Mrs.Bi
Veoma poznat
- Poruka
- 13.373
Od daninog spiska ja sam čitala samo Konjetija, ali mi se mnogo više svideo...2. Osam planina – Paolo Konjeti (Laguna), 3
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Od daninog spiska ja sam čitala samo Konjetija, ali mi se mnogo više svideo...2. Osam planina – Paolo Konjeti (Laguna), 3
Spisak Moonlight je baš interesantan. Pored čak 7 knjiga koje sam čitala, imam želju da prokomentarišem i neke koje nisam, a ne znam ni da li ću čitati. Ljubavnice, Elfride Jelinek verovatno hoću.1. Pshologija laganja, Boris Đurović -3
2. Ispod majice, Marija Ratković, 3-
3. Lažljivi život odraslih, Elena Ferante, 4
4. Zavera budala, Džon Kenedi Tul - 4
5. Avanuture nevaljale devojčice, Mario Vargas Ljosa – 5
6. Usta mi puna višanja, Aleksandar Tanurdžić – 5-
7. Tumač bolesti, Džumpa Lahiri - 3
8. Jedan londonski život, Henri Džejms – 4
9. Ljudi bez grobova, Enese Halilović – 5
10. Deca, Milena Marković – 5
11. Ljubav u slučaju opasnosti, Danijela Krin 3
12. Ljudska posla, Karin Tul - 3
13. Smrtni ishod atletskih povreda, Milica Vučković – 3
14. Nevidljivi – Pol Oster – 4
15. Medvedgrad, Fredrik Bakman 4+
16. Ovo liči na kraj, Džulijan Barns 5
17. Ljubavnice, Elfride Jelinek 5
18. Ahilova pesma, Madlin Miler 5
19. Mučna ljubav, Elena Ferante – 4
20. Budenbrokovi, Tomas Man – 5
21. Ako dugo gledaš u ponor, Enes Halilović – 5
22. Samrtno proleće, Lajoš Zilahi – 4
23. Povratak kući, Bernhard Šlink – 3
24. Ko su oni bili, Gabrijel Krauze – 4
25. Crkni, ljubavi, Arijana Harviks - 2
Dano, svaka čast koliko stigneš.Zdravo dragi ljudi! Jesam obećala spisak još u decembru, nije fer da ga ne objavim, naročito sad kad sam videla vaše lepe spiskove
Kao i dosad, kriterijumi za ocene (moje, ne stručna kritika) su otprilike:
5 - savršena, u svom žanru, prava knjiga u pravom trenutku
4- stvarno dobra, veoma mi se dopala ali joj nešto nedostaje: previše rastegnuta bez potrebe, ili u neka priča lošija od drugih, i tome slično
3- taman za "iz biblioteke"; drago mi je da sam je pročitala ali sam mogla sasvim fino i bez nje da živim
2 - ima nešto što je spasava od potpune propasti, ali generalno šteta za potrošeno vreme
Evo dakle, spiska knjiga koje sam pročitala (iz zadovoljstva, ne stručne) u 2021. godini:
1. Povratna adresa – Aleksandar Genis (Geopoetika) 4+
2. Osam planina – Paolo Konjeti (Laguna), 3
3. Znam zašto ptica u kavezu peva – Maja Anđelou (Štrik), 5
4. Princeza nevesta – Vilijam Goldman (Vulkan), 2
5. Čovek u crvenom kaputu – Džulijan Barns (Geopoetika), 5
6. Običan momak – Lorenco Marone (Dereta), 5
7. F. M – Boris Akunjin (Informatika), 3
8. Profesorova tašna – Hiromi Kavakami (Booka), 2
9. Njeno telo i druge žurke – Karmen Marija Mačado (Štrik), 4+
10. Ponedeljak počinje u subotu – Arkadij i Boris Strugacki (Čarobna knjiga), 5
11. Iskričavi cijanid – Agata Kristi (Laguna)
12. Zamalek – Dejan Tiago Stanković (Laguna), 5
13. Man – Kim Tuj (Čarobna knjiga), 3
14. Tito i ja – Goran Marković (Laguna), 4
15. Osmeh za svaki dan – Jelica Greganović (Laguna), 4
16. Telo: vodič za korisnike – Bil Brajson (Laguna), 5
17. Elizabet je nestala – Ema Hili (Laguna), 5
18. Srpski viteški kod – Marko Aleksić (Laguna), 5
19. Klub ubistava četvrtkom – Ričard Ozman (Vulkan), 3
20. Lavr: životopis – Jevgenij Vodolazkin (Draslar), 5
21. Sapijens: Kratka istorija čovečanstva – Juval Noa Harari (Laguna), 4+
22. Danci i stranci – Kristina Wolsperger Danilovski (Redak), 3
