Naša biblioteka

1. Pshologija laganja, Boris Đurović -3
2. Ispod majice, Marija Ratković, 3-
3. Lažljivi život odraslih, Elena Ferante, 4
4. Zavera budala, Džon Kenedi Tul - 4
5. Avanuture nevaljale devojčice, Mario Vargas Ljosa – 5
6. Usta mi puna višanja, Aleksandar Tanurdžić – 5-
7. Tumač bolesti, Džumpa Lahiri - 3
8. Jedan londonski život, Henri Džejms – 4
9. Ljudi bez grobova, Enese Halilović – 5
10. Deca, Milena Marković – 5
11. Ljubav u slučaju opasnosti, Danijela Krin 3
12. Ljudska posla, Karin Tul - 3
13. Smrtni ishod atletskih povreda, Milica Vučković – 3
14. Nevidljivi – Pol Oster – 4
15. Medvedgrad, Fredrik Bakman 4+
16. Ovo liči na kraj, Džulijan Barns 5
17. Ljubavnice, Elfride Jelinek 5
18. Ahilova pesma, Madlin Miler 5
19. Mučna ljubav, Elena Ferante – 4
20. Budenbrokovi, Tomas Man – 5
21. Ako dugo gledaš u ponor, Enes Halilović – 5
22. Samrtno proleće, Lajoš Zilahi – 4
23. Povratak kući, Bernhard Šlink – 3
24. Ko su oni bili, Gabrijel Krauze – 4
25. Crkni, ljubavi, Arijana Harviks - 2
Spisak Moonlight je baš interesantan. Pored čak 7 knjiga koje sam čitala, imam želju da prokomentarišem i neke koje nisam, a ne znam ni da li ću čitati. Ljubavnice, Elfride Jelinek verovatno hoću.
Nego mi je odmah upala u oči trojčica za Smrtni ishod atletskih povreda o kojoj se toliko pisalo i pričalo u poslednje vreme da sam ja mislila da je to bogznakako dobro, ali verujem Moonlight i uglavnom se slažem sa njenim ocenama. Mislim da je i moj sin čitao to nedavno, ali ne sećam se šta je rekao, kakvi su mu utisci. Ali eto, nije ušla u najuži izbor od šest romana za Ninovu nagradu, a bila je u širem izboru od 17.
Zato je roman Deca Milene Marković ušao među 6, i vidim da ga mnogo hvale u nekim komentarima, ali to ne mora ništa da znači, možda su joj to prijatelji. Ali kad Moonlight da peticu, onda to ima neku težinu.

Hjoj, od srca ste me nasmejale! :D I hvala vam na ovom osmehu koji ste mi naslikale na lice, ali i na lepim rečima. :*

Trudim se da iznesem stvarno utiske koje steknem i u toku čitanja i nakon. Milica V. i roman ISKAČU IZ FRIŽIDERA, a knjiga zaista nije ništa posebno.
Deca Milene Marković - za ovo delo navijam. :)

Danin spisak: IMPRESIVAN, kao i obično.

Komentarišem ga malčice kasnije :)

Zdravo dragi ljudi! Jesam obećala spisak još u decembru, nije fer da ga ne objavim, naročito sad kad sam videla vaše lepe spiskove :)

Kao i dosad, kriterijumi za ocene (moje, ne stručna kritika) su otprilike:
5 - savršena, u svom žanru, prava knjiga u pravom trenutku
4- stvarno dobra, veoma mi se dopala ali joj nešto nedostaje: previše rastegnuta bez potrebe, ili u neka priča lošija od drugih, i tome slično
3- taman za "iz biblioteke"; drago mi je da sam je pročitala ali sam mogla sasvim fino i bez nje da živim
2 - ima nešto što je spasava od potpune propasti, ali generalno šteta za potrošeno vreme

