Gospodo ,nas troje djece smo nasljedili kuću koja se vodila na majku ,koja je nedavno umrla
Jedan od djece hoće da pokrene nasljedni postupak
Sad me je strah da on svoj dio koji nasljedi na proda nekom trećem licu,i da ja moram da živim sa tim kupcem
To bi mene otjeralo u zatvor jer bi ja zapalio kuću komplet
Ne sporim ja bratov dio ,ali se bojim da ne proda
Sta każe pravda i narod mogu li ja to nekako osporiti,jer ima slućajeva ,
Ako me razumijete a taj sto bi kupio bi bio mrtav drugo jutro
Kako da na ćaćevini żivi neki uljez
Није ни чудо што брат жели да прода свој део. Ко би са оваквом особом делио некретнину?
Иначе, вас троје деце сте, претпостављам, власници свако по 1/3 куће. Даље, ниси нам рекао да ли је то кућа са три засебне стамбене јединице где свако од вас има једну стамбену јединицу или сте власници "идеалног дела" некретнине, односно, некретнина се води као заједничка, из једног дела, а свако поседује 1/3 целокупне некретнине, а не дела који чини 1/3.
Претпостављам (генерално, ништа нам од битних података ниси рекао, осим да брат треба да бежи што даље), да је то јединствена, недељива некретнина. У том случају, обично се прво помиње прича о физичкој деоби идеалних делова некретнине, тј. да се некретнина подели на 3 физичка дела (у највећем броју случајева то није могуће, тако да ћемо то да оставимо по страни). Е, уколико један од сувласника жели да прода свој део некретнине, он не може без знања осталих сувласника то да уради. У таквим случајевима, обично сувласник понуди другим сувласницима да откупе део некретнине који припада потенцијалном продавцу. Видим да ту нема воље и жеље за тим. Можда ти нећеш, али треће дете можда жели од брата да откупи његову 1/3, тако да ћеш ти остати власник 1/3 куће, а треће дете 2/3 док брат излази.
Уколико нема братског и сестринског договора (што је најбоља варијанта), брат, свакако, никоме не може да прода ван вас троје своју 1/3 јер нико не жели да купује 1/3 идеалног дела некретнине.
У том случају иде се на судску продају. Односно, ако власници не желе да се договоре да заједнички продају некретнину или да неко од вас откупи сувласнички део од продавца, нико не може продавца на силу да држи у власништву, те продавац покреће поступак пред судом, где суд доноси одлуку о продаји целе миовине, па, ако ви не можете да се договорите, суд ће да прода целу кућу и да вам исплати по 1/3 добијене цене (мени ово делује као најреалнија опција, мада, по правилу реалнија опција је да остали сувласници откупе део који припада продавцу).