Naša biblioteka

Узео од Сиорана Бележницу из Таламанке. Већ на првој страници сам се одушевио:

У Јеванђељу по Томи, Исус кога су питали где се може наћи спасење одговара: ''Свугде где нема жене.''

:hahaha: :ok:

Ja zavrsavam SPQR, Meri Bird.

Dopada mi se, zanimljivo pise. Imam i slogan protiv vlasti: "Dokle ces, Katilino, zloupotrebljavati strpljivost nasu".
Ime zameniti po zelji, necije bi bas lepo pasovalo.

"Quo usque tandem, BIIIIIP, abutere patientia nostra?"

Eto...pustim na mrezu a ko zna, mozda osvane gde treba!

Mada Ciceron i nije bas bio fer u tom govoru a Katilina i nije bas bio zlocinac ali jasno je sta je politika oduvek bila...od tog dana, osmog novembra davne 63. pre nove ere.
Tako da, slogan je solidan...neko bi morao da gugla:lol:, a to bi bilo zabavno videti kada mu vec malo sta mozemo.

Na prethodnim stranama sam nasla preporuku za Uznemireni ljudi od F. Bekmana, ja sam odusevljena.
Tako opustajuca za mene koja je u mespreznici povredila nokat prsta, i inace sam imala problema sa koncentracijom, a tek sad sa pulsirajucim bolom...
Bas mi prija, stedim je da duze traje,

Чувена Јунгова Црвена књига ме је баш намучила. У њој он пише о визијама којих је имао током живота. Али на једном месту наводи гаталицу о увећању мушке снаге из његове збирке индијских гаталица, те је овде преносим пригодно пред 8. март:

Одломак 4,1,4 у Артававеди је бајалица за увећање мушке снаге: Тебе, о биљко коју је Гандарва убрао за Варуну, када му је мушка снага окопнела, тебе, која дајеш снагу, беремо. / Ушас (зора), Сурја (Сунце) и ова моја бајалица; бик Праџапати пробудиће га својом пожудном ватром! / Ова ће те биљка толико испунити пожудном снагом да ћеш, кад се узбудиш, имати ужарени дах као да гориш! Ватра из биљака и есенција бикова ће га пробудити! О Индра, ти који владаш телима, улиј у овог човека пожудну мушку снагу! / Ти си, ( о биљко) прворођена младица воденог света и света биљака. Уз то си и сестра Соме и пожудна снага мужјака антилопе! / Сада, о Агни, сада, о Саватаре, сада, о богињо Сарасвати, сада, о Браманаспати, напни му мушки уд попут лука! / Напињем твој мушки уд попут тетиве лука. Сад загрли (жену) као што мужјак антилопе грли газелу снагом непопустљивом! / Снагу пастува, мазге, јарца, и овна, и још снагу бика му подај, о господару над телима (Индра).

:)

Bas saksafon – Jozef Škvorecki, Plato 230 str, 8/10
https://www.knjizare-vulkan.rs/pripovetke/38675-bas-saksofon-i-druge-price

Priče o džezu. Sama tema nije neki moj fah, ali priče o džezu u Čehoslovačkoj...
„Novela Bas saksofon zajedno sa drugim Škvoreckovim pričama o džezu evocira radost i tugu života u nacističkoj, a potom i sovjetskoj diktaturi. Istovremeno, one su upečatljivo sećanje na autorovu mladost opsednutu džezom, kao simbolom slobode.
Napisane s mnogo lirskog naboja i virtuoznosti džeza, ove priče predstavljaju najlepšu Škvoreckovu prozu.“

Zamalek – DejanTiago-Stanković, Laguna 350 str, 10/10
https://www.laguna.rs/n4647_knjiga_zamalek_laguna.html

Dobri Tiago. Sve što je napisao i što sam pročitala mi se svidja. Tako je i sa Zamalekom.
Stara antikvarnica, jedna Amerikanka, jedan Srbin koji je došao još posle I sv. rata, razni likovi i priča o tom delu Kaira.
Zadovoljstvo čitanja.
Bas sad citam...Divna je... Pre noliko godina sam tek ila otkrila Safona, ubrzo je umro, potom i B.Serjanovic, sad Tijago.
Mladi ljudi, sad ih sa bas setom citam.

Meni se trenutno dopadaju Irske bajke.
Bibliotekarka mi je iskopala negde vrlo lepo izdanje koje je ilustrovao i priredio Jejts.
Nobelovac crta prelepo, mogao je lagano da postane slikar umesto pesnika.

Nalazim manu da nisu bas raskosne, ocekivala sam da ce biti. Deluju sazeto i pomalo sturo.

Dugo sam jurila tu knjigu, u pitanju je mala izdavacka kuca.

