Natalne karte - analiza

• Začetnik teme Začetnik teme dip3
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

292mhd4.jpg

Astronomski, Sjeverni Mjesečev čvor reprezentuje tačku u kojoj orbita Mjeseca presjeca ekliptiku putem od juga ka severu, dok je južni ista ta tačka presjeka samo na obrnutoj strani.
Čvorovi provedu više od godinu dana u jednom znaku i to su nematerijalne tačke koje reprezentuju prvenstveno uticaj karme(SA) na naš sadašnji život.
Zato su oba prvenstveno vezana za saturna.

O kakvim spiralama pricamo...to je sad N3W romantican. :)

@Olypea

Vidiš da na neki način jeste planetarna energija, jer u tom smislu onda ni asc nije planetarna energija.... :)

U strijelcu ti ovaj čvor i govori o instinktino vodjenom putu samospoznaje upravo kroz područje kreativne slobode ...Otuda ti umnogome postoji ta potreba za astrologijom koja počinje iz hobija i izrasta u izvjesnu mudrost,znanje,vrlinu koja čini dio tvog ličnog kvaliteta...pogotovo ako jupiter ima veze sa serijom 11 (UR,11.,vodolija). Problem leži na drugoj stranu, južnom čvoru, koji govori o tvojim poteškoćama da te mudrosti sagledaš iz kolektivne perspektive na jedan svrsishodniji način...već te recimo u ovom slučaju astrologija u tom smislu umnogome može da ometa na putu tvog ostvarenja u svrhu humanog doprinosa jer motiv da se bavis njome može da ostane prvenstveno tvoja lična satisfakcija,ako JČ nije osvješten.
Južni čvor (ima i onaj riblji rep) te zapravo uči da znanja koja posjedjujes na neki način bezuslovno daješ...a sebe kao ličnost u tom smislu žrtvuješ,minimalizuješ...što ti recimo radiš izmdjuostalog i kroz ovaj forum..jer si kao neko anoniman spreman da bezuslovno daš astrološki savjet,tumačenje nekom koga to interesuje. Dakle ide to tebi dobro :)

@N3W

"Kao takvo sve što dolazi iz te zemlje pod možda i najjačim lažnim Merkurom na planeti je pre svega laž. "

Inače i čovrovi su ti potekli iz indije.

A neptun koji je donedavno bio objektivnost sada me vuče u dubine iz kojih nema izlaza.Primjećujem da se u zavisnosti od situacije ljudi koriste čime god ne bi li poslužilo svrsi trolanja.

Poslednja izmena:
@albino

Hvala za pojasnjenje. :)
Uglavnom bitni su i vladari smc i jmc, jer ih ima otprilike jedna generacija, pa se nece kod svih isto manifestovati.
Opet ne znam puno o tome, jer na netu nema bas bog zna sta da se nadje o ovim cvorovima, sem onog uopstenog ali fali malo istrazivanja o ovome, ili bar neke dobre literature.

Sto se tice mog smc-a, u sustini mi i jeste astrologija hobi(5p) ne bavim se time profesionalno, niti planiram. Jmc je u blizancima, vladar je merkur u strelcu(u znaku smc) u sekstilu sa jupiterom(vladarem smc) pa je to verovatno taj most smc-jmc koji postoji kao sto kazes.

Sto se tice prirode smc, kapiram da se misli da je prirode Ju/Sa(to sam procitala na par mesta) jer Ju donosi uspeh, a prirode Sa jer je do toga tesko doci...tj. nije lak proces.
Mada moze i Sunce da se zameni sa Ju, jer je to ipak neka svrha u zivotu, sto Ju nije.

Opet kazem u karmicku astrologiju se ne razumem mnogo, a i taj misticizam(prosli zivoti, itd) mi je malo stran. Tj. ne zanima me toliko, previse sam usredsredjena na ovde i sada tj. ovaj zivot(podznak Lav)
Podznak Lav sam po sebi i se i ne zanima mnogo za te stvari,jer je 9 kuca(visa svest, produhovljenost) u Ovnu, koja simbolise nov pocetak.

Inače i čovrovi su ti potekli iz indije.

A neptun koji je donedavno bio objektivnost sada me vuče u dubine iz kojih nema izlaza.Primjećujem da se u zavisnosti od situacije ljudi koriste čime god ne bi li poslužilo svrsi trolanja.

Čvorovi nisu potekli iz Indije već iz Persije, a pre toga su bili božanstva u mimohodu Bliskog Istoka.

