Nasljedno pravo nekretnine, kuće

zavrtanj m4

Zainteresovan član
Poruka
107
Gospodo ,nas troje djece smo nasljedili kuću koja se vodila na majku ,koja je nedavno umrla
Jedan od djece hoće da pokrene nasljedni postupak
Sad me je strah da on svoj dio koji nasljedi na proda nekom trećem licu,i da ja moram da živim sa tim kupcem
To bi mene otjeralo u zatvor jer bi ja zapalio kuću komplet
Ne sporim ja bratov dio ,ali se bojim da ne proda
Sta każe pravda i narod mogu li ja to nekako osporiti,jer ima slućajeva ,
Ako me razumijete a taj sto bi kupio bi bio mrtav drugo jutro
Kako da na ćaćevini żivi neki uljez

Gospodo ,nas troje djece smo nasljedili kuću koja se vodila na majku ,koja je nedavno umrla
Sad me je strah da on svoj dio koji nasljedi na proda nekom trećem licu,i da ja moram da živim sa tim kupcem

Није ни чудо што брат жели да прода свој део. Ко би са оваквом особом делио некретнину?

Иначе, вас троје деце сте, претпостављам, власници свако по 1/3 куће. Даље, ниси нам рекао да ли је то кућа са три засебне стамбене јединице где свако од вас има једну стамбену јединицу или сте власници "идеалног дела" некретнине, односно, некретнина се води као заједничка, из једног дела, а свако поседује 1/3 целокупне некретнине, а не дела који чини 1/3.

Претпостављам (генерално, ништа нам од битних података ниси рекао, осим да брат треба да бежи што даље), да је то јединствена, недељива некретнина. У том случају, обично се прво помиње прича о физичкој деоби идеалних делова некретнине, тј. да се некретнина подели на 3 физичка дела (у највећем броју случајева то није могуће, тако да ћемо то да оставимо по страни). Е, уколико један од сувласника жели да прода свој део некретнине, он не може без знања осталих сувласника то да уради. У таквим случајевима, обично сувласник понуди другим сувласницима да откупе део некретнине који припада потенцијалном продавцу. Видим да ту нема воље и жеље за тим. Можда ти нећеш, али треће дете можда жели од брата да откупи његову 1/3, тако да ћеш ти остати власник 1/3 куће, а треће дете 2/3 док брат излази.

Уколико нема братског и сестринског договора (што је најбоља варијанта), брат, свакако, никоме не може да прода ван вас троје своју 1/3 јер нико не жели да купује 1/3 идеалног дела некретнине.

У том случају иде се на судску продају. Односно, ако власници не желе да се договоре да заједнички продају некретнину или да неко од вас откупи сувласнички део од продавца, нико не може продавца на силу да држи у власништву, те продавац покреће поступак пред судом, где суд доноси одлуку о продаји целе миовине, па, ако ви не можете да се договорите, суд ће да прода целу кућу и да вам исплати по 1/3 добијене цене (мени ово делује као најреалнија опција, мада, по правилу реалнија опција је да остали сувласници откупе део који припада продавцу).

Ako ste razumni onda popricajte unapred sta hoce da li ce vama ponuditi da otkupite,ja sam brata blokirao zavrsio s njim jer mi trazi neki nuzni deo nicega sto je ostalo od majke

Узмите кредит и откупите део који припада брату. Договор ту може лако да се постигне. Вас двоје ћете бити власници по 1/2 некретнине, а он може тај део новца који од вас добије да користи као учешће за куповину своје некретнине, боље тако него да се сви гурате под истим кровом. Биће више места за свакога.

Dobro,kakav sam takav sam
Kuća je na dva ,prizemlje i sprat,velićine 10 x1o m
Ja se povodim iskustvom da je u mom komśiluku luda baba prodala sprat drugim ljudima,i oni tu żive ,baba je umrla,i kako je to moglo
Ja se ne razumijem u te pravne lopovluke
Postoji li naćin da ja njega pravno osporim u njegovoj nakani da proda bilo kome,ili da mu osporim dio jer je u inostranstvu 40 godina
Kuća je u gruntovniçi danas 1/1 na majku
JEr sa onakvim nema dogovora ,i ne żelim ga gledat oćima,a nikad mu niko nije niśta naudio ni uradio,ili je poludio
Sto każu u Srbiji ,,nema duśmana dok ne rodi majka,,
Malo sam smuśen u pisanju jer mi muka,pitao bi ja advokata ,ali oni su trenutno najgori lopovi u drżavi

Ja se povodim iskustvom da je u mom komśiluku luda baba prodala sprat drugim ljudima,i oni tu żive ,baba je umrla,i kako je to moglo
Postoji li naćin da ja njega pravno osporim u njegovoj nakani da proda bilo kome,ili da mu osporim dio jer je u inostranstvu 40 godina
JEr sa onakvim nema dogovora ,i ne żelim ga gledat oćima,a nikad mu niko nije niśta naudio ni uradio,ili je poludio
Malo sam smuśen u pisanju jer mi muka,pitao bi ja advokata ,ali oni su trenutno najgori lopovi u drżavi
Evo isto gastarbajter se vratio ,porusio sve sta su mu roditelji stvarali pre 100god,iako mu se majka odrekla ocevine,on bi kao deo moje dedovine,koja se 30 godina nije podelila

Poslednja izmena:
Nisi nam rekao da li ti i treća osoba (brat ili sestra?) živite u toj kući?
Zašto nisi na vrijeme razmišljao pa sa majkom napravio ugovor o doživotnom izdržavanju, koliko znam neoboriv je, samim tim postao bi jedini nasljednik ukoliko ti je to cilj?