List na korici hleba– Srdjan Valjarević, Laguna 210 str, 7/10
https://www.laguna.rs/n5720_knjiga_list_na_korici_hleba_laguna.html

Tek na momente je uspevala da me zainteresuje. Od Valjarevića sam mislila da sam sve pročitala. Kad ono...
Evo njegove prve knjige koja se odjednom povratila medj’ čitalački svet. Nisam ni znala da postoji.
Sve do sada što sam od njega pročitala mi se dopadalo, ali ova tek delimično.

Почео да читам Фосе: То је Алес, али сам одустао – не волим књиге код којих се доследно не придржава интерпункција, као и употреба великих слова после тачке. Прочитао затим Љубавне сигнале Дејвида Гивенса. Занимљива је књига (и корисна).

Најбољи се резултати добију ако ходате с леве стране партнера и говорите му на лево уво. Ово уво је боље повезано с емоцијама, у односу на више логичко, десно уво, које је аналитичко и повезано са вишим можданим функцијама. Лево уво боље хвата суптилне интонације и музичке ноте гласовне прозодије. Будући да речи чује без њихове мелодије, десно уво обради буквална значења, али промаши изнијансиране емоције ''осећања''.
(Љубавни сигнали)

Драге даме, када љубавне речи шапућете свом драгану на уво, настојте да то буде лево уво, боље је.

Још један цитат:
Допадање се покаже када обоје радите исто, крећете се као један и користите исте гестове, позе и тоналитет гласа.
Љубавни сигнали, Дејвид Гивенс

drugari, sta cete citati na odmoru?
Нико се не јавља - је л' се питање односи и на другарице? ;)

Почео сам Успомене на Штајнера Андреја Белог, што му је псеудоним, право му је име Борис Бугајев, син је познатог руског математичара Николаја Бугајева. Отац математичар а син езотерист, романописац и песник симболиста. Обожавао је Рудолфа Штајнера, оснивача антропозофије, пратио га је свуда и сарађивао с њим. Андреј Бели (Борис Бугајев) ми је постао омиљен писац откако сам прочитао његове романе Сребрни голуб и Петроград, роман Москва нисам читао (мислим да је преведен само први део, нажалост). Одличне су му још и књиге Записи једног чудака, Симболизам и Мајсторство Николаја Гогоља.

Čitam Iskupljenje ljubavi Fransis Rivers.
Slušao sam jedan yt video gde je čovek objašnjavao kako mu je ta knjiga pomogla da razume žensku psihu. I ja otišao do Lagune i kupio. Ovo je obiman roman koji je za taj ljubavni žanr još i ok napisan mada se oseća malo siromaštvo stila. Ukratko, glavna junakinja je prostitutka koju život nije mazio i koju jedan pošteni farmer pokušava da izvuče. Ona je puna patnje i mržnje, pruža mu otpor a on pokušava da je osvoji jer mu glas u glavi (navodno od boga) govori da ne odustaje. Videćemo šta će biti dalje, i da li ću imati neke koristi od ovog dela koje inače na goodreadsu ima vrlo visoku ocenu.

Добар приказ си дао, само не знам какву корист мислиш да извучеш, наумио си да неку сексуалну радницу извучеш на прави пут?
:lol:
Ne, nego taj lik sa jutjuba je neki pick up coach, savetnik za veze ili tako nešto. I imao je gomilu žena. Pa savetuje tu knjigu da bi se razumele žene.

Ja znam da cu na odmor nositi neke Puskinove price.
Znam jer sam ih videla u knjizari i pozelela...ali ih jos uvek nisam kupila.
Kupila sam Gde rakovi pevaju, svideo mi se film, zapravo, ali i knjiga je okej, posebno ako nije covek gledao film unapred.

Inace klincu i sebi citam naglas Letopis Narnije.
Nema tih knjiga u prodaji pa uzimam iz biblioteke i molim boga da je slobodan deo koji mi treba a ima ih sedam i uvek neki nije slobodan. Uzas!

Samo za sebe sada citam Saramaga...a sve mi se cini kao da razgovaram sa Tijagom. Koliko je taj covek sebe uneo u prevode i koliko knjizi znaci prevodilac...neverovatno, kao da ga cujem!
Sigurno je divno biti prevodilac.

Почео сам Успомене на Штајнера Андреја Белог,
Фрагментарни записи о докторовом (чланови друштва су Штајнера звали кратко: доктор) спољашњем курикулум вите не исцрпљују све оно шта је тај човек урадио; јер ја немам увид ни у три четвртине свих његових активности у то време; не знам шта је читао код куће: а читао је – много; једном се на предавању појавио са хрпом новоизашлих књига и брошура; и питао нас је да ли смо неке од њих читали; жалио се како је све мање оних који читањем књига допуњују свој општеобразовни фонд, без којег је много тога у антропософији – празна раскош.
(Успомене на Штајнера, Андреј Бели)

Back