Neptun nije lična objektivnost, već objektivnost svega što (ne)postoji jer se sve preklapa, a odatle i dolaze iluzije koje ne moraju ni nužno biti iluzije. Da li čovek zaista može da zna da svojim (pod)svesnim ne kreira alternativne trenutke i dešavanja koji imaju maha u nepostojećem ili možda nekad nekom davnom univerzumu pre mnogih koji su (ne)postojali. Samim tim za Neptun ne postoji šta neće prihvatiti jer od konflitka strepi. Zbog toga se i pronalazi najbolje u znaku Riba kojim vlada.

Kapiram ja da tebi to deluje kao trolovanje, ali ja podjednako mogu da kažem i da ti troluješ ovde pokušavajući da se nametneš sa više tradicionalnom no modernom astrologijom i to je veoma primetno u načinu na koji pišeš o Saturnu pre svega.

Mislim, ČAKRE si pominjao i krunu, inače Glavu (Uran) si povezao sa Saturnom. Aj što čakre su nebitne u astrologiji generalno, nego i promašiš i boju i smisao i koncept. To te muči nešto. :think:

I dalje si se ti zadržao na onom od pre 200 godina. :mrgreen:

''transsaturni''. :hahaha:

Aj piši ti samo, neću da te diram, neko će se već pronaći. :mrgreen: :heart:

Saturn ima neku skroz drugu konotaciju u tradicionalnoj astrologiji, koja nije ono tipa Saturn je super, to je pre moderna astrologija.

Tradicionalna astrologija je nepravedno satanizovana kao zastarela verujem samo zbog imena i nekog arhaizma u jeziku kojem je objasnjena, a zapravo je mnogo bolja od moderne. Naravno da ima manu u tome sto ne koristi Uran, Neptun, Pluton ali ta mana je daleko od fatalne jer vecina natalne karte se moze skroz dobro protumaciti bez ovih planeta. Jos jedna mana je u tome sto nekad ljudi koji se bave tradicionalnom odu u neku drugu krajnost, punu arapskih tacaka i nekih matematizovanja gde to postaje nesto sasvim drugo.
Modernisti sa druge strane jos uvek nisu "izgustirali" otkrice ovih planeta, pa se previse oslanjaju na njih u tumacenju, dok ove druge koje su stubovi tumacenja izostavljaju i minimiziraju.
Jos jedna mana je sto se modernisti previse bave prepisivanjem nekih misticnih karakteristika ovim planetama, umesto da ih stvarno istraze, jer to jos nije uradjeno, tj. daleko jos od zavrsenog.

Najbolja je neka sredina izmedju ova dva.

Ma može neko da se bavi time koliko hoće, ali kada ne zna neke osnove tipa Ouroboros, mit o Svetom Johanu i sl džabe je to sve. Pravo znanje se čuva, ali može se koristiti reda radi satisfakcije Urana, normalno.

Inače ne ulazim u estetiku đokiša i sl. Rekoh već, Merkurovske laži.

@albino

Sto se tice prirode smc, kapiram da se misli da je prirode Ju/Sa(to sam procitala na par mesta) jer Ju donosi uspeh, a prirode Sa jer je do toga tesko doci...tj. nije lak proces.
Mada moze i Sunce da se zameni sa Ju, jer je to ipak neka svrha u zivotu, sto Ju nije.

Opet kazem u karmicku astrologiju se ne razumem mnogo, a i taj misticizam(prosli zivoti, itd) mi je malo stran. Tj. ne zanima me toliko, previse sam usredsredjena na ovde i sada tj. ovaj zivot(podznak Lav)
Podznak Lav sam po sebi i se i ne zanima mnogo za te stvari,jer je 9 kuca(visa svest, produhovljenost) u Ovnu, koja simbolise nov pocetak.

Pa da, svakako jesu neodvojivi jedan od drugog...kako u literaturi i kažu:

sjeverni cvor : ona strana duse koja izlazi ,oslobadja se,glava (usta),uzrok,evolucija,misija(drahma),sadašnji koraci koji utiru put za naredne inkarnacije.

juzni cvor: ona strana duse koja ulazi, upada,zarobljava se,rep(anus),posljedica,okolnost,karma,sumirani koraci iz prošlosti koji još davno prije prošle inkarnacije utrli put ovoj inkarnaciji...i mi ih vučemo...u težnji da ih se oslobodimo.

Glavna poenta čvorova i jeste mogućnost da se nečega oslobodimo (juzni cvor,polje i znak u kom se nalazi) da bi nešto dobili (sjeverni cvor,polje i znak u kom se nalazi).

Inače,pojam svrha ( namjena), je pod simbolikom saturna ,a sjeverni čvor je upravo jedan od faktora koji omogućavaju da osoba kroji sama sebi svoju sudbinu i svijesno utiče na ono za šta je primarno namjenjena...dakle S.Č. nosi taj faktor svijesti.

