nashe drushtvo spava

Ne znam, ali mislim da je malo nelogicno da zena odabere tip muskarca koji ce je zlostavljati i mlatiti. Moze da se desi da padne da kazem na tako nekog "opasnog" lika, koji ispadne kreten, i onda ga zavoli, i koliko god on da je maltretira, ona razvije neku vrstu stokholmskog sindroma.

cekaj kao nemamo dovoljno svojih problema nego cemo brinemo tudje brige..da ne ulazim u to da je bar pola riba bilo psychopate koje su trazile da ih silujem i nonstop cackale mecku..saberi se malo kako ribe pustaju muda aj sto ti ne ides na romantiku?
uglavnom zene same izaberu takve muskarce. Cak sta vise aktivno i agresivno odbijaju ostale koji nisu nasilni
takoe

iskreno me zanima zashto se u nashem drushtvu neobratja neka pazhnja kad je rech o nasilju nad zhenama

nashe drushtvo je iz krajnosti u krajnost , reakcije su gotovo uvek sa aspekta emocija.

ili se na isto reaguje vriskom ili se cuti, govori se ne zato shto bi trebalo da se sistematski neshto menja vec shto onom ko govori treba terapija.

a opet, mushkarci maltretiraju na jedan a zhene na drugi nachin. niko tu nije neshto poshtedjen, jednako kako niko (mozgom) i ne radi

pogledajte slike tih nasilnika po novinama, sve su to kratko podšišani tipovi....
ne sećam se da sam video sliku dugokosog mladića da je počinio neko nasilje nad devojkom

zlostavljač ne mora da bude nikakav macho opasan tip, nikakav baja ili slično..može biti obični mali simpatični bankovni službenik, uljudan i svima drag čovečuljak...znači, ne vidi se to ovako odokativno,
ali ono što je zlostavljačima zajedničko jeste da su po pravilu veliki slabići i kompleksaši.

uopšte nije tačno.
nasilna priroda ne mora da se ispolji odmah. kasnije recimo, ako se oda alkoholu muškarac u braku (vezi) može da pokaže tu svoju agresivnu stranu.
osim sto to nema nikakve veze sa alkoholom. To je samo urbani mit. A slucajevi kad se neko toliko drasticno promeni su toliko marginalni da nisu vredni ni pomena.
zlostavljač ne mora da bude nikakav macho opasan tip, nikakav baja ili slično..može biti obični mali simpatični bankovni službenik, uljudan i svima drag čovečuljak...znači, ne vidi se to ovako odokativno,
ali ono što je zlostavljačima zajedničko jeste da su po pravilu veliki slabići i kompleksaši.
Netacno,uglavnom su lako prepoznatljivi, nametljivi,nervozni,nadrkani itd .Sto mozes i videti samo na osnovu slika, kako ti momci izgledaju.
Zena uvek moze da ode od zlostavljaca, uvek ima nacina, ali uglavnom nema volje. Naravno izgovora uvek ima mali milion.

osim sto to nema nikakve veze sa alkoholom. To je samo urbani mit. A slucajevi kad se neko toliko drasticno promeni su toliko marginalni da nisu vredni ni pomena.

Netacno,uglavnom su lako prepoznatljivi, nametljivi,nervozni,nadrkani itd .Sto mozes i videti samo na osnovu slika, kako ti momci izgledaju.
Zena uvek moze da ode od zlostavljaca, uvek ima nacina, ali uglavnom nema volje. Naravno izgovora uvek ima mali milion.

bratislave, nije sve što u novinama piše, veruj mi.
nisam rekla da je pravilo, ali alkohol igra ogromnu ulogu u velikom broju slučajeva, ali izgled uopšte nije presudan, čak ni stepen obrazovanja, ni društveni status...ma kakvi kratko ošišani tipovi pobogu, e pa to ti je urbani mit proistakao iz devedesetih...zlostavljač je obični čikica iz tvog komšiluka koji zvekne šamarčinu ženi kad mu je u razgovoru nešto protivrečila(primer).. ali pokušavam da ti objasnim kako nema nekog profila koji je na oko prepoznatljiv. samo to.

iskreno me zanima zashto se u nashem drushtvu neobratja neka pazhnja kad je rech o nasilju nad zhenama

