Nastajanje zla...

To sigurno, ali zlo ne spada u genetiku.:)

pisac Petog deteta je primetila i vezanost zla za neka stanja, demencije i poremecaje u dece ...
na ulici bi ste za takvo dete rekli da je zlo, ne znajuci da je njegov agresivan stav vezan za njegovo stanje

dok se moram sloziti da neka zla deca nastanu od divnih roditelja i u toplome domu, jednostavno se rode

stavljas se iznad tih Zlih kao da je tebe eto nesto zaobishlo. sujeta je prvi greh. da li je to Dobro ako si ti iznad njih?
ako jeste, kako si uspela?

Mada sam navela tvoj citat, ne citiram tebe kao tebe; već svu masu idealističkog lupetanja koje od šume ne vidi stabla; i sva stabla doživljava kao deo šume.

Mada je smešno, jer ideal koji se time propagira, u principu ne trpi nikakve izrode ni odstupanja od normi - ali, to je već neka druga priča, i verujem, od višeg reda nego ova ovde zahteva.

Osvrčući se na pojmove koje sam zlima nazvala; argumentovano mogu reć da me je takvo zlo zaobišlo. Ja nit sam ludi ubica nit pedofil i/ili oboje od toga.

Zaista sam iznad ludih ubica i pedofila.

Kako sam uspela? To pitanje zvuči kao da je izbeći pedofiliju nešto u rangu nuklearne fizike. S druge strane, možda i jeste, jer, eto, stvarno ne znam odgovor na njega. Kako nisam ispla pedofil i ubica? Pa, šta znam. Možda su me roditelji pravilnije odgajali, ili imam bolje gene.

U svakom sam slučaja ispala bolja.

Da li sam sujetna zbog toga? Bože me sačuvaj. Nisam zbog toga. Sujetna sam zbog nekih drugih stvari. Strogo u kontekstu u kojem govorimo, stvarno ne razumem zašto bih se trebala (ili bi ma ko doživeo da tako mislim) osećati nadmoćno. Ja ne mislim da su psihopate i pedofili nižeg reda od mene. Neki od njih su, na intelektualnoj razini, verovatno od mene superiorniji.

Ali ne govorim o intelektualnoj razini ovde.

Govorim o razlici. Neki od nas je učine svesno, neki podsvesno. Neki je ne učine nikad.

Pa? Svačiji lični izbor.

Lični izbor podrazumeva i posledice.

Još jednom: posledice.

O posledicama misliš ranije.

Onaj ko siluje sedmogodišnje dete i dođe meni po razumevanje, oprost, humanizam, veličinu duše - i, pogotovo, ideju kako smo isti - debelo se prešao.

Od mene može dobiti samo ono što je svojoj žrtvi dao, i još kamatu pride; i potom, milostivo, metak u čelo.

Ako budem baš naročito dobre volje.

I, znaš šta? Nit me zbog toga peče savest, nit se plašim da ću goreti u paklu, nit se bojim da će me društvo izopćiti. Jedino što me nervira u ovoj priči, jeste svest da bi nastajanja zla verovatno bilo puno manje da zakonodavci nisu politički korektniji od mene.

Ni njihovi papagajski sledbenici.

Onaj ko siluje sedmogodišnje dete i dođe meni po razumevanje, oprost, humanizam, veličinu duše - i, pogotovo, ideju kako smo isti - debelo se prešao.

Od mene može dobiti samo ono što je svojoj žrtvi dao, i još kamatu pride; i potom, milostivo, metak u čelo.

Ako budem baš naročito dobre volje.

I, znaš šta? Nit me zbog toga peče savest, nit se plašim da ću goreti u paklu, nit se bojim da će me društvo izopćiti. Jedino što me nervira u ovoj priči, jeste svest da bi nastajanja zla verovatno bilo puno manje da zakonodavci nisu politički korektniji od mene.

Ni njihovi papagajski sledbenici.

Amin.

"We sleep safely in our beds at night only because tough men stand ready to do violence on our behalf."

Sve je to lepo i krasno, ali meni su poznata i deca koja su rasla uz uspavanke i bajke, pa su danas najklasičniji sadisti, ko iz priručnika; i neki kojima su roditelji bili nezainteresovani ili čak i nasilni alkoholičari; kockari, skotovi i šta god oćete - pa im na pamet ne bi palo da povrede išta što živi i postoji na svetu.

Mada znam da je protivno uvreženom mišljenju, nikada neću zanemariti genetsko nasleđe, naprimer; čak ni ako decu oveštalih krimilaca i dijagnostikovanih ludaka uzmu da odgajaju posve ok ljudi još u ranoj dobi, usled koje nisu imali skoro nikakvih kontakata sa svojim biloškim roditeljima; i stvarno verujem da se neki, prosto, rađaju zli. Jer, kako objasniti (takođe više put viđenu) činjenicu da dvoje dece istih roditelja izrastu u sasvim različite ljude, i da jedno od njih bude krasno i divno, a drugo baraba? I to u roditelja koji nisu pravili nikakvu katastrofalnu veliku razliku između njih; niti jedno odgajali s ljubavlju a drugo šutali u glavu.

