi verovali u svoje mitologije. I naravno da u mitologijama ima gomila stvari koje su preci lepo primetili i uoblicili za usvajanje kroz price. Ja ne tvrdim da su mitologije nekorisne ali su jednostavno neistinite. Sada je potpuno jasno da Zevs nije bio otac Herkulu (cak nisam siguran ni da je istorijski postojao neko slican). Uvidjas moju analaogiju oca boga i sina specijalnog coveka?![]()
stnco:Zamisli zaljubljenog pesnika koji poklanja divnu ljubavnu pesmu svojoj dragani. Da li je pesmu stvarao rukovođen nekim podsvesnim radnjama ili je tu mnogo bitnija svest.
Zamisli slikara pejzaža. Sedi, posmatra i slika. Da li je tu bitnija njegova podsvest ili svest.
Svakako oba umetnika moraju biti talentovani a što nije deo svesnog.

stnco:Tesla je razvoj ljudskog društva shvatao mehanicistički. Smatrao je da postoje sile koje ubrzavaju i sile koje usporavaju razvoj. U sile koje usporavaju razvoj ljudskog društva ubrajao je: neznanje, gluposti i verski fanatizam.

Tesla i Anstajn su bili PANTEISTI, ljudi koji nisu verovali u biblijskog boga vec su paznju poklanjali prirodi i zakonima prirode. Tesla pere svega je verovao u energiju i silu.Naravno da je fanatizam poguban, fanatizam bilo koje vrste. Nego Tesla je verovao u Boga. A bez Boga, nastao je politicki fanatizam, ocigledno da tu nesto nije u redu sa samim covekom.
Pa, zadnjih godina smo dosta odmakli u razumevanju svih stvari, ukljucujuci tu i razumevanje funkcionisanja drustva. Nazalost, preveliki broj ljudi je jos uvek pokoran sluga religijskom neznanju i gluposti....stnco:Tesla je razvoj ljudskog društva shvatao mehanicistički. Smatrao je da postoje sile koje ubrzavaju i sile koje usporavaju razvoj. U sile koje usporavaju razvoj ljudskog društva ubrajao je: neznanje, gluposti i verski fanatizam.
proximo:Tesla i Anstajn su bili PANTEISTI, ljudi koji nisu verovali u biblijskog boga vec su paznju poklanjali prirodi i zakonima prirode. Tesla pere svega je verovao u energiju i silu.

