Naša biblioteka

Ево ја ћу.
Колико ми је ”Види нас сад” пријала, некако ми је била другачија и занимљива, толико ме је управо прочитана ”Прича једног брака” сморила. Очикавала сам након прве више, јер је била реална на неки природнији начин, да се препозна свако у некој ситуацији. А ова је прича о пару где мушкарац усиљено покушава да је нешто што суштински није, па му толеранција дође главе. Можда је и заслужио баш то свако ко наседне на квази отворен ум тамо где срце треба да пригрли.

Prilozi

• 1.jpeg
    1.jpeg
    10,7 KB · Pregleda: 17
  • 2.png
    2.png
    16,8 KB · Pregleda: 15
Ova tema je postepeno odumirala i sada joj se već izvesno vidi kraj.
Na kraju godine ću izbaciti svoj spisak knjiga za ovu godinu pa posle šta bude.
Nadam se da će i ostali koji su imali taj običaj i ove godine da ponude svoje spiskove.
Nadam se da ce tema da se osvezi. Ja svaku jutro uz kafu godinama ulazim na ovu temu. Nisam bas recita u pisanju, moje preporuke bi isle za Moju boru, trenutno sam na trecem tomu, i odusevljena sam :)

Које си поново читала, ако сме да се зна?

ne verujem da bi ikoga zanimalo, imam dosta specifičan čitalački ukus, i ne kažem ovo da zvučim posebno, nego te knjige imaju po 5 ocena na Goodreads-u

U poslednje vreme sam počeo skoro svaki dan da pogledam po jedan film.

šta ti se dopalo ove godine? mislim ne mora da je izašlo ove godine, nego da si gledao ove godine :D

Nadam se da ce tema da se osvezi. Ja svaku jutro uz kafu godinama ulazim na ovu temu. Nisam bas recita u pisanju, moje preporuke bi isle za Moju boru, trenutno sam na trecem tomu, i odusevljena sam :)
Ja sam na ovu temu godinama ulazila po nekoliko puta dnevno ❤
(Druge teme nisam obilazila niti sam na njima ucestvovala.)
Ali vec dugo nije tako. Davno, davno su se ovde prikljucili neki ljudi koji su pokusali da nametnu neki svoj fazon. I to ne bi bilo nista loše da su u tome uspeli i recimo preusmerili ili izmenili duh teme, da je tema ostala ziva sa starim ili novim ljudima, sve jedno. Ili jos najbolje da su obe kategorije ostale i udruzile se.

Ali na zalost tema nije dobila nista, diskusija je postala nekako tegobna, usiljena, (barem je meni tako), nema vise one leprsave atmosfere, razmene citalackih utisaka o knjigama koje su bile vrlo raznolike. Od lake literature preko savremene pa sve do klasike. Stvarno je bilo uzivanje.
Znam da je temu pratilo dosta ljudi iako na njoj nisu ucestvovali. Bila je to oaza dobrog raspolozenja, druzenja, tolerancije...

Kasnije su se pojavili jos neki cudnovati likovi neprilagodjeni temi, drustvu, trenutku... pa je sve postalo (meni barem) mucno.
Pojedine diskusije su bile dosadne beskonacne tirade ni o cemu.

Zao mi je sto je tako, volela bih da se nesto promeni na bolje jer je ovo stvarno bilo mesto za uzivanciju.

Nego na kraju godine da izbacimo spiskove, pa posle kako bude :D

:ortaci:

Ja nisam od koristi, procitala sam juce Carobnjaka iz Oza a sada citam Mobi Dika.
Naglas!

Klinac i ja imamo tradiciju da on pravi kocke a ja mu citam. Kasnije ga pitam i sve zna. Magija!

E, imam jednu knjigu da preporucim ako nekome treba poklon za klince 9 - 12 godina.
Kupila sam malom i procitao je ali jos uvek je majusan za temu sta je novac, sta je kompanija, kako smo zavladali svetom i sta osecamo kada se po noci probudimo plaseci se cudovista, zasto volimo slatko i zasto zelimo da smazemo celu cokoladu kao sto bi dete iz praistorije pocapalo citavo drvo voca jer ako ga ne bi pocapalo, do jutra vise ne bi bilo voca i bilo bi gladno!

Svasta se sazna, recimo, da su decaci otkrili pecinu Lasko a devojcica Altamiru (ili obratno bese?) ili bi dete pocelo peticiju za zastitu kitova i...uspelo!

Od srca preporucujem, zove se Mi, nezaustavljivi a pisac je moja ljubav, Juval Noa Harari.