Pojam budne svijesti je pod primarnom simbolikom sunca ...medjutim to je samo 1. nivo svijesti, za dalje nivoe svijesti i njenu nadgradnju, nam svakako treba sposobnost logičkog povezivanja i razmjenjivanja (2. nivo spoznaje-merkur) koja će naše svijesti medjusobno da poistovjećuje i sposobnost spoznaje višeg uma koja će naše primarne svijesti da proširuje i podiže na individualnom nivou (jupiter) integrisuci i onu nama najbližu,bazičnu duhovnu sferu unutar naše spoznaje stvarnog,pa se tako npr. radja savjest(JU). Upravo to podizanje svijesti na viši(duhovni) nivo (jupiter) se i personifikuje kroz sjeverni čvor. Jer jedino tako S.Č. koji se opozicijom ogleda u južnom, može i imati širu duhovnu perspektivu na karmičko blato koje smo napravili i vučemo iz proslih zivota sadržanih u južnom čvoru, koga moramo učiti da se oslobadjamo (jupiter).Zato je S.Č. prvenstveno prirode jupiter /saturn...and ne sunce/saturn.

Uran (koji je izmedjuostalog i astrologija) kao dublja (nesvjesnija) oktava merkura od nas traži uvid u medjusobnu razmijenu poistovjećene svijesti na mnogo dubljem kompleksnijem nivou od onog kojeg raspoznajemo logikom...To jest uvijek trazi od nas unutar logičke "stvarne" spoznaje i taj kosmogentski faktor tj. svijest o našim suptilnijim medjuintegracijama koje se svakako tiču nevidljivih i mnogo dubljih izvanmaterijalnih sfera, na niovu komunikacije.

Iako kažeš lav si i hoćeš da budes prvenstveno tu...zapravo i ne biraš na svjesnom nivou baš da budeš apsolutno prisutna na dnevnoj bazi samo ovdje i sada ,već si kroz čitavu astrologiju tj. kroz urana u ovom slučaju, naučila i izabrala da unutar svoje svijesti ,za vrijeme tih dešavanja na neki način budeš u isto vrijeme i izvan tog "sada". :D

Jer evo vidi,neki random prijatelj koji je ovan i nema pojma o astrologiji i u tom smislu osvještenog urana,pokazuje svoje nove crvene patike koje idu na špic a tvoja druga prijateljica vaga na njih odmah počne da reaguje prenaglašeno (jer je aktivirao opozit) ...Kod tebe ovaj prouzrokovani odnos njih dvoje uvijek ima dublju dimenziju od samo logičkog povezivanja, budući da si ti u njima vidjela marsa i veneru .Za njega i nju su te crvene patike na svjesnom nivou dio ovodimenzijske spoznaje. Kod tebe na svjesnom nivou one nisu samo ovodimenzijske...vec su ujedno i dio mnogo univerzalijih energetskih veza koje ljude povezuju kroz neke suptilinije duhovne vanvremenske,vanmaterijalne sfere..od samo ove unutarvremenske koju jedinu pamtimo.

Inače Olympea,glede tvog zadnjeg posta, jako je teško sa razumnog gledišta pogotovo istražiti suštinu onog što je izvan saturna a da nema mističnosti....jer ono što ulazi u sastav tzv. anime mundi- "donjeg kosmosa" se ipak zavrsava sa saturnom (omedjenom granicom uobličene nam stvarnosti).
Medjutim, astrologija je uprkos tome prilično dobro istražila izravne manifestacije nekih transsaturna (uran,neptun,pluton) unutar granica te naše stvarnosti.

Poslednja izmena:
Pa da iskoristi. To je Saturnovo dete, dabome.

Nego za 'strologa što reče da je sve i svja Sautrn...

...''nije pod uticajem Neptuna'' ----- >

Pieter_Lastman_-_Jonah_and_the_Whale_-_Google_Art_Project.jpg

SMČ - JMČ ''nastali u Indiji''... :hahaha: U đokišu se smatraju PLANETAMA. Toliko o tome :mrgreen:

Pa da iskoristi. To je Saturnovo dete, dabome.

Nego za 'strologa što reče da je sve i svja Sautrn...

SMČ - JMČ ''nastali u Indiji''... :hahaha: U đokišu se smatraju PLANETAMA. Toliko o tome :mrgreen:

One u Jyotishu isto tako nisu stvarne planete već matematičke tačke u svemiru koje uzrokuju pomračenje Mjeseca i Sunca. Zbog ovoga se nazivaju "Chaya grahe" ili "sjenovite planete".Kako su u Vedskoj vrlo važne one su u smislu značaja dobile puni status planeta zbog toga što se smatraju "karmičkom osom" osobe

Poslednja izmena:
ja koja se razumem vas čitam i zbunjujem se, nikako da nađem suštinu.
albino je naročito opširan, što je lepo videti ovde, čak i laik kad prebroji karaktere shvati da se čovek razume u materiju. :huh:
ali je premalo konkretizacije i suštine... ili sam ja takva ličnost, pa očekujem od drugih da se prilagode, vrlo moguće.
ugl, iz iskustva znam da se zbog tumačenja tački, asteroida, mešanja mitologije i odlaska preširoko i preduboko gubi na suštini... kojoj je npr ova tema namenjena.