Evo dakle, spiska knjiga koje sam pročitala (iz zadovoljstva, ne stručne) u 2021. godini:
1. Povratna adresa – Aleksandar Genis (Geopoetika) 4+
2. Osam planina – Paolo Konjeti (Laguna), 3
3. Znam zašto ptica u kavezu peva – Maja Anđelou (Štrik), 5
4. Princeza nevesta – Vilijam Goldman (Vulkan), 2
5. Čovek u crvenom kaputu – Džulijan Barns (Geopoetika), 5
6. Običan momak – Lorenco Marone (Dereta), 5
7. F. M – Boris Akunjin (Informatika), 3
8. Profesorova tašna – Hiromi Kavakami (Booka), 2
9. Njeno telo i druge žurke – Karmen Marija Mačado (Štrik), 4+
10. Ponedeljak počinje u subotu – Arkadij i Boris Strugacki (Čarobna knjiga), 5
11. Iskričavi cijanid – Agata Kristi (Laguna)
12. Zamalek – Dejan Tiago Stanković (Laguna), 5
13. Man – Kim Tuj (Čarobna knjiga), 3
14. Tito i ja – Goran Marković (Laguna), 4
15. Osmeh za svaki dan – Jelica Greganović (Laguna), 4
16. Telo: vodič za korisnike – Bil Brajson (Laguna), 5
17. Elizabet je nestala – Ema Hili (Laguna), 5
18. Srpski viteški kod – Marko Aleksić (Laguna), 5
19. Klub ubistava četvrtkom – Ričard Ozman (Vulkan), 3
20. Lavr: životopis – Jevgenij Vodolazkin (Draslar), 5
21. Sapijens: Kratka istorija čovečanstva – Juval Noa Harari (Laguna), 4+
22. Danci i stranci – Kristina Wolsperger Danilovski (Redak), 3
23. Nevidljiva žena i druge priče – Slavenka Drakulić (Laguna), 5
24. Pokloniti srce Beogradu – Đorđe S. Kostić (Evoluta), 5
25. Bitke za Balkan – Duško Lopandić (Arhipelag), 4+
26. Kuća radosti i sreće – Ejmi Tan (Laguna), 2
27. Igra za galeriju – Grejson Peri (Službeni glasnik), 5
28. Uspon i pad: istorija sveta u 10 carstava – Pol Stratern (Laguna), 2+
29. 10 minuta i 38 sekundi na ovom čudnom svetu – Elif Šafak (Laguna), 2+
30. U proleće – Karl Uve Knausgor (Booka), 5
31. Moji prijatelji – Emanuel Bove (Službeni glasnik), 5
32. Boje požara – Pjer Lemetr (Čarobna knjiga), 4
33. Grčki mitovi – Stiven Fraj (Studio Leo), 5
34. U leto – Karl Uve Knausgor (Booka), 5
35. Viđenje nevidljivog: suočavanje sa stvarnošću – Vladika Maksim (Laguna), 4
36. Grčki heroji – Stiven Fraj (Studio Leo), 5
37. Još malo pa nestalo – Daglas Adams i Mark Karvardin (Odiseja), 5
38. Sveto smeće – Ljudmila Ulicka (Arhipelag), 5
39. Lord Edžver je mrtav – Agata Kristi (Laguna)
40. Klara i sunce – Kazuo Išiguro (Dereta), 5
41. Hamnet – Megi O’Farel (Laguna), 3
42. Igra senki – Džozef O’Konor (Čarobna knjiga) 4+
43. Pačinko – Min Đin Li (Laguna), 3-
44. Veliki gradovi kroz istoriju – Džon Džulijus Norič, ur. (Laguna), 4
45. Stvari koje padaju s neba – Selja Ahava (Štrik), 4
46. Poodmaklo – Nina Like (Geopoetika), 5
47. Vikend u Londonu – Jan Folni (Ammonite), 2
48. Bajkovita čudovišta – Alberto Mangel (Geopoetika), 5
49. Uloga – Sergej Dovlatov (LOM), 4
50. Nestvarno, a stvarno – Živojin Petrović (Laguna), 3
51. Novi Svet ili: U Americi godinu dana – Jelena J. Dimitrijević (Laguna), 4+
52. Spartanke – Sara B. Pomeroj (Štrik), 3
53. Uznemireni ljudi – Fredrik Bakman (Laguna), 3
54. Božićna igračka – Dž. K. Rouling (Čarobna knjiga), 5
Dano, svaka čast koliko stigneš. :)
Zelenom bojom sam označila pročitane knjige. Ljubičasta su knjige koje me zanimaju, pa kad stigneš makar reci da li misliš da bi se neka od njih meni dopala i koja (ili sve?)
Knausgora sam od ovih sam U JESEN, i nije mi se dopala. On mi je, ipak, raspričan, čovek raskošnog esejiziranja, i taj tip pripovedanja mi se sviđa više od kraćih formi, te sam odustala, barem dok ne okončam najzad MOJU BORBU. :)