23. Nevidljiva žena i druge priče – Slavenka Drakulić (Laguna), 5
24. Pokloniti srce Beogradu – Đorđe S. Kostić (Evoluta), 5
25. Bitke za Balkan – Duško Lopandić (Arhipelag), 4+
26. Kuća radosti i sreće – Ejmi Tan (Laguna), 2
27. Igra za galeriju – Grejson Peri (Službeni glasnik), 5
28. Uspon i pad: istorija sveta u 10 carstava – Pol Stratern (Laguna), 2+
29. 10 minuta i 38 sekundi na ovom čudnom svetu – Elif Šafak (Laguna), 2+
30. U proleće – Karl Uve Knausgor (Booka), 5
31. Moji prijatelji – Emanuel Bove (Službeni glasnik), 5
32. Boje požara – Pjer Lemetr (Čarobna knjiga), 4
33. Grčki mitovi – Stiven Fraj (Studio Leo), 5
34. U leto – Karl Uve Knausgor (Booka), 5
35. Viđenje nevidljivog: suočavanje sa stvarnošću – Vladika Maksim (Laguna), 4
36. Grčki heroji – Stiven Fraj (Studio Leo), 5
37. Još malo pa nestalo – Daglas Adams i Mark Karvardin (Odiseja), 5
38. Sveto smeće – Ljudmila Ulicka (Arhipelag), 5
39. Lord Edžver je mrtav – Agata Kristi (Laguna)
40. Klara i sunce – Kazuo Išiguro (Dereta), 5
41. Hamnet – Megi O’Farel (Laguna), 3
42. Igra senki – Džozef O’Konor (Čarobna knjiga) 4+
43. Pačinko – Min Đin Li (Laguna), 3-
44. Veliki gradovi kroz istoriju – Džon Džulijus Norič, ur. (Laguna), 4
45. Stvari koje padaju s neba – Selja Ahava (Štrik), 4
46. Poodmaklo – Nina Like (Geopoetika), 5
47. Vikend u Londonu – Jan Folni (Ammonite), 2
48. Bajkovita čudovišta – Alberto Mangel (Geopoetika), 5
49. Uloga – Sergej Dovlatov (LOM), 4
50. Nestvarno, a stvarno – Živojin Petrović (Laguna), 3
51. Novi Svet ili: U Americi godinu dana – Jelena J. Dimitrijević (Laguna), 4+
52. Spartanke – Sara B. Pomeroj (Štrik), 3
53. Uznemireni ljudi – Fredrik Bakman (Laguna), 3
54. Božićna igračka – Dž. K. Rouling (Čarobna knjiga), 5
Moony, mislim da bi ti se obe ljubičaste svidele. "Znam zašto ptica u kavezu peva" jeste američki klasik 20.v, i s pravom. Priča je relativno jednostavna, autobiografska, odrastanje jedne crnačke devojčice u Americi, ali divno ispričana. Drži te prikovanu za stranicu, ne nekom veštačkom napetošću nego lepotom i uverljivošću pripovedanja. Ja sam je pročitala nekako u ovo januarsko doba za jedno popodne, tako ne dižući pogled od knjige. Verujem da bi ti prepoznala njen značaj, a uživala u lepoti jezika i priče.Dano, svaka čast koliko stigneš.
Zelenom bojom sam označila pročitane knjige. Ljubičasta su knjige koje me zanimaju, pa kad stigneš makar reci da li misliš da bi se neka od njih meni dopala i koja (ili sve?)
Knausgora sam od ovih sam U JESEN, i nije mi se dopala. On mi je, ipak, raspričan, čovek raskošnog esejiziranja, i taj tip pripovedanja mi se sviđa više od kraćih formi, te sam odustala, barem dok ne okončam najzad MOJU BORBU.
Zato što su to tipični romani Agate Kristi koje sam i uzela jer su tipični - znam šta da očekujem i to i dobijem. Teško je oceniti u ovom smislu u kojem sam ostale. Uzimam ih baš zato što mi je tada potrebna njihova predvidljivost kvaliteta a sitan momenat iznenađenja radnje. Kao poznata odeću koju dugo nisi nosio ali ti je topla i prepoznatljiva kad obučeš. Fino u trenucima (čitalačke) krize.Две књиге Агате Кристи нису оцењене, не знам зашто.
Mislim da će tebi Lorenco Marone lepo "leći". (MIslila sam da si nešto već čitala. "Sitnice koje život znače"?)Pošto i meni Ulicka izrazito prija, moraću da se pozabavim ovim Lorencom
Ostalim, opširnijim spiskovima ću da se posvetim kada budem imala malo više vremena.