- - - - - - - - - -

i da, očekivala sam da mi disco girl da savet barem za frizuru.
ako treba fotka priložiću... :lol:

Inače to ne radim, ali vidim da imaš poteškoće s tim tako da ću izvaditi jednu sveščicu sa police i napisati par stvari :

Rahuketu-600x552.jpg

Viđu Tigra i Ribu. :mrgreen:

981074.jpg

Viđu Spiralu :mrgreen:

Nema kod mene nikakvog romantizma kada govorim o planetama. Ja sam koncizan i ne povezujem jedan mali, bedni, mizerni Saturn sa celoukupnim postojanjem u Univerzumu, domenom Realnosti, Znanja, Osnove, Vrha, Mraka, Tame i Boga pitaj šta si sve nabrojao za kratko vreme na forumu... Imali smo par takvih slučajeva (ili još uvek imamo) u prošlosti upravo na PDF-u.

Mrak, tminu, odustvo istine i snove predstavlja 12-ta kuća. Upravo ona vlada Karmom iliti završetkom Karme. Sve planete u 12-oj kući ukazuju na Prošle Živote i njihova retrogradnost je jedan od naglašaja njihovog severiteta, ujedno i loši aspekti. Kethu se upravo prikazuje ogromnom Ribom(12) koja guta Čoveka(11).

Prva Kuća iliti mesto gde se Sunce najbolje oseća upravo predstavlja osnovu i početak za bilo šta, uključujući i tumačenje ma koje astrološke karte. Tu se jednostavno mora početi jer gotovo uvek pokazuje kuda osoba vuče, odakle možemo da vidimo njezinu životnu (Sunce) energičnost (1).

Pogrešno i zastarelo je smatrati Saturn ''crnim Suncem'' jer to su postulati nastali u vreme kada se za bolje nije znalo niti se moglo znati. U to vreme za sva zla je okrivljen Saturn i predstava o mraku je bila usmerena prema Saturnu, što je neistina. Ono što jeste istina jeste da postoji tri znaka Zodijaka koji vladaju crnilom, a to su Škorpija, Jarac i Ribe. Pozicija Saturna će ukazivati na tamnije ljude, crnokose ljude, oblačenje po određenim motivima koji vuku na crno ili crnilo. Ali isto tako će to raditi i Asc u Škorpiji, vrlo prosto čak.

Ipak, Saturn ne vlada Mrakom već je u Funkciji Mraka. Apsolutnu vladavinu nad Mrakom ima isključivo znak Riba. Škorpija i Jarac samo dele poziciju.

SMČ i JMČ nisu nikako povezani sa Saturnom, to je neistina zbog toga što se formirala jedna ubeđenost ljudi da je pozicija Saturna najbitnija jer daje najviše poteškoća ljudima i stoga je najviše izražena te se uzela kao karmička planeta.

Saturn je u funkciji Karme, ali ne vlada istom. Merkur je u funkciji karme, ali ne vlada istom. To znači da će raditi ono što im je ''predodređeno'' da rade tokom njihovih tranzita, položaja i funkcije u natalu/solaru osobe tokom godina i godina života.

Istina je da su Karmički elementi izvan domašaja astrološkog tumačenja jer su nadrealni. Mi možemo samo da ih prepoznamo, ali ne možemo da ih rastumačimo na pravi način.
Čak i vidovite osobe mogu da rastumače nečiji život kroz elemente priviđanja, ali ne mogu da znaju zbog čega baš dobijaju tu predodređenost za vidovitost ili zbog čega.
Možda, jednostavno, ne postoji razlog već su matematičke kalkulacije takve da u univerzumskoj tomboli svako dobija atribute na način koji je iz svakog ugla haotičan, a u stvari detaljno precizan. Poenta je da se to ne zna jer naša svest je usmerena na maleni Sunčev sistem u kom pratimo Sunce koje je za nas ne samo izvor Života, već i izvor Istine. Svetlost je upravo Istina u natalu. Kada se Tumači polazi se od Istoka.

Vođenje svog znanja, astrološkog, vedskim učenjima se uvek i u svakoj formi mog izučavanja pokazalo veoma neuspešnim i neadekvatnim jer je čitav sistem jednostavna adaptacija isuviše površnog posmatranja astrologije da bi se tu mogli pridodavati ma kakvi elementi istine. Postoje neke forme istine u Đokišu, ali su daleko od koncepta moderne astrologije.

