Nasilništvo države nad građanima

fisherman1

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.583
Mnogobrojni su vidovi i oblici nasilja države nad pojedincem...
Ja bih ukazao na dva oblika:nasilje rečima i objektivno-ekonomsko-političko -pravno nasilje.
U tom trouglu u kom je subjekat samo tačka u ravni društva dešava se i da subjekti koji time
po inerciji upravljaju takođe bivaju žrtve sopstvenog nasilja...
Kojim se sredstvima boriti protiv državnog nasilja...Da li je to umetnost,terorizam,revolucija,religija,
evolucija,bekstvo u pustinjačenje ili kinizam (klošarizam)...?

Ja bih ukazao na dva oblika:nasilje rečima i objektivno-ekonomsko-političko -pravno nasilje.
U tom trouglu u kom je subjekat samo tačka u ravni društva dešava se i da subjekti koji time
Kojim se sredstvima boriti protiv državnog nasilja...Da li je to umetnost,terorizam,revolucija,religija,

Iako tema mirise na politiku uopstenost posta dozvoljava da opstane kao filozofska.

Elementi koji odredjuju nacin odbrane gradjana od drzavnog nasilja mogli bi se podeliti na uslovljene, nasledjene, generisane i opste. U razmatranju je vazno odrediti elemente i njihov uticaj, pa tek onda nacin odbrane itd.

Nukleusna porodica

Nedelja, Park Riversajd. Ocevi prikivaju svoje sinove za mesto, pribijajuci ih magicno za travu zlokobnim urokljivim pogledima mlecnog drugarstva, & teraju ih da satima bacaju lopte za bejzbol, napred i nazad. Decaci skoro izgledaju kao mali Sveti Sebastijani probodeni strelama dosade.
Malogradjanski rituali porodicne zabave pretvaraju svaku letnju livadu u Park Tema, svaki sin je nesvesna alegorija ocevog bogatstva, bleda predstava dva ili tri puta sklonjena iz stvarnosti: Dete kao metafora.
I evo mene, dolazim, uradjen dok suton pada, skoro ubedjen da se ove stotine svitaca dizu iz moje vlastite svesti... Lopte za bejzbol lete besciljno u svetlost, hvatanja ne uspevaju, glasovi se dizu u zlovoljnoj iscrpljenosti. Deca osecaju kako zalazak sunca obavija nekoliko poslednjih casova udeljene slobode, ali ocevi i dalje insistiraju na razvlacenju mlakog postludijuma njihove patrijarhalne zrtve sve do vecere, sve dok senke ne pojedu travu.
Jedan od ovih plemenitaskih sinova za trenutak izmenjuje pogled sa mnom - telepatski prenosim slikuslatke razuzdanosti, miris Vremena oslobodjen svih resetaka skole, casova muzike, letnjih logorovanja, porodicnih veceri uz televiziju, nedelja u Parku sa Tatom - autenticno vreme, haoticno vreme.
Porodica sada napusta Park, mali vod nezadovoljstva. Ali onaj se okrece & smesi mi se saucesnicki - "poruka primljena". Odlazi plesuci za svicem, uzdignut mojom zeljom. Otac laje mantru koja rasprsuje moju moc.
Trenutak prolazi. Decak je progutan kolotecinom nedelje, iscezava poput golonogog pirata ili indijanca kojeg su misionari strpali u zatvor. Park zna ko sam ja, on se komesa poda mnom poput dzinovskog jaguara koji ce se probuditi za nocnu meditaciju. Tuga ga jos uvek zadrzava, ali on ostaje neukrocen u svojoj najdubljoj sustini: zivi nered u srcu gradske noci.

Hakim Bej

U dosadasnjem razmatranju nismo mogli da izbjegnemo naznake o tome, da su germansko-slovenski narodi vec odavno presli zenit ili kulminacionu tacku svog pojma slobode, svoje pohlepe i obozavanja zenskog pola, ukratko, najvisu tacku svog karakteristicnog zivotnog razvoja i prema tome vec odavno se nalaze na putu unazad, kao nekad Grci nakon Aleksandra i Rimljani nakon Cezara. Koliko god paradoksalno i necuveno bi to nekim usima moglo zvucati.