Sentient:Ponajvise se odnosi na samu religiju kao takvu kakva je...
Kao nekog kome se klanjaju, mole, od koga strahuju, kome se nadaju...Sad ti meni opisi biblijskog Boga, tacnije novozavetnog, posto je starozavetni pretrpeo korekcije, kako ti njega zamisljas, ili kako zamisljas da ga vernici zamisljaju?
Iskljuciva, kao i svaka druga religija.divlja:A kakva je? Da cujem.Tu prvenstveno mislim na pravoslavlje, ostalo me ne zanima.
Slepa prema indiferentnosti objektivne zbilje prema covekovom postojanju, kako kao individue tako kao vrste.divlja:kao sto je i ovaj svet savrsen u svojim zakonima
proximo:Kao nekog kome se klanjaju, mole, od koga strahuju, kome se nadaju...
Zamisli, kada bi svaki vernik u mesto svake molitve kojom obrati Bogu, pronasao i nahranio jedno gladno dete,prsjaka ili cak gladnog psa, macku ili bilo koju zivotinju, cemu bi se mogao nadati i od koga i sta je pozitivnije? Utrositi vreme na molitvu ili isto to vreme iskoristiti da se delom uradi nesto pozitivno?
A zamisli da se ne kupamo, ne sedimo pred tv ekranom, ne visimo po kaficima, ne idemo na more, ne sedimo na netu, koliko bi sirocica i macaka nahranili! Mislim, da ce se i ateisti sloziti da si odvalio nevidjenu glupost.
Sentient:Iskljuciva, kao i svaka druga religija...
Slepa prema indiferentnosti objektivne zbilje prema covekovom postojanju, kako kao individue tako kao vrste.....
Sentient:http://img508.imageshack.us/img508/428/perfectworldat6.jpg
Da si ovo mladunce, i da ces uskoro biti zivo pojedeno, sumnjam da bi rekla da je ovaj svet savrsen u svojim zakonima...
A zamisli da se ne kupamo, ne sedimo pred tv ekranom, ne visimo po kaficima, ne idemo na more, ne sedimo na netu, koliko bi sirocica i macaka nahranili! Mislim, da ce se i ateisti sloziti da si odvalio nevidjenu glupost.
Drugo, koncepcija starozavetnog i novozavetnog Boga je dijametralno suprotna. SZ stiti privilegovane, NZ stiti one druge. Hrist je dosao da izgradi sve novo (to su njegove reci)! Nema vise Boga tiranina. Zasto se menja "oko za oko, zub za zub" sa onim "ko tebe kamenom, ti njega hlebom", zasto je Hrist ucio da nam je i neprijatelj bliznji? Hrist poziva na veru, jer je vera moc. I jeste moc, ako ne verujes da si sposoban nesto da uradis, neces to nikad ni uspeti. Hrist poziva coveka da se uzdigne do samog Boga, jer veruje u ljudski potencijal. "Budite savrseni!" Sta se pod tim misli? Pa sigurno ne, da idemo kod plasticnog hirurga. Pravi hriscanin ima zadatak da se preispituje na svim nivoima (misli, osecanja i dela) i to svakodnevno, time se pojacava i razvija svest. Ispovest zahteva da osvestis i izgovoris svoja nedela. Egoizam se rastapa, strasti postaju odvratne, jer se uvidja koliko deformisu coveka. To dovodi i do toga da se oko sebe osvrnes i pomognes bliznjem. Molitvena praksa ukoliko je redovita te bukvalno dovodi na visi nivo svesti, stalno si prisutan, nema dremanja. Ne moze da ti se desi ni da opsujes, jer si budan. A budan si, jer ti je prava misao urezana u mozak. Ne moze niko da te izbaci iz ravnoteze, jer ti savrseno vladas sobom. Ali tesko je to i za najduhovnije. To je bre najtezi moguci trening uma i tela, trening bez kraja. To ne moze da se postigne bez vere, jer se bez nje covek brzo umara, opada mu koncentracija. I u sustini mogu samo sebe da se plasim, svoje slabosti, Boga ne, jer sama svest o prisustvu Boga mi govori da ga ima i u meni i to je taj neiscrpni izvor afirmacije, kreacije, teznje da postanemo bolji u svakom smislu.
Udavi ga.
Drugo, koncepcija starozavetnog i novozavetnog Boga je dijametralno suprotna. SZ stiti privilegovane, NZ stiti one druge. Hrist je dosao da izgradi sve novo (to su njegove reci)! Nema vise Boga tiranina. Zasto se menja "oko za oko, zub za zub" sa onim "ko tebe kamenom, ti njega hlebom", zasto je Hrist ucio da nam je i neprijatelj bliznji? Hrist poziva na veru, jer je vera moc. I jeste moc, ako ne verujes da si sposoban nesto da uradis, neces to nikad ni uspeti. Hrist poziva coveka da se uzdigne do samog Boga, jer veruje u ljudski potencijal. "Budite savrseni!" Sta se pod tim misli? Pa sigurno ne, da idemo kod plasticnog hirurga. Pravi hriscanin ima zadatak da se preispituje na svim nivoima (misli, osecanja i dela) i to svakodnevno, time se pojacava i razvija svest. Ispovest zahteva da osvestis i izgovoris svoja nedela. Egoizam se rastapa, strasti postaju odvratne, jer se uvidja koliko deformisu coveka. To dovodi i do toga da se oko sebe osvrnes i pomognes bliznjem. Molitvena praksa ukoliko je redovita te bukvalno dovodi na visi nivo svesti, stalno si prisutan, nema dremanja. Ne moze da ti se desi ni da opsujes, jer si budan. A budan si, jer ti je prava misao urezana u mozak. Ne moze niko da te izbaci iz ravnoteze, jer ti savrseno vladas sobom. Ali tesko je to i za najduhovnije. To je bre najtezi moguci trening uma i tela, trening bez kraja. To ne moze da se postigne bez vere, jer se bez nje covek brzo umara, opada mu koncentracija. I u sustini mogu samo sebe da se plasim, svoje slabosti, Boga ne, jer sama svest o prisustvu Boga mi govori da ga ima i u meni i to je taj neiscrpni izvor afirmacije, kreacije, teznje da postanemo bolji u svakom smislu.
Udavi ga.
Pravi hriscanin ima zadatak da se preispituje na svim nivoima (misli, osecanja i dela) i to svakodnevno, time se pojacava i razvija svest.
Ja to zovem iskrenost prema samom sebi. Budisti imaju jednu izreku " Zasto se nervirati oko necega sto se ne moze promeniti,nema smisl, a ako se moze promeniti zasto se opet nervirati"? Ako sam napravi gresku ispravicu je ako je moguce ako nije moguce, nauci sam lekciju za ubuduce a kajanje, kajanje je kao psece ujedanje kamena beskorisno i besmisleno gubljenje energije, vremena i pozitivnih osecanja na nesto sto je nemoguce promeniti. Vreme treba iskoristiti za promenu sebe kroz naucenu lekciju.Ispovest zahteva da osvestis i izgovoris svoja nedela.
Strahovati od samog sebe znaci ne poznavati dovoljno samog sebe. Ako poznajes samog sebe znas za sta si sposoban a za sta ne tako da putevima koji su preko tvojih mogucnosti neces ni koracati. Plasiti se svoje slabost? To znaci nedostatak poverenja u samog sebe, nesigurnost, nemanje samopouzdanja a o tome upravo govori deprivacija koju pomenuh ranije. Iz tvoje poslednje recenice se moze izvuci tacna definicija deprivacije. Namerno necu napisati definiciju a ti skontaj zasto. Da sumiramo, rekao si da svest o prisustvu uzvisenog bica u tebi cuva sigurnost,afirmacije, kreacije... pa je prirodno da se na razlicitim nivoima ( svesno i podsvesno ) boris protiv promene i svakog pokusaja da se dokaze nepostojanost nekog uzvisenog bica. Sta bi se desilo, ako bi ti neko dao neoborive dokaze, ( pod ovim neoborive mislim dokaze koje se ne mogu dvosmisleno tumaciti) da bog ne postoji? Predpostavljam da bi i tada odbio taj dokaz jer bi to ubilo tvoju sigurnost i tvoje stanje svesti u kojem ti je potrebna podrska od neceg viseg da bi funkcionisao normalno.I u sustini mogu samo sebe da se plasim, svoje slabosti, Boga ne, jer sama svest o prisustvu Boga mi govori da ga ima i u meni i to je taj neiscrpni izvor afirmacije, kreacije, teznje da postanemo bolji u svakom smislu.
Udavi ga.