Narcisoidnost

jeste, karavađo, fenomenalno... ( : dobro, i??
Samo da ga vidimo ;)

.većina narcisa jesu žene..
kaže Moonja,

ali

Psiholozi vjeruju da nisu samo muškarci narcisi, ali ih je oko tri četvrtine. Razlozi se kriju u odgojnim i hormonskim čimbenicima.

:lol:

Biće da muškarci polažu ekskluzivno pravo na ovaj poremećaj :mrgreen:

A za vezu sa sociopatama se slažem, neki je nazivaju i subkriminalna psihopatija zato što su narcisi retko počinioci kriminalnih dela.

jos jedan dokaz da "tamo" vidimo ono sto zelimo videti
e, to je druga stvar.veoma važna stvar......tamo možemo o mitovima kod borke na bajkama, zanimljivo je . dobro, ja za samog narcisa imam opravdanje ali on za mene, kao i svaki narcis, ne zna ni da postojim...
kad neko drugi "ima" narcisoidnu osobu u svom okruženju, pa je postala eventualno žrtva narcističke ljubavi npr. i opsednutosti, da li mislite da je to zbog toga što se narcisu divila i pridavala mu pažnju..ili se to desilo nekako drukčije??
nensi,
znam za statistiku, al znam da i u tim statistikama u narcisoidnosti prednjače žene... no, šta je statistika, je l tako?? ( :

e, to je druga stvar.veoma važna stvar......tamo možemo o mitovima kod borke na bajkama, zanimljivo je . dobro, ja za samog narcisa imam opravdanje ali on za mene, kao i svaki narcis, ne zna ni da postojim...
kad neko drugi "ima" narcisoidnu osobu u svom okruženju, pa je postala eventualno žrtva narcističke ljubavi npr. i opsednutosti, da li mislite da je to zbog toga što se narcisu divila i pridavala mu pažnju..ili se to desilo nekako drukčije??
nensi,
znam za statistiku, al znam da i u tim statistikama u narcisoidnosti prednjače žene... no, šta je statistika, je l tako?? ( :

Narcis ne zna za ljubav jer si sam rekao da i nezna da postojim, briga narcisa jesam li tu ili nisam ....bitno je da je on tu i da je dovoljan samom sebi , zvace me kad moram da mu potvrdim da je dobar, bolji , najbolji ...najlepsi :lol:

Nemoze bilo ko postati zrtva narcisoidne ljubavi ....narcisu je i lazan osmeh dovoljan da se oseca prijatno , isti taj osmeh dariocu dovoljan da sebe zastiti eventualnog zatocenistva ....

nensi,

Nije tako ;)

Simon Krompton je napisao knjigu o narcisoidnosti i pokušao da objasni zbog čega se lepotice zaljubljuju u zver, jer kako kaže, narcisi privlače samo odredjeni tip žene, samo lepotica (žena lepe duše) može pretvoriti čudovište u lepog princa i samo ga ona može razumeti. Ona će trpeti sve ostalo što dolazi uz njega u nadi da će se on transformisati.

Zbog čega se žene zaljubljuju u narcise?

1 – Zbog prirode ljubavi. Žene privlače romantični tipove. Osim toga žene se vole osjećati potrebno, a narcisi su ljudi s najviše potreba. Neki psihoanalitičari vjeruju čak kako je narcisoidnost posljedica nedovoljne roditeljske ljubavi. Djeca koja nisu imale dovoljnu roditeljsku potporu, odrastaju u strahu od daljnjeg odbijanja. Izvana naprave štit, a iznutra su i dalje ranjiva djeca. Podsvjesno znaju vjerovati da je nedostatak roditeljske ljubavi uzrokovan time što nisu dovoljno vrijedni, pa se trude ostaviti dojam vrijednosti. Žene prepoznaju tu ranjivost i podsvjesno ih žele zaštiti.

2 – Oni imaju evolucijsku prednost. Postoji evolucijska teorija prema kojoj se žene zaljubljuju u snažne i dominantne tipove. Kvalitete koje narcis predočava - dominacija, status i ambicioznost – su ono što biološki privlači žene. Čak i ako narcis uistinu nije uspješan (ipak mnogi jesu) oni će zračiti arogancijom i privući će ženu.

3 – Zbog odgoja. Znanstvenici vjeruju da djevojke koje dolaze iz obitelji u kojoj su roditelji očekivali da su centar i da djeca trebaju „vrtjeti“ oko njih vjerojatno će smatrati narcise privlačnima. One će pretpostavljati kako je narcisoidnost normalan oblik ponašanja.

sta je "cimbenicima"? ...iz konteksta mogu da zakljucim da su uzroci ...ali ipak ...

