Naš cilj.....Slobodna Srbija!!!

da li Srbija može da preživi bez pomoći Amerike i EU???

• DA

• MOŽDA

• NE

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Mi već 8 godina čekamo strani kapital, a naša Vlada ne čini ništa kako bi pokušala sama da oživi posustalu privredu.
Iz mog životnog iskustva znam da tuđa ruka svrab ne češe, pa ako sedim i čekam da me neko počeše - ima da se načekam.

Veliki problem kod nas je veliki procenat neobrađene obradive površine. Istovremeno naša sela su sve pustija, a Beograd sve natrpaniji. Ta jeftina radna snaga bi mogla da se zaposli, ali ne u Beogradu i većim gradovima, bez uplitanja stranog kapitala. No, ne vidim uopšte dobru volju ni kod vlasti ni kod opozicije da se na tome nešto i uradi.

Ja stvarno ne znam gde ti živiš ili ne znaš šta se u Srbiji dešava....................Da li ti znaš ukupan iznos uloženog stranog kapitala u Srbiji od 2000 pa na ovamo.....................Podsetiću te samo na poslednju veću stranu investiciju kada je Telenor kupio Mobtel i dao 1.5 milijardi eura.......................Hoćeš dalje da ti nabrajam.....................Toliko nije u Srbiju uloženo za 11 godina vladavine Miloševića..............

Problem je što se kod nas uvek političke stranke, i vladajuće i opozicione koje pretenduju na vlast, najmanje bave ekonomskim pitanjima.
a trebalo bi najvise time da se bave.
ali ne,bitno da se tupe prazne price,i da se prepucava godinama,a razvoj zemlje i prosperitet gradjana nije bitan.

inace clanstvo u nato je od svih organizacija,ona koja privlaci najvise stranog kapitala jer predstavlja neku vrstu garanta vojne i politicke stabilnosti...

Kapital ne pada s neba, već dolazi u države koje garantuju sigurnost investitorima.
Tačno tako.

Priča da možemo bez stranih ulaganja jednostavno nije tačna.
To je tvoje mišljenje. Ja ne mislim tako.

A ekonomsku politiku i programe razvoja bi trebala da osmisli država.
Treba, ali ne radi. Ovo je suština. Država treba da osmisli ekonomsku politiku i programe razvoja ne očekujući upliv stranog kapitala. Ako taj kapital dođe, utoliko bolje. Ali, ne treba da nam cela ekonomija zavisi od nečega što nije izvesno.

Problem je što se kod nas uvek političke stranke, i vladajuće i opozicione koje pretenduju na vlast, najmanje bave ekonomskim pitanjima.
Svi se oni bave u predizbornim kampanjama, ne predlažući ništa, a kritikujući sve ostalo.

Ja stvarno ne znam gde ti živiš ili ne znaš šta se u Srbiji dešava....................Da li ti znaš ukupan iznos uloženog stranog kapitala u Srbiji od 2000 pa na ovamo.....................Podsetiću te samo na poslednju veću stranu investiciju kada je Telenor kupio Mobtel i dao 1.5 milijardi eura.......................Hoćeš dalje da ti nabrajam.....................Toliko nije u Srbiju uloženo za 11 godina vladavine Miloševića..............
I do tolikog silnog stranog ulaganja eto nama savim lepe ekonomske situacije...

Shvataš li da ovo što si napisao ide u prilog mojoj tvrdnji:
Neće nas da spasi strano ulaganje ako sami ne zasučemo rukave.

I do tolikog silnog stranog ulaganja eto nama savim lepe ekonomske situacije...

Shvataš li da ovo što si napisao ide u prilog mojoj tvrdnji:
Neće nas da spasi strano ulaganje ako sami ne zasučemo rukave.

Ne, nego ti ne znaš koliko nama treba tih investicija....................Uloženo je mnogo ali to nije ni izbliza dovoljno da se uradi mnogo više..................A zašto?............Pa zato što strani investitori hoće da vide potpisan SSP (što njima predstavlja garanciju za njihov uložen kapital) da bi investirali više a i da bi država preko potpisanog SSP-a imala pristup pretpristupnim fondovima EU koji su toliko veliki da je budžet Srbije od 8 milijardi eura smešan.......................