Ljubav je reč koja se toliko često potencira da se odavno olinjala, više joj retko ko uopšte sluti značenje a najveći deo ljudi nema o njoj blagog pojma, Mada ih to ne sprečava da vrlo glasno i zvučno iznose svoje mišljenje, ali, opet, kad je to sprečavalo čoveka?

Sve se ne može rešiti samo ljubavlju; i ljubav nije odgovor na sve u univerzumu. Čak ni onima koji znaju da se ljubav pre tiče hladne glave nego genitalija i poetike - ili možda pogotovo njima.

Poznato je i meni. Društvo nije uniformno, i normalno da postoje odstupanja. I iz najboljih porodica i uz najbolje vaspitanje, može izaći ološ. I od najgorih roditelja može izrasti sjajan čovek. Naravno da toga ima. Ali generalno, globalno, to su odstupanja. U većini zlih, negativnih, ako se pročeprka po porodici, ubeđen sam da se uvek nešto nađe ružno. Uporedio bih to sa zdravljem : i ako planinarite, šetate, živite zdravo, izbegavate pušenje, rizike ovo ono, i dalje može da vas strefi nešto i da umrete pre onih što žive nezdravo. Ali šanse da vam se to neće dogoditi, rastu ako živite zdravije. Ako deci pružate normalno vaspitanje, brigu, ljubav- veće su šanse da neće postati zli, sadisti,ubice... nema garancije da će to uvek uspeti i da će uvek biti tako, ali verujem da u većini slučajeva uspeva i da šanse rastu. Deca uglavnom slede modele.

Sećam se jednog mog kolege s faksa, iz jednog sela u Z.Srbiji. Pričao mi je kako mu je otac jako strog, kad sedne za sto ili odmara, ne sme da se muva čuje. I naravno, sve ih je ,, vaspitavao '' šamarima. I posle mi on kaže kako i on pokazuje ko je glavni u kući, da je par puta ,, lupio šamar kevi '', da ga mlađi brat gleda sa strahopoštovanjem... Čovek je imao 20 i kusur godina, i sledio je model oca, šamarao majku.

Onaj ko veruje u slobodnu volju nekog ko je silovao sedmogodišnje dete, debelo se prešao.

Molim za pojašnjenje, i unapred se izvinjavavam ako sam pogrešno razumela.

No u čiju slobodnu volju?

Ako bi se ovo izrodilo u debatu o unapred oštećenim ljudima koji, eto, nisu u stanju izbeći svojoj sudbi/defektu/roditeljskom maltretiranju/okrutnom društvu/genima - molim da me se ispriča.

Tek tako ne govorimo istim jezikom; pa nije ni važno, zaista.

Zanima me sta mislite,kako nastaje zlo u recimo djeci od 8~9 godina...
Da li odnos roditelja prema njima izaziva stvaranje mrznje prema drugim ljudima..
Ovo kazem,inspirisana raznim maltretiranjima koja se desavaju kod djece..(i ono ne mislim na zacikavanja vec bukvalno na zlo,destruktivno,svjesno psihicko maltretiranje)
Komentarisite pliz xD zanima me uzasno sta mislite xDxD

pa ima neko "zlo" iliti destrukcija u ljudima...istorijski gledano ima i bilo je mnogo ratova na planeti zemlji i obichno ih vode ljudska bica...izgleda da je to genetika zatrovana destrukcijom...

Zanima me sta mislite,kako nastaje zlo u recimo djeci od 8~9 godina...
Da li odnos roditelja prema njima izaziva stvaranje mrznje prema drugim ljudima..
Ovo kazem,inspirisana raznim maltretiranjima koja se desavaju kod djece..(i ono ne mislim na zacikavanja vec bukvalno na zlo,destruktivno,svjesno psihicko maltretiranje)
Komentarisite pliz xD zanima me uzasno sta mislite xDxD

предумишљај је зло, свесност последице.

"VEĆINA LJUDI JE ZLA."

Laš Svensen: ("Filozofija zla")

&
U smutnim vremenima pojedinac počinje da deluje iz tačke svog geopsihičkog zla – razarajući, a ne preuobličavajući, svoju prethodno izgrađenu ličnost.
Otud sledi – za spoljnog posmatrača iznenađujuće – potpuno izneveravanje nečijih prvobitno samopostavljenih ideala; potpuna promena u ličnosti, ili, uporedno obitavanje dvaju sasvim nespojivih ličnosti u jednoj osobi – koje se neprestano smenjuju, okrenute jedna protiv druge!

Heliada

Back