Pošto i meni Ulicka izrazito prija, moraću da se pozabavim ovim Lorencom :D
Ostalim, opširnijim spiskovima ću da se posvetim kada budem imala malo više vremena.

Quentinove muke po Ikei potpuno razumem :D
Materijalno najčešće odnosi pobedu nad duhovnim, ali sve dok je neke ravnoteže kao kod tebe, dobro je.
Vidim da imamo nešto zajedničko. Vakcinisali smo se na istom mestu :lol:
Jedina razlika je što kada sam ja bila (sva tri puta), bilo je dosta ljudi.

Од књига које је Квентин у Београду купио прочитао сам само Пушкински дом Битова али су ме сад заинтересовале и књиге Роберта Валзера и Перека. Него, нешто је нема Рахела, као да се нешто наљутила.
Ни Рада се одавно не јавља. Барем да нам честита празнике.

Dano, svaka čast koliko stigneš. :)
Zelenom bojom sam označila pročitane knjige. Ljubičasta su knjige koje me zanimaju, pa kad stigneš makar reci da li misliš da bi se neka od njih meni dopala i koja (ili sve?)
Knausgora sam od ovih sam U JESEN, i nije mi se dopala. On mi je, ipak, raspričan, čovek raskošnog esejiziranja, i taj tip pripovedanja mi se sviđa više od kraćih formi, te sam odustala, barem dok ne okončam najzad MOJU BORBU.
Moony, mislim da bi ti se obe ljubičaste svidele. "Znam zašto ptica u kavezu peva" jeste američki klasik 20.v, i s pravom. Priča je relativno jednostavna, autobiografska, odrastanje jedne crnačke devojčice u Americi, ali divno ispričana. Drži te prikovanu za stranicu, ne nekom veštačkom napetošću nego lepotom i uverljivošću pripovedanja. Ja sam je pročitala nekako u ovo januarsko doba za jedno popodne, tako ne dižući pogled od knjige. Verujem da bi ti prepoznala njen značaj, a uživala u lepoti jezika i priče.
Priče Slavenke Drakulić je odlične. Retka zbirka gde nema slabe karike. Na mene je ostavila dodatno snažan utisak jer imam staru mamu. Ko ima blisku osobu koja stari ili sam promišlja svoje starenje, to je dodatna vrednost. Ali i bez toga, odlična zbirka priča. Uživala sam.
Knausgora volim uvek. Volim i ta njegova promišljanja sitnih, svakodnevnih stvari kakva nudi u Godišnjim dobima i onda ih oneobiči svojim razmišljanjima, nekad i samim skretanjem pažnje na neke stvari, aspekte, doživljaje o kojima nisam razmišljala ali kad pročitam kod njega kažem "Pazi stvarno!" Međutim, svakako završi prvo "Moju borbu" jer recimo, "U proleće" nudi svojevrstan epilog nekim ličnim linijama iz "Borbe":

Две књиге Агате Кристи нису оцењене, не знам зашто.
Zato što su to tipični romani Agate Kristi koje sam i uzela jer su tipični - znam šta da očekujem i to i dobijem. Teško je oceniti u ovom smislu u kojem sam ostale. Uzimam ih baš zato što mi je tada potrebna njihova predvidljivost kvaliteta a sitan momenat iznenađenja radnje. Kao poznata odeću koju dugo nisi nosio ali ti je topla i prepoznatljiva kad obučeš. Fino u trenucima (čitalačke) krize.