Iz tih razloga sam termin ''Đotš'' izlazi iz upotrebe jer je pojavom moderne astrologije morala da se ''upgrade-uje'' i ''Đotš'', tako da su se nazvali ''Vedskim astrolozima'' i pozicije znakova Zodijaka isključivo uzimaju prema percepciji samih Sazvežđa u astronomiji kako bi, između ostalog, pobegli od optužbe za precesiju :lol:

Svaki astrolog koji ima 2 grama mozga razume i shvata da precesija ni na kojoj osnovi ne utiče na astrologiju jer se radi o Zodijaku koji polazi sa tačke Zemlje i uzima dvanaest delova neba kao podjednaku odrednicu i usmerava se prema elementima, dimenzijama, prostoru i energiji. To je puka osnova jer sazvežđa su samo nominativa i nisu prava tela u ma kom smislu, bilo Astrologije, bilo Astronomije. Ipak, vedski ta dva poistovećuju što je velika besmislica.

Saturn ima neku skroz drugu konotaciju u tradicionalnoj astrologiji, koja nije ono tipa Saturn je super, to je pre moderna astrologija.

Netačno. Upravo je u tradicionalnoj astrologiji Saturn povezan sa svim što gorepomenuti čikica piše i upoređuje sa svim što (ne)postoji.

Tradicionalna astrologija je nepravedno satanizovana kao zastarela verujem samo zbog imena i nekog arhaizma u jeziku kojem je objasnjena

To znači da nisi dovoljno istraživala istoriju tih dveju smerova u astrologiji da bi uvidela zbog čega se tradicionalna astrologija uopšte više ne koristi. Jednostavno je besmisleno voditi se tradicionalnom astrologijom kao odrednicom.

Moderna astrologija je nastala, naravno, na temeljima tradicionalne astrologije, ali predstavlja ono najbolje što se odatle moglo uzeti. I tu negde baš kada je Pluton prošao kroz Škorpiju 1980ih, ujedno i Uran, dolazi do vidnog menjanja astrološkog smera i racionalizacije o tumačenju i poniranju u daleko dinamičnije dubine istraživanja astrologije.

a zapravo je mnogo bolja od moderne.

:hahaha: Moderna astrologija jeste tradicionalna astrologija s tim što je napredovala. Razlog zašto ne gledaš tranzite Urana, Neptuna i Plutona nije zbog toga što oni ne postoje u tradicionalnoj već zbog toga što su sporije planete, što ne znači da ne funkcionišu niti imaju velikog impakta na ljude u okruženju i ponašanje u realnosti, ponekad daleko više no što ljudi to žele da prihvate.

Upad Plutona u Jarca i gomila silovatelja migranta po Evropi, najviše napali Nemački Asc, a odomaćili u Švedskoj Škorpiji. To u tradicionalnoj ćeš šta reći? Kako ćeš to pogledati u tradicionalnoj gde nemaš Pluton kao osnovu? Jednostavno je tradicionalna astrologija hendikepirana za posmatranje.

Modernisti sa druge strane jos uvek nisu "izgustirali" otkrice ovih planeta, pa se previse oslanjaju na njih u tumacenju, dok ove druge koje su stubovi tumacenja izostavljaju i minimiziraju.

Zbog toga što razumeju da se nekim planetama u prošlosti pridodavale asocijacije koje nimalo nisu simbiotičke. Uticaj planeta će se polako izučavati, a to nije zbog nesposobnosti modernih astrologa već zbog toga što su planete u sporijem hodu od drugih. Evidencije već uveliko imamo ne samo u ličnim horoskopima, već i u mundanoj astrologiji koja se lako može korisitit za potvrdu stvari, situacija i dela.

Jos jedna mana je sto se modernisti previse bave prepisivanjem nekih misticnih karakteristika ovim planetama, umesto da ih stvarno istraze, jer to jos nije uradjeno, tj. daleko jos od zavrsenog.

A tradicionalna astrologija je oličenje istraženog? :mrgreen: Pusti ti te priče, astrologija je i u najmodernijoj formi uslovljena na arhaizam i tako će i ostati upravo zbog onakvih astrologa koji sve pripisuju Saturnu i toga se drže ko pijani plota. Tu nema napretka, istraživanja, analitike, dedukcije, razmere, provere, recipročnosti i detaljne analize već je logika ''tako piše u ovoj knjizi''.

Čovek je rekao da je SMČ - JMČ nastao u Indiji, što znači da najverovatnije ni ne zna odakle potiče astrologija niti ko su bili Sumeri. Zmija koja guta svoj rep je motiv koji nadaleko premašuje i postojanje hinduizma, egipta pa čak i sumera. To je uveliko bila forma i pre no što su istorijske arhive to mogle da memorišu.