Preporucujem i Ledeno cudoviste, sjajna knjiga o drugarstvu izmedju mucenog siroceta iz viktorijanske Engleske i odledjene bebe mamuta. Postoji nesto nalik Dikensu u toj prici. Snegom zavejani London koji brane cistacica, sasavi ratni veteran i sirocici.
Pravi antijunaci za Bozicno jutro i veru u bolje sutra.

šta ti se dopalo ove godine? mislim ne mora da je izašlo ove godine, nego da si gledao ove godine :D
Uglavnom gledam neke starije, one koje do sad nisam gledao i repriziram one koje sam davno gledao. Nisam siguran da li je iz ove godine (ne pravim spiskove za filmove), Miss Violence mi je bio odličan, onda rani Spilbergov TV film, Duel, vrlo prijatno iznenađenje, priča je jednostavna, ali toliko drži pažnju da je neverovatno, trilogija Kšištofa Kješlovskog Tri boje i serija Dekalog, horor klasici The Omen, Rosemary's Baby i The Wicker Man.
I jedan novi, Red Rooms, Gul ga nahvalio, dobar je film, mada ne toliko koliko je on oduševljen.

Za filmove ne pravim spiskove, tako da mogu da navedem samo one kojih se setim.
Kad odgledas nesto ti napisi.
Mene isto vise interesuju oni stari neodgledani nego novi. Ali nema veze, moze bilo sta sto je dobro.
Ja sam skoro odgledala Dan mrmota. Gledala sam toliko davno da se skoro nicega nisam setila osim glavne poruke.

I, ja gledam samo filmove sa prevodom. Nedovoljno razumem drugi jezik :(

Kad odgledas nesto ti napisi.
Mene isto vise interesuju oni stari neodgledani nego novi. Ali nema veze, moze bilo sta sto je dobro.
Ja sam skoro odgledala Dan mrmota. Gledala sam toliko davno da se skoro nicega nisam setila osim glavne poruke.

I, ja gledam samo filmove sa prevodom. Nedovoljno razumem drugi jezik :(

E, ja cu ovako trapava nesto da preporucim.
A bas mi se svidelo.
Dokumentarac o Liv Ulman.
Ako volis Bergmanove filmove. Medjutim, nije toliko zbog filmova vec kako ona toplo i zanimljivo, skromno pripoveda potpuno bistrog uma. Cek' da nadjem, ima u video klubu na HBO, relativno je skoro izasla serija iz tri dela dokumentarnog tipa ali ima puno sekvenci iz filmova pa ti moze dati ideju sta da pogledas ako si nesto propustila. Puno njenih sjajnih uloga licno nisam gledala, skandinavskih, od pre par decenija, sa njom u krupnom planu. Stvarno se veliki glumci nekako posebno vide u krupnom planu, neko to rece ovih dana za Lausevica i jeste tako, nisam o tome ranije razmisljala.

https://m.imdb.com/title/tt27688036/?ref_=tt_sims_tt_i_1
https://m.imdb.com/title/tt19223402/

Ja sam na ovu temu godinama ulazila po nekoliko puta dnevno ❤
(Druge teme nisam obilazila niti sam na njima ucestvovala.)
Ali vec dugo nije tako. Davno, davno su se ovde prikljucili neki ljudi koji su pokusali da nametnu neki svoj fazon. I to ne bi bilo nista loše da su u tome uspeli i recimo preusmerili ili izmenili duh teme, da je tema ostala ziva sa starim ili novim ljudima, sve jedno. Ili jos najbolje da su obe kategorije ostale i udruzile se.

Ali na zalost tema nije dobila nista, diskusija je postala nekako tegobna, usiljena, (barem je meni tako), nema vise one leprsave atmosfere, razmene citalackih utisaka o knjigama koje su bile vrlo raznolike. Od lake literature preko savremene pa sve do klasike. Stvarno je bilo uzivanje.
Znam da je temu pratilo dosta ljudi iako na njoj nisu ucestvovali. Bila je to oaza dobrog raspolozenja, druzenja, tolerancije...

Kasnije su se pojavili jos neki cudnovati likovi neprilagodjeni temi, drustvu, trenutku... pa je sve postalo (meni barem) mucno.
Pojedine diskusije su bile dosadne beskonacne tirade ni o cemu.

Zao mi je sto je tako, volela bih da se nesto promeni na bolje jer je ovo stvarno bilo mesto za uzivanciju.

