Насер Орић жали за Ђинђићем

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jerry Ropero:
E vidis ne slazemo se. Ja upravo smatram da se time najvise postize. Jer pricom se stvara svest kod ljudi da je to nase, da je oteto, i da to mi trebamo da oslobodimo.

Pa pogledaj narodne epske pesme . Oni su o tome pevali 400 godina, sanjali da to sto je nekada bilo nase povrate. Nisu rekli e Turci su sada gazde, bolje da cutimo, bolje da to ne pominjemo.

Nego su se borili i na kraju 1912. godine i izborili. Srbija je konacno bila oslobodjena.

Da su oni razmisljali kao neki od nas danas , "ma to je izgubljeno", "sta ja to mogu" mi bi i dan danas bili pod Turcima ili nekim drugim okupatorom. Nezavisnost i sloboda nikada nikome nije data na tacni. Za nju se moras boriti i izboriti.
Čoveče... Mora se imati pozadina za tako nešto. Ako smo svesni da nemamo spoljnu pomoć, čemu onda?

Pozadina ti treba kad krenes u akciju da imas ledja da te niko od velikih sila ne dira. A opet da bi krneuo ne mozes da krenes golom guzicom vec moras imati vojsku, policiju, moral ,. vojnike.

A sta se radi kod nas od 2000te do danas? Unistava se vojska i tehnicki i moralno i borbeno . Nasa drzava je unistila od 2000te do danas 1200 raketa strela 2M i 2 miliona nagaznih mina. To oruzje je cisto odbrambeno sredstvo. Rakete sluze da se odbranimo od napada letilica do 5 km visine. Nagazne mine sluze da se odbranimo od agresije tj napada neprijatelja u dubinu nase teritorije. Znaci mi tu odbranu vise nemamo. Unistila nasa vlada na zahtev amerikanaca. Amerikanci zele da mi nista nemamo sem pracki i lukova/strela. Plus uv edeno je civilno sluzenje vojske, vojni rok skracen na 6 meseci , vojska nema sta da jede , otpusteno je 90% sposobnih oficira drugim recima zbog antisrpske i antidrzavne politike vlasti nasa glavna odbrambena snaga zemlje je u rasulu.

E pa sa takvom vojskom ne mozemo ni da zadrzimo ovo sto sada imamo a kamoli da oslobodimo ono sto nam je oteto.

Za modernizaciju vojske i njenu profesionalizaciju ne trebaju ledja. Vec muda. A nasa vlast to nema. To su jedne pickice, jajare i kukavice koje ispunjavaju sve naloge onih koji su nas napali i okupirali.

Idem da spavam laku noc.

jomini:
Upravo ono boldovano. Tako je kako je. A srbovanje ne pomaže, čak naprotiv.
iako su diskusije totalno van naslova teme,a kako je urednik aktivno prihvata,dozvoljavam sebi nekoliko reci samo u vidu digresije....ako su ovde izneti stavovi u vidu misli onda su te misli individualne i originalne,ali cini mi se da su to ipak nekakovi stavovi kolektiva,a onda to nije misao nego propaganda...propaganda mase koja se krece iz jedne u drugu krajnost,buduci se ljudi, pojedinci u masi osecaju slobodnije i "hrabrije,snaznije" kao pripadnici ili simpatizeri sa jedne strane politickih partija a sa druge strane agresivnih medija,cije delovanje kod ljudi iskljucuje mogucnost razmisljanja...dakle,eksponirano javno raspolozenje formirano od strane politickih partija i medija samo su laz i nerealne predrasude.kada se sve to lepo uvije u celofan onda nekome otaljavaju politicki biznis...
ali na kraju ipak proradi savest,kad tad i ona je svakom coveku na neki nacin nocna mora.savest je coveku najveca kazna,kad kazem covek nemislim na skotove...

ps-ovaj post je "okacen" na jedan od komentara urednika.nije mi namera ni na kraj pameti
da ovo shvati kao repliku na njegovo pisanje

O Miloševiću

Posle susreta predsednika Srbije Slobodana Miloševića sa Kozirjevom jula 1994, Šešelj poručuje Miloševiću da ne sme da prihvati plan Kontakt-grupe, a za slučaj da to ipak učini, njemu i njegovoj supruzi predsednik SRS obećao je sudbinu Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin.

