nasa percepcija o nekoj osobi na temelju njenog naglaska ?

ravana2

Domaćin
Banovan
Poruka
4.865
kako smo vecinom staticni tj zivimo vecinu vremena okruzeni ljudima koji govore poput nas tj imaju nas naglasak stvaramo polako predrasude prema drugima . sto je osoba iz udaljenijega kraja i naglasak ili dijalekt su joj drugaciji to nam on vise zazvoni u usima . da li i koliko procjenjujete tj dajete karakteristike ljudima na temelju dijalekta . bilo da je to govor seljaka ili cisto knjizevni .:think:

kako smo vecinom staticni tj zivimo vecinu vremena okruzeni ljudima koji govore poput nas tj imaju nas naglasak stvaramo polako predrasude prema drugima . sto je osoba iz udaljenijega kraja i naglasak ili dijalekt su joj drugaciji to nam on vise zazvoni u usima . da li i koliko procjenjujete tj dajete karakteristike ljudima na temelju dijalekta . bilo da je to govor seljaka ili cisto knjizevni .:think:

Па не баш пуно, сви су људи исти. Има особа који сељачки причају, а врло су образовани и интелигентни, а има и оних који све лепо и културно причају, али су затуцани. Ја не гајим неке предрасуде према томе, мени свеједно, да ли си из Лесковца, Сарајева или Дубровника. Искрено, зна ми бити смешно то како причају, имам једног ортака тако, сви му се смејемо, али га не мрзим због тога нити га сматрам нешто мањим од себе, само зна бити забавно када нешто каже, па му се насмејеш, ал навикао скоро он на то :mrgreen:

Volim lokalne dijalekte ali sam poprilicno alergican na rodjene Beogradjane i Zagrepcane . Cesto se ponasaju kao da su samim rodjenjem u tim gradovima
stekli i neki poseban pedigre .Upoznao sam jednu lijepu Beogradjanku i kad je rekla da je iz BEOOOOOOGRADA dobio sam ospice .Ja joj kazem da sam iz Osijeka
a ona me pita da li je to negdje u Bosni .Mrs u pzdu mterinu uobrazenu i nepismenu !:evil:

Oni kojima iz nekog razloga "smeta" tuđ naglasak su isti oni kojima smeta drugačiji stil oblačenja ili drugačije mišljenje, a kada na ulici vide crnca (ako su ga, uopšte, ikada videli) razrogače oči.
Možete ih prepoznati po tome što nose selendru u sebi gde god da žive, i smatraju da je njihova selendra lepša od Pariza - obično nisu kročili mnogo dalje od svog sela.
Neafirmisani pripadnici ljudskog roda koji pronalaze smisao u čoporativnoj pripadnosti svojoj lokalnoj (seoskoj, gradskoj, navijačkoj, regionalnoj..) grupici, omalovažavajući sve ostale, u tužnom pokušaju da uzdignu sebe.
Skloni predrasudama i generalizacijama, gaje netrpeljivost prema svemu što ne razumeju.

I da, uglavnom su ograničeno pismeni, pa bi vratili na "bicikli" sve one sa različitim naglascima.

Volim lokalne dijalekte ali sam poprilicno alergican na rodjene Beogradjane i Zagrepcane . Cesto se ponasaju kao da su samim rodjenjem u tim gradovima
stekli i neki poseban pedigre .Upoznao sam jednu lijepu Beogradjanku i kad je rekla da je iz BEOOOOOOGRADA dobio sam ospice .Ja joj kazem da sam iz Osijeka
a ona me pita da li je to negdje u Bosni .Mrs u pzdu mterinu uobrazenu i nepismenu !:evil:
što ipak, priznaćeš, uopšte nema veze sa njenim naglaskom.

Hmmm ...
Rođeni Beograđani ne kažu da su iz "BEOOOOOOGRADA", nego da su iz "BEEEEEEOOOOGRADA".:zper:
Rođeni Beograđani pričaju kao Cane iz Partibrejkersa.

Budi dobar, da te ne banujem. :lol:

A kako je tek meni sa nemackim akcentom i svim usmenim + pismenim i gramatickim greskama
smilie_sh_041.gif

Ne slazem se, kao prvo, sa konstatacijom da smo vecinom vremena okruzeni sa ljudima koji imaju naglasak poput nas, naprotiv.
U Beogradu npr. mozes da cujes mali milion srpskih naglasaka, pa i stranih jezika, pa i jezika-akcenata ex Yu.
Tako da mislim da nije nuzno sto je osoba iz udaljenijega kraja, taj akcenat zazvoni u usima.
Sto se mene licno tice imam totalno formiran neki svoj individualni ukus prema tudjim akcentima i mislim da kod mene nije stvar predrasude nego neke licne estetike.

Poslednja izmena:

Back