Antički ljudi koji su pravili tačne kalendare zvezdanog neba u najsitnije detalje da ne provale Mesečevu osu? Neće da može. :lol:

Najbolja je neka sredina izmedju ova dva.

Pa moderna astrologija JESTE SREDINA :lol: . Da mešamo ta dva dolazi do konflikta jer jedno kaže jedno, a drugo kaže drugo. Nije najbolja jer se greši kao što je čikica pogrešio jer se vodi hijerarhijom tradicionalne astrologije gde je Mesec na dnu, a Saturn na vrhu hijerarhije, samim tim je odrednice SMČ i JMČ odredio prema tome umesto da sagleda percepciju načina na koji se tumači Zodijak i načina kojim se polazi od 1 do 12 što je jedina prava istina ma kog tumačenja, samim tim se dobija analogija Tame i Mraka, a znamo vrlo dobro da je 12 vezana za Mrak i Neptun, a ne za Saturn.

I to čak nije ni astrološko već MITOLOŠKO vođenje! To čini stvar izuzetno komplikovanom jer se pojavulje ona stara priča o Ra i Seth... :lol:

Čak i u antičko doba samo prikazivanje Ribe kao osnove je sasvim dovoljno da se uvidi koja planeta ima najviše udela u energizaciji same tačke Meseca.

I opet potvrda Mesec u Ribama izuzetno jak intuitivni segment koji dolazi ljudima k'o Plima i odlazi k'o Oseka, dok s druge strane Mesec sam po sebi predstavlja drugo svetlo i detaljno objašnjava povezanost sa Suncem.

I tu opet postoji jedna loša tradicionalna nebuloza, a to je svrstavanje Puta Duše u jednostavan kamičak zvani Mesec. Nešto dubinski, iskonski, nadrealno se svrstava na planetu koja Vlada emocijama? Neće da može. Upravo su prelamanja ta koja u astrologiji navode na istinu i kako to da Astrolog svrstava Dušu u poziciju Meseca? Kako to da se ne zapita ''zašto''? Jer u tradicionalnoj tako piše? Haha!

Opet imamo poziciju Sunca kao osnovu kuće 1, koju inače koristimo da pronađemo vladara natusa, i završetak u kući 12. Upravo tu dobijamo Ouroboros, put Duše. I to nije teško da se sagleda i kaže ''Bože, što grešim, pomozi meni grešnome, neptunovskome, da uznapredim svoja sve i svja i odozgore i odozdole''. Samo treba da se prati simbolika, normalna stvar.

I hajde sada da pratimo simboliku, najprostiju moguću :

unnamed.gif

Dakle Krug (Venera) samog Natala koji se bavi kosmičkim pitanjima (Vodolija - Merkur) koji prati poziciju Sunca od Istoka (Tumačenje Istine) i završava u 12oj kući Riba (Egzaltacija Venere, Pun Krug).

I upravo je KRUŽNI princip daleko bolji, energetski moćniji, opširniji i kvalitetniji princip tumačenja od korišćenja kvadratića i to se može vrlo lako i primetiti. BUM.

POTVRDA? Šta je to, malo, slatko i u 360 stepeni? Krug ili Kvadrat? Molim lepo, doviđenja. :bye:

obrs.jpg

1ypo38.jpg
:mrgreen:

N3Wz, nekad izgleda kao da kontriras samo da bi kontrirao.

Lepo sam napisala sve sto mislim o tome a sad na tebi je iz kog ugla ces da shvatis napisano, a uvek shvatis iz nekog koji tebi odgovara da bi dokazao neku svoju poentu i krenuo da pises nesto skroz drugo(krug ili kvadrat ?....podseti me gde sam pisala o djotisu?) a uopste nigde nema odgovora na to zasto ovo sto sam napisala je pogresno, nema kontraargumentacije.

Sto se tice osobina Saturna iz ugla tradicionlane astrologije gresis jednostavno i to je to jer nisi dovoljno proucavao.
Saturn je u tradicionalnoj astrologiji prikazan i izmedju ostalog kao lenjost, nemarnost, zapustenost, siromastvo, kontrasenje...u modernoj astrologiji to je dobri "ucitelj", radoholicar, sef itd.
Takvih opisa u tradicionalnoj uopste nema.