Karl Friedrich Vollgraff

Izlaskom iz projektovane duhovne orbite koja sluzi kao sablon za ocuvanje takve prakse.
Bez tih mehanizama je nemoguce odrzati bilo kakav vid dominacije nad subjektom.
Sto se tice centara koji upravljaju rec je o dehumanizovanim i denaturalizovanim subjektima lisenim bilo kakve doze ljudskosti.

Pa ti vec odavno silujes ovaj forum, ako ti ne znas rjesenje, onda cemo morati kud Turci tud i mali Mujo.

Da je to slučaj -verovatno bi me eliminisali-trajno banovali...Ovako,čak ni dana u banovini...Za razliku od tebe...:mrgreen:
Što se rešenja tiče,zasad sam za konzervativno-da se menjamo u bolje ljude,ali kao što se može
odmah domisliti-to rešenje nije efikasno i sprovedivo,bar ne brzo i lako, te tako je i slabo rešenje...
Reci ti ili neko, bolje rešenje...

Sta ti je sad konzervativno?

Jos nemam savrsen koncept kao sto ga je mozda Nietzsche imao. Ali mi se cini da je ono sto je on nudio neka vrsta mjesavine starih Grka i Germana: u Zaratustri on ne dozvoljava svojim ucenicima osnivanje drzave, o braku i porodici on ipak govori, tako je nesto bilo kod Germana. Npr. Vollgraff kaze da je Nijemac u doba Faustrechta (pravo pesnice) bio na vrhuncu svoje nacionalne misije, a Nijemci iz dog perioda su visoko njegovali i postovali porodicne obicaje, gostoprimstvo, zastitu slabijih itd, a drzavu nisu ni imali. Cilj im je bio maksimalno razvijena fizicka snaga. (razvoj tijela) To me podsjeca na ponesto sto je Nietzsche pisao do sada.

Znaci, ionako ce nam se desiti anarhija, jer demokratija uvijek zavrsava u anarhiji.

Druga stvar je mudrost koja se nalazi u filozofijama, religijama i moralima, jer ona razvija nervni sistem. Dakle, cilj je snaga tijela i duse.

Pravilna ishrana za jak duh. Npr: kafa, caj, cigarete, secer, vino, krompir(!) su stetni i razaraju ("trule") tijelo. A eto, Vollgraff kaze da "danas jedino Englezi boksuju jer piju pivo". Mada Zaratustra pije samo vodu...

Naravno da je i Niče video dobra rešenja...
Međutim,genoologija će, verovatno,dati najefikasnija rešenja...
E,sad...Pitanje je za šta?
Za dalju dominaciju ljudi ovom planetom? Valja li to i za koga valja,a za koga ne...
I ako se nešto više učini i ljudi se sami izkreiraju u božanstva (ili nadljude-sve jedno...)
pitanje opravdanosti toga je neizbežno...Usklađenost s instiktima održanja nije
dovoljan odgovor...Sama egzistencija je takođe upitna...
Mislim da je nasilništvo daleko dubljih korena od ovih na prvi i drugi pogled...

Nasilnistvo je, kao i sve drugo, dvostrukog karaktera: nasiljem se jaki brani od navika slabog (ili slabljenja), npr. hriscanina, ili bolesni napada/parazitira zdrave. Ali kad su snage i sposobnosti priblizno jednake/slicne, onda nastaje obicaj, a taj obicaj se moze nadogradjivati sa porastom snage. To je i jedina prirodna genologija.

Tehnika covjeka nikad nece moci uciniti jakim, nikakva genologija ga ne moze uciniti superiornim, jer je covjek vec od prirode uzeo one sposobnosti koje su ga nacinile mocnim. Vi nemate mogucnosti uskladiti bilo koje genetske osobine covjeka i npr. pauka da biste dobili spajdermena. To se radi ili oponasanjem spolja ili nikako. Covjek je presao milijarde godina evolucije i pazljivo je morao da osvaja i uskladjuje kariku po kariku u lancu, tako da nikakve radikalne promjene nisu moguce bez ostecivanja citavog lanca. O tome niko ne govori!