Pošto i meni Ulicka izrazito prija, moraću da se pozabavim ovim Lorencom :D
Ostalim, opširnijim spiskovima ću da se posvetim kada budem imala malo više vremena.

Quentinove muke po Ikei potpuno razumem :D
Materijalno najčešće odnosi pobedu nad duhovnim, ali sve dok je neke ravnoteže kao kod tebe, dobro je.
Vidim da imamo nešto zajedničko. Vakcinisali smo se na istom mestu :lol:
Jedina razlika je što kada sam ja bila (sva tri puta), bilo je dosta ljudi.
Mislim da će tebi Lorenco Marone lepo "leći". (MIslila sam da si nešto već čitala. "Sitnice koje život znače"?)

Em nikako da se javim na forum da zaokružim prošlu godinu i napišem koju riječ o putu u Beograd, em ništa posebno ne čitam u novoj godini. Poslije onog Bergmana pokušavao sam nešto da počnem ali ništa se nije primilo. Početak Infinite Jest Fostera Valasa činio se interesantnim, ali nemam snage za još jednu knjigu od hiljadu strana. Onda sam poželio da čitam neki non-fiction (što me uhvati možda jednom u dvije godine) i pročitao dio neke knjige o Kristoferu Kolumbu, ali ne znam da li ću nastaviti.

Poslije toga smo otputovali i, pošto ne volim putovanja, nisam bio raspoložen za čitanje. A što se Beograda tiče, šta da kažem. Od onih Daninih divnih preporuka na kraju sam obišao samo Bookastore u Cara Lazara i Cepterovu knjižaru u Knez Mihajlovoj. Žao mi je što je tako ispalo. ali nisam putovao sam, a, according to my wife, važnija je kupovina švedskog kućnog dizajna u Ikei i njemačkog diskontnog špeceraja u Lidlu od uzvišenih tvorevina ljudskog duha po beogradskim knjižarama. Ipak, iako je sve bilo na brzinu, kupio sam pet knjiga, što je OK jer nisam imao nikakav plan ili spisak, pa je svaka od tih knjiga na neki način prijatno iznenađenje.

Uzeo sam Puškinski dom Andreja Bitova koga nisam ranije čitao, ali sam čuo da je to dobar i važan roman (da ne kažem bitan), onda Stvari Žorža Pereka od koga tražim bilo šta od kad sam pročitao Život uputstvo za upotrebu, pa onda Dnevni red Erika Vijara koga takođe nisam čitao, ali kapiram da je prilično aktuelan pisac u Francuskoj sada, Istine Roberta Valzera, jednog interesantnog čudaka (odbio da izađe iz ludnice) i na kraju Ostavštinu za života Roberta Muzila o kojoj znam samo da joj piše Robert Muzil na koricama.

Sudeći po ove dvije, beogradske knjižare i dalje su vrlo kvalitetne, svakako neuporedivo kvalitetnije od bilo koje u Bosni. (Ovdje, inače, posljednjih par godina banjalučka Kultura agresivno otvara velike knjižare u svakom većem mjestu u kojima forsira Lagunina izdanja i lektirašku klasiku, čime guši ono malo nezavisnih knjižara u kojima je ponešto dobro i moglo da se nađe.) Druga stvar, čini mi se da su knjige i dalje relativno jeftine. Šteta što ja imam problem sa preračunavanjem valuta, pa sam to shvatio tek kad sam stigao kući. Dobro za vas u Srbiji, pošto, kako vidim, država vam svako malo dijeli neki džeparac. :))
Od opštih utisaka, izdvajam halu za vakcinisanje na beogradskom sajmu - definitivno najpraznije mjesto u gradu. :((

Toliko za sad. Još ću se javiti sa rezimeom prošle čitalačke godine, a vidim izašla je i kratka lista kandidata za NIN-ovu nagradu.

