neogeo
Aktivan član
- Poruka
- 1.427
Bilo bi zanimljivo, napraviti anketu o odnosu nauke i religije, kakav je vas stav da li su u suprotnosti ili pak potvrdjuju jedna drugu. Da li verujete u Tvorca ili ne. Da budem preciznija odnos nauke i hriscanstva.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ne shvataj tu knjigu previse ozbiljno, covek je samo hteo da uzme kintu, znajuci dobro na sta se ljudi pale.jeele:ako si citala da vincijev kod, ja mislim da sve sto je ovaj napisao ima smisla sta vise postoje velike sanse da je i tacno! dakle, hriscanstvo je malo skrenulo...po mom misljenju
nauka je tu da otkrije sta treba, i da ono ''skrenulo'' vrati na svoje uobicajno.
sta vise, ne razumem se u religiju uopste, znam po malo. ali to je veoma malo.
odnos - nauka sve vise u ovo vreme pokusava nemoguce, dok religija stalno pokusava da uveri u ono nemoguce, nauka pokusava da dokaze da je moguce ili nemoguce, i tako se stalno preplicu..
sve je to politika!
Ko je napravio religiju, kako objasnjavas naucnike koji su vernici?snaja88:Religija je i 'napravljena' da bi covek objasnio ono sto ne ume/ne moze da objasni naukom
Tako da........vidite sami
Autobus88:naravno da su u bibliji onda iznesene stvari koje nisu tacne ali u ono vreme kada je ona pisana Bog nije mogao niti imao interesa da nadugacko otkriva i objasnjava sve tajne fizickog i materialnog sveta. To niko nebi ni razumeo , bilo bi previse opsirno a inace po samoj sustini nase vere to nije ni bitno.
neogeo:Ko je napravio religiju, kako objasnjavas naucnike koji su vernici?

Obersturmfuehrer:dobro....
crkva je sama po sebi 'nenaucna', za crkvu postoji nesto sto "jeste", a zasto je to tako, tj zasto postoji bog, zasto je covek stvoren, kako je covek stvoren nije bitno...tj bitno je ukoliko je od Tvorca, i svaka naucna prica ne pije vodu...
Mada, u poslednje vreme se cak i crkva slozila sa teorijom evolucije, ali ne znam kakv je stav pravoslavne crkve prema ovome....
Crkva, k'o crkva i nije losa ili zla institucija, ali su upravo ti sto lose primenjuju ucenja crkve oni koji je bacaju u blato, mada ne znam koliko to ima veze sa ovim....
Pa i obican hriscanin veruje da je Bog stvorio sve.Obersturmfuehrer:Religiju je napravio CAR, koji se bojao obicnih ljudi, a nije imao dovoljno vojske da ih drzi potlacene
Inace, kad kazes vernik, to moze da podrazumeva obicnog hriscanina, ili nekoga ko veruje da je bog stvorio sve. Sta od ta dva?
neogeo:Pa i obican hriscanin veruje da je Bog stvorio sve.
che-guevara:nesumnjivo je da nauka iz dana u dan potvrdjuje "neverovatne" dogadjaje koji su opisani u Bibliji,
Medju naucnicima zaista postoje "obicni hriscani", ne mnogo, ali ih ima. Najcesce su agnostici, ali gotovo nikad ateisti. Jednostavno je nemoguce, da neko ko proucava prirodu kroz razlicite prirodne nauke, ne oseti nesto posebno, savrseno...Obersturmfuehrer:kad kazem obican, mislim na coveka kome je crkva...pa ajde da kazemo oslonac....inace, takvi, koje ti spominjes, nisu naucnici...
Predmeti religije i nauke su razliciti. Recimo da je religija, uslovno receno, nauka o Tvorcu, a prirodne nauke se bave njegovom tvorevinom. Sto rece jedan profesor fizike, fizika daje odgovore kako (sto i sam kazes), a ne i zasto. To sto ti se cini da samo vernici idu linijom manjeg otpora, nije istina. Covek je po prirodi beskrajno inertno bice, a Crkva ti nudi smernice kako da nadidjes tu prirodu. Tvoj stav nije redak i verovatno je posledica toga sto si upoznao ljude koji zaista potvrdjuju tvoju teoriju.Pjer_Nis:Religija je uvek bilo kretanje linijom manjeg otpora. Cim covek nesto sebi nije umeo da objasni, tu je bio Tvorac kao resenje za sve. Kada nesto zabrljas u zivotu, uvek mozes da slegnes ramenima: Bozija volja. Nauka se trudi da RAZUME kako nesto funkcionise, iako je to mnogo teze od jednostavnih resenja koja pruza vera.
Wilkołak:Resenja koja pruza vera jesu jednostavna (kao i svi prirodni zakoni - sve sto je komplikovano NIJE BITNO). Medjutim, primena tih resenja koja ti pruza vera je ono sto je malo teze ispuniti.