Pravilan uvodni post trebao bi da sadrzi sledece:
Drzavno nasilje je ugl strukturalno nasilje ali kod slabih i urusenih drzava ono moze biti i direktno, dakle egzekucije, torture, genocid. Strukturalno ili indirektno nasilje potice iz drustvene strukture, tj razlika izmedju raznih grupa, pojedinaca, politickih snaga itd. Dva najvaznija oblika strukturnog nasilja jesu represija i eksploatacija.
Trougao drzavnog nasilja zavrsava sa kulturnim nasiljem a njegova uloga je sasvim jasna - legitimizacija direktnog i strukturalnog nasilja. Zapravo se sa drzavnim nasiljem prvo susrecemo u kulturi, pa politici i ekonomiji a tek na kraju ono postaje direktno. Redosled je ovakav: kulturna moc pokrece aktere u drustvu namecuci stavove sta je dobro, ispravno, pozeljno..a sta ugrozava, sta je lose, sta preti (npr vecinskom nacionalnom korpusu), ekonomska moc ogranicava pristup resursima "nepozeljnima", politicka donosi odluke a drzavni represivni aparat preti indirektno ili direktno.
Missim, dobar je uvod samo neprecizan:)
Problem se resava na izvoru a on ti je naveden u mom postu. Sad to moze biti duga i plodonosna rasprava al ja vise neam zivaca :malav:

Dekadentna je promjena radi promjene. Meni "literatura" sluzi radi mudrosti, a tebi radi "promjene". odakle ti potreba da "upravljas" drugima? Na osnovu cega ti smatras da je tvoja rijec zasluzila paznju?

Meni djelujes kao mali hriscanski potrcko koji ne smije ni da procita jednu jedinu naucnu knjigu o hriscanstvu.

Aristotel je barem velicao istinu, kao i svi veliki filozofi, a ti velicas zatucanost.

Na udarac, uvek uzvrati udarcem, sa još nekoliko dodatnih udaraca, da te upamte.
Revolucije nema dok se ne dostigne kritična masa potrebna za nju, mora se ili čekati za
tako nešto ili se masa može ubrzano isforsirati sledom događaja, zavisi od onih koji se bave
sa revolucijom, kako njima najviše odgovara.
Terorizam, protiv države je jedan od lekova, ali nije jedini i kada udaraš trebaš znati gde, kada i kako
da udariš da bi sistem bio ili trajno oštećen ili oboren.
U tom smislu efikasne su jedino likvidacije ljudi koji čine vertikalu sistema, jer sistem bez ljudi ne postoji.
Osim toga stvaranje psihološke nesigurnosti građana, ali usmerena protiv neke frakcije u društvu.
Na primer, postaviš nekolike bombe na pijacama, trgovima, autobusnim stanicama, školama..itd, a sve tragove ostaviš da nesumnjivo
dovode do zaključka da se radi o dejstvu islamske ćelije unutar zajednice.
Pritisak na obe zajednice raste vrlo brzo i samo je pitanje momenta kada će se sukobiti.
Država ima dilemu koju ne može da reši, jer kako god da deluje, izaziva jednu zajednicu protiv sebe.
Ako ideš logikom države, ona će delovati tako da zaštiti najbrojniju skupinu svojih građana, a to nisu članovi
islamske zajednice i tako si uspešno započeo proces pada toga sistema, tu i tamo ćeš morati povremeno to
da potpomogneš sa učešćem, ali jako malo, proces dalje ide po inerciji, kao i događaji koji ga prate.

Kompromis bilo koje vrste između pojedinca i države odraz je slabosti pojedinca, ali ljudi se većinom odlučuju za kompromis,
to ti daje i odgovor kako će 99% populacije odlučiti kada se radi o problemu koji si naveo.