E, da, Dani još jednom veliko hvala na preporukama.
Nema na čemu, bilo mi je zadovoljstvo :D:D
Lepo si obišao, i knjige i ne-knjige ;)
"Puškinski dom" te i ja molim da pročitaš. Kupila sam ga na Sajmu jer nisam mogla da odolim - tako mi se činio solidno dobar i važan, isto kao i tebi, takoreći nezaobilazan. Od tada je prošlo 2 godine i još ga nisam otvorila :whistling:
"Život - uputstvo za upotrebu" mi je jedna od omiljenih knjiga svih vremena, a ne znam ništa o "Stvarima" tako da i tu moram da te molim u interesu čitalačke zajednice.... itd itd :per:
P.S: Taj "džeparac" svako od nas koji radimo višestruko vrati u džep tom koji se razbacuje rečenim "džeparcem", tako da mrka kapa od trošenja na knjige:confused:

Poslednja izmena:
Danče, nisam ništa citala od Lorenca. Ali sam ga vec upisala na spisak ako ga imaju u mojoj biblioteci z:)
Imaju ga sigurno. "Sitnice koje život znače" recimo. A i ovaj "Običan momak" ne daj da te zavara što ima sliku Spajdermena na naslovnoj stranici - ima to svoju poentu u odnosu na sadržaj knjige, ali nije banalizovano. Mislim da bi ti se svidelo. I tebi i recimo dragoj @Mrs.Bi :cmok2:

Упоредити жири ове са жиријем Нинове:

Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Теофил Панчић (председник).

Др Предраг Петровић, др Слађана Илић, др Наташа Анђелковић, др Петар Пијановић и др Весна Тријић.

Zdravo, zdravo, dobri ljudi😊

Nisam dugo pisala, i raduje me što je tema na starom mestu. 😊 A u ovoj godini nek bude svima dobro zdravlje i puno lepih pročitanih knjiga.😊

Meni je prethodna godina bila veoma stresna, više ružnih događaja, ali bilo je i lepih naravno koji su izvukli godinu.

Što se knjiga tiče, završavam Anđele i demone. Posle nemam pojma šta ću. U prošloj i pretprošloj godini mislim da sam počinjala neke knjige koje nisam završila, ali kako mi je sve bilo haotično ne sećam baš. Možda sam neke i završila od tih kao započetih. Prvi put da se ne sećam.. Pa moram da isčitam sve što sam pisala u porukama pa da vidim šta treba da čitam.

Valjda ću u ovoj godini biti bolja što se čitanja tiče.

Kucam s telefona pa ne mogu dugo da pišem, ali čim se dokopam kompjutera ima nade da ću više biti na forumu😊

А ми? Ми журимо напријед. док живот нам се руга и често свети, прича као птица зраком лети!
(Дубравка Угрешић: Баба Јага је снијела јаје)

У протеклој години прочитао сам још и ове књиге:

Набоков: Погледај арлекине!
Бекет: Крај и друга проза
Уелбек: Серотонин
Генис: Часови читања
Гомбрович: Суманути
Томас де Квинси: О убиству као лепој уметности
Ишигуро: Сликар пролазног света
Сомерсет Мом: Брачна ломача
Бичков: Дипендра
Ружди: Деца поноћи

:zcool:

То су прикупљена писма која је старац схиигуман Јован (Иван) писао разним лицима која су од њега као духовника тражила савете, писана четрдесетих и педесетих година протеклог века. Иако је био без школе, писао је врло лепо и тако су топла са пуно мудрости да могу да се читају као православни катихизис.

''Степени духовног напредовања су различити и духовно може познати само продуховљен човек. Корисније од свега је сматрати све људе добрима, а себе горим од свих.''
....................................