To sam vec jednom pisala, Mesec jeste kamicak gledano u solarnom sistemu...ali nije ako ga gledas iz ugla Zemlje...jer da njega nema ne bi bilo ni zivota na Zemlji.
Zaboravljas da je astrologija ljudski alat za tumacenje zivota, i to je sve sto ona jeste. Bavi se zivotom na Zemlji, a ne zivotom na nekoj drugoj planeti, pa zbog toga prati i hijerahiju vaznosti planeta koje imaju najveci uticaj na nas. To nije Neptun.
Iz ugla posmatranja sa Zemlje Sunce i Mesec jesu svetla.
Tu lepo i postoji korelacija i astrologije sa astronomijom. Saturn u astrologiji jeste wannabe Sunce, tzv. nocno Sunce. Saturn prima duplo manje energije nego sto je odasilje(u astronomiji), on na neki nacin i jeste rusilac zivota kao sto je i prikazano u tradicionalnoj (Saturn opozit Sunce)
U astronomiji cak i Jupiter jeste benefik(opet za NAS) jer zaustavlja mnoge metore koji su krenuli u nasem pravcu. I sad ti nekako kazes da astrologija nema veze sa ljudima, a bas najvise ima veze jer je to ljudski alat. Kapiras da je recimo Jupiterovom satelitu Jupiter nesto sasvim drugo do planete i energetskog entiteta koju on ima za nas.
Zato mi je i dalje cudno da izbacujes coveka iz te price o astrologiji, a on je upravo i smislio astrologiju da bi objasnio neke uticaje na sopstveni zivot, ne uticaje Neptuna na kosmicki tok.
Zbog toga su oni manje bitni za nas od licnih planeta, a ne zato sto su nebitni u kosmickoj prasini.

A pisala sam vise o natalnoj astrologiji i ljudima koji tumace natal a da se previse oslanjanju na spoljne planete. U mundanoj je to skroz legitimno.
Opet da se vratim na Satuna, nije on u TA nikakvo bozanstvo, a to nije cak ni albino tvrdio koliko znam.

Moderna astrologija nije uzela samo najbolje iz tradicionalne, vec je i odbacila dosta dobrih stvari, a uvela neke skroz druge. U tom nekom smislu jeste sredina izmedju ta dva, ali kakva sredina. :D

@N3Wz

Pogresno si protumacio tok retrogradnosti..ono sto se pokrenulo sada i ovdje (ovan ) vuče neposrednu priču iz prošlosti odakle je ono poteklo,proisteklo (ribe)...Kada se vracamo u neposrednu proslost,uzrok (ribe) necega ovdje unaprijed pokrenutog(ovan) onda govorimo retrogradnosti koju ti spominjes. :) Nije riba retrogradna vodoliji već je vodolija ribi...retrogradnost podrazumjeva prividno(Ne) kretanje unazad (SA) ..vracanje na staro (Sa) ,usporavanje(SA) brzine toka kretanja planete prema naprijed. Tako je npr. u retrogradnosti sadrzano sve ono iz prethodnog znaka sto vuče nazad nerjesenu problematiku predstojeceg znaka.

Karma je vedski sanskristski terimin..(car-ma,car -man) i ne mozes je tumaciti izvan njenog originalnog značenja i porjekla...i reći da ne korespondira saturnu (posljedici nekog uzroka)

Takodje, izmišljati toplu vodu i tumaciti neko učenje koje je od strane istog u isto vrijeme nipodaštavno (dakle paradoks) po svom ličnom nahodjenju, samo zato sto se npr. vidi lava/tigra u simbolu... zahtjeva svakako da se bar malo dublje udje u tematiku da bi se ovako nešto tvrdilo.

Rahu-sjeverni čvor nikako nije povezan sa tim što uporno pokušavaš nametnuti..Njegova simbolika je kompleksna i preklapa se sa više elemenata u zodijaku. Uprkos tome Sjeverni čvor ima neke odrednice koje ga nikako ne povezuju sa suncem..već upravo suprotno.

Prvo kako sjenovita planeta (dakle zamračenost) može korespondirati svjetlu-suncu? Razmisli prvo o tome.

Rahu vedi smatraju jedinom tackom u karti koja ima jaču snagu od sunca jer upravo može da proguta sunce u potpunoj solarnoj eklipsi...zato se tako simbolično i prikazuje..npr. kako jaše na lavu.

Drugo, Sjeverni i južni čvorovi se u vedskoj astrologiji (upravo zbog eklipsi) oba smatraju najvećim neprijateljem znaku lavu i raku....i najveći su neprijatelji planetama suncu i mjesecu (svjetlima) .

Rahu korespondira sa oni planetama koje vladaju navišim čakrama tj. jupiterom 6. čakrom i saturnom 7. čakrom (moderni astrolozi tome dodaju i navodnu "osmu " uranovu cakru)

Ketu vlada najnižnim čakrama (u podrucuju sakruma) vezanim za nesvjesno ,žudnju,strasti i težnju za materijalizacijom -marsom i njegovom prvom cakrom (moderni astrolozi tome dodaju i pluton kao navodnu "desetu cakru")

Rahuov dan u sedmici je subota(saturn) a ketuov utorak (mars).