Ne, nego ti ne znaš koliko nama treba tih investicija....................Uloženo je mnogo ali to nije ni izbliza dovoljno da se uradi mnogo više..................A zašto?............Pa zato što strani investitori hoće da vide potpisan SSP (što njima predstavlja garanciju za njihov uložen kapital) da bi investirali više a i da bi država preko potpisanog SSP-a imala pristup pretpristupnim fondovima EU koji su toliko veliki da je budžet Srbije od 8 milijardi eura smešan.......................
Da li po tebi znači da mi trebamo da sedimo i čekamo strani kapital? Ceo naš razvoj treba da planiramo kroz strana ulaganja, pa ako nema stranih ulaganja nema nama ni razvoja?

To mi dođe kao priča o tri grupe radnika. Jedni su trebali da iskopaju rov, drugi da polože kabl, a treći da zakopaju rov. Oni koji su trebali da polože kabl nisu došli na posao. Prva je grupa iskopala rov, treća je grupa zakopala rov i oni su svoj posao završili. To što posao generalno nije urađen, nisu oni krivi.

Tako i mi. Planiraćemo razvoj ekonomije, a ako ne bude iz nekog (ko zna kakvog) razloga stranih ulaganja, šta da radimo onda... Pa ako ne daj Bože prsne Njujorška berza nagraisali smo debelo.

A nisi mi odgovorio kakve veze ima strano ulaganje sa plasmanom gotovih proizvoda.

Ja trenutno pregledam sajt vlade Srbije ima tu podosta kojekakvih strategija razvoja...

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/dokumenti_sekcija.php?id=45678

Naš problem je i taj što i šanse koje su nam pružene ne koristimo. Recimo činjenicu da smo jedina država van Zajednice država čije su pojedine vrste roba oslobođene carina mi nismo iskoristili, vrlo malo roba izvozimo u Rusiju...
A bez EU ne možemo ma šta se u Srbiji ovih dana pričalo.

Ja trenutno pregledam sajt vlade Srbije ima tu podosta kojekakvih strategija razvoja...

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/dokumenti_sekcija.php?id=45678

Naš problem je i taj što i šanse koje su nam pružene ne koristimo. Recimo činjenicu da smo jedina država van Zajednice država čije su pojedine vrste roba oslobođene carina mi nismo iskoristili, vrlo malo roba izvozimo u Rusiju...
A bez EU ne možemo ma šta se u Srbiji ovih dana pričalo.
Ma ne možemo mi bez saradnje sa svetom. Ali, mislim da ne trebamo strategiju našeg razvoja zasnivati na pretpostavkama da će nam neko sa strane pomoći, već da gledamo šta najbolje sami možemo da uradimo.

Očigledno se ne razumeš u neke stvari.................Kapital ne "pada" sa neba ali treba učiniti sve kako bi strani kapital bio privučen...........Pod tim podrazumevam dobru poslovnu klimu (kako se to kaže u udžbenicima),jedinstveno zakonodavstvo,funkcionalan finansijski sistem i još mnogo toga......................Osnova svega je jeftina radna snaga i mi je imamo................Ta radna snaga ništa ne vredi ako ne dođe strani kapital i pokrene proizvodnju koja će uposliti tu jeftinu radnu snagu................

Jesi li i ti PONOSNI pripadnik te jeftine radne snage koju imamo?

Evo, sad će da GRUNU strane investicije (Kleopatra predvidela u 8. mesecu 8. godine u 8:08 h) a ti možeš i sam da učestvuješ u njihovom učvršćivanju ovde - odmah ponudi svoje usluge po DUPLO MANJOJ CENI! :idea:

Eto, možeš da budeš preteča - "damping radničke klase", verujem da će se otimati o tebe, a jeftina radna snaga širom sveta će pratiti tvoj primer! :lol:

Back