Nego na kraju godine da izbacimo spiskove, pa posle kako bude :D

:ortaci:

БЕЗ КОМЕНТАРА!
:::::::::::::::::::::::::::::::::
Ако бисте ме питали шта ми се од књига посебно допало ове године, навео бих:
Ничеов Заратустра I, Јунг
О четвороструком корену става о довољном основу, Шопенхауер
Сребрни голуб, Андреј Бели (Борис Бугајев)
Русија, Србија и нови светски поредак, Нешко Медић
Повест о животу, Паустовски

Прочитао Дневнике Серена Кјеркегора. Изненадио сам се колико је у Кјеркегора била заљубљена његова вереница са којом је, једнострано, прекинуо веридбу. Такође и он је њу волео. За разлику од њега, омаленог и физички неугледног, Регина Олсен је била врло лепа. Упознао ју је када је имао 24 године а она 14, верили су се када је имала 17; после неколико месеци јој је индискретно вратио прстен па су га у више наврата она и њен отац молили да не раскида веридбу. Буквално, молили, тако је записао. После раскида се посветио писању а она се након неколико година удала за човека кога је знала пре Кјеркегора. Међутим, никад га није заборавила што се види из његових дневника, додуше само по њиховом говору тела, како сам схватио. Кјеркегор је умро млад, тестаментом је оставио наследство њој што она није прихватила вероватно под утицајем мужа, тако да јенаследство и сва права на Кјеркегорова дела припало његовом брату, Петеру Кјеркегору. Занимљива књига.

Да оставимо сад прозападне медије и да се вратимо лепој књижевности (Ламар, немој да ствараш лошу атмосферу овде!).
И даље читам Повест о животу Паустовског. То је аутобиографски роман па кад сам узео да је читам нисам мислио да ће та књига толико задовољство да ми пружи, превазишла је сва моја очекивања. Ко воли да чита обимна дела ову књигу му жарко препоручујем. Пише једноставно али врло лепо и да напоменем, Паустовски је био номинован за Нобелову награду, баш оне године када ју је добио Шолохов.
Један кратак цитат:
И чика Гриша му је чврсто стегао руку.
Од те вечери нешто се оштро преломило у мојој свести. Све чега сам се раније бојажљиво туђио, није ме више плашило. Престао сам гледати људе тако летимично, као што сам их раније гледао.
Отад сам схватио да треба тражити сваку искрицу човечности у људима око себе, ма како туђи и незанимљиви нам изгледају.
У сваком срцу је струна. Она ће увек одјекнути чак и на слаб дозив лепога.
(Паустовски: Повест о животу)
Отад сам схватио да треба тражити сваку искрицу човечности у људима око себе, ма како туђи и незанимљиви нам изгледају.
У сваком срцу је струна. Она ће увек одјекнути чак и на слаб дозив лепога.
(Паустовски: Повест о животу)

ova misao mi se posebno dopala i sama je srz opstanka Zivota i uvek ali uvek nadje svoj put, ma koliko bila zatrpavana ninhilistickim, apokalipticnim sadrzajima.

ne verujem da bi ikoga zanimalo, imam dosta specifičan čitalački ukus, i ne kažem ovo da zvučim posebno, nego te knjige imaju po 5 ocena na Goodreads-u
meni se ovaj odgovor bas mnogo dopao:heart:
ta cista nenametljivost odise postovanjem prema drugom coveku, prema njegovom vremenu i tajmingu toliko individualnom.

iz istog razloga indiferentna sam prema "spiskovima", stancovanju naslova i kvantifikacijama koje obesmisle ono iskosnsko - da nas umetnost/knjiga pronadje u pravom momentu i otvori novu dimenziju kada smo za nju i sami spremnni.

Најзахвалнији живот од свих је бити аутор који пише за ауторе. Аутори се могу поделити у две класе, на оне који пишу за читаоце, и праве ауторе, оне који пишу за ауторе. Ови потоњи су неразумљиви читалачкој публици, која их сматра лудацима и презире их – у међувремену, другоразредни аутори поткрадају њихове радове и стичу огроман успех са оним што су покрали и искварили. Стога су другоразредни аутори најгори непријатељи првих – за њих је важно да нико неће моћи да открије стварну позицију.
Дневници и записи, Кјеркегор

Trenutno citam "Psihicke osobine Juznih Slovena,od Jovana Cvijica.
Dooada mi se,nije suvoparna kako bi se dalo ocekivati od knjiga te tematike.
Нисам га читао, али кажу да је и код њега присутан дух самопорицања често присутан код Срба (или страних гена у Срба). Читај Дворниковића (Карактерологија Југословена), добар је и реалан.
:)

Нисам га читао, али кажу да је и код њега присутан дух самопорицања често присутан код Срба (или страних гена у Срба). Читај Дворниковића (Карактерологија Југословена), добар је и реалан.
:)
Ne znam,ne djeluje mi tako,bar ovo do sada sto sam procitala.

Back