Posle prekida odnosa sa RSK-om, pretio je da je to trenutak kada se Miloševićeva stolica konačno zaljuljala i brojao mu čaše viskija.

"Milošević je najveći kriminalac i najveći srpski izdajnik. Mi, srpski radikali ćemo nastaviti borbu protiv njega i crvene veštice sa Dedinja i mi ćemo ih i srušiti." ("Naša borba", 4. avgust 1995)

"Pošto je Milošević glavni stručnjak za kriminal, i oko sebe je okupio kriminalce. On dobro zna kako se pljačka svoj narod." ("Politika", 8. april 1994)

"Milošević će izdati i Kosovo i Metohiju, i Rašku oblast i takozvanu Panoniju u Vojvodini. Pristaće i na odvajanje Srbije od Crne Gore. Taj moderni srpski Kaligula je u stanju da Srbiju svede i na Adu Ciganliju." ("NIN", 11. novembar 1994)

"Avione NATO-a koji su gađali Udbine navodio je Slobodan Milošević." ("Politika", 22. novembar 1994)

"Milošević će uskoro u zatvor." ("Velika Srbija", januar 1995)

"Najveći kriminalci u Crnoj Gori su Milo Đukanović i Momir Bulatović, a u Srbiji su Slobodan Milošević i Radoman Božović." ("Naša borba", 11. maj 1995)

"Iza svih kriminalnih afera u Srbiji stoji lično Slobodan Milošević." ("NIN", 23. jun 1995)

O JUL-u i Mirjani Marković-Milošević

"JUL okuplja samo najgore kriminalce. Član JUL-a jednako je kriminalac." "Argument", 8. mart 1996)

"Nećemo stati sve dok ne zabranimo rad SKPJ i ne oduzmemo im imovinu koju su uzurpirali." ("Politika", 17. oktobar 1993)

"Mirjana Marković je za nas srpske radikale crvena veštica sa Dedinja, nova prokleta Jerina i najveće zlo srpskog naroda." ("Borba", 24. mart 1995)
Posle ovog copy/paste mislim da ova tema treba da se zakljuca,ako nije tako mogu jos materijala da nadjem.

to se vojvoda shalio...legitimni metod politicke borbe za radikale...pricati ono sto ne mislis,ovamo otrcavati a iza ledja praviti koalicije i kombinacije...tako tipicno za najpodliju od svih stranaka u srbiji...sta te to cudi...ne bi me cudilo da naslednici crvenog vojvode za godinu dana proglase tadica kao spasitelja svega srpskog,pod uslovom da im to napuni dzepove i da im se da malo,sasvim malo vlasti...

nin-logo.gif

2471, 05 MAJ 1998

SESELj I AMERIKANCI

COVEK ZA HAOS

U Stejt departmentu ozbiljno jaca grupacija koja veruje da je Milosevic sa stanovista americkih interesa potrosen, i da je Seselj najmocnija krtica u njegovim redovima, zgodna za upotrebu

Senzacionalno je odjeknula izjava Obrada Kesica, americkog eksperta za Balkan, da Stejt department uspostavlja indirektne i diskretne kontakte - ali kontakte! - sa vodjom srpskih radikala dr Vojislavom Seseljom, dosad na Zapadu najsatanizovanijom politickom licnoscu balkanskog terena. Hoce li to Amerikanci da ruse Milosevica bas pomocu militantno antiamericki nastrojene politicke figure?

Kesic, mladji covek srpskog porekla, dobro obavesten, misli da hoce, ali oprezno, postupno i - hladno!

- Jos nije promenjen zvanicni americki stav prema Seselju, ali je ipak vazna stvar u tome da je prvi put u americkoj administraciji, u Stejt departmentu, razgovarano o mogucnosti uspostavljanja kontakta sa radikalima i sa samim vodjom radikala - veli Obrad Kesic. - Vodi se unutrasnja borba u Stejt departmentu. Jedna grupa tvrdi da je Seselj ratni zlocinac, nacionalista i ekstremista, i da Amerika ne bi trebalo da ima bilo kakav kontakt s njim i njegovom strankom. Druga, pak, grupa, ili fakcija u Stejt departmentu smatra da je sve to, mozda, tacno, ali da je Seselj ipak realnost srpske politike, da je on jak kao politicar, i, kada se pogleda opozicija, on je jedini, ili da kazemo jedini formalni pripadnik opozicije, koji je pokazao da ipak zna kako da postupa i da iz svakih izbora izadje sve jaci.

