Nastanak bogova-teorija i mogućnosti

Aristotelov prvi nepokretni pokretač je bog...Od čega i kako je nastao on?

Zbog čega bi morao On nastati ?

Zar ne bi mogla postojati mogućnost da je On vječan ?

Razmisli o ovom : Dali može nešto ( bilo što ) nastati iz ničega ( bez utjecaja nekoga ili nečega ) ?

Razuman odgovor je da je to nemoguća radnja, i kao takva stvara implikacije o razumnom zaključku, da postoji netko ili nešto što je vječno.

Zbog čega bi morao On nastati ?

Zar ne bi mogla postojati mogućnost da je On vječan ?

Razmisli o ovom : Dali može nešto ( bilo što ) nastati iz ničega ( bez utjecaja nekoga ili nečega ) ?

Razuman odgovor je da je to nemoguća radnja, i kao takva stvara implikacije o razumnom zaključku, da postoji netko ili nešto što je vječno.
Ako je svemir konačan-ne može biti večan!
Morao bi to mudrije da bi zaslužio naziv u niku...
Zašto bi bog TREBAO biti večan? Jer se ljudi plaše i groze smrti?
Pa kakve to veze ima s bogom...?
Na ovoj temi insistiram (kao agnostik i filozof) na besprekornoj logici,osim ako je humor u pitanju...:lol:

Ako je svemir konačan-ne može biti večan!
Morao bi to mudrije da bi zaslužio naziv u niku...
Zašto bi bog TREBAO biti večan? Jer se ljudi plaše i groze smrti?
Pa kakve to veze ima s bogom...?
Na ovoj temi insistiram (kao agnostik i filozof) na besprekornoj logici,osim ako je humor u pitanju...:lol:

Dali vjeruješ da postoji nešto ( bilo što ) što je vječno ?

Onda bi po nekoj logici i vreme trebalo da ima pocetak?

Moje vjerovanje se temelji na tome da je jedino Stvoritelj vječan.

Normalno, ako bi uzeli vječno postojanje Boga, tada bi mogli uzeti u obzir i vječno postojanje vremena, koje traje uz Tvorca.

No, to je više nagađanje, pošto mi ljudi ne znamo mnoštvo toga, pa tako i to dali je vrijeme u kontekstu čovijeka isto sa onim u kontekstu Boga.

Međutim, ja volim što jednostavnije postaviti stvari, pa tako i pitanje; dali može nastati nešto iz ničega, meni daje odgovor u postojanje nečega vječnog.

Pitanje br.2.-Kako to,ako je večan ,da mu prvo beše reč?Zar je večna reč? I šta je bilo s njom?
Ko ili šta je izgovorilo tu reč ili tvorilo(logos)?
Kako je uopšte moguće znati taj prapočetak s rečju kad nije bilo svedoka tom stvaranju reči???
(Izgleda tu ima više pitanja...:rumenko::(:mrgreen:)

Normalno, ako bi uzeli vječno postojanje Boga, tada bi mogli uzeti u obzir i vječno postojanje vremena, koje traje uz Tvorca.

No, to je više nagađanje, pošto mi ljudi ne znamo mnoštvo toga, pa tako i to dali je vrijeme u kontekstu čovijeka isto sa onim u kontekstu Boga.

Međutim, ja volim što jednostavnije postaviti stvari, pa tako i pitanje; dali može nastati nešto iz ničega, meni daje odgovor u postojanje nečega vječnog.

Tako da ,u stvari-pojma nemate o tome...
Pazi-bog večan,a stvorio svet! ! ! Pa gde je dotle bio večan?Embrio večnosti? Hm...:mrgreen:ću bolan logike...

Za Boga nema vremena....Bog prozima svoju tvorevinu svojim nestvorenim energijama....ali on je iznad tvorevine...druga je priroda od nje

Pitanje br.2.-Kako to,ako je večan ,da mu prvo beše reč?Zar je večna reč? I šta je bilo s njom?
Ko ili šta je izgovorilo tu reč ili tvorilo(logos)?
Kako je uopšte moguće znati taj prapočetak s rečju kad nije bilo svedoka tom stvaranju reči???
(Izgleda tu ima više pitanja...:rumenko::(:mrgreen:)

kad kazes prvo zaboravi na vreme....;) da,rec je rodjena u vecnosti u umu stvoritelja....

Pa gde je bio um dok nije izgovorio rec i kompletirao misao?da li je postojao i bez reci i misli?:think:.....pa da postojao je on je postojanje sam po sebi..i referenca za druga postojanja...
A kako je mogao postojati u ničemu?
Jer ako je večan-postojao je i pre svojih stvaranja postojanja! Znači-postojao je u nepostojanju ! ! !??? U ničemu je postojao??? :mrgreen::heart::rotf:

A kako je mogao postojati u ničemu?
Jer ako je večan-postojao je i pre svojih stvaranja postojanja! Znači-postojao je u nepostojanju ! ! !??? U ničemu je postojao??? :mrgreen::heart::rotf:

Ja se izvinjavam verujućima,ali ovo nije samo retorički već i metafizički problem-hegelijanski čak i problem s logikom
koja ovde čini jedinstvo s metafizikom-tako da i sam stojim pred ovim problemom svestan postojanja određenih sila
determinizma koje još nismo upoznali,odgonetnuli i artikulisali...
Moram pomoći jer vernicima neće biti dobro...
Postojanje u petoj ,šestoj i ostalim (do 11 zasad..)dimenzijama -nama ljudima je nesaznajno i neprimećeno jer nemamo čula za te dimenzije,
tako da duhovno "prebiva" u nekoj od tih,matematičko fizički dokazivim dimenzijama i u tim dimenzijama su moguće implikacije postojanja nama
nesaznajne-zasad...

Back