Pravilan uvodni post trebao bi da sadrzi sledece:
Drzavno nasilje je ugl strukturalno nasilje ali kod slabih i urusenih drzava ono moze biti i direktno, dakle egzekucije, torture, genocid. Strukturalno ili indirektno nasilje potice iz drustvene strukture, tj razlika izmedju raznih grupa, pojedinaca, politickih snaga itd. Dva najvaznija oblika strukturnog nasilja jesu represija i eksploatacija.
Trougao drzavnog nasilja zavrsava sa kulturnim nasiljem a njegova uloga je sasvim jasna - legitimizacija direktnog i strukturalnog nasilja. Zapravo se sa drzavnim nasiljem prvo susrecemo u kulturi, pa politici i ekonomiji a tek na kraju ono postaje direktno. Redosled je ovakav: kulturna moc pokrece aktere u drustvu namecuci stavove sta je dobro, ispravno, pozeljno..a sta ugrozava, sta je lose, sta preti (npr vecinskom nacionalnom korpusu), ekonomska moc ogranicava pristup resursima "nepozeljnima", politicka donosi odluke a drzavni represivni aparat preti indirektno ili direktno.
Missim, dobar je uvod samo neprecizan:)
Problem se resava na izvoru a on ti je naveden u mom postu. Sad to moze biti duga i plodonosna rasprava al ja vise neam zivaca :malav:
Ulepšao si državnu vlast...Nikad ne koristi rafinirana sredstva već se ponaša racionalno i s najmanje angažmana rešava
svako pitanje...Tako da se u kulturu retko petlja-pre ima zid prema njoj!
Medijski prostor je vlastodršcima omiljeno mesto za eksponiranje sopstvenih egića i vizualizaciju moći.Tu je pokazivanje
mišića obavezno i najpogodnije...Svako ima "svoje"novinare...To sam i pomenuo u uvodu:rečima se vrši pritisak na građane
i kroz medije i svim pravnim aktima kroz birokratski aparat...Drugo je objektivno nasilje (ekonomija:emisija novca,budžet,fiskalije...)...

Kompromis bilo koje vrste između pojedinca i države odraz je slabosti pojedinca, ali ljudi se većinom odlučuju za kompromis,
to ti daje i odgovor kako će 99% populacije odlučiti kada se radi o problemu koji si naveo.
Pravni sistem je tako kreiran da pojedinca navodi da se prikloni "jačem carstvu" jer su vidljivi dalji algoritamski sledovi koji
direktno atakuju na egzistenciju pojedinca...Tako da taj kompromis pomenuta većina prihvata kao šarani koji ulaze u vršku,
a posle iz nje ne znaju izaći-nikako da utrfe otvor na koji su uleteli u zamku...:(:evil:
Pravnici-eksperti (državni službenici) kreiraju te de jure vrške za šarane! Najgori ljudski šljam!:mrgreen:
Deklaracija o ljudskim pravima bi dalje trebala da se inovira potrebom za državnom deregulacijom i stavljanjem pojedinca ispred države! ! !
E to ćemo teško dočekati! (Dok je nama kojekakvih nadobudnih Vučića,a njima Merkelovih :evil::mrgreen:)

Poslednja izmena:
Pravni sistem je tako kreiran da pojedinca navodi da se prikloni "jačem carstvu" jer su vidljivi dalji algoritamski sledovi koji
direktno atakuju na egzistenciju pojedinca...Tako da taj kompromis pomenuta većina prihvata kao šarani koji ulaze u vršku,
a posle iz nje ne znaju izaći-nikako da utrfe otvor na koji su uleteli u zamku...:(:evil:
Pravnici-eksperti (državni službenici) kreiraju te de jure vrške za šarane! Najgori ljudski šljam!:mrgreen:
Deklaracija o ljudskim pravima bi dalje trebala da se inovira potrebom za državnom deregulacijom i stavljanjem pojedinca ispred države! ! !
E to ćemo teško dočekati! (Dok je nama kojekakvih nadobudnih Vučića,a njima Merkelovih :evil::mrgreen:)

Kada već spomenu Angelu Merkel, setio sam se karnevala u Kelnu i jedne lepe slike koja govori o njihovom odnosu :mrgreen:

D7B96E605C9211E1AF7B75669B082F9C.jpg

Back