Zbog toga tvrde da bi trebalo da se uspostave kontakti sa Seseljom u jednoj celokupnoj misiji, kako bi se cinio pritisak na Milosevica da se i u krajnjem slucaju Seselj iskoristi da se obori Milosevic. To se ukljucuje u siru debatu i raspravu u Stejt departmentu. Rasprava je o tome da li je za americke interese na Balkanu i u bivsoj Jugoslaviji Milosevic jos koristan. Znaci, treba li Milosevica otpisati sto pre.

I sta kazu?

- Jedna grupa tvrdi da je on jos koristan, a sto je najvaznije, da je on jedini politicar medju Srbima koji moze da garantuje americke interese i da ucini one ustupke koji su sada potrebni da bi se ti americki interesi ocuvali.

Druga grupa kaze - a kada pogledamo, ta grupa je manja od one prve, ali svakog dana raste u znacaju i uticaju na zvanican stav Amerike - da je Milosevic ipak uzrok svih problema na prostorima bivse Jugoslavije i da ne moze Amerika da se nada, kao sto se nadala do sada, da on moze da bude faktor stabilnosti. Znaci, ta grupa sada ide u suprotnom pravcu od dosadasnjeg zvanicnog americkog stava. Misle da je upravo momenat da Amerika ne samo - okrene ledja Milosevicu, nego i da aktivno radi na njegovom padu.

U kom trenutku je Seselj postao faktor americke spoljne politike? Sta je odlucilo?

- Ta debata, zapravo te svadje vode se jedno dve-tri nedelje. Mislim da nista konkretno nije reseno. Preovladjuje misljenje da Milosevica treba pritisnuti, kako bi se ubedio da je Amerika vec prihvatila stav da bi trebalo da ode sa vlasti. Ali u isto vreme, tim pritiskom, Amerika ne sme potpuno da ga obori, zato sto se Milosevic - sada govorim kakav je stav americke spoljne politike u ovom casu - ne moze trenutno oboriti ili oterati sa vlasti, jer je ipak jedini faktor koji moze da garantuje barem neku vrstu stabilnosti.

Otkud takva suptilnost u inace robusnim americkim potezima?

- Kada bi Milosevic pao, plase se ovde, nastao bi haos, izbili bi gradjanski neredi u samoj Srbiji, a to bi u sustini ugrozilo americki interes u Bosni i u celoj bivsoj Jugoslaviji. Vazno je, pak, u svemu tome da je prvi put pocela rasprava da li je Milosevic koristan americkoj spoljnoj politici, iako u ovom momentu u Stejt departmentu preovladjuje grupa koja se ipak nada da ce Milosevic uciniti ustupke koje trazi Amerika.

Znaci, smatra se legitimnim pitanje da li je Milosevic uopste koristan americkoj spoljnoj politici. To je veliki zaokret u misljenju za poslednjih pet-sest godina.

Ako se ovako nastavi i ako se situacija na Kosovu ne popravi, ako se sukob ne stisa i ljudi i dalje ginu, mislim da je pitanje vremena kada ce ona manja frakcija u Stejt departmentu da prevlada. Njeno misljenje je svakim danom sve prihvatljivije za veci broj ljudi koji odredjuju spoljnu politiku prema bivsoj Jugoslaviji i sadasnjoj Srbiji.

Kontakti sa radikalima su vazan faktor, u smislu nacina na koji bi trebalo da se vrsi pritisak na Milosevica. Do sada su Amerikanci podrzavali direktno i aktivno Djukanovica i Dodika, sada traze formu pritiska u samoj Srbiji koji bi mogao da se usmeri protiv Milosevica.

Razumljivo, Seselja bi instrumentalizovali zbog njegove snage. A ideologija?

- Kada pogledaju realnu politicku situaciju u Srbiji, oni vide da je demokratska opozicija vrlo slaba, gotovo je nestala, i preostaje im da taj pritisak cine iznutra, znaci u vladajucoj koaliciji. Zato se ovde sve vise i vise govori o taktici da Amerika uspostavi neke u pocetku indirektne kontakte sa radikalima, pritom ce direktno da probaju da nadju ljude iz uze okoline predsednika Milosevica, u SPS i JUL-u, koji bi bili voljni da saradjuju i da, eventualno, naprave neke krupne promene u Srbiji. Mislim da su se desile dve vazne stvari. Prvo, pokrenuto je pitanje da li je Milosevic koristan za americke interese u bivsoj Jugoslaviji, a u to je logicno ukljuceno i pitanje treba li aktivno da se radi na rusenju Milosevica.

