Napustene kuce i objekti

Vajndlerov dvorac u Sonti, Srbija

VAJNDLEROV DVORAC, SONTA
Krajem devetnaestog veka, parkovsko okruženje današnje opštine Apatin, veleposednik Vendl Mor odabrao je za izgradnju letnjikovca za svoju porodicu. Izgradio je prizemnu porodičnu građevinu kvadratne osnove namenjenu za i za odmor i za stanovanje.

napusteni-dvorci_6.jpg

Ideja je bila da kuća bude deo prirode, pa tako svojim centralno postavljenim stepeništem koje vodi na prostranu isturenu terasu "ulazi" u park

Nakon što je Vendl Mor nakon Prvog svetskog rata napustio Sontu, letnjikovac koji je sagradio za svoju porodicu prodao je Balintu Fernbahu.

Pa da,na sve strane od umke,barajevo,tresnja,jakovo,sve sam to obilazio i bajsem i kad sam kupovao kucu
a svuda je tako, po manjim mestima...i kod nas manje vise svaka treca, cetvrta kuca na prodaju...placevi zarasli...mada ovde je vise do inostranstva...masa se iseljava...
Ta moja slika gore je iz centra moga mesta...godinama tako stoji, a ranije je tu zivela jedna jako bogata porodica.

Sta im fali da zive malo dalje od grada i putuju na posao+sto mnogi rade od kuce nemaju sta da traze u gradu poput mene,samo odem u nabavke i na sve strane autoputevima kojih ce biti sve vise,ceo zivot na adi svaki dan sad nemam zelju uopste da odem kakvih sve predela ima bez guzve,planiram do bukulje da odem prvi topliji dan

Sta im fali da zive malo dalje od grada i putuju na posao+sto mnogi rade od kuce nemaju sta da traze u gradu poput mene,samo odem u nabavke i na sve strane autoputevima kojih ce biti sve vise,ceo zivot na adi svaki dan sad nemam zelju uopste da odem kakvih sve predela ima bez guzve,planiram do bukulje da odem prvi topliji dan
Ja sam zivela i u kuci i u stanu.
Ako nemas porodicu, stan je za odrzavanje mnogooooo jeftiniji i prakticniji. Bukvalno minimalan trosak i vremena i para. Blizu si svega, dogadjaja, posla, zabave...
Bez porodice u kuci je ekstra tesko...Uvek posla preko glave...Taman nesto zavrsis drugo dodje na red...Troskovi su po meni preveliki, ako pricamo o kuci a ne da se greje jedna soba + kuhinja. Svaka popravka je ogroman trosak, vremena nikada dosta.

Drugo je sa porodicom. Onda je idilicno imati kucu blizu grada :heart:

Back