Ружди ми не одговара као писац – као нпр. Орхан Памук, Булгаков, Танпинар, Куприн – те се баш нисам одушевио овим романом. Не кажем да је лош, али није ни међу најбољим романима (по мени).

z:)

Поздрав свима и срећни сви протекли празници.
Тек сад стижем да објавим списак прочитаног за претходну годину... овај јануар је катастрофа, медицинско особље је потпуно десетковано ковидом, тако да се крпимо како знамо и умемо, дежурамо ми преостали на други-трећи дан и тако, 70% времена сам провео у болници...
А и даље неки паметњаковићи "сумњају" и хвале се својом глупошћу и ограниченошћу, "слободним избором" и шта-ти-ја-знам. Много сам киван на антиваксере/антимаскере и њихове предводнике.

Но, да се вратимо лепшим темама. Ево списка:

Апсолутни фаворити за 2021. годину. Оцена 10+:
  1. Преиначење – Мишел Битор
  2. Сатурнови прстенови – Винфрид Георг Зебалд
  3. Двори од ораха – Миљенко Јерговић

Изузетно, ремек-дела, веома ми је пријало читање. Оцена 5:
  1. Маргиналац – Робертсон Дејвис
    [*]Од Версаја до Данцига – Чедомир Попов
    [*]Имењак – Џумпа Лахири
    [*]Бродоградилиште – Хуан Карлос Онети
    [*]Јарчева фешта – Марио Варгас Љоса
    [*]Тужни тропи – Клод Леви-Строс
    [*]Прва леди Четерли – Дејвид Херберт Лоренс
    [*]Џојсов ученик – Драго Јанчар
    [*]Мамац – Давид Албахари
    [*]Срце таме – Џозеф Конрад
    [*]Смртни исход атлетских повреда – Милица Вучковић
    [*]Ме'мед, црвена бандана и пахуљица – Семездин Мехмединовић
    [*]Код Хиперборејаца – Милош Црњански
    [*]Кроника паланачког гробља – Исидора Секулић

Веома добро, вредно читања, али ипак фали нешто за потпуни ужитак. Оцена 4:
  1. Црни обелиск – Ерих Марија Ремарк
    [*]Ајхман у Јерусалиму: извештај о баналности зла – Хана Арент
    [*]Људи без гробова – Енес Халиловић
    [*]Ледени дворац – Тарјеј Весос
    [*]Ислам – догма и живот – Дарко Танасковић
    [*]Одвратна срећа – Гиљермо Мартинес
    [*]Деца наше улице – Нагиб Махфуз
    [*]The Lonely Londoners – Семјуел Селвон
    [*]The Yacoubian Building – Ала Ал Асвани
    [*]Двоструко стакло – Халдора Тородсен
    [*]Ка светионику – Вирџинија Вулф
    [*]Живот младог Арсењева – Иван Буњин
    [*]Ноћна пројекција – Ото Хорват
    [*]Shuggie Bain – Даглас Стјуарт
    [*]Псалам 44 – Данило Киш
    [*]Сваког дана још смо у животу – Том Малмквист
    [*]Чудесне приче (древне Кине) – Пу Сунлинг
    [*]Збогом Берлину – Кристофер Ишервуд
    [*]Пурпурни хибискус – Чимаманда Нгози Адичи
    [*]Les Bouts de Bois de Dieu – Усман Сембен
    [*]Педро Парамо – Хуан Рулфо
    [*]Долина у пламену – Хуан Рулфо
    [*]Шоше – Исак Башевис Сингер

Мех, онако, није баш губљење времена, може да се нађе и нешто занимљиво. Оцена 3:
  1. Енглески пацијент – Мајкл Ондачи
    [*]Ћутање – Шјусаку Ендо
    [*]Kim Jiyoung, Born 1982 – Choo Nam-Joo
    [*]Ништа од уметности – Петер Естерхази
    [*]Вољена – Тони Морисон
    [*]Стидљивост и достојанство – Даг Сулстад
    [*]Post Office – Чарлс Буковски
    [*]Мрачно да скоро је ноћ – Јоана Батор
    [*]Слепа сова – Садек Хедајат
    [*]Хроника породице Маја – Еса де Кеирош

Није ми одговарало, може да се заобиђе. Оцена 2:
  1. Москва-Петушки – Венедикт Јерофејев