Drugo, takodje vrlo vazno pitanje, skoro postavljeno u Americi, glasi: treba li da se uspostavi kontakt sa Seseljom.

Odgovor na prvo pitanje jos nije konacan i jos se nije odlucilo da li da se aktivno radi na rusenju Milosevica, odnosno, da li je on jos koristan za americku spoljnu politiku. U drugom slucaju zapravo i nema pitanja: veci deo grupacije koja stvara americku spoljnu politiku prema Srbiji vec je prihvatio Seselja kao cinjenicu. Znaci, uspostavice se kontakt sa radikalima i sa ljudima iz SPS i JUL-a, koji bi mogli da odigraju vecu ulogu u pripremi i izvodjenju promena u Srbiji.

M. Glisic

Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

Sa copy/paste rusim sve do sad napisano od strane radikala.

Zvonimir Trajković
politički analitičar
Beograd 16 mart 2001.

Još jedan interviju nije ugledao svetlost dana.
Kažu, preoštar je.
Ja vam ga nudim, pa procenite sami.

Deo iz intervjua;
Rekli ste da Milošević treba da odgovara za veleizdaju. Da li mislite na veleizdaju tokom rata u Hrvatskoj, u BiH, ili NATO – agresije, i da li mislite da to treba da bude ovde ili u Hagu?

Veleizdaja je izdaja sopstvenog naroda ili izdaja interesa tog naroda. I u RSK i RS je isti narod. Milošević je olako predavao mnoge etnički srpske teritorije. Prepustio je RSK na milost i nemilost Hrvatskoj, iako je Jugoslavija po Vensovom planu bila potpisnica i garant njene bezbednosti. To se ponovilo rasprodajom teritorija RS u Dejtonu, predajom Sarajeva i dovođenje RS pod Američki protektorat. Milošević mora da odgovara za kalkulanski odnos prema Kosovu, zakasnele odluke i zakasnelu intervenciju protiv terorista koja nas je dovela do bomardovanja a ne zbog bespravno izgrađene vile. Ako Miloševića budemo isporučili Hag-u ovaj za nas najvažniji deo Miloševićeve krivice ostaće nerasvetljen. Mnogi današnji zagovornici »saradnje« sa Hag-om često su govorili da je Milošević američki čovek a proturala se i teza da on ne pravi greške već da to radi namerno. Zar zbog svega toga nije logično i neophodno potrebno da se »američkom čoveku« suditi u Beogradu i rasvetle sve te za nas Srbe jako važne činjenice.

Znas koliko me zabole sta je ratni zlocinac Naser Oric rekao o Djinicu,on mora da je neki Vas sad saradnik,ne bi me cudilo,Legija i Gotovina su kao ratovali jedan protiv drugog ali su veca braca zato sto su bili u Legiji stranaca,kao Srbin i Hrvat nego sto su to dva Srbina.
Karla del ponte je zeznula optuznicu prostiv Orica i sad svesna svog promasaja pokusava da napravi reviziju sudskog procesa.
A naziv teme ti je bezveze,kao i ti i tvoja lupetanja ovde po forumu.Mogao bi malo da se skoncentrises i procitas sta sam ja za manje od sat vremena sve napisao ali ti to i neces a i ne mozes.

untouchable:
Слушај ко прича, ало дечко, јеси ли ти прочитао макар назив теме?

Liberal pa da čita? Šta, nije on završio fakultet primenjenih nauka!
AHAHAHAHAHAHAHAHAA!

Čuo sam dobar vic, ali ovako kako ga sada pričam mi se više svidja:

Kupio Čeda najnoviji Mercedes (od studentskog kredita) i pukla mu guma.
Krene od da skida točak, kada naidje Svilanović u svom BMW-u

Pita Čedu Svileni: "Šta to radiš bre?"
Čeda odgovara: "Ma evo skidam tpčak sa Mečke "
Svileni priđe, uzme kamen i tresne u staklo, polomi ga i isčupa cd-plejer, pa se okrenu i stavljajući ga u svoj BMW kaže zapanjenom čedi:
"Meni treba samo CD plejer..:"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back