Dobro si razumela, Cici

biološka osnova privlaćenja polova je u libidnosti kojom su narcisoidne ličnosti obdarene i to je ženama jako privlačno. to je sve jasno zašto i zbog čega... nejasna mi je priča o "lepim ženama" koje su "žrtve" narcisa...
kod narcisa se radi o poremećaju i same libidnosti, oni su, kako bih to rekao, infantilno libidni. u povezivanju sa takvom osobom, ne radi se samo o libidnom, već i o psihološkom povezivanju, izgradnji ljubavnih veza i odnosa, pa ja tu postavljam pitanje nesigurnost i kompleksa žena koje biraju takve partnere, čak i ljubavnike... narcizam se otkriva tako što osobe nikada za sebe ne tvrde da je problem u njima, nego kao i u svim životnim okolnostima - u drugim ljudima....pa koga onda privlače narcisoidne ličnosti..gde je tu ogledalo u svojoj sujeti i narcisioidnosti koju ćemo da prepoznamo u tuđim očima, nekog narcisa..

biološka osnova privlaćenja polova je u libidnosti kojom su narcisoidne ličnosti obdarene i to je ženama jako privlačno. to je sve jasno zašto i zbog čega... nejasna mi je priča o "lepim ženama" koje su "žrtve" narcisa...
kod narcisa se radi o poremećaju i same libidnosti, oni su, kako bih to rekao, infantilno libidni. u povezivanju sa takvom osobom, ne radi se samo o libidnom, već i o psihološkom povezivanju, izgradnji ljubavnih veza i odnosa, pa ja tu postavljam pitanje nesigurnost i kompleksa žena koje biraju takve partnere, čak i ljubavnike... narcizam se otkriva tako što osobe nikada za sebe ne tvrde da je problem u njima, nego kao i u svim životnim okolnostima - u drugim ljudima....pa koga onda privlače narcisoidne ličnosti..gde je tu ogledalo u svojoj sujeti i narcisioidnosti koju ćemo da prepoznamo u tuđim očima, nekog narcisa..

Zamena teza. "Lepa žena" iliti žena otvorena za ljubav će prihvatiti sa radišću ono što narcis nudi, ne sluteći tamnu stranu. I kad se pokaže tamna strana, opravdaće je, ne shvatajući da je žrtva, već spasilac i ode u tamni vilajet.

ne nudi narcis ništa,nego dozvoljava..daje odobrenje da se naizgled učestvuje u njegovom životu. u njemu niko ne postoji... zato sam i pomenuo komplexe. postojala ona ili ne, znala za nju ili ne, žena je u ulozi spasoica....kako se zove taj komplex??
i kako se zove kad neko voli da je u ulozi žrtve....?? i što bi se neko uopšte borio za takvu osobu... to jednostavno ne drži vodu...osim ako.

Poslednja izmena:
Samo da ga vidimo ;)

kaže Moonja,

ali

:lol:

Biće da muškarci polažu ekskluzivno pravo na ovaj poremećaj :mrgreen:

A za vezu sa sociopatama se slažem, neki je nazivaju i subkriminalna psihopatija zato što su narcisi retko počinioci kriminalnih dela.

Pa vjerovatno zbog toga zato sto u tom datom momentu, radnje kriminala,ne mogu da uzivaju u sebi nego paznju moraju da predaju drugome...:lol:

ne nudi narcis ništa,nego dozvoljava..daje odobrenje da se naizgled učestvuje u njegovom životu. u njemu niko ne postoji... zato sam i pomenuo komplexe. postojala ona ili ne, znala za nju ili ne, žena je u ulozi spasoica....kako se zove taj komplex??
i kako se zove kad neko voli da je u ulozi žrtve....?? i što bi se neko uopšte borio za takvu osobu... to jednostavno ne drži vodu...osim ako.

Emotivni vampir?
Jeste, može biti narcis, žrtva i još neke dve kategorije postoje.

To su dubko nesrećne osobe. Osuđene su da nikada ne postanu kompletne i ispunjene. U osnovi tog problema je njihova kontradiktornost, nesrećni su, a destruktivni. Teško im se može pomoći. Treba ih samo izbegavati, surovo možda, ali tako je. Slatkorečivi su, nemaju samopoštovanja i učinili bi sve da privuku žrtvu, čak iako id ona konstantno odbija. Napdaće koliko je god potrebno dok se on/ona ne opusti, a kada se to desi - BUM. Kraj. U jednom momentu žrtva, počinje da se priseća kako je nekada lepo bilo provoditi vreme sa tim narcisom, koliko momenata uživanja su doživeli zajedno, koliko je on/ona požrtvovan i koliko je ulagao u taj odnos i ako je labilna, žrtva mu se vraća. Na taj način, oni osiguravaju sebi nečiju pažnju. Ako pak žrtva nije labilna, ako čini ono suprotno od očekivanja jednog narcisa, on postaje depresivan i autodestruktivan. Inače, vrlo su proračunati, imaju plan odnosa koji žrtva prati i osigurava mu pažnju, ljubav ili šta god da želi.
Skloni su izmišlajnju različitih scenarija i umišljanju situacija koje se nisu ni desile. Ili tumače dešavanja po spostvenom, nerealnom osnovu.
Kada osete i malu naznaku pažnje od strane druge osobe, koncentrišu se na nju. Vole da povređuju i nanose bol.
Mada, osoba sa kojom sam došla u kontakt je na momente doživljavala osvešćenje, ali to je nešto beznačajno. U suštini, tužne sudbine...

Poslednja izmena:
Narcisoidnost traži put onoliko koliko smo videli u svetu da se bude narcisoidan. Dakle, videli smo negde. S druge strane, "tetošenje" od malena stvara takvu nameru toj i toj osobi pa postaje narcisoidna.
Moje viđenje je otprilike takvo. Lek, činimi se da nije moguć osim da neko sponzoriše nečiju promenu tako što će nekome platiti da osmišljenu scenu izvede nad narcisoidnom ličnosti određenim kontekstom koji će za posledicu imati promenu.

Back