stavljas se iznad tih Zlih kao da je tebe eto nesto zaobishlo. sujeta je prvi greh. da li je to Dobro ako si ti iznad njih?
ako jeste, kako si uspela?
Mada sam navela tvoj citat, ne citiram tebe kao tebe; već svu masu idealističkog lupetanja koje od šume ne vidi stabla; i sva stabla doživljava kao deo šume.
Mada je smešno, jer ideal koji se time propagira, u principu ne trpi nikakve
izrode ni odstupanja od normi - ali, to je već neka druga priča, i verujem, od višeg reda nego ova ovde zahteva.
Osvrčući se na pojmove koje sam zlima nazvala;
argumentovano mogu reć da me je takvo zlo zaobišlo. Ja nit sam ludi ubica nit pedofil i/ili oboje od toga.
Zaista sam iznad ludih ubica i pedofila.
Kako sam uspela? To pitanje zvuči kao da je izbeći pedofiliju nešto u rangu nuklearne fizike. S druge strane, možda i jeste, jer, eto, stvarno ne znam odgovor na njega. Kako nisam ispla pedofil i ubica? Pa, šta znam. Možda su me roditelji pravilnije odgajali, ili imam bolje gene.
U svakom sam slučaja ispala
bolja.
Da li sam sujetna zbog toga? Bože me sačuvaj. Nisam
zbog toga. Sujetna sam zbog nekih drugih stvari. Strogo u kontekstu u kojem govorimo, stvarno ne razumem zašto bih se trebala (ili bi ma ko doživeo da tako mislim) osećati nadmoćno. Ja ne mislim da su psihopate i pedofili nižeg reda od mene. Neki od njih su, na intelektualnoj razini, verovatno od mene superiorniji.
Ali ne govorim o
intelektualnoj razini ovde.
Govorim o razlici. Neki od nas je učine svesno, neki podsvesno. Neki je ne učine nikad.
Pa? Svačiji lični izbor.
Lični izbor podrazumeva i
posledice.
Još jednom:
posledice.
O posledicama misliš ranije.
Onaj ko siluje sedmogodišnje dete i dođe meni po razumevanje, oprost, humanizam, veličinu duše - i, pogotovo, ideju kako smo
isti - debelo se prešao.
Od mene može dobiti samo ono što je svojoj žrtvi dao, i još kamatu pride; i potom, milostivo, metak u čelo.
Ako budem baš naročito dobre volje.
I, znaš šta? Nit me zbog toga peče savest, nit se plašim da ću goreti u paklu, nit se bojim da će me društvo izopćiti. Jedino što me nervira u ovoj priči, jeste svest da bi
nastajanja zla verovatno bilo puno manje da zakonodavci
nisu politički korektniji od mene.
Ni njihovi papagajski sledbenici.