Без обзира што је у иностранству, то је његов део. Не можеш да му узимаш његов део. Просто, туђе се не узима.

Вас двоје који сте у Србији треба да откупите његов део некретнине (па да свако од вас има по једну стамбену јединицу). Њему та кућа не треба, а вама треба, и баш има две стамбене јединице, онолико колико је вас преосталих у Србији. Али оно што некоме по закону припада, не можеш да одузимаш. А да очекујеш да он буде власник иделане 1/3, а да никад и не дође у Србију и да не користи ту имовину, то је баш нефер.

Сигуран сам да бисте се лако са њим договорили да му понудите новац да откупите његов део. Вас двоје по пола. Сигуран сам да би вам радо и спустио цену, али кеш ћете морати да издвојите. Једино је то по правди, а по праву има још опција (наведено горе).

Ne żelim ja niśta sem svog dijela 1/3,nek oni uzmu svoje djelove ,ne treba mi jedna soba samo,ali kako da podnesem da mi na muci pokojnog oca i majke bude uljez ,nako 60 godina żivota
I ne trażim ja moralne pridike niti vjerske ,trażim nekog sa znanjem
Imam li mogućnost da blokiram prodaju njegovog djela drugog ,a njegovo nek stoji sto godina prazno
Imam joś jednog brata i nas dva nećemo ni da se djelimo,ali ova treća budala zapeo

Najbolje pokusaj sprovesti etaziranje kuce imanja tako da svako ima svoj dio i svako moze raditi sa svojim dijelom pa i prodati nekome bez da tebe ugrozi osim sto bi morao trpiti novog komsiju suvlasnika . Ako to ne uspije onda ako nemas pare da kupis bratov dio bolje onda prodajte sve za dobru cijenu jer ako ode na sudski dobos manje ce te zaraditi od prodaje.

Без обзира што је у иностранству, то је његов део. Не можеш да му узимаш његов део. Просто, туђе се не узима.

Вас двоје који сте у Србији треба да откупите његов део некретнине (па да свако од вас има по једну стамбену јединицу). Њему та кућа не треба, а вама треба, и баш има две стамбене јединице, онолико колико је вас преосталих у Србији. Али оно што некоме по закону припада, не можеш да одузимаш. А да очекујеш да он буде власник иделане 1/3, а да никад и не дође у Србију и да не користи ту имовину, то је баш нефер.

Сигуран сам да бисте се лако са њим договорили да му понудите новац да откупите његов део. Вас двоје по пола. Сигуран сам да би вам радо и спустио цену, али кеш ћете морати да издвојите. Једино је то по правди, а по праву има још опција (наведено горе).
Ja mislim da ovo dvoje koji su u Srbiji treba da urade etažiranje, da to plati brat koji je vani pa da mogu mirno i bez svađe da podijele kuću. Usput bi mogao da im malo sredi kuću i okućnicu, malo fasadu, malo novu stolariju, pa ima, živi vani :D
Majka se rodila kad je umrla pored djece koja se kolju oko kuće koja realno NIJE njihova već su je roditelju kupili/sagradili.

Odakle mi pare,da imam nebi se żalio
A on će od para dobit ......?.

Najbolje pokusaj sprovesti etaziranje kuce imanja tako da svako ima svoj dio i svako moze raditi sa svojim dijelom pa i prodati nekome bez da tebe ugrozi osim sto bi morao trpiti novog komsiju suvlasnika . Ako to ne uspije onda ako nemas pare da kupis bratov dio bolje onda prodajte sve za dobru cijenu jer ako ode na sudski dobos manje ce te zaraditi od prodaje.
Pa za etažiranje im fali još jedna etaža :D i tek onda bi treći brat mogao prodati sprat bez da trepne i nekoga pita.

Ne żelim ja niśta sem svog dijela 1/3,nek oni uzmu svoje djelove ,ne treba mi jedna soba samo,ali kako da podnesem da mi na muci pokojnog oca i majke bude uljez ,nako 60 godina żivota
I ne trażim ja moralne pridike niti vjerske ,trażim nekog sa znanjem
Imam li mogućnost da blokiram prodaju njegovog djela drugog ,a njegovo nek stoji sto godina prazno
Imam joś jednog brata i nas dva nećemo ni da se djelimo,ali ova treća budala zapeo

Чекај, он сад има неку имовину, добио је по закону исто колико и остали наследници,

и сад ти би да он не користи своју имовину, већ да ти и трећи брат користите његову имовину? То је тотално нефер, да користите туђе, јер, ето, он није у Србији.

Ниси ти овде жртва, већ он. Ти си агресор који улази у туђе.

Наравно да може да се реши. Да се лепо договорите и откупите његову 1/3. Вас сте двојица, дакле ,свако треба ономе трећем да исплати 1/6 цене некретнине, а сигуран да бисте могли људски да се договорите, да вам смањи цену.

Друга варијанта је да дође до судске продаје, а до судске продаје увек долази кад сувласници не могу да се договоре.

И то је једино фер. Ко не може људски да се договори, суд ће да реши гордијев чвор. Не можеш да му оспориш ништа у вези власништва над некретнином, без обзира што је 100 година у иностранству.

Лепо ти кажем, боље се људски договорите или ће вам суд продати кућу и исплатиће вам добијене паре на 3 дела. Њему неће бити проблем да ангажује адвоката, то је рутинска ствар да се судски прода сувласничка имовина кад сувласници не могу да се договоре.

Back