Generalno se ne obraća pažnja... samo kada treba da se popune stranice u novinama..
A zašto?
Pa nasilje je vrlo kompleksna stvar. Onima koji ga ne doživljavaju je isuviše imaginarno. Oni koji ga trpe su uplašeni i ubačeni u kolotečinu. Naviknuti su. A i nije nasilje tačno određena granica. Svako ima svoj pojam istog. Meni je nasilje kad se neko izdere na mene, a nekima tek kad im neko slomi par kostiju. I kako reagovati? Šta uraditi? Tužiš. Dovedeš sebe u neprijatnu situaciju i uglavnom ne uradiš ništa. Te žene da imaju gde da odu, sklonile bi se. Uglavnom su materijalno, fizički i psihički zavisne. Imaju decu kojoj nema ko da kupi patike. A one uplašene, ubeđivane godinama da su nesposobne. I kako onda da se ona odluči? Da krene da traži posao kad misli da ne može. Svaki nasilnik prvo psihički uništi žrtvu, pa tek onda krene fizička tortura. I onda... ona završi u bolnici. On na sudu... dobije eventualno uslovnu ili novčanu kaznu... jer žena je stoka, nad njom imaš vlasništvo. Što ne tući, kad možeš... kad ne obriše prašinu, kad ti kaže nešto, jer si naroljan došao iz kafane... kad je pogleda neki random lik na ulici... Tvoja je... potpisao si ugovor, preuzeo je od oca i ona je sad tvoja... I naravno... ajmo ponovo... njemu ne škodi, za marvu nikoga nije ni briga.

Ne znam, ali mislim da je malo nelogicno da zena odabere tip muskarca koji ce je zlostavljati i mlatiti. Moze da se desi da padne da kazem na tako nekog "opasnog" lika, koji ispadne kreten, i onda ga zavoli, i koliko god on da je maltretira, ona razvije neku vrstu stokholmskog sindroma.

Ma to je glupost... urbani mit... neka želja za osvetom ovih finih, kad vide tako neku koju nisu mogli da imaju kako je prebija muž. Žene koje ja znam, a da trpe nasilje su se udale jako mlade... Šta ona sa dvadeset zna šta je dobro ili loše... tek izašla iz puberteta, slama još uvek u glavi... I onda počne život.

A postoji još jedan fenomen tu. Uglavnom žene koje trpe nasilje su odrasle u takvoj porodici. I uglavnom ta ista porodica nema razumevanja za njih. Nemaju gde da se vrate. Ove druge, što zaglave u zlostavljačkoj vezi, a takvih iskustava u porodici nisu imale uglavnom imaju podršku i neku vrstu odstupnice....

Nasilnici su i sami bili žrtve nasilja ili od istopolnog roditelja nasilnika...
Žene su ređe nasilnici-kad su trpele nasilje-primenjuju ga prema deci
uglavnom,a i agresivne prema drugim ženama-konkurentkinjama...
U socio-sredinama gde vlada primitivizam i siromaštvo (gola borba za
egzistenciju,recimo Cigan-male)nasilje je pravilo,dok je kod obrazovanijih
i situiranih ređa pojava...Takođe je veoma prisutno kod brzo obogaćenih,
a neobrazovanih...
Posebna su priča Hriščanstvo i Islam u kojima žena igra sporednu ulogu i
tretira se skoro kao domača životinja-marva...A zna se,marva kad ne sluša...:(
Internet i TV su moćna sredstva protiv nasilja...

Mislim da je najbolje sredstvo protiv nasilja sudska praksa!
Sudije,koji "rade" razvode valja da u situacijama kad utvrđuju
da je bilo nasilja prema ženi,treba istu da upućuju da zahteva enormno
obeštećenje,a u građansim sporovima da se takva velika obeštećenja
i presuđuju...

Poznajem nekoliko žena žrtava nasilja.
I sve su različitog mentalnog sklopa, različitog obrazovanja, potekle iz različitih miljea.
Ali dve stvari su im zajedničke:
- sve su prošle kroz skoro identično psihofizičko zlostavljanje u braku.
- nažalost, sve su ostale u brakovima.

Mislim da je najbolje sredstvo protiv nasilja sudska praksa!
Sudije,koji "rade" razvode valja da u situacijama kad utvrđuju
da je bilo nasilja prema ženi,treba istu da upućuju da zahteva enormno
obeštećenje,a u građansim sporovima da se takva velika obeštećenja
i presuđuju...
Žena po pravilu odustaje od imovinsko-pravnog zahteva u postupku protiv okrivljenog kada je nasilje u porodici u pitanju, a skoro uvek moli sudiju i da se krivični postupak obustavi, te sa nevericom sluša objašnjenje sudije da će se postupak ipak nastaviti, jer je nasilje u porodici delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Tako da se slažem sa Borkom - nasilja i nasilnika ima, ali žena nekako skoro uvek bira da ga ne napusti.
Odnos žrtva - progonilac? Stigmatizacija žrtve u manjim sredinama? .......?

Poslednja izmena:
Poznajem nekoliko žena žrtava nasilja.
I sve su različitog mentalnog sklopa, različitog obrazovanja, potekle iz različitih miljea.
Ali dve stvari su im zajedničke:
- sve su prošle kroz skoro identično psihofizičko zlostavljanje u braku.
- nažalost, sve su ostale u brakovima.

ako su toliki idioti da su ostale u brakovima, onda stvarno.. Sta vise reci...
Sama ta cinjenica dokazuje moju prvobitnu tezu.

Back