Rahuova boja je: crna(SA),plava(Ju)

Ketuova boja je boja dima (koji asocira na sagorjevanje)

element sj. čvora je vazduh(gore,uzvisenost,um) a element j. čvora je zemlja (dole,prizemnost,tijelesnost)

Takodje rahu je glava kundalini zmije a ketu je njen rep

U budizmu je rahu tzv. krodhadevatas koje spada u red bogova terora (SA) i inspiracije (JU).

itd.

U svakom slučaju citava poenta rahau i ketua je u procesu evoluiranja naše duhovnosti(JU) kojom ćemo da se oslobadjamo i balansiramo 'duh' materijalizacije (SA).
Gdje je vedima ovde sunce u konačnici? :)

p.s. i dalje ne vidim spiralu konkretno ovde na slici... vidim izvijugano tijelo zmaja i iako razumijem sustinu koju hoćes time da objasnis...spirala bi konkretno ovako izgledala:

2wnsggm.jpg

dvofat.jpg

I jos jedna stvar...To da li je tumacenje cvorova poteklo od haledjaca i kasnije vavilonaca hiljadama godina ranije kada se astrologija radjala, nije ostalo zapisano kao nikakva poznata cinjenica (vec tvoja pretpostavka). Svo temeljno znanje koje danasnja astrologija poznaje o čvorovima je porijeklom iz vedske astrologije...zapadna astrologija (koja ih u takvom obliku isprva nije uzimala za razmatranje) je tokom svog razvoja znanje o cvorovima preuzela sa dalekog istoka i to je opstepoznato.

Poslednja izmena:
Zdravlje znam da se vidi, znam da se vidi koji bi posao bio dobar za osobu, pisao sam ti da sam bio sa nekim ko se bavi astrologijom pa sam tada neke stvari shvatio ali ne znam da li se vidi na primer gde će neko da radi, da li će dobiti neki posao. Zanima me i nešto vezano za podznak, meni je uvek izlazilo da sam Lav ali ta osoba mi je govorila da sam u stvari Rak i da na internetu kada se izračuna online nije tačno. Razlog je valjda u tome da postoji natalna karta i koliko se sećam solarna karta i da postoji zapadna astrologija i istočna i da mi treba da koristimo istočnu. Da li je to tačno?

@Deni5

Postoje dva načina konstruisanja zodijaka. Jedan je tropski jedan sideralni.

Zbog razlike u računanju ova dva zodijaka se dogadja i ta tvoja različitost podznaka koju pominjes.

Tropski zodijak, koji se koristi na zapadu, prati promjene godišnjih doba. Sideralni zodijak (koristi se u đjotišu) se bazira na “nepokretnim” tačkama na nebu, odnosno zvijezdama. Tropski zodijak je pokretan i pomiče se duž nepokretne pozadine zvijezda i na nesto direktniji i jasnije nacin ukazuje na tokove koji su na kolektivnom i pojedinacnom nivou promjenljivi, u skladu sa vremenom ili promjenama vremena. Sideralni zodijak opisuje “vječnu” ili stalnu pozadinu koja je takva kakva jeste bez obzira na vanjske promjene i temelji se na stalnim i nepromjenjivim vrijednostima koje su uvijek, u svakoj civilizaciji i kulturi, prisutne, trajne, uvijek iste i nepromjenjive.
Zato kroz sideralni zodijak na nesto direktniji nacin vidimo pozadinu svih događanja, njen trajni rezultat na opstu (vječnu) duhovnu evoluciju kako pojedinca tako i civilizacija u globalu.
Zato se djotis mnogo direktnije bazira na tumacenje onog iskonskog poretka na koji sadašnje stanje stvari i desavanja ne mogu nikako da utiču a duša ih uvijek pamti (pamti gdje se prvi put rodila) dok se zapadna vise bazira na ono što se dogadja sada u ovoj inkarnaciji i na sta u ovom zivotu bilo svjesno ili nesvjesno, ali u svako slučaju izravno ,utičemo,zajednički je stvaramo.Tropski zodijak ,prilagodjen promjeni vremena će uvijek da direktnije i jasnije ukazuje recimo na prirodu licnosti koja se nalazi u okviru trijasa ASC/Sunce/Mjesec a sideralni na nezaobilazne sudbinske nam dogadjaje i postupke koje na personalnom niovu vučemo još iz davnina,"od početka" kao neodradjene, a nalaze se u pozadini ovog sadašnjeg trijasa.

Tako da nije istina da trebamo da koristimo "istočnu" ,ona je samo jedan (ali ne i jedini ispravni) put tumacenja nebeskih tijela koji ogledaju naš zivot na Zemlji. Mi ovde naprimjer koristimo tropski zodijak.

Poslednja izmena:

Back