Quentinove muke po Ikei potpuno razumem
Materijalno najčešće odnosi pobedu nad duhovnim, ali sve dok je neke ravnoteže kao kod tebe, dobro je.
Vidim da imamo nešto zajedničko. Vakcinisali smo se na istom mestu
Jedina razlika je što kada sam ja bila (sva tri puta), bilo je dosta ljudi.
Nema na čemu, bilo mi je zadovoljstvoEm nikako da se javim na forum da zaokružim prošlu godinu i napišem koju riječ o putu u Beograd, em ništa posebno ne čitam u novoj godini. Poslije onog Bergmana pokušavao sam nešto da počnem ali ništa se nije primilo. Početak Infinite Jest Fostera Valasa činio se interesantnim, ali nemam snage za još jednu knjigu od hiljadu strana. Onda sam poželio da čitam neki non-fiction (što me uhvati možda jednom u dvije godine) i pročitao dio neke knjige o Kristoferu Kolumbu, ali ne znam da li ću nastaviti.
Poslije toga smo otputovali i, pošto ne volim putovanja, nisam bio raspoložen za čitanje. A što se Beograda tiče, šta da kažem. Od onih Daninih divnih preporuka na kraju sam obišao samo Bookastore u Cara Lazara i Cepterovu knjižaru u Knez Mihajlovoj. Žao mi je što je tako ispalo. ali nisam putovao sam, a, according to my wife, važnija je kupovina švedskog kućnog dizajna u Ikei i njemačkog diskontnog špeceraja u Lidlu od uzvišenih tvorevina ljudskog duha po beogradskim knjižarama. Ipak, iako je sve bilo na brzinu, kupio sam pet knjiga, što je OK jer nisam imao nikakav plan ili spisak, pa je svaka od tih knjiga na neki način prijatno iznenađenje.
Uzeo sam Puškinski dom Andreja Bitova koga nisam ranije čitao, ali sam čuo da je to dobar i važan roman (da ne kažem bitan), onda Stvari Žorža Pereka od koga tražim bilo šta od kad sam pročitao Život uputstvo za upotrebu, pa onda Dnevni red Erika Vijara koga takođe nisam čitao, ali kapiram da je prilično aktuelan pisac u Francuskoj sada, Istine Roberta Valzera, jednog interesantnog čudaka (odbio da izađe iz ludnice) i na kraju Ostavštinu za života Roberta Muzila o kojoj znam samo da joj piše Robert Muzil na koricama.
Sudeći po ove dvije, beogradske knjižare i dalje su vrlo kvalitetne, svakako neuporedivo kvalitetnije od bilo koje u Bosni. (Ovdje, inače, posljednjih par godina banjalučka Kultura agresivno otvara velike knjižare u svakom većem mjestu u kojima forsira Lagunina izdanja i lektirašku klasiku, čime guši ono malo nezavisnih knjižara u kojima je ponešto dobro i moglo da se nađe.) Druga stvar, čini mi se da su knjige i dalje relativno jeftine. Šteta što ja imam problem sa preračunavanjem valuta, pa sam to shvatio tek kad sam stigao kući. Dobro za vas u Srbiji, pošto, kako vidim, država vam svako malo dijeli neki džeparac.)
Od opštih utisaka, izdvajam halu za vakcinisanje na beogradskom sajmu - definitivno najpraznije mjesto u gradu.(
Toliko za sad. Još ću se javiti sa rezimeom prošle čitalačke godine, a vidim izašla je i kratka lista kandidata za NIN-ovu nagradu.
E, da, Dani još jednom veliko hvala na preporukama.
Imaju ga sigurno. "Sitnice koje život znače" recimo. A i ovaj "Običan momak" ne daj da te zavara što ima sliku Spajdermena na naslovnoj stranici - ima to svoju poentu u odnosu na sadržaj knjige, ali nije banalizovano. Mislim da bi ti se svidelo. I tebi i recimo dragoj @Mrs.BiDanče, nisam ništa citala od Lorenca. Ali sam ga vec upisala na spisak ako ga imaju u mojoj biblioteci![]()
O čemu se radi u ovom romanu? Vidim da je i u najužem izboru za neku novoustanovljenu nagradu Beogradski pobednik https://www.krstarica.com/kultura/sest-romana-u-najuzem-izboru-za-nagradu-beogradski-pobednik/Deca Milene Marković - za ovo delo navijam.![]()
Управо је опасно вакцинисање ван здравствених установа и без препоруке одабраног лекара.Od opštih utisaka, izdvajam halu za vakcinisanje na beogradskom sajmu - definitivno najpraznije mjesto u gradu.(